Sejahteralah ke atas kamu...
Seperti biasa, nama masakan seharusnya tak kalah. Kalau aku masuk Masterchef US, confirm aku selalu kena tengking dengan Chef Ramsey [sebutan dia Remzi kan?].
Nasi kacang ni sangat sedap. Kacang tu bila masuk dalam nasi akan jadi lembut tapi bukan lemau tau. Lembut yang sedap. Dalam nasi ni aku cuma masukkan 2 jenis kacang, Pistachio dengan Cashew Nut [walaupun biji gajus tu bukanlah sejenis kacang ye.].
Mutu gambar kurang cantik sebab aku lapar sangat dah time nak ambik gambar-gambar ni.
Nak buang kulit sekilo udang bukanlah sesuatu tugas yang membahagiakan. Tapi hasilnya bila makan memang terlebih membahagiakan. |
Ye, aku sedar... daun ketumbar yang macam layu-layu tu buatkan selera jadik potong skit. Tapi next time aku akan improve dari segi presentation. |
Resepi nak ke? Tak payah la kot. Macam la korang rajin sangat nak cuba. Hahahaha. Lepas ni aku insyaAllah akan selalu share resepi masakan yaang aku dah cuba daripada buku Chef Hanilieza yang 365 Resepi tu. Mu tunggu aku update!
sedapnya!
ReplyDeletelyd sayang, cikgu dh tag lyd ye..sila jwb tanpa malu2 atau ragu2 ye..hehe..jgn mare aaa..nnt kena jual..la..la..la..
http://teacherbasariah.blogspot.com/2014/05/liebster-award-from-cik-su.html
Hahah.. kena lagi ke. Ok cikgu. Kalau sempat insyaAllah.
DeleteResepi aku tak nak. Aku nak yang kau dah siap masak aje. Hahahaha.
ReplyDeleteAku ni jenis yang pemalas yang amat tau. So kalau udang macam tu aku makan, dengan kulit² nya sekali aku telan. Ahah.
Bolehhhh..meh datang meh.. tata.... mari tataaaa... [sila baca dalam intonasi, bachok... mari bachokk*kalo ko tgk le citer tu.].
DeleteKo tak baik malas2. Malas itu sipat siapa? Haa, jawab..jawab. Ni aku ada satu cerita.. kawan aku pon mcm ko, dia jawa, dia pon suka makan kulit udang. pastu dia kena apendix. So, ko kena la berwaspade. Orak arik.
sedapnyer..meleleh air liur ni :D
ReplyDeletealahai.. sedapnya tengok.. hehe..
ReplyDeletebtw, kad karangkraf tu boleh buat kat karangkraf mall shah alam.. namanya kad my.karangkraf
pandai snap gambar . mmg sedap nih . saya suka mkn udang tapi sakit hati klu udang tu ada kulit . heee
ReplyDeleteAlah, napa tak bubuh resepi? I memang exsited gila ok kalau tengok nama resepi panjang cam ni. Lagi satu, part udang tu memang tak menahan. Kalau beli 10kg pun I sanggup bersihkan demi nak makan udang! Buhlah resepi Lyd lain kali. You fikir I pemalas ke? Hah...jangan! I dah siap nak kopipes aje tadi nak gi supermarket beli bahan mentah (nampak no beras pun takda kat rumah sekarang ni...keh3x)
ReplyDeleteGambar ni dah kira eloklah padai I sebab air liur dah meleleh-leleh keluar ni, main kesat ngan lengan baju aje. Ok, terlanjur nak grocery shopping lagi I akan beli 5 kg udang!
Kecur ailio iols. Sedapya lyd. Bagi lah resipi skali. Iols rajin salin resipi ☺
ReplyDeleteWah... rajin tuh. Untung la luth dpt mama mcm ni. Ngeh3...
ReplyDeleteBetullah lyd..yg main story tuh harus paling menonjol..yg sampingan simple2 sahaja pun dah cukup..mcm melengkapkan lah...
ReplyDeleteNak resepi udang tu Lyd..
ReplyDeleteSeyes dah terliur ni.. rasa macam balik keje ni nak p cari udang nak masak..hahaa
mu update cepat aku tunggu. wahhh presentation tak nak kalah, ketumbar layu pun taruk muahahaha yang penting rasa, tapi boleh puji jugak la usaha untuk present buh comey atas pinggan tu.
ReplyDeletelyd.buat napsu makan kita bertambah ni.
ReplyDeleteala, bagi je la... malew malew segan pulok.. :)
ps: dh pos erkk? sbb dh dpt surat cinta kena pi ambik kat poslaju tun sambathan..