Sejahteralah ke atas kamu...
Saya rasa kalau saya tulis panjang2 orang tak baca. So, malas nak cerita banyak. Letak gambar je. Kalau ada apa-apa nak tanya angkat tangan.
Sotong bapak besar tu orang bagi. 3 kali masak baru habis. Semoga Allah membalas kepadanya dengan yang lebih baik.
Tapi sotong itu memang very the sedap and delicious ever. Nahh... cukup setakat ini sahaja ayat2 dalam entry ini.
Saya rasa kalau saya tulis panjang2 orang tak baca. So, malas nak cerita banyak. Letak gambar je. Kalau ada apa-apa nak tanya angkat tangan.
Sushi style. Ada nasi, seaweed dan cheese inside.Yang ni guna squid biasa je beli kat kedai. Saiz biasa2 je. |
Tapi sotong itu memang very the sedap and delicious ever. Nahh... cukup setakat ini sahaja ayat2 dalam entry ini.
Bsrnya....mcm sdap..hehe
ReplyDeletekalau yang fresh memang sedap...masak apa-apa pun sedap...kalau saya dapat yang besar macam tu,saya goreng tepung je...rezeki ye..
ReplyDeletewe besarnya.. klu saya besar cam ni.. buat bakar je cicah air asam or kicap pedas purhhhhhhhhh sedap
ReplyDeletebest laa ada orang bagi sotong besar..rezeki namanya tu..buat sambal atau goreng tepung tersangat laa sedap
ReplyDeletedalam tu ade pulut ke?aku tak lalu la mkn style tu..siap ade kuah putih apa tah dulu aku makan..kembang tekak aku..haha..
ReplyDeletetpi kalau buat masak lain sotong memang best..buat kerabu pon sedap..next entry nanti aku buat resepi..hahahaha...
chef bundle..
Cik Mimey : Memang sgt sedap.
ReplyDeleteUmmiarissa : Saya potong 3. 1 bahagian grill, lagi 2 bahagian masak sambal sotong.
Kesuma angsana : Ha ah, saya ada bakar. tak cicah apa2 pun sedap. Manis rasa dia.
Saffiya : Akak buat sambal. tapi tak goreng tepung la. Tak cukup nanti kalo goreng tepung.
YMBundle : Itu bukan yg manis tu. Yg manis ada pulut tu, aku pun takleh makan... Hanyir bercampur manis mmg takleh gi. Ni aku buat style sushi. Ada seaweed dan ada cheese. Biasanya kalau sushi, lauk dia gulung dalam nasik, ni aku letak lauk dia kat luar. Konon2 kretif je ni. Hehehe. Haa..bleh nanti bg le resepi.
Besornya lyd..free pulak tu. best!
ReplyDeletePndai mensushi ya. Saya tak penah try mkn/buat.
besarnyaaaaa!puas hati makan ni kan..alahai..tak tahan tengok..kalo beli mesti mahal kan..alhamdulillah murah rezeki k.lyd..
ReplyDeleteSemalam sy pun dpt sotong fresh. Besar gak. Diorang baru mencadat sotong kat Trengganu hari tu :)
ReplyDeletebesar nya sotong....
ReplyDeleteMurah rezeki..
ReplyDeleteBesar sotong ni...goreng tepung pun sedap ni..~
Ujie : hantam saja. Asalkan ada nasik dan seaweed pastu sejenis lauk pun dah bleh buat sushi. Ehehe.
ReplyDeletePrettywrite : Yang ni orang bagi sbb pegi mencandat sotong kat TIoman. Kita tumpang je. Heheh.
Mrs R : sedap kan sotong fresh? Yang baru lepas candat tu mmg manis rasa dia.
MakweKintan : Ha ah besar. Apsal lama tak update blog?
Lily Mummy Qistina : Sedap goreng tepung. Tapi tak pandai nak buat tepung dia tu. Heheh. Lagipun lambat la nak masukkan 1 demi satu.
pendeknya tulis harini. hihi..
ReplyDeletemcm sotong kat jepun ni, byk jual jenis mcm ni tp ni rasanya lagi besar kot. biasa sekor dptlah buat lauk siang dan mlm. saya suka goreng tepung kurang sikit meletup dia. hehe..
kepinginnyaaa...
ReplyDeleteko kukus ke menatang ni?
ReplyDeletewaaa terer wat sushi :D nakkk
ReplyDeletetu kalau digoreng dengan tepung...perghhhh....sedap sehingga menjilat jari!heheh XD
ReplyDeletebeso bebeno sotongnye.. buat kerabu sedap tuh,,
ReplyDeletemmg bear la.. msti sedap..
ReplyDeleteeyhh kretip la awk..guna sotong wk sushi g2..eyhh..k mmg ada r?? huhu..lya ktingalan..bb biasa mkn ushi y ikan j dulu.. itu pon thn 2005 kot last...
sotong celup tepong sedakkk... tp nk goreng takut meletop
assalamualaikum lyd....alamak beso nyer ...:)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteerrr.... sushi maknanya sotong tu mentahlah? erkkk!!
tiba2 macam malas nak tulis panjang2 ye lyd? hehehe... sotong ni stim ke bakar? aleh... tanya je la. tadi suruh tanya kan...
ReplyDeleteDah lama tak makan sotong besaq ni..
ReplyDeleteSedapnya ;)
Asmara : Tak dapat sy bayang betapa besarnya sotong kat jepun. Kalau boleh masak 2 kali utk 5 org makan... Amazing.
ReplyDeleteNafisa81 : Itulah.. Saya pun jarang jumpa sotong besar2 ni. *nampak sgt muka tak gi pasar. Beli lauk kat kedai je... Mana nak jumpa.
QuTaQ : Aku grill. Tapi tak lama la...
Ardini : hehehe... mana ada terrer. Terrorist ada lah.
Mr Clive : Nak jugak goreng tepun, tapi tak cukup kang. Goreng tepung lagi sedap kalau makan begitu sahaja.
Kyo : Kerabu sotong cemana? Mcm kerabu mangga ke?
Lya : Saya tak penah tgk lagi sushi yg macam ni. Tak pasti betul2 ada atau tak. Goreng tepung mmg best awk. Kat Ganu mesti sedak makan sotong fresh2 musim mencandat kan?
Maszull : Besar sikit drpd biasa... Hehehe..
Nizam : Tak mentah la... Saya bakar tu. Kalo tak warna dia tak putih susu mcm tu... Heheh. kalo mentah, saya pun tak makan.
AnisAlya : Takpe..takpe...boleh tanya. Cikgu tak marah. Sotong ni saya grill.
Myra Jay : Sedap... Fresh. Manis. Hehehe. Over kan?
wah... besar betul sotongnye yee.. patutla 3 kali baru habis yee...
ReplyDeletefuyyoo, besar tuu!! kat umah biasa saya buat sambal tumis sotong untuk suami, masak kejap je isinya masih lembut dan manis. wow! tapi saya lagi suka goreng tepung. rangup diluar lembut didalam. WOWW!!
ReplyDelete(nanti nak korek esbok la, nak masak sotong. uhuhuhu..dari esbok je T__T)
nakkkk..besnye...
ReplyDeleteAkak pun suka sotong!!
ReplyDeleteperggghhh.. basaunya... klu buat sotong sumbat or ketupat sotong sedap 2...yummm3.. lamanya xmkn 2...huhuhu
ReplyDelete