Sejahateralah ke atas kamu...
Minggu lepas, siapa punya angkara ye yang buat aku terliur nak makan cempedak? Cepat baik ngaku aku nak rotan dia. Aku baca blog sape pun aku dah tak ingat. Dia tunjuk gambar buah cempedak yang memang dah konfirm kat luar pagar, pastu aku terliur then petang tu aku gelepor gi beli cempedak untuk digoreng celup tepung.
Untuk makluman, aku ni jaman remaja dulu memang selalu buat tepung pisang goreng ni. Abah aku jual goreng pisang. Aku sempat la merasa tolong abah aku jual pisang goreng, masa tu aku belum ada kerja tetap lagi.
Nak buat tepung goreng pisang yang sedap dan rangup ni senang je yop. Resepinya ialah ;
1. Tepung beras 500g
2. Telur sebiji
3. Kapur makan, tolong jangan guna kapur kasut mahupun kapur barus.
4. Serbuk kunyit 1 sudu kecil
5. Air untuk bancuhan agak2 je
6. Garam dan perasa [optional] pun agak2
Cara-caranya;
1. Masukkan tepung beras ke dalam mixing bowl, masukkan garam, serbuk kunyit.
2. Larutkan secubit kapur makan[lebih kurang sebesar hujung jari kelingking] dengan setengah cawan air sehingga air bertukar keruh.
3. Masukkan air kapur ke dalam tepung beras
4. Masukkan telur
5. Bancuhkan dengan air sehingga dapat kepekatan yang sesuai.**
**tepung tu kalau aku, aku akan buat pekat sikit daripada bancuhan roti jala. Tapi jangan terlampau pekat nnt tepung tu jadi tak rangup. Tapi kalau nak goreng cempedak yang masak, perlu pekatkan lagi kalau tidak tepung tu tak dapat selaputi seluruh cempedak tu.
Pisang yang aku goreng ni pisang berangan yang dah masak. Lembik la lepas masak. |
Serap minyak skit. Potong ahhh. |
serap minyak tu pasal pisang ranum sangat kan..haha..tu hari aku ade gak belasah cempedak goreng..pesta kentut lepas tu..hahaha
ReplyDeletecempedak goreng memang mengundang angin...hahaha
Deleteeh 1st..huhu..aien sibuk je..hihik..
Deletememg clear btl gmbr ni...tue yg terliur tu..
ReplyDeletesedap tu cempedak goreng..mahal kalo beli yang dah siap goreng ni..
ReplyDeleteterliur lak...nasib baru pekena cempedak goreng semalam. sekarang nak masak keledek goreng lak.... terima kasih kongsi resipi. boleh cuba lak cara yang ni.
ReplyDeleteNampak macam terbaik je tepung goreng tu. Pergh..
ReplyDeleteooo senang je ye...lama nya tak makan pisang goreng ;p
ReplyDeletemasuk telur ye?selalu tak masuk telur..tapi klu letak kapur mmg akan jadi rangup (^_^)
ReplyDeleteGambar sikit punya terang, jelas dan nyata. Hah ni salah siapa sampai orang tengah berpuasa terliur nak makan cempedak goreng? Cepat jawab kalau tidak kena tunggu belakang office nanti nak kena belasah juga nih tau! *sambil singsing lengan baju raya*
ReplyDeleteOh, cempedak.... terkempunanlah nampaknya hari ni tak nampak cempedak!
Petang nanti isteri cadang nak buat goreng cempedak. Malangnya di rumah stok kapur makan dah habis...agaknya kena ganti dengan kapur kasut sekolah anaklah gayanya....
ReplyDeletePerghhhh...tgk cempedak ngan pisang goreng pon dah terliur.
ReplyDeletetang kapur tu yang lemah tu, sini I tak jumpa lagi natang kapur tu so selalu kalau part tu i pejam mata la.
ReplyDeleteOooo....skrg dah masuk musim cempedak...patutlah aku tgk ada byk kat area aku ni...
ReplyDeletebuh sikit kelapa parut.. kruk..krak..
ReplyDeletetengah fikir nak goreng pisang buat juadah berbuka ptg ni. nak cuba resepi tepung goreng pisang mudah..
ReplyDeleteakak dah try..memang terbaik..tq sharing..
Deletehttp://kakrose.blogspot.com/2014/08/cerita-goreng-pisang-rangup.html
waahhh...dah lama carik recipe goreng pisang ni.akhirnya dapat pon.orang kata sesetgh tukang jual letak plastik utk bagi rangup...eeerrkkk...
ReplyDeleteEyhhh.. gna tpung beras?? Bkn tpung gndum ye
ReplyDelete.. mmg nmpk sedap la.. nk buat jgk la.. x pnh lgi buat grg pisabg sdri. Ni y rsa mcm kat belah negeri sembilan kan? Y cicah kuah kicap tu.. teranung pynya kan lain..
tepung beras mmg merangupkan. okay... biasa guna tepung gandum je walaupun tahu pasal yg tepung beras. dah biasa dgn bancuhan tepung gandum kan.
ReplyDeleteowh bolehlah cuba nanti cara buat tepung goreng pisang rangup ni...
ReplyDeleteselama ni bunda cuma campurkan sedikit baking powder...sedikit garam..gula dan serbuk kunyit kedalam bancuhan tepung beras...
Bolehlah...rangup jugak..