Skip to main content

Gambar Lembu Disembelih Sempena Hari Raya Qurban Jangan Tengok Kalau Takut Darah.

Sejahteralah ke atas kamu.

Raya haji ni, aku tak balik kampung. Mat Azghul tak dapat cuti. Ini adalah upacara penyembelihan lembu sempena ibadat korban, qurban, qorban, kurban di flat aku tinggal sekarang.















Tanah kubur

Budak tak mandi.



Comments

  1. Cayalah luluit tak takut tengok lembu disembelih..hehe siap tata lagi tuh..mama nyer yg takut sket tak?hehheh..lyd yg lubang kubur tuh buat tanam kepala lembu yer..tak pernah terperasan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luluit tak efek apa2 pun tgk lembu kena sembelih. Dia sibuk pandang kawan yg sama2 kat rumah pengasuh dia. Hello, mama dia ni berani tau... Gambar tu semua mama yg snap. Papa dukung Luth je. Hahaha... Saya pun baru je tau pasal lubang yg tanam kepala lembu tu. Ini first time saya tgk upacara ibadah korban.

      Delete
  2. best la ada jugak keramaian kat flat situ, flat sini nan hado, masjid ada tapi tak dapat kopun, tak dapat daging la, yg gambar budak tak mandi tu.. comel sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini pun pestime saya libatkan diri sbb tahun ni tak balik kg. Kalo balik kmpung lagi la tak join sbb buat kat masjid. Lembu korban ni pun ada pihak UMNO yg sumbangkan, kalo tidak nan hado jugek.

      Delete
  3. Kat flat umah kita tahun ni x de buat korban seperti tahun2 lepas.. gamaknya xde sponsor kot.. luth berani tul tengok org sembelih lembu yer, saya takot nak tengok, dok jauh2 je sbb takot. HEHEHEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia bukan kesah pun dgn lembu tu. Hahah. Saya yg amik gmbr ni rasa seriau gak sbb darah tu mmg merah yg pekat. Tapi anggap je takde apa2. Mat Azghul siap pesan, baik2 kang pengsan tgk darah. Heheh.

      Delete
  4. Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 782
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. salam aidiladha lyd..

    lya x takut ;-)
    heheh... sbb dah biasa pon..siap join sekali...
    semoga ibadah korban kt diterimaNya..amin

    eyh..awk snap semua pic ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lya lagi hebat nampaknya. Saya baru first time ni. InsyaAllah semoga diterima oleh Allah.

      Ha ah semua saya snap. Nape Lya? Cantik eh? Hahahah.

      Delete
  6. Cepat2 scroll down. Wah...beraninya luth & mama tgk lembu kena korban.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala... kena tgk ni fiza. nape scroll down laju2. Hehehe... Luth mesti berani ikut mama dia.

      Delete
  7. cantik gambo ko snap..loya terus tekak aku tengok merah2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih puji. Tengok kemre la bro. Ni Sony hokey. Heheheh... Ko ni alergi tgk darah ke?

      Delete
  8. I tak baca, sorry terus skroll ke bawah sambil satu tangan tutup screen hahaha. I tak kisah darah, serius (tiap2 bulan pun berdarah) tapi I ta k leh tengok sesi penyembelihan kang I tak makan kang.

    Btw JJ was next to me duk tunjuk2 tangan dia, baru I pasan dia tiru coverphoto ur blog ni hehehe. Sambil cakap "fing fing", fingers kot.

    ReplyDelete
  9. Ksian bila tengok muka lembu gitu, sayu je.. tapi takpa besar pengorbanannya :D

    ReplyDelete
  10. salam aidil adha.. sian pula nengok lembu tu.merah betoi darahnya

    ps:ntah bila janji ciksu dpt ditunaikan.. hihi.
    sat lagi koi 430 nak balik umh mil pula kat kole kangsor.. huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan