Skip to main content

Sate Goreng Udang

Sejahteralah ke atas kamu..

Seperti yang telah saya rancang semalam... Saya masak udang sate untuk En Stormpong. Walaupun saya dah tahu beliau balik rumah awal pagi. [Semalam beliau sampai rumah jam 2 am, dah masuk hari baru pun.. huhu]. Saya plak memang sengaja tunggu beliau sambil memproses taik mata. Tak larat woo, kalo nak berjaga sampai jam 2am. Lagipun En Stormpong dah suruh saya tidur terlebih dahulu. Saya pun apa lagi. Memang saya suka. Kekeke.

Sate goreng udang itu, saya tak amik gambar. Malu wei.. Sebab portion masakan itu kecik je. Maklumlah... masak hanya utk seorang makan. Rasanya masa beli udang tu pun saya dah kira dalam 20 ekor je. Lepas masak, saya makan 5 ekor. Selebihnya tinggalkan utk suami. Yang penting rasanya sedap. Hahaha.. perahsantan sungguh diriku ini. Sayur pula, park choy rebus.. tapi sedap tau... sebab saya perisakan sayur tu dengan air rebusan kepala udang. Simple je.

Sebenarnya saya nak masak broccoli utk suami saya, tapi kedai feveret saya tutup plak semalam. Saya cari broccoli kat kedai lain, takde plak jual broccoli. Cacat betul. Jadi, sebab tu la saya beli sayur pak choi special tu [eceh.. macam nama rancangan hiburan semasa tahun baru cina je.]. Pastu, semasa temankan En Stormpong makan, saya tanya beliau... sayur apa yang beliau suka... Jawapan beliau ialah.. sayur warna hijau yang macam kubis bunga . :). Hebatkan instinct saya. Hahahah.. Mcm harem.

Yang pasti, saya dengan en Stormpong sangat banyak persamaan. CUma skrg saya tak ingat kalau nak senaraikan semua.


Ooppps.. Berbalik kepada Sate Goreng Udang tadi, resepi dia lain kali la saya cerita yer.. Tunggu saya re-cook dan take a picture. Baru bleh tulis resepi. Malam ni, nak masak daging plak utk suami. Masakan apa, belum fikir. Kekehe... Seronotnya masak then ada org makan.

Comments

  1. ops memandangkan ada nama aku so aku nak komen la post ni haha...format ko tu sama je cam format phone book aku..letak nama co depan br nama org..so kesimpulannya aku ada persamaan gak la dgn ko dan en storm pong kan haha..nak gak menyibuk....

    ReplyDelete
  2. Ish.. potong betul la ko ni ida. Hahaha... Tapi ko tak letak nama penuh kan? Heheh.

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan