Skip to main content

Homemade Chocolate?


Sejahteralah ke atas kamu yang membawa blog ini....

Trend sekarang ni, adalah 'homemade chocolate'. Saya terfikir... Betul ke coklat tu adalah hasil yg dibuat sendiri di rumah? Betul2 homemade ke? Atau lebih sesuai dipanggil home-processed? Sbb kalo macam homemade muffin la contohnya... Mesti la... kita beli bahan-bahan mentah.. Tepung, gula, butter, bla, bla, bla... kita sukat... ayak tepung, campur semua, adun dan bakar kemudian... tadaaaa.... jadilah muffin. Yang dibuat di rumah. Kalau beli instant flour utk buat muffin, dah takleh la nak kata homemade. Dah jadi homebaked.

Tapi homemade coklat tu... mmg dibuat dari peringkat asas ke? Guna serbuk koko... masukkan gula berapa banyak, susu, butter, perisa? Atau... hanya cairkan coklat chips yg dibeli di kedai, kemudian masukkan dalam acuan yg berbagai bentuk?

Hahahaha... Itu pon nak query kan? Lantak je la nak panggil apa pon ye tak? Yang penting, coklat ni ader 6 jenis.. [Sila rujuk Wikipedia, Types Of Chocolates (Jenis-jenis coklat)].

1. Dark Chocolate - Ini adalah coklat feveret saya. Peratusan coklatnya tinggi, dan kurang susu. Hanya ditambah gula dan sedikit lemak. Biasanya dark chocolate ni selain utk dimakan begitu sahaja, orang selalu gunakan sebagai coklat masakan. Ermm.. No wonder la bila saya beli coklat masakan utk buat cookies, takkan sempat jadi cookies pon. Sbb saya dah ngap dulu coklat masakan. :D. Lagi satu, coklat ni, kalo lagi byk peratusan coklatnya... Lebih la mahalllllll... Padan la aku selalu bengkrap kalo beli coklat. Huhu... Contoh Dark Chocolate yang sangat sedap ialah Beryl's. Cadbury punyer Dark Choc, kureng skit la. Tapi masih bleh makan kalo terdesak [kalo dah gian sgt kot].



2. Milk Chocolate - Coklat susu. Kandungan coklatnya agak kurang, dan susunya yg banyak. Pertama kali diperkenalkan oleh Henry Nestle pada tahun 1800. Tgk nama founder[pencipta] nya pon dah bleh agak la product apa kan? Mestilah keluaran Nestle. Contohnya KitKat. Nyummm... KitKat Chunky sungguh memuaskan selera makan coklat saya. Milk chocolate yang paling fofular tentulah Cadbury kan? Sedap la juga. Dulu masa Beryl's belum fafuler, Cadbury la yg saya pulun. Cuma skrg bila makan milk chocolate, saya dah tak dpt tahan dgn manisnya. Rasa macam brain-freeze kalo makan. Sbb manis sgt. Nampak sgt i dah tua. Hehehe.

3. White Chocolate - Gabungan diantara susu, gula dan lelemak. Haah... Lagi la takde langsung unsur-unsur koko. That is really not my taste. Boringgggg...

4. Cocoa Powder - Serbuk koko yang dah ditambah dgn susu juga pemanis. Biasanya pon org gunakan utk masak atau buat minuman koko. Coklat jenis ni pun tinggi kandungan coklatnya.... Sudah pastilah rasanya yummy. [Kalau kat rumah, saya buat minuman koko, menggunakan cocoa powder ni lah. Dah lama tak minum Milo. Sbb manis sgt.]

5. Compound Chocolate - Campuran cocoa yg sedikit sahaja dgn lelemak sayuran yg banyak. Kat sesetengah negara, tak dibenarkan pon coklat jenis ni dipanggil 'coklat' sbb bukan coklat pon. Menipu je lebih. Dan white chocolate pon termasuk dalam kategori compound chocolate juga. Sebab tu la kalau kamu perasan, ader sesetengah coklat yang kamu makan, macam susah nak larut dan blend dgn liur kamu. Mana tak nya... Hanya lemak yg banyak. Dannnn... Coklat yang dikatakan 'homemade' tu kebiasaannya mmg guna compound chocolate. Sgt-sgt jarang org yg buat homemade chocolate tu nak gunakan solid coklat. Sebab mahal la kan, of course.


6. Raw Chocolate - Ni adalah coklat tulen yg tidak diproses dgn menambahkan bahan2 lain. Pure punyer. Tp jarang la nak jumpa coklat jenis ni kat sini. Biasanya negara pengeluar coklat je yg jual coklat jenis ni. Pastu org lain beli, utk prosesnya menjadi coklat komersil.


Coklat yg bleh menggemukkan sudah tentulah yg kurang kandungan cocoa dan banyak bahan tambahan lain seperti milk chocolate dan compound chocolate. Oleh itu... sila la makan dark chocolate yer. Tapi kalo makan skilo sehari dark choc, takkan la tak gemuk kan? Semua benda kalo diambil secara berlebihan, akan memudaratkan.

Comments

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...