Skip to main content

Popia Gulung Sira Pedas

Sejahteralah ke atas kamu...

Rajin le plak saya menggentel kulit popiah ni. 2 peket saiz besar hokey... Hebat bukan? Nak resepi ke? Meh la saya kongsi la juga. Rasanya kat blog lain banyak resepi bleh dpt.

Nisbah dia ;

Bahan sira:
1 sudu cili mesin [mak aku kata bleh guna cili kering blended atau cili boh]
6 sudu gula
1 ulas bawang putih [kecik punya].
1 sudu cuka
Gula, garam ikut suka hati nko.

Bahan kulit popia;

Tepung gandum
Garam
Air
Hahahah...beli je la kulit popia yg segera tu. Apa la nak susah-susah buat kan?

Memula, amik sekeping kulit popiah. Saiz besar lebih afdol. Letak straw minuman kat tengah-tengah kulit popia yg dibentang tu pastu gulung. Jadi gulungan itu akan kemas dan sekata. [Teknik ni saya dapat daripada blog seseorang. Tapi tak ingat dah blog apa.]. Nanti gulung banyak-banyak jadi cenggini;



Lepah tu mu guting pendek-pendek. Biar jadi lagu nih!



Untuk lekatkan hujung gulungan kulit popia tersebut, gunakan telur yang telah dipukul-pukul manja, sapu pakai berus. Baru le jimat telur tu. Kalo guna jari tangan atau kaki, nanti melekit-lekit pastu telur tu cepat je kering. Pastu nak pastikan kulit popia yg dah siap digulung tu tidak melekat-lekat antara satu dengan lain, tabur skit tepung gandum. Jangan guna tepung pelita plak. Kuikui.

Then goreng guna Sunflower Oil jenama Olife. [Poyo je lebih, konon-konon mementingkan kesihatan la ni... ]. Gambar selepas digoreng saya tak sempat nak amik. Sebab lupa kebana. Part nak menggoreng ni, kalau nak senang, beli la tapis besi utk bantu sudip masa nak angkat gorengan kamu. Cepat skit tos. Pastu akan lebih selamat daripada risiko kehangusan dan kebuangan sisa yg tak jadi.

Untuk siraan. Blend cili kisar dgn bawang putih. Kasi lumat itu garlic. Tumis kisaran itu dgn minyak yg very sedikit supaya popia kamu nanti tak berminyak secara melampaui batas. Bila dah pecah minyak, masukkan garam, gula dan cuka. Tunggu sampai semua bahan itu berbuih kesemuanya... Tutup api. Tuang cecair itu ke dalam bekas popia yg siap digoreng tadi. Gaul sebati. Biarkan kering. Simpan dalam bekas kedap udara dan kalis peluru.


Comments

  1. sedap bangat..kawe da makan dulu dari demo mak long!!!

    ReplyDelete
  2. saya nk tyer kenapa popia siro pedas saya lemau yeaaa...

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...