Skip to main content

Mixed Nut Rice With Sweet & Spicy Dried-Curry Prawn

Sejahteralah ke atas kamu...

Seperti biasa, nama masakan seharusnya tak kalah. Kalau aku masuk Masterchef US, confirm aku selalu kena tengking dengan Chef Ramsey [sebutan dia Remzi kan?]. 

Nasi kacang ni sangat sedap. Kacang tu bila masuk dalam nasi akan jadi lembut tapi bukan lemau tau. Lembut yang sedap. Dalam nasi ni aku cuma masukkan 2 jenis kacang, Pistachio dengan Cashew Nut [walaupun biji gajus tu bukanlah sejenis kacang ye.]. 

Mutu gambar kurang cantik sebab aku lapar sangat dah time nak ambik gambar-gambar ni.



Untuk sayur, aku hanya rebus sahaja carrot tu dan potong timun. Pendapat aku on this, tak perlu ada begitu banyak rasa yang complex nanti watak utama menu ni akan tenggelam. Kalau sayur sedap sangat nanti apa akan jadi kepada nasib sang udangses? Ini hanyalah salah satu denial bahawa aku ni sebenarnya memang tak pandai masak sayur pun. Hahaha.

Nak buang kulit sekilo udang bukanlah sesuatu tugas yang membahagiakan. Tapi hasilnya bila makan memang terlebih membahagiakan.

Ye, aku sedar... daun ketumbar yang macam layu-layu tu buatkan selera jadik potong skit. Tapi next time aku akan improve dari segi presentation.


Resepi nak ke? Tak payah la kot. Macam la korang rajin sangat nak cuba. Hahahaha. Lepas ni aku insyaAllah akan selalu share resepi masakan yaang aku dah cuba daripada buku Chef Hanilieza yang 365 Resepi tu. Mu tunggu aku update!

Comments

  1. sedapnya!

    lyd sayang, cikgu dh tag lyd ye..sila jwb tanpa malu2 atau ragu2 ye..hehe..jgn mare aaa..nnt kena jual..la..la..la..
    http://teacherbasariah.blogspot.com/2014/05/liebster-award-from-cik-su.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah.. kena lagi ke. Ok cikgu. Kalau sempat insyaAllah.

      Delete
  2. Resepi aku tak nak. Aku nak yang kau dah siap masak aje. Hahahaha.

    Aku ni jenis yang pemalas yang amat tau. So kalau udang macam tu aku makan, dengan kulit² nya sekali aku telan. Ahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehhhh..meh datang meh.. tata.... mari tataaaa... [sila baca dalam intonasi, bachok... mari bachokk*kalo ko tgk le citer tu.].

      Ko tak baik malas2. Malas itu sipat siapa? Haa, jawab..jawab. Ni aku ada satu cerita.. kawan aku pon mcm ko, dia jawa, dia pon suka makan kulit udang. pastu dia kena apendix. So, ko kena la berwaspade. Orak arik.

      Delete
  3. sedapnyer..meleleh air liur ni :D

    ReplyDelete
  4. alahai.. sedapnya tengok.. hehe..
    btw, kad karangkraf tu boleh buat kat karangkraf mall shah alam.. namanya kad my.karangkraf

    ReplyDelete
  5. pandai snap gambar . mmg sedap nih . saya suka mkn udang tapi sakit hati klu udang tu ada kulit . heee

    ReplyDelete
  6. Alah, napa tak bubuh resepi? I memang exsited gila ok kalau tengok nama resepi panjang cam ni. Lagi satu, part udang tu memang tak menahan. Kalau beli 10kg pun I sanggup bersihkan demi nak makan udang! Buhlah resepi Lyd lain kali. You fikir I pemalas ke? Hah...jangan! I dah siap nak kopipes aje tadi nak gi supermarket beli bahan mentah (nampak no beras pun takda kat rumah sekarang ni...keh3x)

    Gambar ni dah kira eloklah padai I sebab air liur dah meleleh-leleh keluar ni, main kesat ngan lengan baju aje. Ok, terlanjur nak grocery shopping lagi I akan beli 5 kg udang!

    ReplyDelete
  7. Kecur ailio iols. Sedapya lyd. Bagi lah resipi skali. Iols rajin salin resipi ☺

    ReplyDelete
  8. Wah... rajin tuh. Untung la luth dpt mama mcm ni. Ngeh3...

    ReplyDelete
  9. Betullah lyd..yg main story tuh harus paling menonjol..yg sampingan simple2 sahaja pun dah cukup..mcm melengkapkan lah...

    ReplyDelete
  10. Nak resepi udang tu Lyd..
    Seyes dah terliur ni.. rasa macam balik keje ni nak p cari udang nak masak..hahaa

    ReplyDelete
  11. mu update cepat aku tunggu. wahhh presentation tak nak kalah, ketumbar layu pun taruk muahahaha yang penting rasa, tapi boleh puji jugak la usaha untuk present buh comey atas pinggan tu.

    ReplyDelete
  12. lyd.buat napsu makan kita bertambah ni.
    ala, bagi je la... malew malew segan pulok.. :)

    ps: dh pos erkk? sbb dh dpt surat cinta kena pi ambik kat poslaju tun sambathan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panggilan Manja Geli-geli Sewaktu Bercinta

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini... Pernah bercinta kan? Bleh tanya skit? Kamu panggil pasangan kamu dengan panggilan apa? Nama dia? Atau nick name mcm 'Bunny', 'Cutie', atau 'si comel' atau 'handsome'? Hehehe... Best kan bercinta ni. Sebab boleh tergedik-gedik dan ada orang layan. [Owhh..miang nya statement ku ini....] Ada banyak panggilan-panggilan manja untuk pasangan-pasangan bercinta. Dan semuanya terpulang la kepada tahap gedik dan miang masing-masing kan? Ok, meh la baca apa benda yang aku merepek tentang panggilan-panggilan manja ni; 1. Sayang - Panggilan yang paling tipikal dan paling banyak orang guna utk panggil pasangan mereka. Kadang2 kalo orang melatah pun, panggil kita sayang gak kalo kita dah buat dia terkejut. Kehkeh... Tapi best je kalo org panggil kita sayang. Rasa mcm lembut dan disayangi... Tahap gedik : 80% 2. Ayang - Ni lebih kurang mcm panggilan 'sayang' gak, cuma dlm versi pelat dan lebih manja lagi. Saya