Skip to main content

Resepi Nasi Arab Nasi Mandy

Sejahteralah ke atas kamu...

Nasi Arab ni ada banyak jenis. Ada nasi Mandy, nasi Khabsa, nasi Maqluba dan macam-macam lagi. Yang aku tahu 3 jenis tu je la. Sama juga konsep dia macam nasi-nasi Melayu ada nasi dagang, ada nasi minyak, nasi tomato, nasi lemak etc. 

Setakat yang aku dah cuba masak nasi Arab menggunakan set segera yang aku beli daripada blogger Myra Jay, yang paling aku rasa sedap ialah nasik Maqluba. Maqluba ni nasiknya tu dimasak sekali dengan kentang, kubis bunga, carrot dan sesuka hati la sayuran apa yang ko nak tambah. Make sure sayuran yang tak mudah hancur. 

Dalam entry lepas, aku ada cerita yang aku tak berapa suka nasi arab kan. Sebabnya ialah aku rasa combinationnya terlalu kering. Lepas tu rasanya hanya masin dan masam. Ayam dan nasik, lepas tu takde sayur atau sup atau kuah. Sekadar sos Harrah dan timun dan tomato. Tak berapa boleh layan la. Jadi, aku cari cara untuk men'suka'kan nasi arab tu. Maka aku rasa perisa dia aku perlu tambah iaitu manis. Sos Harrah tu, aku buat manis. Bukan la manis macam pengat tu. Itu gile. Aku maniskan sos Harrah tu tambah gula skit supaya balance flavour dia. Hehe. Memandai je. Baru la aku rasa macam syok betul makan nasi arab ni bila sos dia tu bukan sekadar masam dan masin. Ayam dia pun, aku cuba maniskan sikit je. Biar seimbang skit. Aku ni lebih Kelantan daripada orang Kelantan rupa-rupanya.

Untuk resepi, aku hanya rujuk belakang kotak ni je.

Macam ni la rupa kotak tu. Dalam kotak ni ada beras dan rempah untuk tumis dan bakar ayam. Rempah dia tu agak tak cukup la bagi aku. Portion yang dicadangkan adalah untuk seekor ayam. Rempah untuk perap ayam tu dia berikan sepeket kecik termasuk untuk masukkan dalam tumisan nasik. Aku rasa tak cukup. Jadi, kalau nak sedap, rempah tu aku cadangkan lebihkan ke nasik dan untuk bakar ayam, letak je la serbuk kari ke apa ke sebab yang penting nasik tu rasa rempah. Ayam tu bakar le cemana pun, mesti sedap punye.

Untuk nasi Mandy sepatutnya saladnya [untuk dicicah dengan sos Harrah tu] ialah tomato dan timun. Tapi macam bosan je, aku membelot la ganti dengan terung dan carrot. Aku sumbat je skali dalam pemanggang ajaib.

Inilah dia nasi mandy tak cukup rempah. Next time aku nak letak semua la rempah dalam nasik.

Ayam aku bakar guna pemanggang ajaib. Pemanggang ajaib is the best.

Senang kan aku bagi resepi kat korang. Aku snap je gambar belakang kotak ni. Kehkeh.

Comments

  1. Sedap lah plak tengok. Pernah makan nasi mandy jer.

    ReplyDelete
  2. Menarik jugak resepi ni. Ingat nak try cari kot-kot ada jual kat Tesco ker set segera nasik arab ni. Hehe

    ReplyDelete
  3. Kenal blogger tu, mudah sekarang ni, tak payah pergi kedai nasi arab. Dah ada nasi arab segera. Tengok gambar menyelerakan je.

    ReplyDelete
  4. fuhhh lyd...menariknya..nmpk mcm mkn dkt restoran

    ReplyDelete
  5. nampak sedap tu, but KA x brp minat nasi mandy ni rasa sikit2 tu oklah !

    ReplyDelete
  6. Dari permerhatian saya la... rasanya ermpah tu cukup buat kami kot sebab kami tak berapa suka berempah (papa JJ la ni). Tekak kita2 kan mmg nak bagi rasa rempah tu, takper la macam terpaksa saya merempah sendiri jer nanti ni. Pemanggang ajaib tu bak sini seketul. Ritu terpikir nak beli tapi malas, sebab rasa macam tak perlu, tapi skang macam perlu pulak.

    ReplyDelete
  7. Ayam tu nampak sedapnya.... :)

    Best kan masak sendiri ni.. boleh sesuka je nak menambah apa yg patut :D

    ReplyDelete
  8. wah nmpk sdap..sng jugakla nak buat klu siap resepi pastu siap rempah camni..sy makan je tak pernah inikan pulak nak masak.hehe

    ReplyDelete
  9. simple kn.cepat pulak tu. x yah gi kedai nasi arab le lps ni lyd.buat sndiri j kn

    ReplyDelete
  10. Yeah, tak payah beli. Buat sendiri aje Resepi dah bagi dah nih. Yang takda dan tak mau, kita skip aje. Pastu tukar nama sikit masuk dalam blog kita pulak!

    Lyd, Mat Azghul kan suka nasi Arab. Jadi sebagai isteri yang mithali kenalah menyukai gak nasi Arab ni. Kesian yek Pak Arab kat rumah tu sorang-sorang feeling ghairah makan nasi Arab hasil tangan isterinya. Ke awak yang menghabiskan semua nasi Arab tu walaupun tak suka?

    ReplyDelete
  11. Nampak sedap lyd...sy tak biasa kot makan nasik arab nie..ygfebret sy cuma nasik bukhari jer..:)

    ReplyDelete
  12. Macam sedap. Wife pun mggu lepas makan nasi Arab. Orang yang buat tu pun guna rempeh segera jugak. Bolehla belikan yang ni pulak suruh wife masakkan utk saya.

    ReplyDelete
  13. Nampak sedap. Boleh suruh wife masakkan guna rempah segera ni. Takdela remeh sgt kerja memasak

    ReplyDelete
  14. salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...