Skip to main content

Emosi Dan Tuala Wanita


Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini....

Kelakar je saya rasa bila tengok iklan tuala wanita, yang motifnya berkenaan dengan 'memulihkan emosi wanita'. Ada beberapa jenama yang saya tengok. Yang pertama, menawarkan bentuk tuala wanita, melengkung di hadapan, lebar di tengah dan berbelah di belakang.... Dan yang kedua menawarkan corak berwarna-warni yang ceria, dengan harapan.... mood wanita yang datang bulan tu boleh berubah dgn keadaan tuala wanita yang ditawarkan mereka. Hahaha... Kelakar la...

Sebagai pompuan, kamu sendiri tau emosi kamu sewaktu period memang ajaib. Tak ada apa pun yang dapat membantu memulihkannya betul tak? Walau orang yang paling kamu sayangi pun belum tentu dapat meredakan emosi kamu. Kadang-kadang siap kena marah lagi. Kalau tak kena marah pun, paling best pun kena buat tak tau je la dgn kita. Dah tu, org yang paling disayangi pun kena marah, ada apa la dengan tuala wanita. Buat le corak apa pun pada tuala wanita tu, kalau dah namanya emosi, emosi le jugak.

Tapi emosi ni, kalau bleh, jangan la dilayan sangat. Kalau layan, mmg susah nak control. Kalau bleh walau takde mood mcmn sekali pon, daripada kamu meroyan tak tentu pasal, lebih baik kamu tidur. Kalau dah tak larat nak tidur, dok diam2 je sorang2 dalam bilik. Surf internet. Kalau nak suruh bersukan time datang bulan ni, mmg hangin je la satu badan kan? So, just sit back and relax. Then makan coklat. Kalau saya, mmg menjadi la tactic makan coklat ni. Time stress tu, bila kunyah je coklat... ermm... rasa mcm meresap kat otak..... then tetibe je rasa ketenangan dan mood hepi. Tapi biasanya sekejap je la berkesan. Time angin meroyan datang lagi, mood hepi hilang... Bertukar jadi raksaksa Gorgon gak. Lalalala...

Comments

  1. pelik juga kan, orang period yang cepat naek angin.hani salu cool je.tapi salu gaduh ngan my boyfie la.hehe

    ReplyDelete
  2. Ahah!! Jd Hani shud knoe la knp Hani cool kan? Sbb ader tempat yg boleh disalurkan kemarahan tu. Tp mmg tu la fungsi BF kan? Hihi.

    ReplyDelete
  3. huhuhu...tulunnnnnnn!!!! sedang emosi w/pn x period... so wat to do??????? huwaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. Hahaha.. Anonymous.. Kesian. Kena kuatkan minda. Jgn bagi emosi menguasai fikiran. Relax2 je.

    ReplyDelete
  5. tol tue...sy selalunya tido je..tapi kalau seminggu dah period..x larat dah nak tido..mesti ada je masa2 yang pmpuan akan meroyan nie :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan