Semalam adalah satu-satunya hari yg ada untuk saya spend time sepenuhnya dengan keluarga. Eceh, gaya le macam keluarga besar sgt. Padahal ada saya dan suami je. MUehehe..
Konon-konon nak berjimat pastu nak buat biskut raya sendiri menggunakan kudrat dan kedua-dua jari jemariruncing - ouchhh... jari aku tak runcing ku yg kontot ini... Pastu beriya la ni keluar pegi beli barang-barang yg berkenaan. Tapi sebelum tu, pergi IOI Mall Puchong untuk beli iron board cover. Tapi iron board cover ntah ke mana, last skali saya hanya beli seaweed dan washing machine cover. Melampau. Langsung takde kena-mengena. Then pegi Jalan Othman utk cari kedai hardware, nak beli lampu kalimantang. Sebab yg kat umah punya dah rosak. Sambil-sambil tu, sempat jgk pegi hantar kasut saya untuk repair tapak kat carpenter cobbler. Lagi sekali takde kena-mengena dengan kuih raya. I'm sorryyyy [sambil buat muka, suara dan tangan macam Amir Rajalawak yg tak berapa lawak tu]. Kemudian, pegi kat Pantai Dalam, beli lauk-lauk mentah. Cekononnya nak buat mikari.
Sampai je umah, lepas solat Zohor, saya terus bersilat nak prepare mikari. Jam 5.30ptg saya dah siap masak mikari. Guna rempah kari Baba's for the first time. Rupa-rupanya rempah kari itu very the pedas. Argghh... Berapi lidah saya. Suami saya sampai sakit perut tak pasti sama ada sebab pedas, atau sebab memang mikari tu beracun. Yg pasti, saya pun sakit perut gak, baru pagi ni.
Pas masak, terus tido. Suami plak bangun, amik alih tugas siang ikan. Memang sengaja tinggalkan untuk dia tugas tu. Nanti dia kecik hati plak kalo tak bagi dia tugas. Nanti dia rasa diketepikan plak. Hahahah.. Alasan bini malas mmg cenggitu.
Lepas berbuka tu baru le saya sambung bersilat utk buat kuih raya. Muka suami dah cuak bila saya dah kuarkan semua senjata rahsia saya untuk buat kuih raya sebab dia tau dia akan jadi mangsa utk tolong. Eh, jangan tak tau... Saya ni selalunya kalo bab-bab peralatan taknak kalah. Complete semua ada. Cuma sama ada tak digunakan @ tak pandai guna @ kalau guna pun sama mcm tak guna sebab hasilnya hancho.
Mak aihhh... bergelumang dengan butter dan tepung memang sangat tak seronok. Saya sangat tak pandai nak bajet mcmn keadaannya doh tu sepatutnya jadi. Kalau ikut sukatan betul-betul macam dalam resepi, lagi le lembik doh tu. Terpaksa memandai masukkan tepung sendiwi. Tu la... ngada-ngada lagi nak cuba seswatu yg bawu. Ko ingat ko Yuna? Masa bakar tu, hanya dpt 2 kali bakar ke. Sepatutnya kuih tu saya nak buat mcm ni...
Gmbr dan resepi saya kelepet daripada blog Azlita Masam Manis.
Nama kuih ni Ntah apa benda beauty black hapa benda ntah [Chey, dah marah punya pasal, nama kuih pun malas nak ingat dah].
Tapi biskut yg saya buat, langsung tak jadi cenggini. Rupa dia jadi macam taik cacing. Buruk benor. Pastu ada besar, ada kecik. Macam huru hara jugak la kalo korang tengok. Saya tak sanggup nak amik gmbr, sbb buruk benor. Tapi rasa dia not bad la [menyedapkan hati sendiri je ni]. Lepas dah tengok hasil yg mengecewakan tu, saya terus bad-mood. Sian suami saya. Dia buat lawak pun saya tak gelak. Sbb marah kan biskut punya pasal.
Jadi memang telah terbukti. Memang sah. Dah terang lagi bersuluh... bahawa saya ini sungguh tidak berbakat dalam bab-bab menguli tepung untuk buat biskut raya. Terbuktilah bahawa saya ini memang koman spanar.
Konon-konon nak berjimat pastu nak buat biskut raya sendiri menggunakan kudrat dan kedua-dua jari jemari
Sampai je umah, lepas solat Zohor, saya terus bersilat nak prepare mikari. Jam 5.30ptg saya dah siap masak mikari. Guna rempah kari Baba's for the first time. Rupa-rupanya rempah kari itu very the pedas. Argghh... Berapi lidah saya. Suami saya sampai sakit perut tak pasti sama ada sebab pedas, atau sebab memang mikari tu beracun. Yg pasti, saya pun sakit perut gak, baru pagi ni.
Pas masak, terus tido. Suami plak bangun, amik alih tugas siang ikan. Memang sengaja tinggalkan untuk dia tugas tu. Nanti dia kecik hati plak kalo tak bagi dia tugas. Nanti dia rasa diketepikan plak. Hahahah.. Alasan bini malas mmg cenggitu.
Lepas berbuka tu baru le saya sambung bersilat utk buat kuih raya. Muka suami dah cuak bila saya dah kuarkan semua senjata rahsia saya untuk buat kuih raya sebab dia tau dia akan jadi mangsa utk tolong. Eh, jangan tak tau... Saya ni selalunya kalo bab-bab peralatan taknak kalah. Complete semua ada. Cuma sama ada tak digunakan @ tak pandai guna @ kalau guna pun sama mcm tak guna sebab hasilnya hancho.
Mak aihhh... bergelumang dengan butter dan tepung memang sangat tak seronok. Saya sangat tak pandai nak bajet mcmn keadaannya doh tu sepatutnya jadi. Kalau ikut sukatan betul-betul macam dalam resepi, lagi le lembik doh tu. Terpaksa memandai masukkan tepung sendiwi. Tu la... ngada-ngada lagi nak cuba seswatu yg bawu. Ko ingat ko Yuna? Masa bakar tu, hanya dpt 2 kali bakar ke. Sepatutnya kuih tu saya nak buat mcm ni...
Gmbr dan resepi saya kelepet daripada blog Azlita Masam Manis.
Nama kuih ni Ntah apa benda beauty black hapa benda ntah [Chey, dah marah punya pasal, nama kuih pun malas nak ingat dah].
Tapi biskut yg saya buat, langsung tak jadi cenggini. Rupa dia jadi macam taik cacing. Buruk benor. Pastu ada besar, ada kecik. Macam huru hara jugak la kalo korang tengok. Saya tak sanggup nak amik gmbr, sbb buruk benor. Tapi rasa dia not bad la [menyedapkan hati sendiri je ni]. Lepas dah tengok hasil yg mengecewakan tu, saya terus bad-mood. Sian suami saya. Dia buat lawak pun saya tak gelak. Sbb marah kan biskut punya pasal.
Jadi memang telah terbukti. Memang sah. Dah terang lagi bersuluh... bahawa saya ini sungguh tidak berbakat dalam bab-bab menguli tepung untuk buat biskut raya. Terbuktilah bahawa saya ini memang koman spanar.
Salam;
ReplyDeletenak kena beli kat bazaar ramadhanlah jawabnya..
fisrt time buat biskut masa umo 25 thn..tu pon xde rupa biskut... pastu x pnh buat dah..hehehe
ReplyDeleteYusuf : Owh, tidak mungkin. Saya tetap akan cuba sampai menjadi, sedap dimakan dan cepat dimasak. Go! Go! Lydi!
ReplyDeleteKyo : Fuhh.. nasib baik ada org yg mengerti perasaan itu.
slamat membuat biskut raya :) buat sampi jadi ok :)
ReplyDeleteaku pn ade wat biskut raye 2 mggu lpas. huhuu. wat semperit, tat gulung, tartlet buah, suji badam, coklat chip kranci, huhuhu, kagum tak. snif2. sbnr nye aku wat ms kursus kt kolej komuniti aku, kalu kt umah aku jgn hrp la-oven pun tak dak cm ne nk wat biskut raye (huhuhu alasan)
ReplyDeleteIna : Baiklah... Aku mmg akan cuba jaya.
ReplyDeleteZila-Chan : Pergh,,... mmg dasat hasil air tangan ko. Byk jenis plak tuhh... Aku nak sikit tapau bwk balik KL nnt yer.