Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...
Masterchef Malaysia musim pertama sedang berlangsung sekarang ni. Saya selalu jugak ikuti perkembangan chef-chef amatur Malaysia yang menyertai rancangan realiti itu di Astro Ria. Macam biasa la. Bagi tukang masak amatur, takleh la nak expect terlalu tinggi. Tapi walaubagaimanapun bakat mereka masih juga boleh dikagumi.
Pandangan saya, untuk menyertai Masterchef ni, pengetahuan tentang bahan-bahan masakan perlulah tinggi. 'Vocabulary' nama makanan dan jenis-jenis masakan pun perlu tinggi. Daripada western ke fusion, italian, french atau asian semuanya perlu dalam kepala. Kalo tidak, laju je la ko terkeluar.
Saya memang tak mampu untuk masuk program Masterchef tu di atas banyak sebab. Di antaranya;
1. Saya buat kerja lembab. Sangat lembab. Kita semua tahu kan, nak masak tu tak lama. Tapi nak prepare bahan-bahan tu yang amik masa. Nak sediakan rempah seperti bawang-bawang atau daun-daun, pastu nak sediakan subjek yang kita nak masak tu seperti nak kena siang ayam, siang ikan, potong-potong atau nak marinade ke, semuanya perlukan kecekapan dan kelajuan. Kalo masak sup ayam pun amik masa sejam, takyah citer la nak sediakan pasta dakwat sotong macam ni dalam masa sejam;
2. Lagi sebab saya takleh masuk Masterchef ialah saya ni ada banyak benda yang saya tak suka makan. Ikan keli tak makan. Tiram tak makan. Kerang-kerang yg pelik-pelik tu tak makan. Kambing pun agak kureng. Itik pun tak makan. Banyak lagi lah benda yang saya tak makan. Dah tu, macamana nak masak kalau nanti dapat tugasan kena masak guna avocado ke? Nyorok terus dalam periuk sebab tak reti masak. Nak jadi tukang masak yang hebat bagi saya, perlulah makan semua benda. Takleh geli-geli atau cuak-cuak. Baru la boleh success with flying colors ye tak?
3. Saya ni hati sensitip. Kalo kena kondem dengan juri, "masakan kamu ni tak sedap", confirm punya saya nangis kat situ jugak. Tak mau la orang nampak saya nangis. So, takleh le masuk.
4. Banyak benda yang saya tak reti masak atau buat. Skill memotong pun agak hancho. Senang citer, saya tak pandai masak la, sebab tu saya takleh masuk Masterchef. Muahahaha. Beriya korang baca alasan-alasan kat atas, tapi alasan ke-4 ni la yang paling tepat. Kekeke.
Gambar dikelepet daripada SINI
hehe..setuju dengan semua hujah. Saya pun tak boleh nak masuk masterchef...
ReplyDeletetakut pulak tgk gambar pasta dakwat sotong tu...huhu, mcm tali kasut bersimpul aje...:D
saya pulak xleh masuk sbb no. 2 tu.. tambah lagi sy x makan daging... ape lagi nk siang benda2 hidup... haha~~
ReplyDelete~yus~ : pasta tu ntah apa rasanya....
ReplyDeleteAzmie : hahaha... nasib baik ada geng. Ada saya tgk Masterchef US, yg peserta dia hindu dan vegetarian, menggigil bila kena rebus ketam hidup2. Kelakar.
master chef... sye boleh kot masuk. master chef meggi malaysia..ahaha
ReplyDeletealasan no.2 tu nafisa setuju amat...
ReplyDeleteKancil memang ndak pandai masak...memang ndak layak masuk...hehehe
ReplyDeleteMIss Kecoh : Masterchef megi ok lagi. Saya masuk master chef air panas. Heheeh.
ReplyDeleteNafisa81: Ooo..rupanya ramai jugak tak makan semua benda.
Kancil : ye ke ni? mesti kancil merendah diri ni kot. Ntah-ntah kancil pandai masak mcm chef zubir.
huhuhhuhu..
ReplyDeletesuka entry ni lah...
lg 1, kita kt luar ok, tp bila dh ada kt dlm dapur masterchef tu, terus gelabah..nk prepare bahan lg..
lepas tu jd serabut cam TERRANCE (cm ni kot eja nama peserta sabah yg kuar sbb kurang jga kebersihan tu kot) tu, then teerus kuar.... :)
Ha ah.. terrence[ye kot eja nama dia cenggitu]. Tak jaga kebersihan. Mesti sbb dia gabra pastu masa suntuk.
ReplyDelete