Skip to main content

Spicy Lemon Chicken With Stir-Fried Bunapi and Garlic Herbs Rice

Sejahteralah ke atas kamu....

Gempak tak tajuk? Hahaha. Sekali bila tengok rupa dalam gambar, elehh... cenggitu je? 

Korang penah try makan Lemon Chicken tak? Biasanya menu ni ada di restoren Cina-Muslim. Aku suka rasa manis dan masam Lemon Chicken tu cuma lidah Melayu aku ni tak boleh kalau tak pedas. Jadi, pandai-pandai la aku masukkan cili 4 ulas dalam sos lemon tu. Lemon chicken yang sedap akan menjadi lebih sedap bila dia dah pedas. Fuhh... Kalau ibu mentua lalu kat seblah pun aku buat-buat tak nampak sebab takut dia mengecek. [Macam la ibu heran dengan masakan aku sbb ibu lagi pro memasak. Kuheh..].

Untuk menu aku hari ni, agak tak menarik warnanya. Kalau tanya suami aku, dia mesti la akan kata sedap. Berani dia kata tak sedap?? Kang aku terasa hati kang aku majuk kang. Tapi to be honest dengan korang, ikut tekak aku sendiri, menu ni macam ada yang kurang. Aku rasa kalau masukkan sayur hijau sikit, atau ulam-ulam lettuce segar pun dah okay.


Warnanya kurang menyerlah sebab aku tak masukkan banyak lemon zess mahupun pewarna.

Stir-fried Bunapi on rice. Ala-ala Disney On Ice gitu.

Menu tanpa warna hijau adalah sangat tak menarik. Sebab ini aje bahan yang ada di rumah pada waktu itu.

Ayam yang sangat sedap, rangup well-cooked, juicy, tender, okay aku perasan je.
Inilah bunapi. Cendawan Jepun. Senang je nak prepare sebelum masak. Cendawan ni dah bersih, putih dan tak yah basuh.
Ini adalah part yang paling sedih. Hahah. Aku takde pemarut untuk parut lemon demi mendapatkan lemon zess [parutan lemon]. Guna belakang tapis pun jadi la. Asal boleh je aku ni. Sebab tu dapat sikit je lemon zess.





Resepi sos lemon pedas ;

Bahan-bahan:-
Satu cawan jus lemon.
*1/2 cawan gula. [ikut suka nak manis mana. Versi yang aku buat ni tidak begitu manis.]
*Sesudu teh garam.
*Pati ayam [boleh guna chicken broth atau kiub segera. Kalau guna kiub, larutkan dulu dengan secawan air]
*Cili api 4 ulas ditumbuk[ikut suka nak pedas mana]
*Bawang putih 3 ulas ditumbuk
*2 sudu parutan lemon [lemon zess]
Tepung jagung campur 1/2 cawan air.

 Cara-caranya;
1.  Masukkan semua bintang-bintang ke dalam sauce pan ataupon periuk kecik ikut suka le guane gaya pun. 

2.  Didihkan di atas api kecil sehingga gula hancur dan menjadi likat. 

3. Akhir sekali baru masukkan campuran tepung jagung dengan air. Masak sehingga pekat.


 Resepi Ayam Goreng Bersalut Tepung;

Bahan-bahan:-
-  Ketulan isi ayam.
- Tepung serbaguna [aku guna tepung dalam kotak yang bertajuk 'Kentucky']. 
-  1 biji telur. 

Cara-caranya:-
1.  Perap ketulan ayam dengan telur. Biar selama 10 minit.
2.  Salutkan ayam yang telah diperap tadi dengan tepung serbaguna.
3. Goreng dengan minyak yang cukup panas dengan api sederhana. 
4. Macam ye-ye ohh je aku. 


Resepi Bunapi Goreng;

-  Bunapi
-  Serbuk garlic-pepper
-  Bawang besar Holland mestilah dipotong-potong ikut suka la bulat ke bujur, jangan campak sebijik bergolek dalam tu sudah..

Cara-caranya;
1. Goreng  bawang dengan minyak sesudu.
2. Kemudian masukkan bunapi. 
3.  Masukkan serbuk garlic pepper. Kacau beberapa minit sampai bunapi layu di hujung mekar.

Kalau takder serbuk garlic pepper, pandai2 la tambah bawang putih sendiri dan lada hitam sendiri atau apa2 perisa pun macam buat sayur goreng.


Resepi Garlic Herbs Rice

Aku guna teknik senang yang tak tau le betul ke tak. 

1. Masak nasik macam biasa, 
2.  lepas tu tambahkan 4 ulas bawang putih, masukkan garam sesedap rasa,
3.  Masukkan oregano kering, kalau ada rosemary pun boleh, kalau ada parsley pun boleh. Ikut suka-suka hati je.
4.  Masukkan 3 keping keju slice cheddar cheese. Carik-carik bulu ayam lama-lama bercantum jua kan cheese tu.


Itu sahaja la. 

Comments

  1. lama tak masak lemon chicken.. bunapi...mcm sedap... sy pulak suka tambah sunquick skit dlm sos lemon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap Bunapi ni. Rasa kenyal2 macam sotong. Oo, sunquick ye. Tak tau plak ni secret recipe dia. Sbb baca resepi omputih, takdok kabo letok sunquick. Patut la warna dia menawan. Lenkali nak try la.

      Delete
  2. depan uitm lendu ade medan selera.. acik tu masak lemon chicken... sedap kak... tapi ayam tu tak bergoreng laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam tak bergoreng pastu dia buat cemana? Rebus ke?

      Delete
  3. pergh ..... melelh la tengok kak... sy org bujang.. nk masak sndiri xreti... kalo nk beli terpaksa beli je.. tp bajet lari lak.. jelesnyyeeeee.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli sekali sekale boleh la dik oi. Awak kan dah jadi polis, mesti selalu pegi jalan2.

      Delete
  4. menarik gak ni..ada la skit ada nak masak tuk bulan posa..hehe

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Menarik ni kak. Cuba la. Sedap tapi kena buat pedas baru betul2 kick. Pastu sila pastikan letak sayur ijau.

      Delete
  6. Aku baru nak cakap, loh kok takde sayur hijau. Tup² kau dah cakap. Hahaha. Betul, xde sayur hijau serupa macam tak de sayur langsung. Green is vegetables. No green is no vegetables. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Go green! Aku patut letak wooden block luth yang kaler ijau utk buat deco dia kan. Hehe. Baru le ko tertipu nampak mcm ada sayur wp takde.

      Delete
  7. Alohaiii rajinnya mak budak nih..
    Nasi tu ade cheese? Nampak mcm nasi biasa tapi rupanya luar biasa!

    **
    Giveaway tu kat FB Page Kelab Ibu Ohsem tu Lyd. Jadi, share kat FB je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo.. ada grup ibu ohsem rupanya.

      Takde la rajin sgt. Biasa2 je. Nama pun blogger. Mesti saje2 nak buat rajin sbb nak tunjuk dlm blog.

      Delete
  8. selalu nampak cendawan tu dkt pasaraya, tapi tak reti nak masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak macam cendawan biasa je. Mesti akan sedap jugak.

      Delete
  9. Nama dia..fuh gempak!
    Rajin lyd try mcm2.
    Tajam pulak blkg tapis awak tu ya. Hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa.. kan.. tua pon. hahahahah..
      Saya reka je ni tau, resepi lemon chicken pedas. Yg asal manade pedas. Kehkeh. Ye, tapis tu baru, tajam lagi.

      Delete
  10. Replies
    1. Sedap ni cikgu. Terutamanya sos lemon tu. Mmg sgt sedap.

      Delete
  11. Alahai rajinnya lyd..
    Malas btul klu rin nk cuba menu hebak2 camni tau..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. RIn, masak ni lagi senang drpd masak tomyam. Sbb takde kena guna byk bahan pon.

      Delete
  12. lyd saja tau.dah la stok lemon n ayam baru hbs kat rumah.mai dok tunjuk resepi ni pulok. hukhuk
    kalau ada comfirm dh masak ni. hihi
    mnarik tertarik kalau ada lemon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tak ada tu... boleh diadakan ciksu. Kalo nak senang, makan je kat kedai. Restoren Homst pun sedap.

      Delete
  13. Hoi! Kutuk. Hahahah... Tak pandai masak la Diana. Serius. Mana ada pandai. Nak lawan Azlita Masam manis ni mmg tak mampu.

    ReplyDelete
  14. Wahhhhh...sedap ni...apa kata kalau buat lebih htr kat SA skit...ptg2 tgok ni lapar perut dh ni...hahaha..lgpun kita x jauh kan...hihihi

    ReplyDelete
  15. Ptg ptg ni tgk mknn cam sedap je. Dah la ujan. Lyd duduk mana. Pi keje dgn apa.

    ReplyDelete
  16. parut pakai penapis pun jadi yer.... pernah makan sekali masa buka puasa di restoran cina muslim ni..tp masak tak pernah buat.

    ReplyDelete
  17. Apa kelas kalau tak pedas. Ni lepas bubuh 4 batang cili padi tu, pedas ke tidak Lyd? Kalau tidak, memang I nak tambah lagi (eh, gaya cam nak buat juga aje ni...menyampah tau bila I dah over excited ni....*__*)

    I no hal kalau takda kehijauan ke apa, yang penting haruslah ada rasa nikmat terbako kepedasan sikit. Barulah sedap makan!

    ReplyDelete
  18. tetiba rasa nak cuba guna jus yg ada kat dapur nih ... confirm sedap nih .

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...