Skip to main content

Cerita Ini Bosan, Jangan Menyesal

Sejahteralah ke atas kamu...

Di satu pagi yang indah, sepasang suami dan isteri baru sahaja mencelikkan mata mereka. Si suami memandang isterinya dan berkata, "Sayang tau tak bila bangun ni nanti ai nak buat apa"?

Si isteri turut memandang suaminya seraya berkata, "tau... you nak makan pisang cicah dengan asam boi kan"?

Si suami terus je rasa impress, "eh mana syg tau? Syg boleh baca fikiran ai la".

"You r my husband remember"?, kata si isteri.


...............


Itu perbualan saya dengan suami saya beberapa hari lepas. Kedengarannya memang agak melampau. Makan pisang pun nak cicah asam boi. Macamana saya boleh tau apa yang dia fikir? Sebab sebelum tidur malam tu, kami sama-sama jadi kreatif makan pisang cicah asam boi. So, bila bangun tidur tu saya kata nak bangun untuk rebus sayur dan sosej dan buat scramble egg utk sarapan, dia terus je bersemangat nak bangun jugak. saya dah boleh agak mesti ada apa2 yang dia nak buat ni.

Ada apa dengan asam boi? Errm... Imbas kembali. ini kisahnya pada awal Februari yang lalu. Kami ke Kemaman untuk meminang anak dara Kemaman untuk anak saudara lelaki saya, Waqiudin. On the way balik tu kami perasan banyak sangat orang jual jambu potong kat tepi jalan. Takleh tahan, kami singgah la beli. Saya dengan husband saya siap beli RM4. Maksudnya ada 8 ketul. Seketul 50sen. Makan 2 org je sambil drive. Dah sampai umah, petang tu kami kena pegi ke Terengganu lagi sekali sebab suami saya ada taklimat Kayu Gaharu kat Dungun. So, lalu lagi sekali jalan yang sama. So, singgah lagi beli. Sambil makan sambil puji, ooohhh.. sedapnya.. sedapnyaa... Jambu tu dah kupas kulit, pastu kena rendam dalam ais. Rasanya sejuk-sejuk pastu combination dengan asam boi yang manis tu sedap sangat. Lepas daripada itu la kiterang jadi ketagih sangat dengan asam boi. Air jambu tu plak kalau yang biasa hanya letak gula, tapi kalo special akan ditambah asam boi.

So, kalau mengikut teori penaakulan mantik:

1) Air jambu biasa tanpa asam boi
2) Air jambu special ada asam boi

Kesimpulan : asam boi adalah special


Sejak itu, kami ni bila berjalan ke mana-mana, mesti mata akan jadi macam mata predator. Pandai je detect kalau ada jambu. Jambu potong kat Kuantan tak berapa best sebab derang tak guna asam boi yg best tu. Asam boi yang biasa punya, kalau dah terkena jambu yang basah tu, warnanya akan bertukar jadi hitam. Tapi asam boi special tu warnanya putih. Mungkin banyak gula kot. Yang kat kemaman la jugak sedap. Macam jambu 555 tu. Perghhh... Muahhh, cium jari. Bila dah beli, sambil suami drive sambil makan jambu. Healthy kan lifestyle kiterang? Kiterang makan buah-buahan sebagai snek tau. Heheh. Padahal asam boi tu je dah tak healthy.

Kami ada perjanjian tentang makan... Memandangkan kami sama-sama suka makan, so kami dah sepakat untuk kontrol makan masa kat KL. Tapi kiterang boleh makan dengan sewenang-wenangnya bila balik kampung. So, takyah la nak control makan kalau ibu mertua masak kan? Nanti kecik hati perut saya kalau nampak makanan sedap homemade lagi, tapi tak dimakannya. Tak patut...tak patuttt.. Sebab itu la keluar perjanjian macam tu. Suka sangat la suami saya. Boleh la dia makan banyak. Makin rajin la kiterang balik kampung nampaknya lepas ni kan?

Suami saya siap beli serbuk tu bawak balik rumah. Mahal jugak. Satu bekas plastik sebesar yang orang letak sos nasik ayam tu harganya RM3.50. Oleh sebab takde jambu, kami makan je la dengan apa-apa yang ada. Kebetulan hanya pisang je yang ada di rumah, makan le pisang dengan asam boi. Sampaikan sayur rebus yang saya rebus untuk sarapan pun kami makan dengan asam boi yang sepatutnya letak black pepper dan mayonaise. Hahaha. Layannn...

Gambar dari sini : Fiza Nordin

Comments

  1. asam boi warna putih,,..
    tak penah jumpa la pulak .. takpe nanti nak cari

    ReplyDelete
  2. ha ha ha..baru nak cakap tembikai susu pun kalau buh asam boi memang sedap...tengok dah ada gambar pun..anak dara akak suka sangat ni..

    ReplyDelete
  3. Waa.. Lama x mkn asam boi. Mmg sedap mkn jambu sejuk ngan asam boi tu. Isk2.. Nasib baik x ngidam. :D

    ReplyDelete
  4. Adam : Kena carik kat cherating. Sepanjang jalan tu banyak.

    Asmara : Sedap. Ala kalau mengidam pun, org Malaysia boleh pos.

    diana : aihh... ibu mengandung mmg suka yg masam2. Heheh.

    ReplyDelete
  5. Ummi Arissa : Haah, makan dgn tembikai susu pon sedap.

    ReplyDelete
  6. lorr...baru kenal ke air jambu ngan asam boi??? aku masa awal2 dok somban ni mmg dah ter fall in luv ngan air jambu asamboi ni huhu (aku x pnh cite kat ko ke?napa ek??) tp yg pelik masa aku preggy dah x teringin lgsg air jambu asam boi padahal ms preggy la patut suka coz masam2 manis kan..haaa...kat foodcourt KLCC ada air epal hijau asam boi...marbeles gak

    ReplyDelete
  7. geram aku tngok pic tu haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan