Sejahteralah ke atas kamu.....
Sekarang musim demam. Walaupun aku rasa, sepanjang masa je orang sentiasa demam dan sembuh. Datang dan pergi. Tapi setiap kali demam, orang akan cakap, "Musim demam sekarang". Takpe, layan je la.
Bila demam, ramai orang yang seleranya pun menurun. (tidak termasuk aku. Aku kalau demam, makan tetap on seperti biasa. Demam tu biarlah demam. Makan tu guna sistem lain. Haha.).
Ini bubur yang aku selalu masak bila aku tengok selera anak-anak aku menurun apabila demam. Senang sangat hoihh kaedahnya. Orang yang tak reti masak pun insyaAllah kalau masak ni akan menjadi.
- 1 cawan beras .
- 4 cawan air
- 2 Bawang merah (Ikut suka nak potong macamana. Kalau tengok dalam gambar ni, aku potong kelar dan tak putus pun bawang tu. Ada tujuannya. Sebab nanti aku taknak dia bercampur dan berselerak dalam bubur, lepas tu nak suap kat anak-anak nanti aku yang banyak kerija kena asingkan bawang. Tak koser aku.)
- 2 bawang putih. (potong pun ikut suka. Actually letak banyak bawang putih pun herlok. Macam 3,4 ketul. Garlic bagus.)
- Halia potong besar ibu jari tangan. (A thumb, not a toe).
- Daun Sup. (ikut suka ko nak letak macamana. Nak potong ke, malas potong ke. Nanti lepas masak, tabur lagi daun sup.)
- Carrot (potong ikut suka bentuk bintang ke, bentuk love ke. Bentuk bola-bola api ke. Terpulang aja deh. )
- Cauliflower
- Broccoli
- Isi ayam (ikut suka banyak mana ko nak letak)
- 1 kiub pati ayam
Cara-caranya:
Humban je semua bahan-bahan tu, kecuali broccoli. Broccoli TAK BOLEH masukkan awal-awal nanti overcook tak sedap. Warna pun jadi kekuningan nanti. (Sepatutnya warna hijau segar.)
Masakkan atas api paling kecil dan tutup periuk. Boleh tinggalkan untuk tengok drama Korea. Sekali sekala datang la kacau. Walaupun dia tak pernah kacau ko, ko kena kacau dia juga.
Bila nampak beras tu dah kembang, boleh je tutup api kemudian campak masuk broccoli, tutup semula penutup periuk Kalau rajin, tabur la daun sup lagi dan bawang goreng. Untuk anak-anak aku, macam gitu je cukup dah. Takyah bawang-bawang goreng la. Bukan makan pun.
Kalau macam ni dah dikira masak. Nanti lama-lama baru beras tu akan bersebati dengan air dan tak nampak dah ketul2 nasik tu. |
Nampak senang je. Tapi kenapa aku buat selalu tak menjadi ehh 😅
ReplyDeleteaah la.. kelmarin anak anak ada bunyi..dah lama tak makan bubur nasi. Kalau mama tak rajin buat, kat meribraun atau mekdi ada jual. Buat tak dengar je... Nantilah weekend baru usahakan buat. mahal kot beli kat mekdi tu... beras tak sampai dua sudu pun agaknya semangkuk mekdi tu punya bubur.
ReplyDelete