Skip to main content

Sate Tersedap Di Dunia

Sejahteralah ke atas kamu....

Come, let me tell you the legend of satays. Amareka plak tetibe.

Antara sate yang paling femes kat Malaysia ni mestilah Sate Kajang Haji Samuri. Ada banyak cawangan sate Haji Samuri ni, orang kata rasanya sama, tapi aku kata tak sama bagi setiap cawangan. Tak sama tu mungkin dari segi kualiti tahap bakar/masak sate tu. Aku ni bukannya nak pancung rezeki orang, tapi aku penah le pergi 2 cawangan Sate Samuri [2 cawangan berlainan], 2-2 kali aku bernasib malang sebab sate yang aku idam-idamkan tu mentah. Ayam, ko bayangkan le.... dgn kulit2nya mentah. Rasa sangat macam reban ayam. Huihh... tersekat di skala enam la selera aku time tuh. Start dari tu, aku memang reject sate Samuri. Tapi beberapa kali aku pegi kat HQ dia [of course le kat Kajang], the satays 're nice. So, kalo ada org offer nak belanje aku anak-beranak makan sate Hj Samuri kat Kajang, aku masih terima pelawaan. Kongkongkong.

Sate lain yang aku suka ialah Satay Station. Yang ni aku tak tau kat mana kedainya. Sebab biasanya ada orang je yang belanja, bawak balik rumah, so makan le dengan rakusnya kami anak beranak. Sate station ni setahuk aku mahal tak hengat dunia akhirat ni. Secucuk sate tak silap aku RM1.30. Mahalllllll hoi. Sila turunkan harga!! Kuah kacam dia paling sedap ni.

Tapi dalam banyak-banyak jenis sate, sate yang aku rasa paling menepati piawaian aku ialah Sate Zul. Ceh tetibe nak up kan sate kat tempat sendiri. Sate Zul ni asal usul dia kat Kuantan. Ada cawangan jugak rasanya lagi 2 cawangan. Lokasi dirahsiakan [heeee..tipu je. Satu kat area ECM dekat dengan Bank Islam satu lagi dekat dengan Pejabat Pos Besar Kuantan. Silalah cari sendiri kalau perlu].


Gemuk-gemuk sate dia. Makan masa panas-panas memang mabeles the ekselen! Tapi bila dah sejuk, ko perlukan kekuatan daya tujah gigi yang lebih daripada biasa sebab satenya akan jadi lebih keras bila dah sejuk.





Kenapa aku suka Sate Zul ni, sebab sate ni takde lemak[kulit]. Semua isi je. So, sape yang suka makan sate yang ada bahagian lemak-lemak tungking dengan kulit-kulit tu, pasti takkan suka Sate Zul ni. Harga secucuk kalau tak silap RM0.80. Memang berbaloi dengan duit yang aku bayar. Sebabnyaaa.... kalau nak tau, aku ni kalau makan sate memang ngelat skit. Kalau ada part lemak tu, aku akan tinggalkan je. So, rugi la kalau setiap cucuk tu ada lemak, mmg membazir je la bagi kat aku.





Ni je la gambar yang sempat aku snap untuk tatapan korang kat blog ni. Kalau ikutkan nak ambil daripada banyak angle lagi. tapi segan dengan ibu dan pak mentua. Haha. Maka, ini sahajalah ceritanya pasal sate. Akhirkata, majulah Sate Zul untuk Meleysia.

Comments

  1. Arghhhhhh...kejamnya kamu Lyd.....seksi si sate tu telah meggoda kalbuku....

    ReplyDelete
  2. kat kuantan?

    kena la save dlm info " JJCM" saya..mana tau jenjalan Kuantan nanti...boleh try :)

    ReplyDelete
  3. 80 sen dengan kualitinya begitu, kira sangat berbaloilah tu. Di Alor Setar secucuk 60 sen tapi lemak lebih dari isi...

    ReplyDelete
  4. hoi apo ni, satay kajang satay berlipat, satay samuri ku tak dapat. Mmg betui la, pernah makan yang samuri lain cawangan, so so jer rasanya. Yang kat main branch pun kekadang macam besa2 jer jugak. zul punya lom try. huhuhu

    ReplyDelete
  5. Sate samuri...dah lama saya buang dari list sate. Sbb penah makan kat satu tmpt tu..mmg teruk rasa dia. Dahle yg keja sume Indonesian...merokok sambil buat kerja.
    Skrg...saya suka sate willy! Tak jauh sgt dari rmh.

    ReplyDelete
  6. ak pernah makan sate kajang sekali je sis.. xde la sedap sangt.. biasa jer.. sate melaka lagi sedap.. sate kampung jawa melaka... hehehe

    ReplyDelete
  7. sedapnye...

    kat sini satey sedap. maksud aku kat selayang, isteri wak saeroji yang masak...

    dagingnya lembut je...

    ReplyDelete
  8. setakat ni makan sate kaje ok lagi la.
    hentian sg buloh ok jugak.
    hentian sri kembangan pon ok.tp dh ttup skrg.

    sate station kt area kg baru ada satu.pernah gak makan.member cik abe blanja.mmg mahei gilos.

    sate zul kena gi.kuantan la dlu.bila? ntah le.. isi semua tu yg sedap n layan tu.hihi

    ReplyDelete
  9. salam kenalan..

    saya singgah sini dan follow..sudi la singgah ke blog saya di http://www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq..
    p/s: menggoda betul tengok sate tu..

    ReplyDelete
  10. Sedapnya satay. Rasa macam nak makan satay plak. Satay station sedap. Gomok² plak tu. Harga satay pon nak makin naik skang ni.

    ReplyDelete
  11. alamak lapa sate la pulak...ermm cam sedap ye...*telan ailio...*

    ReplyDelete
  12. saya kurang sikit satey zul sebab rasanya sikit berempah.sis try satay willy..dagingnya yang empuk keemasan dibalit dengan roti totia..ehh macam iklan kepsi plak :P

    tapi try la ada kat sg ramal junction, kajang

    ReplyDelete
  13. wah...montoknya sate dalam gambar tu...terliur weh...bila nak belanja saya sate?sate kajang pun jadilah...hehehe

    ReplyDelete
  14. Ya ampun, Rasa macam sedap je tengok sate tu..geram..haha, dah lama tak makan sate.

    ReplyDelete
  15. Haipp.... kita suka part yang liat tu. Kalau kat rumah ni semua ambil isi sate yang gebu, kita tolong finishkan tang liat tu. Almaklumlah part-part berlemak ni memang I like sesaja ...

    Bukan nak cantas rezeki ke apa, Sate Hj Samuri saya memang tak berapa gemar (ni cakap beralas ngan carpet bulu nih...) Saya suka Satay Station sebab itu yang paling dekat dengan rumah tapi regenya memang tak ingat zaman tua nanti... RM1.20 untuk sate ayam, RM1.30 untuk sate daging. Tahun ni belum pernah pergi so tak taulah kalau dah naik harga lagi sebab Lautan Hindi makin bergelorakan...(apa ke halnya berkait, wa pun speechless nak explain...)

    Arrghhh...malas eh nak gugel...camna nak rasa sedap ke tidak sate Zul nih! Terputus terus kegembiraan nak mencuba bila cerita tak betul2 detail nih :)

    ReplyDelete
  16. sedap pulak tgk pic2 sate ni, tpi en hubby KA suka satay yg ada campur dgn lemak2 sikit tu baru kick kata dier... sate zul yer.boleh laer cuba kalau tersesat ke sana nanti

    ReplyDelete
  17. betoi satay samuri cawangan di rahsiakan memang tak best... tang membakarnyer akak rasa.. sebab kuah memang samakan... tang lumurkan bahan di satepoun sama...
    tuler banyak sangat cawangan tak sempat nak pantau pekerja inilah jadinyer... der satu kedai dulu sedap tapi akhirnya sama gak mintak pekerja asing bakarkan... last sekali pergi memang tak sedap tang cara bakarnya..

    ReplyDelete
  18. samalah kita klu mkn jgn kata sate,ayam kfck apa yg berkaitan dengan ayam lemaknya mmg sy buang..cn la best tp takde plak sate zul area sini ekk..

    sy dulu selalu mkn sate kt hentian sg buluh..apa namanya haji samuri gak ke lain..dh selalu sgt mkn sate smp muak tgh sate pun tak lalu..

    skang ni je layan sate balik..:)

    ReplyDelete
  19. Satay kajang kadang muak jugak makan..asyik jer tak abes..kuah dia tuh manis sangat...ingat ms bodo2 dulu satay pasar malam jer yg menjd febret...hohohoh

    ReplyDelete
  20. Xde piawaian utk sate ni. Hadap je.

    ReplyDelete
  21. Ok. Ramai nyebut satay willy. Esok juga ku minta suami beli. Jangan jeles org di jerman dan di fiji.

    ReplyDelete
  22. Satay haji samuri adalah perosak nama Satay kajang. Try Satay Willy. Marvelous super duper licous....

    ReplyDelete
  23. Howdy! I simply would like to give you a huge thumbs up
    for the excellent info you've got right here on this post.
    I'll be returning to your site for more soon.

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w