Skip to main content

Ramadhan Ini

Sejahteralah ke atas kamu...

Bulan penuh rahmat akan menjelma beberapa hari sahaja lagi. Ramai yang dah seronok dan tidak sabar menanti kehadiran bulan yang berkat itu. Ramai juga yang sedang bertungkus lumus mengganti puasa di hujung-hujung bulan Syaaban ini... Selamat berjaya la saya ucapkan ye..

Saya sangat pasti bulan Ramadhan kali ini, tentulah akan sangat berbeza berbanding Ramadhan yang lalu, di mana saya berbuka sendirian di rumah, waktu sahur hanya bangun minum air dan makan kurma je 2 ulas. [orang lain makan dengan amaun ganjil, aku suka plak makan ikut no genap je. Hahah.. mmg kuat melawan.]

Tahun ini kali pertama berpuasa bersama suami. Weekdays mungkin sama sahaja bagi saya. Berbuka puasa seorang diri di rumah kerana suami saya habis kerja pun malam biasanya. Cuma waktu sahur je la saya kena bangun siapkan makanan untuk beliau. Apa susah kan... Malam tu masak le siap-siap. Then pagi itu panaskan le. Ceh..ntah-ntah kang suami saya sendiri yg bangun dan panaskan makanan untuk diri sendiri. Kekeke.. Bukan bleh caya sangat dengan teknik ketiduran saya ni. Buatnya membuta sampai tak sedor diri kang... hah.. ~pengsan.

On weekends plak rasanya boleh la berbuka puasa bersyamer-syamer kan. Hehehe...

Tak ada apa la kot nak diceritakan lagi. Hanya selamat berpuasa kepada semua rakan-rakan di alam nyata atau di alam maya, yakni kawan-kawan blogger.

Comments

  1. azam yg bagus...nak prepair sahur utk en husband tu...selamat berpuasa..

    ReplyDelete
  2. samala kite hehehe....masak apa utk en.suami?? aku bt nasik goreng(en.suami yg request)+sadin+tulur dadar jek...hehe

    ReplyDelete
  3. Eda : Aku tolong panaskan je. Lepas tu konon2 nak temankan dia makan tapi aku tidur kat meja. Hahah.

    Zatul : Lauk semalam je aku panaskan. Ayam masak merah je. Dia kena makan lauk tu je la start drpd tghr, malam then pagi tadi. Hahaha. Sian dia.

    ReplyDelete
  4. Haνіng read this I belіeved it was rather enlightening.

    I аppreciate you finding the tіme anԁ еnergу to put this content together.
    I once again find mуself ѕpending a
    significant amount of tіme both rеading anԁ
    ρosting сomments. But so what, it wаs still worth
    it!

    Feel frеe to surf to my web page; Online payday Loan

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan