Skip to main content

Squid Punye Sotong

Sejahteralah ke atas kamu...

Saya rasa kalau saya tulis panjang2 orang tak baca. So, malas nak cerita banyak. Letak gambar je. Kalau ada apa-apa nak tanya angkat tangan.







Sushi style. Ada nasi, seaweed dan cheese inside.Yang ni guna squid biasa je beli kat kedai. Saiz biasa2 je.

Sotong bapak besar tu orang bagi. 3 kali masak baru habis. Semoga Allah membalas kepadanya dengan yang lebih baik.

Tapi sotong itu memang very the sedap and delicious ever. Nahh... cukup setakat ini sahaja ayat2 dalam entry ini.

Comments

  1. Bsrnya....mcm sdap..hehe

    ReplyDelete
  2. kalau yang fresh memang sedap...masak apa-apa pun sedap...kalau saya dapat yang besar macam tu,saya goreng tepung je...rezeki ye..

    ReplyDelete
  3. we besarnya.. klu saya besar cam ni.. buat bakar je cicah air asam or kicap pedas purhhhhhhhhh sedap

    ReplyDelete
  4. best laa ada orang bagi sotong besar..rezeki namanya tu..buat sambal atau goreng tepung tersangat laa sedap

    ReplyDelete
  5. dalam tu ade pulut ke?aku tak lalu la mkn style tu..siap ade kuah putih apa tah dulu aku makan..kembang tekak aku..haha..

    tpi kalau buat masak lain sotong memang best..buat kerabu pon sedap..next entry nanti aku buat resepi..hahahaha...

    chef bundle..

    ReplyDelete
  6. Cik Mimey : Memang sgt sedap.

    Ummiarissa : Saya potong 3. 1 bahagian grill, lagi 2 bahagian masak sambal sotong.

    Kesuma angsana : Ha ah, saya ada bakar. tak cicah apa2 pun sedap. Manis rasa dia.

    Saffiya : Akak buat sambal. tapi tak goreng tepung la. Tak cukup nanti kalo goreng tepung.

    YMBundle : Itu bukan yg manis tu. Yg manis ada pulut tu, aku pun takleh makan... Hanyir bercampur manis mmg takleh gi. Ni aku buat style sushi. Ada seaweed dan ada cheese. Biasanya kalau sushi, lauk dia gulung dalam nasik, ni aku letak lauk dia kat luar. Konon2 kretif je ni. Hehehe. Haa..bleh nanti bg le resepi.

    ReplyDelete
  7. Besornya lyd..free pulak tu. best!

    Pndai mensushi ya. Saya tak penah try mkn/buat.

    ReplyDelete
  8. besarnyaaaaa!puas hati makan ni kan..alahai..tak tahan tengok..kalo beli mesti mahal kan..alhamdulillah murah rezeki k.lyd..

    ReplyDelete
  9. Semalam sy pun dpt sotong fresh. Besar gak. Diorang baru mencadat sotong kat Trengganu hari tu :)

    ReplyDelete
  10. Murah rezeki..
    Besar sotong ni...goreng tepung pun sedap ni..~

    ReplyDelete
  11. Ujie : hantam saja. Asalkan ada nasik dan seaweed pastu sejenis lauk pun dah bleh buat sushi. Ehehe.

    Prettywrite : Yang ni orang bagi sbb pegi mencandat sotong kat TIoman. Kita tumpang je. Heheh.

    Mrs R : sedap kan sotong fresh? Yang baru lepas candat tu mmg manis rasa dia.

    MakweKintan : Ha ah besar. Apsal lama tak update blog?

    Lily Mummy Qistina : Sedap goreng tepung. Tapi tak pandai nak buat tepung dia tu. Heheh. Lagipun lambat la nak masukkan 1 demi satu.

    ReplyDelete
  12. pendeknya tulis harini. hihi..
    mcm sotong kat jepun ni, byk jual jenis mcm ni tp ni rasanya lagi besar kot. biasa sekor dptlah buat lauk siang dan mlm. saya suka goreng tepung kurang sikit meletup dia. hehe..

    ReplyDelete
  13. tu kalau digoreng dengan tepung...perghhhh....sedap sehingga menjilat jari!heheh XD

    ReplyDelete
  14. beso bebeno sotongnye.. buat kerabu sedap tuh,,

    ReplyDelete
  15. mmg bear la.. msti sedap..
    eyhh kretip la awk..guna sotong wk sushi g2..eyhh..k mmg ada r?? huhu..lya ktingalan..bb biasa mkn ushi y ikan j dulu.. itu pon thn 2005 kot last...

    sotong celup tepong sedakkk... tp nk goreng takut meletop

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum lyd....alamak beso nyer ...:)

    ReplyDelete
  17. salam..

    errr.... sushi maknanya sotong tu mentahlah? erkkk!!

    ReplyDelete
  18. tiba2 macam malas nak tulis panjang2 ye lyd? hehehe... sotong ni stim ke bakar? aleh... tanya je la. tadi suruh tanya kan...

    ReplyDelete
  19. Dah lama tak makan sotong besaq ni..

    Sedapnya ;)

    ReplyDelete
  20. Asmara : Tak dapat sy bayang betapa besarnya sotong kat jepun. Kalau boleh masak 2 kali utk 5 org makan... Amazing.

    Nafisa81 : Itulah.. Saya pun jarang jumpa sotong besar2 ni. *nampak sgt muka tak gi pasar. Beli lauk kat kedai je... Mana nak jumpa.

    QuTaQ : Aku grill. Tapi tak lama la...

    Ardini : hehehe... mana ada terrer. Terrorist ada lah.

    Mr Clive : Nak jugak goreng tepun, tapi tak cukup kang. Goreng tepung lagi sedap kalau makan begitu sahaja.

    Kyo : Kerabu sotong cemana? Mcm kerabu mangga ke?

    Lya : Saya tak penah tgk lagi sushi yg macam ni. Tak pasti betul2 ada atau tak. Goreng tepung mmg best awk. Kat Ganu mesti sedak makan sotong fresh2 musim mencandat kan?

    Maszull : Besar sikit drpd biasa... Hehehe..

    Nizam : Tak mentah la... Saya bakar tu. Kalo tak warna dia tak putih susu mcm tu... Heheh. kalo mentah, saya pun tak makan.

    AnisAlya : Takpe..takpe...boleh tanya. Cikgu tak marah. Sotong ni saya grill.

    Myra Jay : Sedap... Fresh. Manis. Hehehe. Over kan?

    ReplyDelete
  21. wah... besar betul sotongnye yee.. patutla 3 kali baru habis yee...

    ReplyDelete
  22. fuyyoo, besar tuu!! kat umah biasa saya buat sambal tumis sotong untuk suami, masak kejap je isinya masih lembut dan manis. wow! tapi saya lagi suka goreng tepung. rangup diluar lembut didalam. WOWW!!
    (nanti nak korek esbok la, nak masak sotong. uhuhuhu..dari esbok je T__T)

    ReplyDelete
  23. perggghhh.. basaunya... klu buat sotong sumbat or ketupat sotong sedap 2...yummm3.. lamanya xmkn 2...huhuhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...