Skip to main content

Cendawan Goreng Tepung Rangup

Sejahteralah ke atas kamu....

Seperti yang pernah aku katakan di dalam post sebelum ini, aku.... sebagai isteri, aku memang cuba untuk memasak setiap hari. Walaupun.... cubaan itu hanyalah sekadar niat di dalam hati. Kot-kot la kitchen utensils boleh bergerak dengan sendiri, kelip je mata terus terhidang asam pedas di atas meja makan. Seronok sungguh la hidup kalau boleh memasak pakai niat je. Huhu.. 

Aku harap hasben aku okay dengan kemalasan aku ni. Aku harap, beliau tidak menyimpan di dalam peti la perasaan bengang dengan isteri yg tak berapa konsisten memasak macam aku nih.

Kalau aku memasak, salah satu lauk yang kerap aku sediakan sekarang ialah cendawan goreng tepung. Kerap tu maksudnya macam setiap kali masak kot. Sebab ada sorang budak cikedis tu, kalau aku tak buat cendawan goreng tepung yang rangup crunchy tu, dia akan request. Budak cikedis tu si Luth la. Dia kalau makan benda-benda yang rangup, tak kira la kerak tepung ke, ayam goreng ke, keropok keping ke, semua dia panggil 'PAPOK'. Asalkan bila dia kunyah tu boleh bunyi krup krap, haaa, itu papok la tu. Termasuk la kuih batang buruk pun dia panggil papok. So, bila aku tak masak cendawan goreng celup tepung tu, boleh plak dia nangis sambil rapping, Luth nak papok, Luth nak papok. Bila aku bagi alasan takde telur, dia taknak terima. Dah tu, dia ingat aku nak layan kerenah dia? Keskes. Yela, kita ni kalau nak layan kerenah anak-anak pun, tengok keadaan dan tengok la apa benda yang dia request tu. Kalau boleh dipenuhi, layankan je. Kalau takleh, takyah la menggelupur nak penuhi, takut nanti mua pulak anak tu. Mintak apa semua dapat. Opps... merepek pulak aku citer pasal anak. Heee... Maafkan dagu daku ye.

Untuk resepi cendawan goreng celup tepung yang rangup dan sedap, aku gunakan taktik mengelat je sebenarnya. Apa la yang susahnya, beli je tepung Goreng Ayam Adabi, atau apa-apa cap yang disukai. Aku pernah try tepung goreng jenama Seri Aji, lagi sedap. Hasben aku la tu keletah sangat pilih sesuka hati dia je. Selamat la sedap. Kalau tidak, aku denda dia tidur kat rak kasut. hehehe... Contohhhhh.... contohh..

Berikut adalah langkah demi langkah untuk sediakan cendawan goreng tepung rangup;

Langkah 1;

Beli cendawan. Pastikan cendawan tiram. Jangan tak tau, cendawan tiram ada yang hitam, ada putih, ada warna pink dan kuning. So, ikut sukalah nak beli hok mana. Buleh belako-lako deyyy! (Org kelantan jangan marah ye, kalo slang kelantan aku teruk. Saje je buat hiburan.).



Langkah 2;

Siang cendawan. Bukan ikan je yang boleh siang tau. Kalau kat kampung, semua pun panggil siang. Siang sayur, siang daging, siang ayam. Dah semua siang. Siapa nak ambik malam? Huhu. K fine tak kelakar. Siang cendawan biar jadi macam carik-carik bulu ayam macam ni;




Tujuan mencarikkan cendawan tu, supaya lebih banyak tepung yang menyelaputi (coating) cendawan tu, supaya lebih cepat masak dan rangup.


Cendawan ni, the best way to prepare ialah dengan tak payah basuh. Sebab cendawan ialah sejenis makhluk yang serap air. Texture dia macam berspan sikit, so nanti akan jadi berat. Bila goreng tu nanti susah sikit nak rangup. Tapi aku bilas je. Tengok la keadaan cendawan tu cemana. Kalau nampak bersih, aku tak basuh la. Kalau nampak comot je, aku basuh le. Kita ada akal kan? So, gunakan la akal untuk buat keputusan sama ada nak basuh cendawan ke tidok.



Langkah 3;

Masukkan sebiji telur ke dalam bekas cendawan yang telah siap disiang tadi. Kemudian gaul rata. Ikut suka nak gaul guna tangan atau sudu. Guna akal. Guna akal. Ingat tu.




Langkah 4;

Sediakan tepung gorengan di dalam sebuah bekas lain. Agak-agak je la nak letak banyak mana tepung dengan jumlah cendawan tu. 



Langkah 5;


Masukkan sedikit demi sedikit cendawan yg telah digaul dengan telur tadi ke dalam tepung. Salut sehingga seluruh cendawan diselaputi tepung. Kemudian terus goreng dengan menggunakan minyak yang benar-benar panas dalam api sederhana kecil. Minyak masak tak perlu sampai banjir, cukup secawan je. 



Tips menggoreng:


Bagaimana nak tahu gorengan telah cukup masak? 
-  Tengok warna dia. Cemana ye nak explain. Macam ni lah, sebelum mula menggoreng, pergi pakai gelang atau cincin emas dulu. Lepas tu, compare la emas tu dengan gorengan korang tu. Kan ke biasa orang selalu cakap, goreng sehingga keemasan. So, sekarang korang tau la kan apa tujuan orang wanita pakai barang emas, selain untuk melawa. Hikhik. 

Padahalnya... Takde la macam warna emas sangat pun. Kusam je. Biasanya bahan gorengan tu masa mula-mula masuk kuali, dia macam berat berair sikit. Bila dah lama-lama goreng, dia makin timbul ke atas minyak dan nampak lebih terapung dan ringan. Bila kita kacau guna sudip, dia ringan. Cuba la ye.


Comments

  1. salam ziarah..

    kalau cendawan ni, saya suka goreng guna tepung Bestari..sebab x masin sangat.. dulu2 guna seri aji or kentucky tu tp masin..tekak x leh telan... skrg ni setia dengan trepung Bestari jer..sentiasa ada stok kat umah..hehe

    ReplyDelete
  2. Klu kicen utensil gerak2 sendiri, elok taburkan lada hitam n garam....hehe

    ReplyDelete
  3. cendawan goreng tepung, ratah pun sedap...

    ReplyDelete
  4. Dulu selalu juga beli kat pasar malam.. nak try jugaklah..Semalam tengok kemain lahap si Amsyar makan ikan bilis goreng.. dia pun suka juga papok ni.. :D

    ReplyDelete
  5. Cubalah guna tepung bistari atau aroma pulak. Sedap tau esp. yang spicy punya. Kat rumah I goreng tepung habis semuanya spicy. Terkinja-kinja anak-anak kalau makan, berliter-liter air masuk mulut!

    I suka goreng cendawan tepung macam ni sebab I suka, maka kekerapannya memang agak tinggi jugalah menu hidangan ni terhidang di atas meja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. If kita guna tepung bestari, masih kena salut telur ke sis?

      Delete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...