Sejahteralah ke atas kamu....
Seperti yang pernah aku katakan di dalam post sebelum ini, aku.... sebagai isteri, aku memang cuba untuk memasak setiap hari. Walaupun.... cubaan itu hanyalah sekadar niat di dalam hati. Kot-kot la kitchen utensils boleh bergerak dengan sendiri, kelip je mata terus terhidang asam pedas di atas meja makan. Seronok sungguh la hidup kalau boleh memasak pakai niat je. Huhu..
Aku harap hasben aku okay dengan kemalasan aku ni. Aku harap, beliau tidak menyimpan di dalam peti la perasaan bengang dengan isteri yg tak berapa konsisten memasak macam aku nih.
Kalau aku memasak, salah satu lauk yang kerap aku sediakan sekarang ialah cendawan goreng tepung. Kerap tu maksudnya macam setiap kali masak kot. Sebab ada sorang budak cikedis tu, kalau aku tak buat cendawan goreng tepung yang rangup crunchy tu, dia akan request. Budak cikedis tu si Luth la. Dia kalau makan benda-benda yang rangup, tak kira la kerak tepung ke, ayam goreng ke, keropok keping ke, semua dia panggil 'PAPOK'. Asalkan bila dia kunyah tu boleh bunyi krup krap, haaa, itu papok la tu. Termasuk la kuih batang buruk pun dia panggil papok. So, bila aku tak masak cendawan goreng celup tepung tu, boleh plak dia nangis sambil rapping, Luth nak papok, Luth nak papok. Bila aku bagi alasan takde telur, dia taknak terima. Dah tu, dia ingat aku nak layan kerenah dia? Keskes. Yela, kita ni kalau nak layan kerenah anak-anak pun, tengok keadaan dan tengok la apa benda yang dia request tu. Kalau boleh dipenuhi, layankan je. Kalau takleh, takyah la menggelupur nak penuhi, takut nanti mua pulak anak tu. Mintak apa semua dapat. Opps... merepek pulak aku citer pasal anak. Heee... Maafkan dagu daku ye.
Untuk resepi cendawan goreng celup tepung yang rangup dan sedap, aku gunakan taktik mengelat je sebenarnya. Apa la yang susahnya, beli je tepung Goreng Ayam Adabi, atau apa-apa cap yang disukai. Aku pernah try tepung goreng jenama Seri Aji, lagi sedap. Hasben aku la tu keletah sangat pilih sesuka hati dia je. Selamat la sedap. Kalau tidak, aku denda dia tidur kat rak kasut. hehehe... Contohhhhh.... contohh..
Berikut adalah langkah demi langkah untuk sediakan cendawan goreng tepung rangup;
Langkah 1;
Beli cendawan. Pastikan cendawan tiram. Jangan tak tau, cendawan tiram ada yang hitam, ada putih, ada warna pink dan kuning. So, ikut sukalah nak beli hok mana. Buleh belako-lako deyyy! (Org kelantan jangan marah ye, kalo slang kelantan aku teruk. Saje je buat hiburan.).
Langkah 2;
Siang cendawan. Bukan ikan je yang boleh siang tau. Kalau kat kampung, semua pun panggil siang. Siang sayur, siang daging, siang ayam. Dah semua siang. Siapa nak ambik malam? Huhu. K fine tak kelakar. Siang cendawan biar jadi macam carik-carik bulu ayam macam ni;
Tujuan mencarikkan cendawan tu, supaya lebih banyak tepung yang menyelaputi (coating) cendawan tu, supaya lebih cepat masak dan rangup.
Cendawan ni, the best way to prepare ialah dengan tak payah basuh. Sebab cendawan ialah sejenis makhluk yang serap air. Texture dia macam berspan sikit, so nanti akan jadi berat. Bila goreng tu nanti susah sikit nak rangup. Tapi aku bilas je. Tengok la keadaan cendawan tu cemana. Kalau nampak bersih, aku tak basuh la. Kalau nampak comot je, aku basuh le. Kita ada akal kan? So, gunakan la akal untuk buat keputusan sama ada nak basuh cendawan ke tidok.
Langkah 3;
Masukkan sebiji telur ke dalam bekas cendawan yang telah siap disiang tadi. Kemudian gaul rata. Ikut suka nak gaul guna tangan atau sudu. Guna akal. Guna akal. Ingat tu.
Langkah 4;
Sediakan tepung gorengan di dalam sebuah bekas lain. Agak-agak je la nak letak banyak mana tepung dengan jumlah cendawan tu.
Langkah 5;
Masukkan sedikit demi sedikit cendawan yg telah digaul dengan telur tadi ke dalam tepung. Salut sehingga seluruh cendawan diselaputi tepung. Kemudian terus goreng dengan menggunakan minyak yang benar-benar panas dalam api sederhana kecil. Minyak masak tak perlu sampai banjir, cukup secawan je.
Tips menggoreng:
Bagaimana nak tahu gorengan telah cukup masak?
- Tengok warna dia. Cemana ye nak explain. Macam ni lah, sebelum mula menggoreng, pergi pakai gelang atau cincin emas dulu. Lepas tu, compare la emas tu dengan gorengan korang tu. Kan ke biasa orang selalu cakap, goreng sehingga keemasan. So, sekarang korang tau la kan apa tujuan orang wanita pakai barang emas, selain untuk melawa. Hikhik.
Padahalnya... Takde la macam warna emas sangat pun. Kusam je. Biasanya bahan gorengan tu masa mula-mula masuk kuali, dia macam berat berair sikit. Bila dah lama-lama goreng, dia makin timbul ke atas minyak dan nampak lebih terapung dan ringan. Bila kita kacau guna sudip, dia ringan. Cuba la ye.
salam ziarah..
ReplyDeletekalau cendawan ni, saya suka goreng guna tepung Bestari..sebab x masin sangat.. dulu2 guna seri aji or kentucky tu tp masin..tekak x leh telan... skrg ni setia dengan trepung Bestari jer..sentiasa ada stok kat umah..hehe
Klu kicen utensil gerak2 sendiri, elok taburkan lada hitam n garam....hehe
ReplyDeletecendawan goreng tepung, ratah pun sedap...
ReplyDeleteDulu selalu juga beli kat pasar malam.. nak try jugaklah..Semalam tengok kemain lahap si Amsyar makan ikan bilis goreng.. dia pun suka juga papok ni.. :D
ReplyDeleteCubalah guna tepung bistari atau aroma pulak. Sedap tau esp. yang spicy punya. Kat rumah I goreng tepung habis semuanya spicy. Terkinja-kinja anak-anak kalau makan, berliter-liter air masuk mulut!
ReplyDeleteI suka goreng cendawan tepung macam ni sebab I suka, maka kekerapannya memang agak tinggi jugalah menu hidangan ni terhidang di atas meja!
If kita guna tepung bestari, masih kena salut telur ke sis?
Delete