Skip to main content

Egg Sandwich with Lingonberry Jam

Sejahteralah ke atas kamu...
 
Kalau korang tengok fizikal aku, korang akan otometik tau yang aku ni mesti ada banyakkkk faveret food. Tengok lengan sado ni pun dah tau aku ni kuat makan. Salah satu feveret food aku ialah caviar. Ceh. Palaho la caviar. Rasa pun tak pernah, tetibe nak masuk list feveret food plak. Ok, jangan memain. Feveret food yang aku maksudkan tu ialah sandwich telur. Ye. Simple je taste aku. Lebih favourable skali kalau aku guna roti Patha*. (*roti Patha ni bukanlah roti berasal daripada pantai timur. Takde kena mengena pom. Ini roti yang bai roti jual. Kira macam roti Benggali juga la.). Aku sebenarnya dah boring makan roti Gardenia. Amboih, gaya bercakap tu macam kufur nikmat je. Tapi, takde lah. Aku bukan la tak makan langsung roti Gardenia, cuma aku lagi prefer roti murah yg kering dan ringan. Husband aku tetap setia dengan Gardenia dia. So, kalau aku nak buat sandwich, aku akan beli 2 jenis roti la. Roti aku dan roti husband aku. Pastu end up, roti gardenia tu la yang selalu tak habis atau lambat habis. Well, faham la kan sebab apa dan siapa yang lagi lahabun wal rakusunnn.
 
Biasanya aku buat sandwich telur untuk seisi keluarga, tapi selalunya memang aku je yang makan paling banyak. Maklumlah. Feveret la katakan. Sandwich tu aku buat guna telur rebus biasa + mayonis + black pepper je. Kalau aku rajin, aku cincang bawang besar untuk tambah dalam tu, tapi kena asingkan la sikit untuk Luth yang takde bawang.
 
Ok yang aku nak ceritanya, kalau aku buat sandwich telur, aku suka selet sekali jem strawberry, atau orange marmalade atau paling ala-ala cekonon sekali aku sapu madu. So, maksudnya sandwich aku manis. Kuheh..kuheh... Aksi pelik ni aku tak kisah sangat kalau ada org nak kecam sebab aku memang suka makanan aku ada rasa balance manis, masam, masin. So, tak la muak sangat untuk tekak aku. Konsep dia macam ko makan meatballs kat IKEA, pastu ada setompok jem lingonberry macam darah period kat dalam pinggan ko. Haaa, gitu la kaedahnya.
 
Aku tau ramai yang takleh terima resepi yang ada rasa manis dalam makanan masin. Tapi aku boleh. Sebab aku memang makhluk pelik. :p

Comments

  1. setakat ni belum pernah try lagi balance rasa makanan mcm yg hang buat. tapi boleh cuba.

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...