Sejahteralah ke atas kamu...
Antara gula perang dan gula pasir yg berwarna putih, gula perang lebih baik. Ini kerana gula putih itu adalah asalnya gula perang yang telah dilakukan proses 'bleaching'. Semasa proses penjernihan tu, ada la bahan-bahan tertentu yang dimasukkan ke dalam gula perang untuk menjadikannya putih kristal. yang akhirnya kekal di dalam gula itu setelah diproses. Maka sebab itulah gula putih itu dikatakan tidak elok untuk kesihatan..
Beras juga sama, beras perang adalah yang terbaik berbanding beras putih. Beras putih juga telah di'bleach'.
Kalau secara logiknya, penyediaan yang putih lebih susah daripada yang asalnya [yang perang]. Pun perlu ada bahan tambahan yang pastinya memerlukan kos yang lebih untuk menghasilkannya. Tapi kenapa yang sudah di'bleach' tu lagi mahal daripada yang berwarna perang? Kenapa gula perang lagi mahal daripada gula putih? Kenapa beras perang lagi mahal daripada beras putih? Aku rasa persoalan ni sama konsepnya dengan persoalan, 'kenapa harga CD lebih mahal daripada harga kaset sedangkan membuat CD lebih mudah daripada membuat kaset'?. [ni persoalan zaman 90-an la. Budak2 mmg la tak tau.]
Dah tu macamana la kita nak pilih makanan yang lebih menyihatkan? Eh..eh... tapi kalau murah, nanti jenuh plak nak makan beras perang. Huhu. Beras perang kalo makan sekali sekala boleh la. Tapi kalau tiap-tiap hari, mati kutu dibuatnya.
Bukan tentang beras dan gula je. Makanan-makanan yang perlu diambil lebih banyak yang tersenarai di dalam piramid makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran mahal harganya. Sayur kangkung je yang murah. Sawi, bayam pun masih murah. Tapi kalau nak makan untuk gantikan portion untuk kenyang macam nasik, berapa puluh ikat nak beli? Setakat seikat tu, eleh... celah gigi pun tak sempat lekat. Lagi plak kalo seikat tu utk makan 2 orang. Tak dpt nak kenyang la.
Buah pun sama je mahal. Kalau nak amalkan sehari sebijik epal, harga epal sebijik yang standard RM1.50. Ok, sebulan baru RM45. Tapi larat plak nak makan apple je tiap2 hari kan? Pisang pun dah mahal, betik, tembikai, jambu batu, tembikai susu semua mahal.
Itu belum termasuk ikan. Ikan kembung mentah last aku beli seekor RM2.50. Tak tau cemana dia kira, tapi kebetulan aku beli 4 ekor harganya RM10. So, betul la 2.50 sekor kan? Oat pun mahal. Susu pun mahal.
Dah tu, ada banyak sangat ke pilihan kita untuk pilih makanan yang berkhasiat? Yang organik. Yang bermutu. Yang tinggal untuk kita hanya makanan bertoksin tinggi je la. Nak amalkan makanan sunnah? Boleh. Tapi tengok la jugak harga madu asli berapa rm? Habbatus sauda berapa rm? Susu kambing? Semua mahal.
Eh, aku bukan merungut. Cuma bengang je skit kenapa makanan berkhasiat mahal sangat harganya. Nak atau taknak, kita memang terpaksa juga makan makanan-makanan yang boleh memberi risiko cancer dan segala penyakit. Ye... aku tau. Kalau nak sihat, makan sikit. Jangan makan banyak. Kbai.
Ikut saja cakap pak menteri: kalau barang mahal, jangan makan barang tu, makan saja barang lain...Kalau semuanya mahal, jangan makan apa-apa, dapat balik berat badan ideal...hehehehe...
ReplyDeleteAgaknya dunia ni utk org berduit je...
ReplyDeletemgkn kos agak tinggi kalo nak amalkan tiap2 hari. tp kadang2 pun bagi aku dah cukup sihat. sekarang aku ngan wife tengah amalkan makan beras perang, walaupun bukan tiap2 hari.
ReplyDeletealhamdulillah . saya masih blh kenyang setakat makan sup sayur jer ... heheheee
ReplyDeleteBetul tu lyd. Yg berkhasiat sumanya mahal. MCm makanan organik tu.
ReplyDeleteMmg mknn n lauk basah semua dh mhl skg..nk mkn udang sotong pun pk byk kali sbb udang sekilo dah rm33-35 hinggit..hadoii
ReplyDeletetahniah yer ! tunggu reviewnya nanti http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/02/tahniah-5-blog-ini-akan-ka-review-nanti.html
ReplyDeleteSusah nak cari yang murah tapi berkhasiat dan sihat sekarnag ni kan.. sabo jela ;)
ReplyDeleteoleh itu jom makan Shaklee... hahahah...jgn marah ye. lydsunshine,
ReplyDeletegituler keadaannyer... akakni lagi letih kalau barang untuk orang saiz comel terlampau (XXL dan keatas) memangler mahal... dahler makanan sihat mahal.. isyh tak patut2...
ReplyDeleteharga tak boleh nak kawal..semuanya mahal...
ReplyDeleteSA pun terfikir..apasal makanan berkhasiat mahal giler..yang x berfaedah tu murah jer plak...SA sekarang tgh mendiet...makan epal hijau pagi2 sebiji...malam pun sebiji...
ReplyDeleteItu la yang sering kami suami isteri bualkan (ayat...) dulu2 dark brown adalah makanan orang kampung yang almost for free, tapi sebab besar kebaikannya.. terus melonjak naik harga. So kita2 yang kampung ni terpaksa la hadap yang kureng berkhasiat sekadar mampu.
ReplyDeletesalam singgah pagi nk bagitau yg ini ..http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/02/review-3-blog-lydsunshine.html
ReplyDeleteitula..tp skrg apa pn smua dh mhl dear..hihi..ayu singgah dari blog KA ;-)
ReplyDeletebetullah tu lyd..amboi bengang sangat nampak sampai dah tak hapdet blog?ngeh..ngeh..
ReplyDeletepilihan di tangan kita :) semua makanan pun perlu bersederhana, jangan berlebihan :)
ReplyDeleteBoleh buat alasan kalau berat badan naik.. sebab makan berkhasiat itu mahal hahahahaa :D
ReplyDeletesebab harga fastfood murahla dulu saya suka makannya..pemakanan yg tak sihat buat saya dpt penyakit juga.. emm...skang sy dah ubah pemakanan saya kpd makanan yg lebih sihat..tp mmg diakui kosnya tinggi juga.. nasibla...
ReplyDeletesetuju..benda berklhasiat semua mahal..tu pun ak berapa nka bekhasiat sgt dh..sayur ikan semua pun dh diboh racun utk tahan lama..nak murah n takde bahan toksid tanam sendiri la kan..setakat sayur bley la..buah epal cmna nak tanam?hehe..
ReplyDeletedtg dr blog KA..Salam kenal!
as-salam lyd..
ReplyDeletewah lama tak mai sini. sihat ke ?
mmm, betul tu kan..
beras perang boleh j mkn hari hari tp tu la tak tertelan kot.. hahaa. xda rasa..
apa boleh buat..
ermm..itu realitinya lyd...
ReplyDeleteklo kat kmn ni lg parah..mmg mahal nebeng2 sgt rasa
baru terfikir ape kau cakap ni...
ReplyDeletemakan lauk sardin je la...
huahua.
Kalau rasa mahal, jangan makan tapi kalau tak makan, kitalah rugi tak dapat makanan berkhasiat. Apa nak buat... kalau nak makan kangkung berikat-ikat pun alahai...sedih gak bunyinya!
ReplyDeletesaya suka beras peranggggg..hehehe
ReplyDeletekalau makanan/tanaman organik tu, pernah tgk rancangan dokumentari kat tv dulu. katanya harga agak mahal dari makanan biasa sebab cara pengendalian/handling yang lebih sikit. Kan tanaman organik kena guna baja semulajadi, pastu banyak guna tenaga manusia. bukan mesin2. gitu la yang tengok kt tv dulu.