Skip to main content

Something Missing

Sejahteralah ke atasmu.


Tahun ni first time aku berpuasa tanpa mak. Huhuhu.... Aku dah takde emakkk... Ada banyak perkara yang aku rindu pasal arwah mak. Aku cuba mengarang ayat yang terbaik untuk menggambarkan perasaan rindu tu. Rindu masakan mak dah tentu. Arwah mak aku takde signature dish. Takde la nak kata, "fuhhh... asam pedas mak aku buat memang terbaik di seluruh pelusuk cakerawala".. Memang bukan macam tu la. Bagi aku semua masakan mak aku sedap. Jadi aku tak reti nak pilih masakan mana yang paling aku rindu tu. Mungkin sentuhan air tangan dia tu yang paling aku rindu kot. Ntah la. 

Tapi, bila bulan puasa..... ada banyak jugak makanan yang mengingatkan aku kepada arwah mak aku. Sebab biasanya aku akan suka juadah yang dia suka, yang orang lain biasanya tak suka. Contohnya buah kabung.
Curi gambar dari sini

Dan kuih nekbat
Gambar dikelepet dari sini. Kuih nekbat ni bagi sesape yg tak tau, dia macam bahulu tapi tawar. Pastu masak dgn air gula letak pandan.
Pastu air gula nenas... Yang ini paling aku suka.

Maafkan daku kerana mencedok gambar ini dari sini..

Jump stab atau pon lompat tikam...

Orang yang invent kuih lompat tikam ni kalo dia masih hidup, mesti dia akan lompat dan tikam diri sendiri pulak sebab menyesal tak sudah dia bagi nama kuih ni lompat tikam sbb asyik kena menganjeng je dengan ramai orang. Gambar dari sini
Dalam banyak-banyak makanan.... hanya ada satu je kuih yang aku rindu gile vavi nak mamfus. Kuih ni aku yakin mak aku yang cipta sendiri. Nama dia kuih lipat. Bukan macam kuih lipat Terengganu tu tau. Kuih ni kulitnya daripada kulit karipap exactly tepung yang sama la. Pastu dalam tu intinya telur dadar yang ada bawang besar dan daun sup. Yang membuatkan kuih ni memang owesome ialah teknik membuat tu. Inti kuih ni, arwah mak aku isi masa telur tu mentah maksudnya cair lagi. Then masukkan dalam tepung yang dah dinipiskan, pastu lipat laju-laju, lebih laju daripada 0.03 saat iaitu masa untuk gaban bertukar menjadi gaban. Lepas tu terus masuk dalam kuali. Korang faham tak apa aku citer ni? Ke aku syok sendiri je? Kuheh. [aku gelak sekali je menandakan aku gelak cover malu.]

Itu baru citer pasal kuih. Sebenarnya yang paling aku rindui tentang arwah mak aku dah tentulah dia punya sikap tenang yang boleh menenangkan orang tu. Aku rindu nak berborak kosong benda yang sama ulang-ulang dengan dia. Makan apa, masak apa, buat apa, tengok tv citer apa.... dan sebagainya. Dengan arwah mak aku je aku boleh cerita benda-benda yang tak penting dan sangat remeh yang takde orang lain sudi dengar melainkan mak aku. Seperti kulit aku naik ruam ke, perut aku sakit kena cucuk duri landak ke, rambut aku gugur 6 helai ke, kredit aku tinggal seposen ke... semua.. semua benda tak penting. Haa. tgk, korang pun dah macam tak larat nak baca cerita aku ni kan?  Kesimpulan entry ni hanya satu je, aku rindu arwah mak aku. Sekian.

Comments

  1. wah! kuih lompat tikam, sekali pandang macam taufufa pun ada.

    ReplyDelete
  2. waaa...

    walaupun ko tulis sempoi aku tetap touching.

    by the way aku suke air nenas letak cengkih.

    sedap...

    ReplyDelete
  3. Tulislah panjang mana pun lyd, asal mampu meredakan kerinduan.

    Kuih lipat tu saya bayangkan cara buat mcm buat murtabak. Tapi yg mak lyd buat ni mcm susah jugak, sbb nak goreng. Kalau tak pandai lipat, terkeluar telur cair tu. Dan dpt saya bayangkan..mesti sdp! Sbb saya suka karipap...suka telur.
    Lyd try le buat...biar jd mknn fav. Luth.

    ReplyDelete
  4. dapat bayangkan perasaan lyd tuh..terasa giler kan dah nak2 raya nie..apapun masakan mak tetap pujaan hati..apapun bebelan mak,tetap terngiang2..
    byk2kan doa utk mak yg telah tiada yer lyd..

    ReplyDelete
  5. xpernah bosan dgn tulisan sis...(pengakuan jujur) hehehe

    saya pn rindu mak saya...huhuhu

    ReplyDelete
  6. Ada signature dish tu. Awak je tak perasan tu. Mungkinas simple as sambal belacan tapi emak masukkan buah prune dan rasanya jadi umphh... cepat fikirkan signature dish dan berbanggalah dengannya...

    ReplyDelete
  7. tiada cara lain lagi...kita hanya mampu sedekahkan Al-Fatihah dan doa banyak-banyak dengan Allah...saya dapat rasakan kesedihan Lyd tu...

    ReplyDelete
  8. Alfatihah buat mak Lyd..
    Touching membaca nyer..
    *sambil cover airmata dr celah spek sambil jeling mak sendiri tgh uli donut*

    ReplyDelete
  9. salam semua..

    sy lili pengedar sah shaklee di seluruh malaysia..

    jemput jengah blog saya jika ada kelapangan yer.. :)

    Jum FOLLOW BLOG http://iffahadani.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. salam semua..

    sy lili pengedar sah shaklee di seluruh malaysia..

    jemput jengah blog saya jika ada kelapangan yer.. :)

    Jum FOLLOW BLOG http://iffahadani.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. mak yg sihat pun dirindu..apalagi yg dah takde

    ReplyDelete
  12. al-fatihah buat mak Lyd. saat gini memang teringat...touching lak.


    baca entry ni baru taw pasal kueh nekbat...3 tahun duduk kelantan kenal kueh lompat tikam je, nekbat tak sempat nak berkenalan la pulak. hehe.

    ReplyDelete
  13. bila rindu, hadiahkan al fatihah..semoga ibu lyd tenang dan aman di sana..al fatihah..

    ReplyDelete
  14. faham sgt perasaan itu, kalau rindu kgn lupa sedekah alfatihah yer !

    ReplyDelete
  15. rindu jgk pd arwah abah yg baru pergi...susah nak percaya tahun nie kami beraya tanpa abah..

    ReplyDelete
  16. aku cuba bayangkan kuih lipat arwah mak kau tu tapi tak boleh..daya imiginasi tak tinggi macam dulu..

    alfatihah~

    moga beliau tenang disana..

    ReplyDelete
  17. aku masa arwah bapak aku baru meninggal, macam tu gak time nak sambut raya. rasa something missing. btw, aku dah lama x merasa buah kabung. tiba2 bila tgk gambar, rasa cam nak makan lak.

    ReplyDelete
  18. Bila puasa sesekali teringat masakan wajib mak: nasi kerabu versi Utara..Semoga mak dan ayah berbahagia di dunia sana....

    ReplyDelete
  19. Al-Fatihah to your late mom... I myself walau masih ada mak, still payah nak rasa air tangan beliau, sometimes sambil masak campak2 gaya beliau, sambil kepit phone pot pet pot pet bersama beliau. Sorry dont meant to make u more upset, bertabah la dear.

    ReplyDelete
  20. mak masih ada...tapi sebab duduk jauh...lama giler tak makan masakan mak.huhuhu...dan yang paling rindu nasi goreng arwah tok wan buat...miss giler2

    ReplyDelete
  21. yong pun rindu arwah mama yong

    erm kuih nekbat tu yong x penah makan pun rasanya.mcm menarik
    lg satu kuih ada telur dadar tu cemana ek..
    teringin pula rasanya

    ReplyDelete
  22. Nekbat. Lompat tikam. Kabung. Air nenas.

    Ni macam berbaur awek Kelantan je ni.

    Salah ke gua cakap?

    ReplyDelete
  23. Tak pernah minum air nenas mahupun makan kuih nekbat..
    Banyak persamaan makanan kegemaran ye..
    Apapun kita doakan moga roh arwah tenang di sana

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...