Skip to main content

Cara Menyediakan Strawberry-Chocolate Yang Betul-Betul Ho Liaw

Sejahteralah ke atas kamu...

Mesti semua orang dah selalu dengar strawberry chocolate sejak TokTi suka makan makhluk Allah ni kan. Aku tak ketinggalan turut terhegeh-hegeh gi beli strawberi kat supermarket, beli coklat sendiri [coklat hershey yang dalam botol tu] then cicah le sendiri stoberi tu dgn coklat tu, feeling2 macam suara aku akan jadi merdu macam TokTi lepas makan stoberi cekelat tu.Sekali lepas aku makan, aku test nyanyi, suara aku sama je. Tak merdu pon. Hakhak.

Tapi, biasanya yang makan stawberi coklat ni akan kata 'tak best mana' pun rasa dia. Biasa-biasa je. Ada yang kata muak. Anak buah aku yang penggemar coklat tegar pon kata rasa dia tak matching sbb satu tu jenis yang berair dan rasa menyengat [stoberi] dan satu lagi rasa manis dan lemak-lemak perut gitu...

Aku dah try makan stoberi coklat ni dengan banyak jenis coklat, yang murah, yang mahal, yang putih, yang cekelet, yang pekat, yang cair tapi the best yang aku rasa paling sedap rasanya ialah bila ko guna coklat Cadbury Dairy Milk. Alah, yang coklat bar yang jual kat kedai2 biasa tu. Takyah nak terhegeh-hegeh nak beli cooking chocolate ke apa. Beli Cadbury je sudah. Pastu ko kupas kulit coklat tu, ko patah-patahkan letak dalam bekas yg tahan panas, then masukkan je dalam microwave beberapa saat. Nanti dah cair, ko hadap le coklat tu. Buat makan colek dengan stoberi. Wahhh kelas kan makan colek guna stoberi.







Aiseh, ternampak plak kuku aku yang aku dah buat french manicure tu. Ececeh. Western habih dah ni anak jati Sungei Lembing ni. Mkn colek stoberi, kuku french manicure, sekali tangan bau sambal belacan. Hahaha.

By the time aku ambik gambar stoberi dengan coklat ni, si anak bertuah aku ni dok tengah nangis berguling-guling tepi meja sebab aku letak dia kat lantai. Dia tersinggung sungguh kot sebab dia nak tengok aku buat mende, tapi aku takleh le nak ambik gambar sambil pegang dia. Hehehe... Eii.. gerang aku budok nih.

Ini lepas papa kutip dia daripada lantai dan letak kat atas riba aku. Masa ni aku dah siap ambil gambar dah. Haihhh anak soleh ni... mama makan awak karang nak???!


**Kalau korang takde microwave, jangan susah hati. Ko masih boleh cairkan coklat Cadbury tu guna teknik double boil. [Letak air dalam periuk, didihkan kemudian letak coklat dalam periuk lain yang lebih kecil daripada periuk air tadi dan panaskan dalam beriuk besar yang ada air tu. Dah tu bakpe aku eja 'beriuk' instead of periuk?? Hahaha.. sebab aku dah typo, tapi malas nak gi padam. So, lagi rela taip panjang2 untuk explain.

Comments

  1. this is my fav ever....makan begitu saje pun best...bagus ni amalkan untuk awet muda...

    ReplyDelete
  2. Sampai hati mama ye sayang.. strawberry coklat punya pasal dah merajuk ye

    Gambar yg menyerlah tu yg buat kakak meleleh Lyd:)

    ReplyDelete
  3. Huwaaaa!! jejes2 air liur nengok toberi merah jelita elok je..
    Di tambah dengan cicah coklat plak lagi menyengat. :)

    ReplyDelete
  4. hai. baru dapat singgah.

    sedapnye. macam teringin nak buat.

    hehe.

    ReplyDelete
  5. pergh..telan air liur lerliurrrrr...

    ReplyDelete
  6. sedap..lagi sedap strawberi cecah garam..ekkk

    ReplyDelete
  7. Kena cuba buat nih...nak dapatkan kenikmatan huew liauwwww...

    ReplyDelete
  8. Dulu first time tau pasal chocolate strawberry ni time berjalan kat cameron highland.

    ReplyDelete
  9. walla tgk pic2 ni buat KA terliur suda ptg2 ni

    ReplyDelete
  10. sedap le...leh try ni..ye la coklet cadburry je pun dah sedap kan...

    ReplyDelete
  11. saja la cik pn lyd ni nayang stobeli..haissh
    nasib dh lepas makan hri tu.
    dlu ska baru2 ni mkn cicah coklat jadi muak.
    cik laki yang lebih2 makannya.
    balik rumah sambung cicah lagi dgn hershey

    cicah garam sedap lagi tau :)

    ReplyDelete
  12. Entah. Blm tergerak hati lg nak mkn. Kah3...

    ReplyDelete
  13. Tapi kan saje jer letak gambar strawberry tu dari sudut berlainan huhuu.. saje nak bagi geram kihkihkhihh... urmmm sedap nyer kalau boleh makan macam tu waktu srapan.. feel europian gitu hahaha :P

    ReplyDelete
  14. Beriuk tu mungkin singkatan untuk berperiuk periuk sbb double boiler guna dua periuk.

    ReplyDelete
  15. Tambahan..kalau takde microwave..tak reti wat double boiled. .
    tinggalkan aje dlm kereta yang di parking di bawah panas terik mentari

    ReplyDelete
  16. Mama dia ketepikan dia semata nak tayang kuku french manicure itu. Hahaha. Lyd.. Lyd..

    ReplyDelete
  17. Aku tak minat sangat buah stroberi. Sebab each time aku makan mesti dapat yang masam. So aku terus tak makan lagi dah.

    ReplyDelete
  18. salam lyd
    sori tak nyempat dtg melawat awak, kita tak sehat seminggu..tima kasilah kerna sudi jenguk2 umah buruk kita..heheh..
    sy lak skrang nie dok verangan nak makan stroberi cicah garam sbb tgk kat blog azie hari tuh..heheh

    ReplyDelete
  19. wahh.. kebetulan ade strawberry lebih ni... kalau rajin nnti nak try lah.. hee~ senang je ghupenyaa..

    ReplyDelete
  20. Memang haw liau....tapi mahal wei kos ni.....dgn anak ramai cam akk kena beli coklat bar sekilo rm12 tu...baru padan. ...tapi kot akk nk try menyeludup makan dalam bilik baru leh guna Cadbury tu...hehehe

    ReplyDelete
  21. sedapnya..dh la tgh lapo...lepa sni n terus pimkn nasik.haha..sy takpernah beli strawberi kt supermarket..kemut katanya..selalumkn strawberi kt atas kek tu je.haha nti ada budget lebih boleh bikin cecah coklat cadbury..:)

    ReplyDelete
  22. Salam Lyd,

    Tumpang lalu jap :) Kalau ada masa bolehlah join meroyan di entri ni ya :

    http://mummydearie.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html

    ReplyDelete
  23. mabelesnya..ada strawberi ag kat umah ni..boleh try wat

    ReplyDelete
  24. Kecur ailio iols tau. Dah try ngan nutella?..hehehe...

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum lyd...sedapnya tengok...:)

    ReplyDelete
  26. ooohh kemah keming makey colek stoberi cicoh cekelat, I kalau kat event ada fountain2 ni layan la jugak ngisi perut sambil nunggu makan besor, tapi kalau nak beriya buat sendiri kat umah mmg tak la, nak jelita sepah calit coklat satu umah? muahahah

    ReplyDelete
  27. Demi nak ambil gambar lepas buat meni pedi gitu, dibiarkan anak soleh di lantai. Memang tak solehah langsung tau ...

    Kita tak berapa suka stroberi ni tapi ceklat memang feveret pastime gitu. Eh, jap, jap nak gi buat manicure dulu pastu nak ambil gambar jari runcing tengah makan petai pulak!

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Etika Blogging Dan Blogwalking

Sejahteralah ke atas kamu.... Biasanya blogger suka share tips untuk naikkan traffic dan tingkatkan pendapatan melalui iklan tak kira la melalui NUffnang atau AdSense dan sebagainya. Tapi jarang orang nak cerita tentang etika berblog. Etika ni bukanlah peraturan yang WAJIB dilakukan, tapi bak kata orang-orang tua, LEBIH MANIS atau sopan. Etika menulis blog; 1. Jangan copy bulat-bulat apa yang blogger lain tulis pastu ko claim itu hak cipta terpelihara kamu sendiri. Shame on you la Joe. Kalau nak copy paste, sila beritahu daripada sumber mana kamu dapat artikel tu. Peraturan ini tidak kiralah sama ada tuan punya blog tu dah izinkan secara terbuka yang dia tak kisah orang nak copy bulat-bulat atau tuan blog tak izinkan. Copy paste itu adalah sesuatu yang tidak beretika dalam dunia blog. *Rasanya point ini semua dah tau kan? 2. Jangan tulis tentang apa yang kamu tak tau. Yang ni saya rasa saya penah jugak buat kot dulu-dulu. Biasa la. Budak baru belajar blogging. Tapi sekarang saya dah in...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...