Skip to main content

Resepi Bubur Ayam Paling Mudah dan Sedap Pasti Jadi

 Sejahteralah ke atas kamu.....

Sekarang musim demam. Walaupun aku rasa, sepanjang masa je orang sentiasa demam dan sembuh. Datang dan pergi. Tapi setiap kali demam, orang akan cakap, "Musim demam sekarang". Takpe, layan je la.

Bila demam, ramai orang yang seleranya pun menurun. (tidak termasuk aku. Aku kalau demam, makan tetap on seperti biasa. Demam tu biarlah demam. Makan tu guna sistem lain. Haha.). 

Ini bubur yang aku selalu masak bila aku tengok selera anak-anak aku menurun apabila demam. Senang sangat hoihh kaedahnya. Orang yang tak reti masak pun insyaAllah kalau masak ni akan menjadi. 




Resepi:

  • 1 cawan beras .
  • 4 cawan air 
  • 2 Bawang merah (Ikut suka nak potong macamana. Kalau tengok dalam gambar ni, aku potong kelar dan tak putus pun bawang tu. Ada tujuannya. Sebab nanti aku taknak dia bercampur dan berselerak dalam bubur, lepas tu nak suap kat anak-anak nanti aku yang banyak kerija kena asingkan bawang. Tak koser aku.)
  • 2 bawang putih. (potong pun ikut suka. Actually letak banyak bawang putih pun herlok. Macam 3,4 ketul. Garlic bagus.)
  • Halia potong besar ibu jari tangan. (A thumb, not a toe).
  • Daun Sup. (ikut suka ko nak letak macamana. Nak potong ke, malas potong ke. Nanti lepas masak, tabur lagi daun sup.)
  • Carrot (potong ikut suka bentuk bintang ke, bentuk love ke. Bentuk bola-bola api ke. Terpulang aja deh. )
  • Cauliflower
  • Broccoli
  • Isi ayam (ikut suka banyak mana ko nak letak)
  • 1 kiub pati ayam
Dah tu kalau semua benda ikut suka, baik aku tukar nama bubur ni jadi Bubur Ikut Suka Kau. Ngehngeh.

Cara-caranya:

Humban je semua bahan-bahan tu, kecuali broccoli. Broccoli TAK BOLEH masukkan awal-awal nanti overcook tak sedap. Warna pun jadi kekuningan nanti. (Sepatutnya warna hijau segar.)

Masakkan atas api paling kecil dan tutup periuk. Boleh tinggalkan untuk tengok drama Korea. Sekali sekala datang la kacau. Walaupun dia tak pernah kacau ko, ko kena kacau dia juga. 

Bila nampak beras tu dah kembang, boleh je tutup api kemudian campak masuk broccoli, tutup semula penutup periuk Kalau rajin, tabur la daun sup lagi dan bawang goreng. Untuk anak-anak aku, macam gitu je cukup dah. Takyah bawang-bawang goreng la. Bukan makan pun.






Kalau macam ni dah dikira masak. Nanti lama-lama baru beras tu akan bersebati dengan air dan tak nampak dah ketul2 nasik tu.


Comments

  1. Nampak senang je. Tapi kenapa aku buat selalu tak menjadi ehh 😅

    ReplyDelete
  2. aah la.. kelmarin anak anak ada bunyi..dah lama tak makan bubur nasi. Kalau mama tak rajin buat, kat meribraun atau mekdi ada jual. Buat tak dengar je... Nantilah weekend baru usahakan buat. mahal kot beli kat mekdi tu... beras tak sampai dua sudu pun agaknya semangkuk mekdi tu punya bubur.

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panggilan Manja Geli-geli Sewaktu Bercinta

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini... Pernah bercinta kan? Bleh tanya skit? Kamu panggil pasangan kamu dengan panggilan apa? Nama dia? Atau nick name mcm 'Bunny', 'Cutie', atau 'si comel' atau 'handsome'? Hehehe... Best kan bercinta ni. Sebab boleh tergedik-gedik dan ada orang layan. [Owhh..miang nya statement ku ini....] Ada banyak panggilan-panggilan manja untuk pasangan-pasangan bercinta. Dan semuanya terpulang la kepada tahap gedik dan miang masing-masing kan? Ok, meh la baca apa benda yang aku merepek tentang panggilan-panggilan manja ni; 1. Sayang - Panggilan yang paling tipikal dan paling banyak orang guna utk panggil pasangan mereka. Kadang2 kalo orang melatah pun, panggil kita sayang gak kalo kita dah buat dia terkejut. Kehkeh... Tapi best je kalo org panggil kita sayang. Rasa mcm lembut dan disayangi... Tahap gedik : 80% 2. Ayang - Ni lebih kurang mcm panggilan 'sayang' gak, cuma dlm versi pelat dan lebih manja lagi. Saya