Skip to main content

1st Time In My Life... Episode 2

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini....

Semalam, buat pertama kali juga, saya masak ketam. Hehehe... Sakai giler. Dah 30 thn hidup kat dunia ni, ketam pon tak penah masak. Tajuk dia, Singapore Chilli Crab. Semalam, lepas dah habis kaji 'How to cook chlli crab' kat youtube, lepas dah summarize kan semua resepi dalam video yang saya tonton tu, maka saya pon buat je ikut suka saya. Hahahah. Tu la yg takleh blah tu. Tgk sgt resepi kat internet. Pastu end up, layan kepala sendiri. Buat resepi sendiri. [Tapi youtube sangat membantu sebagai pedoman utk memasak chilli crab].

So, kesimpulan resepi yang saya buat semalam ialah;

1. Ketam tu, direbus [walaupun dlm resepi, ader yang suh goreng, ader yg tak goreng dan tak rebus]. Rebus la ... Healthy skit. Tak berminyak. Kehkeh. Pastu air rebusan tu JGN buang. Tapi ketam tu kuarkan. Toskan. Letak dlm tapis bukan tapir.


2. Abaikan dulu ketam rebus tu. Bior la dia dgn cara dia sendiri. Yg penting, skrg ni, ko pegi blend :-
~Bwg putih [Garlic]
~Bwg merah [shallot]
~Halia [Ginger]
~Udang kering [Dried shrimp]
~Nenas [Pineapple] - resepi asal nenas, tapi saya tukar jadi green apple. Sbb kalo stakat nak guna 3,4 potong tu, jadahnya nak beli nenas sebijik kan? Bulan pose ni time biler plak nak makan nenas. Bleh gugur kandungan kang. Hehehehe.. *bagi yg mengandung la.
~Cili api
~Cili kering/cili besar [kalo guna cili kering, takyah cili api pon takper. Kang berdiri rambut-rambut ko kang sbb pedas sgt]

3. Lepas korang dah porak peranda kan bahan-bahan no 2 tu tadi, haaa.. tuang minyak masak dlm kuali utk tumis. Pastu goreng le hasil seni ko tu sampai naik bau atau bak kata orang putih, sampai pecah minyak. Huhu... Pecah minyak tu, ialah keadaan apabila minyak yg menggoreng itu sudah naik ke atas bahan yg ditumis. Kemudian, tambah air rebusan ketam tadi ke dlm tumisan itewww.... Bagi menytrongkan rasa ketam.

4. Then, masukkan le garam, bahan perasa [optional. Kalo takut botak, takyah letak] dan gula. [Gula ni penting....utk neutralkan rasa pedas hilang akal tu tadi. ]

5. Cili sauce [ni utk efek masam dia. Nenas @ apple tu pon masam. Yg ni kira optional la. Kalo kedekut sgt sos cili, takyah letak pon takper.]

6. Ahaaaaaaaa..... Tibalah saat yang dinanti-nantikan... Lepas dah bertungkus lumus sampai berpeluh misai, apalagi, pegi amik ketam yg dah tos tadi... pastu humban kan ke dlm kuali. Kasi dia bercampur skit dgn yg lain. Jgn nak jadi ketam sumbang kat situ lama2. Huhu.

7. Kemudihan... Tutup kuali itew... konon2 mcm reneh la.. Kejap je tau. 7 minit je.

8. After that, amik telur sebijik [telur ayam yer, kalo telur puyuh kang tak cukup plak sebijik], pecah kan, masukkan dalam masakan tu. Dah sebar-sebarkan telur tu supaya telur, ketam dan tumis menjadi kawan sejati yg akrab.

9. Hidang. Dan silalah melahap dgn rakusnya. Whooppss... Kalo pose, tunggu waktu berbuka dulu. Yeahhh!!!

Jadi, itu la hasil seni saya. Yang penting, masa masak, walaupon waktu dah suntuk, sempat amik gmbr tu. Punyer la nak citer kat korang. Hahahaha... Saya siap masak kul 7.10pm. Huhhh.. Letih giler. Dan sayur pula, ialah 'Sup park choy + cendawan". Eleh... poyo je bagi nama sup. Takder sup mana pun. Aku rebus dan letak garam je. Simple and healthier. [Gmbr sayur tak amik yer. Sbb tak larat dah nak tekan punat kamera utk amik gmbr].

Comments

  1. bestnya masak ketam...lagi2 bulan pose ni.. :)

    ReplyDelete
  2. ko dah semakin kreativ...nanas ganti apple

    ReplyDelete
  3. baru ni aku mkn ketam,kakak aku masak..aku rasa,tgh musim ketam kot..isi dia bnyk..kalo bukan musim dia,isi ketam tu xbrapa ada...sedap nmpk ketam yg ko masak..slurpp :)

    ReplyDelete
  4. first time dengo resepi nenas di gantikan ngan epal....ekekekee

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sa...

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...