Sejahteralah ke atas kamu.....
Macamana la tak gemuk kan? Aku yang selalunya tak kisah kalau tak makan nasi ni, boleh jadi penggemar nasi pula kalau ada sambal-sambal ni semua. Aku memang dah lama tak memasak. Hanya masak nasi je. Itu pun hasben yg tolong masak nasi. Kemudian goreng telur. Sambal. Cukup. Memang berselera sungguh la acik. Sepinggan nasi memang tak cukup bhai. Kalau kadang2 beli timun Jepun, itu kira bonus la. Lezai dan bergizaiiii...
Ish susah nak update guna henfon ni. Tak sempat nak update blog kat ofis tadi. Sibuk betul rasa. Bila dah siap kerja, aku pula dah rasa penat otak. So, layan
Tik Tok je la sementara tunggu habis ofis hour.
Sambal-sambal yang aku tunjuk kat bawah ni adalah stock yang ada kat rumah aku sekarang. Biasa aku beli je apa2 brand pun sebab aku memang suka cuba. Kebiasaannya sedap. Pandai betul orang-orang ni memasak lepas tu jual. Bijak cari peluang. Terutamanya si Khairul Aming ni. Sambal Nyet berapi ni bagi aku memang sedap la. Cukup rasa semua. Just nice je dengan lidah bercabang aku ni. Eh tiber.
Sambal Tumis by Gengz Sambal ni pun sedap. Kalau Sambal Nyet tu konsep dia mcm sambal penyet yang makan dengan ayam penyet, Sambal Tumis Gengz Sambal ni pula macam sambal bilis. Kalau beli nasi lemak sambal tak cukup atau sambal kurang kick, boleh la standby sebotol dua kat rumah.
Garlic Chillies tu pun sedap gengss. Yang ini sesuai makan dengan megi. Atau segala jenis mee. Sedak dooh bak kata Kak Ton.
Semua jenis sambal-sambal yang kat atas ni, jenis kat atas dia ada minyak berladung. Tapi korang takyah la buang minyak tu tau. Itu memang fungsi dia untuk membantu melambatkan proses pengkulatan. Biar je dalam tu. Sambal tu dah dibotolkan dengan kaedah retort, jadi selamat dan tahan lama je walaupun tak simpan dalam peti sejuk. Tapi lama tak lama, takde la sampai 2 tahun tahan letak kat luar peti. Alah, kalau sedap mesti tak sempat sebulan dah habis. Kuikui.
Yang ni pula ialah sambal ikan bilis garing. Aku order dengan bekas pengasuh Luth Yafith. Yang ini pun sedap ya amat. Aku order berpuluh bekas dah rasanya. Pelahap sungguh acik.
Bila-bila, kalau aku jumpa orang jual sambal yang menarik hati, aku mesti beli. Kadang2 ada juga beli sambal hitam. Sambal hijau la. Ikan bilis garing pun ada juga aku beli brand lain kat shopee. Kesimpulannya, makan nasi dengan sambal memang syahdu. Nasi memang sedap. Sapa setuju tolong komen ye?
Setujuuu. Hahahaa. Segala jenis sambal, kalau pedas berapi, balance rasa dia memang sedap dooh kan.
ReplyDeleteYeyyy, ada penyokong peminat sambal. Sambal memang bahaya. Menambah nasik.
Deletetak pernah sekalipun beli sambal sambal di pasaran ni...hahaha... sambal nyet tu manis tak? khairul aming tu kan orang kelantan...terbayang mesti sambal dia manis sebab dia orang kelantan..hahaha...stereotype..kelantan je manis... manis je kelantan.
ReplyDeleteSambal Nyet tu memang tak manis. Don't judge cooking by cook's hometown. eceh.
Delete