Sejahteralah ke atas engkau, engkau dan engkau....
Tahun ni aku rasa bulan ramadhan aku lalui dengan lebih bermakna. Sebab aku ada Luth. Pastu setiap hari aku masak. *Tahun lepas aku tak masak sebab aku alahan.*Tahun ni, paling koman pun mesti masak satu lauk pastu tak beli pun kat param pam pam, walau seulas buah melaka sekalipun. Biasanya memang tiap-tiap hari la koman. Sebab tiap2 hari pon masak satu lauk je. Muehehe. Awal2 dulu ada jugak buat kuih sendiri. Kuih keria wa cakap lu! Hey, dengar sini orang-orang PJ. Mama Luth ini membuat kuih keria sendiri di bulan ramadhon. *sumbat telinga dengan plasticine*.Tetiba nak riak. Padahal orang lain siap buat 4 jenis lauk dengan 10 jenis kuih tak keccccoh pon.
Ada sekali tu, aku cekonon bajet caucasian nak masak western. Hari tu hari Sabtu. Aku cuti. Husband aku balik awal dari ofis. Mula-mula daripada pagi plan nak masak ayam masak merah je. Sebab senang dan semuapun sukakannya. Termasuk Luth. Luth menyukai susu berperisa ayam masak merah. Ok. Merepek. Get back to the track. Tetiba dah petang masuk kul 5 baru aku terasa nak makan steak. Ni la dia bahananya kalau sebelum puasa dulu teringin nak makan steak kat Laman Grill pastu tak sempat sebab bz [bz ke mende la nko tu Jescissa? *oleh sebab ni citer nak masak western kena la tukar nama jadi Jescissa. Kalo tidak kak bedah.].
Daging batang pinang dah ada dalam fridge. Pukul 6 ptg baru aku nak start masak. Aku ni seumur idop aku, tak penah beli daging batang pinang. So, aku tak tau pun kat dalam tu bentuk dia tak sekata sebab aku beli hok frozen punya dan packaging dia lebih kurang macam ini.
Aku ingatkan dagingnya seperti ini;
Yang akan mendapatkan hasil seperti ini;
Aku memang teringin nak makan steak gemuk macam ni. Potongan yang cantik dan bersegi. Tapi ternyata ramalanku salah belaka. Daging tu hanya macam ni. Macam steak yang biasa-biasa kita makan kat kedai western melayu kat Malaysia ni. Dagingnya kadang2 liat, kadang2 lembut. Ikut nasib la kan.
Bentuk kerepot-kerepot je pastu nipis. |
Dah la tak penah buat steak. Pastu ko expect nak buat semua termasuk gravy dan side dishes dalam masa sejam lebih? Bodo je kan. Ari cuti pastu start masak kul 6. Memang bermimpi di siang bolong je la ko. Steak yang aku buat tu dah la bentuk tak sama tebal. So korang pon boleh teka la yang ada part jadi rare, ada part yang medium-rare, medium well-done dan ada juga part yang well-done. Memang unwell done betul la ko ni Lydi. Last-last petang tu aku lapar, aku sambung buka puasa aku makan biskut Hup Seng cap Ping Pong cicah air koko panas je. Huhu. Sedih betul kisah bulan ramadhan aku kali ni. Suami aku punye okay sikit daripada aku punyer. Sebab sebelum aku plating [bajet macam masterchef plak], aku dah pilih yang nampak lebih baik utk suami aku. Biarla yang rupa buruk aku makan. Tapi memang aku gagal la memasak steak utk kali pertama. Terasa aku memang loser giler. Si loser yang gile. Memancing dalam longkang kering. Haiyaaa.... Takpe.... Kegagalan itu membuatkan aku rasa aku tidak ditakdirkan utk masak steak sendiri. Maknanya aku kena pegi restoren je. hahahaha.
Penyudahnya.... Daging yang mentah tu, aku basuh, aku simpan balik dalam fridge, belum plan lagi nak buat apa dengannya. Mungkin buat masak kicap je la nanti atau pun daging dendeng. Itu je yang aku reti buat dgn daging. Sian kat laki aku, sahur pagi Ahad tu makan megi je. Hahah.
hehe.. at least anda telah mencuba! :-)
ReplyDeleteCuba ytapi dah putus asa ni cemana.
DeleteMcm biasa...saya rasa lawak campur kesian campur salute.
ReplyDeleteApapun, lyd ni kategori gigih memcuba. Saya kategori nak yg senang je. Ada pulak suami yg menggalakkan..masak yg sng2 je. Yg susah kita beli.
Saya pun biasanya gitu gak ujie. Nak yang senang je. Tapi ntah cemana ari tu termengada konon2 nak buat sendiri. Maka rasakanla.
Deleteat least awak mencuba lyd hehehehehe
ReplyDeleteItu la pasal. Boleh jadi pengajaran ni.
Deletesedap steak ni kan...daging batang pinang saya pun tak pernah tengok jesicca ooi...tau sebut jer...kalau rajin daging tu buat rendang je lah kak bedah,tekak Melayu mesti sedap kan...hehehehe...tapi dah cuba lebih baik dari tak mencuba langsung kan...
ReplyDeleteHa ah ummi arissa. Saya mmg suka steak. Lebih2 lagi yg gravy dia banjir. Dah mcm makan sup daging plok.
Deleteassalamualaikum lyd...lain kali boleh cuba lagikan...:)
ReplyDeleteInsyaAllah mama. Mungkin cuba beli je la. Hehe.
Deletegelak-gelak baca Luth suka susu berperisa ayam masak merah tu..haha. ok part steak ni cubaan pertama biasalah...nak2 mula masak pukul 6 kan. sila coba lagi ya mana tahu menjadi pula dilain cobaan.
ReplyDeleteHeheh... Lain kali kena mula kul 6 pagi. baru jadi. Kalo jumpa daging yg cantik mcm dlm gmbr tu mungkin akan cuba lagi. kalo tak, kim salam je la.
DeleteRamadhan kali ni aku lak x masak...sekali pn x pnh masak lg huhuhu!! buka+sahur beli je kat param...xde keinginan nak masak pasal rasanye aku x leh bau masakan...pegi param pn terpaksa tahan nafas & bernafas ikut mulut..bulan posa ni pn br 3 kali je makan nasik tu pn pasal berbuka kat rmh kakak & mentua...errr...comment ni dah jadi kisah ramadhan aku la plak kan hehe
ReplyDeleteTakpe..takpe. Silalah kongsi kisah ko, aku suka. Kalo boleh makan nasik lagi tu kira okay la. Sekurangnya ko boleh jugak pegi param wp takleh bau.
Deleteerrr...jap...gemok tui steak tu...mcm teringin lak nak g carik...
ReplyDeleteItu la. Sebab tu aku terliur. Kalah org mengandung ni. Jom la gi Laman Grill nak? Ahad ni aku nak gi kat Shah Alam.
Deletesteak kat Laman Grill tu best ke? aku teringin tp xtau blh mkn ke idak..last week azli dpt voucher buffet kt hotel istana tp aku maleh nak g coz bkn aku blh melantak mcm dl2(tau kan melantak aku camne klu mengadap buffet ni hehehe) pegi jauh2 tp x dpt menikmati makanan buat letih badan jek...
Deletebersahur megi?
ReplyDeletesungguh nostalgik perkataan tu....
Mesti biasa bersahur megi kan dulu?
DeleteAt least, ade usaha tu. Heheheh. Klu nak daging sdp, jgn beli hok frozen. Beli yg hok segar tu. Batang pinang pure, tak de jalur urat yg bikin liat. Kena pantau baik2 ms situ kang jual dok ptg daging tu utk awak. Klu nak dpt result tebal mcm dlm pic, potong kasi tebal sikit le. Baru best!
ReplyDeleteDah tak pegi pasar. Kat kedai pon ada hok prozen je. Beli je la mana yang ada. kalo buat sate sedap la jugak. Nnt boleh la cari kat pasar kalo rajin.
Deletehehehe yg penting berani mencuba kan..
ReplyDeleteBerani aje. Cuma tak menjadi tu jela.
Deleteye la. Bila dah tau ni taknak cuba dah rasanya.
ReplyDeletemak aih daging batang pinang. Bukan setakat daging batang pinang.. daging batang idong pon jarang2 saya dapat makan.
ReplyDeletebalik2 makan tetel. Mencik!
adoi!!naik kejang perut cikgu ni gelak sorg2 baca entry lyd ni..uhuhu..mmg lawak tapi salute gakla berjaya buat steak..klu cikgu buat stik(kayu) bolehla..hahaha..
ReplyDeletehehe..lawak la lyd ni...xpe2..kita seangkatan...sy pun xpndai jgk wat steak gini..at least lyd ada usaha nk wat...2nd trial nnti mesti jadi punyer la..=)
ReplyDeletetgk macam sedap je, suami mesti cakap sedap je nak jaga hati isteri kan..hehehe
ReplyDeleteBersahur dgn megi...sunggiuh nostalgik, teringat masa student bujang2 dulu bila duit dah tinggal ciput bersahur dgn megi aje, ketika itu teringat masakan mak..
ReplyDeletekalau husben sy dia akn ckp takpe. cube je la. dh ddk sendiri cuba la nk cuba apa pun. jadik tak jadik blkg cerita. jnji ikhlas. msk dgn iman.
ReplyDeletepeh kalau pekena stik yg gemok tentu lazat.
ReplyDeletePractice make perfect lyd. At least ada kesungguhan nak membuat. Saya ni tak terbuat2 lagi.
ReplyDeleteKat bangi ni baru buka restoran Laman Grill. Nak try lah nnt ☺☺
hehhehehe.. rajin... walaupn xmenjadi sy nk ucapkan tahniah buat akak...hehehe
ReplyDeleteok dah tu. pasni bole buat yg lagi terbaek.
ReplyDeleteTerus mencuba. (sat lintas langsung, si JJ ni duk mundar mandir pakai stoking kat tangan dah macam glove pengantin dengan tak berbajunya, I malas nak jerit kering tekak dah ni so I shout kat sini jer la ek. Ok dia tanggal seluar dia pulak dah, stoking still bersarung di tangan).
ReplyDeleteMasak apa tadi? Steak yer... I pun masih gagal untuk dapat rasa idaman sebab I suka well done, tapi papa JJ suka medium. Katanya mereka yang pakar, letak sat atas kuali panas then only campak dalam oven, tahap ke-rare-an atau kemasakan dia kalau medium kerasnya macam our nose tip. hohoho
Takpe boleh cuba lagi :)
ReplyDeleteMyra malm ni Iftar makan Beef steak.. :)