Skip to main content

Cara Membuat Sendiri Kentang Goreng Sejuk Beku

Sejahteralah ke atas kamu...

Aku suka sangat makan fast food walaupun aku tahu itu adalah makanan yang sangat tak sihat. Aku masih tergamak lagi makan burger dan kentang goreng yang aku beli dari restoren makanan segera. Biasanya aku makan fast food masa hari bekerja. Aku memang jarang sangat beli fast food jika Luth ada bersama aku.

Pernah sekali tu, husband aku cuti. Dia bawak Luth datang ofis aku. So, petang tu sebelum balik, kami sempat beli set burger di Burger King. Sebab masa tu ada promotion kupon yang berharga RM6 dapat beli belian bernilai RM20. Aku beli burger yang setnya ada kentang goreng. Aku harap-harap Luth tak suka, tapi jangkaan aku silap. Aku tengok anak aku makan beriya sangat kentang goreng tu. Pegang tangan kiri dan kanan. Lepas tu suap laju-laju, then tadah tangan mintak lagi. Waktu tu rasa macam nak luruh hati aku sebab rasa bersalah, bagi dia makan makanan yang tak sihat. Well, ko tahu la kan. Kentang goreng daripada restoren makanan segera, dengan bahan pengawet, dengan minyak gorengan yang berapa kali ulang tu, dan ntah apa yg dimasukkan lagi pada kentang goreng tu pun kita tak tau. Seram sejuk bila aku fikir. Kita yang dewasa ni, mungkin takpe lagi walaupun tak elok. Sebab kita dewasa. Yang si kenit tu, perut suci lagi. Owhh... Ku tak relaaaa... *tekup muka*.

Sejak kejadian tu, aku memang tak pernah beli lagi fast food depan Luth. Hehe, tapi aku masih mentekedarah lagi burger dengan fries. Ni pun kejap lagi rasa nak gi beli Whopper Double kat Burger King. Hakhak. 

Jadi, demi memenuhi selera anak aku [sekali sekala], aku bersemangat api nak buat sendiri fries di rumah. Gigih aku mencari gi google. [Sebenarnya tak gigih mana pun. Senang je jumpa peralatan ni.]. Namanya Potato Chipper.  As Seen On TV katanya.





Aku beli produk ni sebab nak dapatkan bentuk kentang goreng yang sekata dan sama saiz. Baru nak nampak sopan santun sikit masa nak makan tu. Aku gunakan ialah 6 biji kentang jenis Russet. Sebab kentang ni besar-besar, isi putih dan kurang mata tempat tumbuh tunas tu.





Langkah demi langkah membuat kentang goreng. Cara ni aku adaptasikan daripada How's It Made yang aku tengok di YouTube.

1.  Kupas kulit kentang dan potong guna potato chipper. *Harap maaf, tiada adegan mengupas dan adegan memotong kentang pula dilakukan oleh Mat Azghul. *
 

2.  Rendam kentang yang telah dipotong di dalam air biasa selama 5 minit untuk membuang kanji pada kentang itu.

Pangjangggggg....








3. Selepas itu, tos kentang tersebut dan keringkan. Lap dengan tisu jika ingin cepat. Kalau ada banyak masa lapang, boleh tunggu kentang tu mengering sendiri.








 
4.  Kemudian kukus atas rebus kentang tersebut sehingga separuh masak. Ingin diingatkan, jangan terlebih kukus atau rebus. Nanti kentang terlalu lembik akan menyusahkan proses seterusnya. Hanya sekadar separuh masak. Masa dicadangkan: 15 minit.







5.  Selepas kukus. Biarkan sejuk [suhu bilik]








6.  Kemudian goreng separuh masak lagi. Jangan sampai garing. 



7.  Selepas itu toskan minyaknya. Biarkan sejuk seketika sebelum dibungkus untuk dimasukkan di tempat sejuk beku anda.





Kalau nak makan terus, di step no 6 tu, selepas angkat, goreng semula. Pandai-pandai la kawal api ye. Jangan besar sangat nanti hangus dan jangan terlalu kecil nanti serap minyak. Minyak untuk menggoreng pula haruslah banyak. Jangan goreng setakat minyak pada dasar kuali je. Tak setaraf mekdinal la kentang goreng tu nanti.

Masih lagi failed bab-bab menggoreng. Serap minyak. Heh. Bingai. Yang aku buat ni agak lama aku kukus, jadi dia terpatah-patah. Lepas ni insyaAllah boleh improve.


Memang leceh sikit nak buat ni. Sebab banyak step. Tapi bila aku tengok anak aku makan sungguh-sungguh, aku rasa berbaloi dan terharu sebab aku tahu makanan tu aku buat sendiri, dan terjamin kebersihan dan mutunya.

Comments

  1. wahh siap ada alat ptong kentang tu ye...cantik jadi panjang2..
    ermm tapi mcm renyah skit kan..tapi takpe berbaloi bila luth makan bnyk kan ;)

    ReplyDelete
  2. Saya dah lama tidak mengalu-alukan kedatangan fast food dari memasuki perut saya. Maklumlah usia dah merangkak senja, hehehehe...

    ReplyDelete
  3. rajinnya... sy pengemar kentang goreng nih.. selalu beli yg siap 2 n balik goreng di rumah klu rajin beli kentang n potong2 ikut suka hati n goreng.. heheheh tapi biasanya malas so bnyak beli yg dh siap...

    ReplyDelete
  4. bagus mama luth jaga sungguh pemakana luth.kita setahun pertama je.pastu BG je apa benda pun kt Afia.to mash dalam pemantauan la..no jaga sgt pun kt rumah pengasuh depa bagi..so pasrah je la.pernah buat tp Afia to suka,aiman sukalah cuma no serupa kerajinan la no buat benda ni sbb kita takda benda salah alat maacam awk ni lyd.huhu alasan!

    sy buat tak payah kukus,Goreng sekejap je pastu msuk freezer,dah keras leraikan pastu boleh terus Goreng macam yg frozen kita beli tu.rangup n Sedap!sy tak suka kentang gebu..huhu

    ReplyDelete
  5. rajin lyd...mudah kan buatnya...buat sendiri lebih jimt :-))

    ReplyDelete
  6. Lyd...beli kat mana potato chipper tu & berapa harganya? Berkenan plak sebab iolls & anak² penggemar kentang ☺

    ReplyDelete
  7. tetiba terbekenan la pulak.
    cer buat entry khas beli dgn sape, boleh ?

    xpa janji luth suka makan hasil kerja keras mama.

    ReplyDelete
  8. Macam terliur je tengok pemotong kentang ni. Rasa kalau beli satu ni mampu menaikkan semangat nak ke dapur selalu *_* Banyak steps nak kena buat kentang goreng ni ya. Agaknya kalau rajin dan malas tu seimbang dalam diri dan adakalanya berat malas banyak (macam I ni) agaknya menjadi ke tidak kentang goreng ni... Nasib baik anak-anak kat rumah tak minat kentang goreng. Kalau ya pun mereka teringin, ada satu kakak jual kat gerai area rumah ni yang jual. Sos dia uhuh....sedap betul. I lah selalunya yang teringin *_*

    ReplyDelete
  9. teringat pada seorg budak yg hanya mkn kentang sahaja 24 jam sehari . kentang yg dia nak makan mestilah tegak .klu bengkok sikit , mmg x mahu dan dia adalah kanak2 yg sgt bijak ...

    ReplyDelete
  10. Lyd...anak.wa yang autism tukan...dia mmg tak makan nasi..cuma minum susu dan kadang2 makan biskut...tapi dah seminggu ni..dia suka makan kentang ...tapi wa pun risau sbb asyik beli yang frozen je...try beli kentang fresh...pas tu goreng...dia langsung tak nak sbb lembik hahaha...so tq sangat sebab share ni...nanti boleh try...btw...mana beli pemotong kentang tu..

    ReplyDelete
  11. owhhh... asya suka sgt..lya slalu buat homemade punya..tp selama ni..potong2.. basuh n terus goreng.. lps ni nk buat camni la..blh buat stock terus.. cuma lya suka terap2 kentang tu mcm2 bentuk.. hehe

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah..perkogsian yang bagus..lepas ni boleh cuba buat n frozen kan.. lagi selamat untuk anak..
    Salam perkenalan,,,blog walking.. tupperwaremurahoutlets.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. salam, boleh saya tahu mana nak dpt kentang jenis russet..

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan