Iklan! Iklan! Sila Click!

28 December 2018

Si Dagu Runcing

Sejahteralah ke atas kamu....

Budak dagu runcing ni kan. Ada sekali tu, dia asyik merengek je. Masa merengek tu dia tunjuk mulut. Aku check dalam mulut dia takut ada ulcer ke, gigi nak tumbuh ke. Takde. Dengan husband aku pun dia merengek macam tu. Kiterang musykil la juga. Pastu aku belek satu-persatu muka dia. Aku tengok kat dagu dia ada kesan macam melecet, sebesar 0.5cm x 0.5cm. Kat melecet tu macam dah takde kulit. Merah-merah la sikit. Aku tanya Luth, kenapa dagu adik luka ni? Luth kata tak tahu. Pastu Luth siap buat spekulasi sekali dengan demo. Luth kata, "Agaknya adik terjatuh macam ni agaknya", sambil buat gaya terjatuh dan dagu tertumus ke lantai. Tah hapa-hapa. 

Aku cuba nak mengingati apa yang dia main sebelum tu. Hari itu hari Sabtu. Husband aku kerja. Aku jaga anak-anak di rumah la, of cause. Aku nak menyusukan Yafith  untuk tidurkan dia di dalam bilik. Sekali Yafith tak tidur pun. Aku yang tidur. Aku sedar-sedar, tengok dua beradik tu tengah selongkar laci barang-barang stok shampoo dan sabun. Dalam tu macam-macam la ada. Sabun-sabun hotel la yang banyak. (Selekeh sangat kan perangai suka ambik sabun hotel. Tapi aku rasa semua orang pun suka buat kan? Sebab suka nak buat souvenir. PASTU TAK PAKAI, THEN BUANG. Ciss.). Dalam laci tu juga ada berus gigi, ubat gigi, ubat nyamuk, krim, losyen, baby powder......dan....... aku ternampak shaver husband aku. (Pisau cukur yang dah sekali dengan batang tu.). Aku perasan shaver tu takde penutup. So, bila tengok dua orang kenit tu main laci barang-barang tu aku hambat semua keluar bilik. Tutup laci semua, keluar dan tutup pintu bilik.... Jadi, suspek terbesar untuk dagu melecet Yafith tu ialah shaver tu la. Cuma aku tak pasti sama ada yang shave dagu dia tu abang dia atau diri dia sendiri. Luth tu pun boleh tahan juga nakal senyap tu. Depan aku dok diam-diam je. Kang kalau lepa je sikit, ada je la benda-benda pedooh yang dia buat. 

Aksi Superman atas meja makan.

 

 Budak Yafith ni anak papa. Manja dengan papa. Cari mama bila nak tidur nak susu je. Aku tengok gaya dia, macam ada potensi pandai main bola macam papa. Sebab bila papa buat aksi guna bola, dia akan ikut.

Yafith ni suka menyakat abang dia. Abang pulak memang cengeng, kuat menangeh, hati cepat betul sebak walaupun puncanya kecik sangat seperti karpet terlipat sikit adik buat, tu pun dah boleh buat dia menangis. 
 Lepas dia dah buat abang menangis, dia akan datang peluk, cium abang. Abang pun terus okay. Berdrama swasta tiap-tiap haghi nkorang ni kan?

Pergi Al Ikhsan, dia buat kedai tu macam rumah dia pulak. Main bola dalam tu. Kat rumah aku ada 2 bola sepak papa dia. Biasa dia main bola tu la. Aku suruh papa dia basuh siap bersabun lagi kalau betul nak main bola kat dalam rumah. Kalau tidak, ko bayang la, bola yang dok lenjan kat padang bola, kotor2 tu nak bawak masuk dalam rumah, main dalam rumah. Eii. Memang memohon kecaman la tu daripada mama monster ni.

Ni kat dalam ruang legar dalam The Parenthood, Sunway Putra Mall. Dia main je buat hal dia, tak peduli dah orang lain.


Oh, mama teringin nak enter frame. Ye lah, dah lama tak tayang muka tompok-tompok ni dalam blog. Walaupun segan sebab kitew tak cantik sangat, tapi sesekali teringin, mahapkan je lah. Ye?

Suka sangat main kucing dia ni. Tapi dia pandai..... kalau pegang kucing, dia memang akan pegang lembut je. Takde la main terjah je cekik kucing ke, tarik kaki ke. Memang dia usap kucing perlahan-lahan je. Part ni aku rasa dia ikut aku. Aku dulu masa kecik-kecik, membesar seorang je kat rumah. Maksud aku, tak ada adik beradik lain. Hanya aku dan arwah mak. Kakak-kakak dan abang-abang gi skolah/kerja, sahabat baik aku hanya kucing. Dan aku membahasakan diri aku dengan kucing tu 'KakDa'. Macam aku ni kakak kucing la. Hikhik. So, ahli keluarga aku pun mula panggil aku KakDa. Tapi orang Pahang sebut 'KokDa'. Eh... Eh.... Tercerita pulak.

Ni la aktiviti dia yang buat aku lemah semangat. Suka curah makanan atas lantai. Abang dia dulu memang takde la nak buat gini. Mungkin sebab abang kurang berdikari sikit. Semuanya aku yang suap. Luth tu, kalau aku suruh dia suap sendiri, berapa suap je dia suap sendiri, pastu dia suruh aku suap sebab dia kata dia penat. Tapi aku layan je la walaupun membebel. Alaa... Moment masa anak-anak kecik ni sekejap je. Lepas ni, bila dah besar-besar sikit, dia dah tak perlukan kita sangat pun untuk suapkan dan cebokkan dia.



Post ni aku dah taip lama, tapi aku tak publish. Ni baru nak publish. Kekeke. Cerita personal, aku tetibe je rasa segan nak kongsi. 

2 comments:

  1. kejap je budak2 ni membesar. anak aku pun dah 3 tahun. masuk tahun depan, dah 4 tahun. sob2...

    ReplyDelete
  2. Oklah tu...koi ada 6 orang tukang selongkar laci...dan 4 orang masih curah makanan atas lantai. harap2 kuman atas lantai tu mati terkejut je la

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...