Skip to main content

Eat Eater Eatest

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini....

Nak cerita pasal makan dan makanan. Hari ni, saya berbuka dgn penuh rasa megah dalam dada. Sebab sempat masak sendiri, lauk untuk berbuka. Kuhik.. Ingatkan tak sempat. Nampaknya, boleh la saya masak tiap² hari. Elehhh... sebelum ni biler org tanya, "ko tak masak ke kat umah?". Saya selalu jawab "Malas nak masak sebab membazir, takder org nak makan.". *merujuk kepada bulan tak Ramadhan la. Sbb balik dari ofis, malam2 dah tak makan dah. Gomut kang. ~ alasan cipan. Padahalnya boleh je masak cukup-cukup untuk sorang makan.

Balik dari ofis tadi, singgah di Pasaraya Metamorf, beli ikan dan sayur. Uihhh... Boleh tahan mahal le jugek lauk mentah ni kan? Selama ni, [baca : selama yg sungguh jarang ni] kalo beli lauk mentah, main beeeeeeeeeli aje. Tak tgk dh harganya berapa. Lepas bayar, buang resit pastu lauk tu sama ader masak atau dia akan bertapa dalam gua letrik [fridge], sampai la tiba waktu menopausnya. Huhu... membazir je keja ko ni Lyd. Rasa nak lempang je kepala aku sendiri. Tadi, saya cuma beli sekor ikan kerisi yg dah nak pecah perut, harganya RM1.60. Saya agak, ikan kerisi tu mesti sedang menyimpan rahsia besar kawan-kawan dia, sebab kawan² dah warning, "biar pecah di perut, jangan pecah di mulut". Pastu saya beli gak 2 potong ikan tenggiri = RM4.20. Bawang besar Holand [alaa... yg kaler kuning teww] sebiji je saya beli, RM0.80. Nasib baik sayur sawi masih murah. 50 sen je seikat. Tu pon dah berlubang-lubang. Tapi takper la... berlubang itu menunjukkan sayur tu tak beracun, kan?

Jadi, menu berbuka puasa saya tadi ialah.... Ikan Kerisi Masak Sambal dan Sawi Goreng. Sahaja. Dan tak lupa juga, ucapan ini ditujukan untuk nasik yang tak habis tu. Huhu. Masak 3/4 pot. Terlebih plak. Esok, saya bercadang nak masak Masak Lemak Cili Api Ikan Masin dan sawi lagi[sebab sawi tadi masih ader byk]. Dah pesan kat Jekjan untuk bawak serai 2 batang. Ntah ler beliau bawak ke tak. *Owh... Sorry yer, takder gmbr. Takder tenaga nak tekan punat camera utk amik gmbr. Maklumlar... org berpuasa. Hahahah.


Motifnya entry ni.... Walaupon puasa, saya takder hati nak makan macam-macam. Sbb perut saya kecik je. Saya tak sampai hati nak mendera perut saya, makan banyak-banyak nanti susah dia nak digest.. Ishh....ishh..ish... Saya sayang perut saya. Dan saya juga bosan nak makan makanan yg dibeli, bukan sebab tak sedap, tapi sebab tak suka memilih dan tak suka bersesak-sesak berebut nak bayar masa beli kat bazar Ramadhan. Tah hapa2 perangai. Nampak sangat anti-social. Biler berjumpa orang ramai² je, rasa bosan. Hehehe. Dan pesan saya kepada kengkawan semua, bulan puasa ni, makan biasa-biasa je la. Takyah la beriya sangat nak pulun all food on earth ni. Tau la lapor, seharian tak makan. Tapi tu bukannyer alasan nak 'qada' balik makanan yang kamu dah skip waktu siang tu.


Saper tak kenal ikan kerisi, ni haa dia...

Comments

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...