Sejahteralah ke atas kamu... Ikan Masak 3 Rasa, mungkin bleh jadi 4 rasa [Rasa masam, rasa masin, rasa manis dan rasa ke-empat bergantung... sama ada rasa nak tambah atau rasa nak lempar bak kata Reduanordin suami JekJan].

Penjelasan gambar 1 : Daun limau purut, cili padi, serai, daun ketumbar. Nyumnyum.

Penjelasan gambar 2 : Bawang putih, tomato dadu, bawang besar dadu, mangga dadu. [Biasa guna nenas. Tapi nak guna nenas kena beli sebijik. Lagipun sangat 'rajin' nak kupas.] Nyum..nyum..

Penjelasan gambar 3: Ikan kembung segar yang disiang oleh abang indon di kedai. Mekasih mas. Lumayan bangattt nih.

Sos, dan cili kisar jangan dilupa. Tumis le cam biasa. Letak la perasa sesuka hatimu. Ikan itu perlu digoreng sebelum masukkan dalam sambal. Goreng dengan garam kunyit boleh. Tapi lebih afdal kalau goreng dengan tepung jagung, atau kalau nak senang, guna tepung goreng serbaguna. Sedap pun sedap.
*Dah lama masak ni. Baru je nak masukkan dalam blog. Sebab.... dah takde modal nak citer apa. Hahaha.. Tapi bukankah.. diam itu lebih baik? Kbye.
bila masak ni..tak nganto ke umah pun *sentap ni..
ReplyDelete