Iklan! Iklan! Sila Click!

31 January 2012

Aku Jamin Sampai Tidak Terjamin Masa Depan Sendiri

Sejahteralah ke atas kamu...

Saya pernah menjadi penjamin seseorang untuk membuat personal loan. Personal loan itu pula adalah untuk dibuat bayar muka nak beli kereta. Actually yang meminta bantuan saya untuk menjadi penjamin itu bukan orang itu sendiri, tapi mak budak itu iaitu ofismate lama saya di pejabat lama. Masa tu, saya masih hijau tapi tak la mentah sangat, dah suku masak pun. Bila ofismate saya tu minta tolong jadi penjamin anaknya, saya dengan hati yang terbuka, tak fikir negative hanya nak tolong. Orang susah kita tolong la kan. Lagipun, saya percaya pada ofismate saya tu. Dia kata, lepas dia dapat duit EPF selepas dia pencen, dia nak setelkan semua personal loan anak dia tu lump-sum [camni ke eja lamsam? Kahkah.. hantam sajalah timun]. Maknanya, kata dia... saya hanya jadi penjamin sekejap je. Dia nak pencen pun tahun depannya. So, saya tenyeh je tandatangan.

Sebab terlalu percaya, saya tak pernah tanya pun anak dia bayar ke tidak loan tu. Saya hanya penganggap semuanya baik-baik sahaja. Sehinggalah saya dapat surat perintah mahkamah daripada lawyer yang mewakili bank yang memberi pinjaman tu. Saya terus macam blur je... Apsal plak tetiba aku kena pegi mahkamah? Apa plak jenayah yang aku dah buat ni. Baca punya baca, rupa-rupanya dah lama tertunggak tak bayar loan budak tu. Saya semak dengan bank, nama saya berstatus blacklisted. Kalau nak clearkan balik nama saya daripada black listed tu, budak tu perlu habiskan bayaran loan dia kesemuanya. Bukan setakat perlu selesaikan tunggakan je.

Sampai sekarang, nama saya masih blacklisted di bank. Nak buat apa pun tak bleh. Tapi memang la, saya pun tak berniat nak beli apa-apa sama ada kereta atau rumah. Dan kalau saya nak beli pun, saya boleh buat loan EsEsEm tercinta ni. Cuma tak best la, setiap kali asyik dapat surat lawyer je kan.

Walaupun ramai yang dah tau, tapi saya nak jugak pesan kat korang semua, kalau ada orang mintak jadi penjamin, cuba la mengelak sedaya mungkin. Macam saya dengan mak budak yang buat loan tu, dulu kemain baik, tapi sebab kes jamin menjamin ni, dah mengeruhkan perhubungan. Adik beradik pun boleh bergaduh sebab duit dan harta, inikan pulak setakat kawan-kawan. Semuanya akan bertukar [bertukar! Blink! Blink!] menjadi awkward.

30 January 2012

Saya Mesti Nak Jugak

Sejahteralah ke atas kamu...
Saya dah lama tak jengah blog orang. Weekend sangat sibuk. Kehkeh. Buat lembu. Tapi walaupun dah lama tak jegah belog korang, tapi saya yakin ramai yang menulis tentang Anugerah Juara Lagu yang ke 26 yang berlangsung semalam. Saya tak berapa tengok sangat. Setakat tengok gitu-gitu je. Sebab mula-mula jam 9 mlm tu, tengok TV1. Rancangan apa ntah, tapi ada highlight pasal jalanraya kat Sg Lembing kampong ku itu masih belum siap2 sejak tahun 2008. Gile nko. Dah nak masuk 4 tahun tak siap2. Lembab nak mampus kontraktor tu. Apa la.. Lepas tu sambil bersulam tengok TV Al Hijrah animasi tentang Rasulullah. Agak menarik animasi tu.

Oh, tadi nak cite pasal AJL kan. Saya memang setuju sangat lagu Awan Nano Nano Nano tu menang. Dulu mula-mula saya nyampah dengan lagu tu. Tapi once saya tertahu yang lagu tu dicipta oleh Dato M Nasir, secara otometik je bleh suka. Hehehe. Diskriminasi menjatuhkan aku, reputasi kini menjadi bisu.. Eceh. Sebenarnya saya tak kisah sesape pun menang asalkan jangan lagu Facebook Love tu. Sebab lagu tu errr,,... ok, malas nak komen lebih-lebih. Karang orang suruh aku compose a song nanti aku pengsan tak reti. Hahah. So, lebih baik i reserve my comment.

Saya nak ungkit skit pasal persembahan Alyah. Masa dia nyanyi tu memang best. Layak la dia dapat persembahan terbaik. Dan menurut Faizal Ismail, lagu itu je satu-satunya yang dapat standing ovation daripada audience. Pastu, last sekali persembahan tu, tetiba muncul Remy Ishak. Pastu Alyah pun lentok kepala kat bahu Remy Ishak... Okay, itu lantak le, walaupun dah tentulah kurang sopan perbuatan itu. Tapi lepas tu, yang si Cheryl Samad tu asyik cakap, “wah, bestnya.. bestnya” tu, apa motif? Bestnya dapat lentok kepala kat bahu Remy Ishak? Hahahah.. So, lame.

2 Kisah Seorang Anak Yang Duka Nestapa Kerana Ibunya Batuk..

Sejahteralah ke atas kamu...

Ada banyak benda nak cerita, tapi tak sempat nak buat entry baru. Masuk tahun baru, dapat tugas baru dan plan untuk project personal yang baru seperti nak buat lembu felt, sotong kurita felt, gajah, giraffe, dolphin dan bla..bla..bla.. Sungguh seronok dan juga TERUJA [perkataan ini sungguh geli-geli sempena tajuk lagu Ella satu masa dulu].

Sejauh mana kita ni berhati-hati? Saya ada 2 cerita yang ntah menarik ntahkan tidak, tapi korang baca je la ye.

Kisah pertama tentang ke’meninggal dunia’an penyanyi Izwan Pilus. Mungkin arwah ni kurang popular tapi lagu tema Full House versi Melayu tu arwah la yang nyanyi. Menurut berita, kematian beliau adalah berpunca daripada jangkitan kuman pada paru-paru. Ada juga khabar-khabar angin yang menyatakan bahawa beliau terkena SLE [Systemic lupus erythematosus]. Penyakit SLE ni bermula daripada paru-paru dan akan terus menyerang semua organ di bahagian abdomen, menyebabkan kegagalan fungsi abdomen. Virus ni boleh merebak dan merosakkan abdomen dalam masa hanya 48jam sahaja. 2 hari je la.

Tak tau le betul ke tidok arwah terkena penyakit ni. Apa yg membuatkan saya jadi begitu kesah dengan kes Izwan Pilus ni, sebab kat ofis saya sendiri pun ada kawan yang dah terkena jangkitan paru-paru beberapa minggu lepas. Agak lama dia berada dalam pengawasan doctor dan perlu membuat susulan setiap hari ke hospital. Selepas kawan saya tu sembuh, sekarang ni boleh dikatakan setiap hari ada staff EsEsEm yang lain, daripada cawangan berasingan, ditahan di wad kerana jangkitan kuman pada paru-paru. Kalau bukan staff sendiri, anak2 staff yang dijangkiti. Menakutkan kan? Puncanya memang tak tau daripada mana, tapi kalo dah menyerang paru-paru, mestilah daripada udara yang kita hirup melalui penafasan ye tak? Rasanya penyakit ni dah banyak membawa kematian Cuma tak dihebahkan kepada awam bagi mengelakkan panic di kalangan masyarakat. So, kita semua jaga la kesihatan. Berhati-hati la di tempat awam yang sesak.


Ok, kisah kedua pulak... tentang kecurian. Tahun lepas, ofismate saya kehilangan beberapa riban daripada akaun Mebengnya selepas dapat phishing email yang kononya daripada Mebengtuyu untuk minta dia update account. Beberapa minggu lepas juga, sorang lagi ofismate saya telah kehilangan kereta Wiranya di tempat parking kondonya. Che ck CCTV, kebetulan plak CCTV rosak time tu. Dem je. Dan yang terbaru dalam minggu lepas, sorang lagi ofismate saya kehilangan kad ATM beliau. Bila sedar-sedar kad tak ada, check kat Mebengtuyu, dah beberapa riban jugak hilang. Yang peliknya, tau plak dia no pin kawan saya tu kan? So, saya rasa teknologi pencuri sekarang dah makin maju. Saya suspect, mereka ni ada device yang boleh track history kad ATM tu. Macam device yang baca IC kita tu. Mungkin dari situ mereka boleh dapat no PIN kad ATM tu walaupun mereka tak tau no pin. Saya agak je. Fakta ni tak confirm ye. Hehe.


Konon-konon macam ada 2 kisah je, tapi sebenarnya ada 4 kisah. Sila lah berhati-hati ye. No pin kad ATM tu kalo dah lama tak tukar, bawak2 la mentukarkannya itu pun haddoi.




25 January 2012

Ke Mana Diriku Menghilang

Saya hampir terlupa yang saya ada blog. Cuti 4 hari memang sangat-sangat heaven [syurga dunia je tuh hoi!]. Sepanjang 4 hari saya langsung tak online sebab saya sibuk bertungkus lumus membuat binatang ini;

Ceng...ceng... Si Ribi-Ribi dan stoberi menggunakan kain felt.






Saya dah beli mesin jahit. Maka senang la project felting ni nak disiapkan. Murah je mesin jahit ni. Takde la berharga seperti mainstream punya sewing machine. Harganya kurang daripada RM300. Orang di dalam dunia jahitan pasti tahu harga standard bagi mesin jahit kan? Kalau takde RM600 dan ke atas, sila jangan bermimpi di siang bolong utk memiliki mesin jahit melainkan dapat hadiah atau beli yang second hand atau rompak kedai Singer. Mesin jahit yang saya beli ini berjenama cap hayam BlueSky. Mesin jahit jenama Bluesky ini adalah keluaran khas Carrefour. Imported daripada Europe hokey. I'm not sure which part of Europe, but i guess it's from France. Sebab Carrefour kan dari France. Kalau sesiapa nak belajar menjahit, boleh cuba beli. Setakat 4 hari saya pakai, macam tak ada masalah pun. Okay je. Cuma pastikan kena tau kendalikan la. Tapi kalu tak tau, boleh belajar, baca manual. Yakin boleh! Rakan muda!


Senang la nanti dah ada mesin jahit. Boleh la akak menjahit langsir sendiri walaupun akak yakin jahitan akak bukanlah bertaraf antarabangsa, tapi peduli hapa. Jahit untuk rumah sendiri je. Untuk melindungi rumah daripada silau matahari dan mengelakkan daripada orang luar rumah ternampak dalam rumah je. Paling tidak, baju anak2 nanti atau baju melayu suami, boleh la jahit sendiri. Tapi kalau malas, beli jugak di Jalan TAR, banyak yang murah. Kekeke.

20 January 2012

Cantik Isteri Dia, Beruntung Sungguh Dia.

Sejahteralah ke atas kamu...

Ally Iskandar dan selamat bernikah. Comel sangat isteri dia, Farah Lee. Macam muka pelakon Korea. Belajar pun kat Korea. Kecomelan dia tu sama ada memang semulajadi atau efek daripada cuaca Korea masa duduk kat sana kot. Ok jangan merepek.

Boleh dikatakan banyak blog yang cerita pasal Ally Iskandar dan pasangannya ni. Ramai juga yang kata, "cantik isteri Ally, bertuah/beruntung Ally dapat isteri cantik".

Bukan tentang Ally Iskandar je yang saya biasa dengar ayat "bertuah sebab dapat isteri cantik" tu. Kat luar ni pun ramai. Biasa sangat dah saya dengar. Pastu mula la dalam hati terdetik.... apsal plak dia bertuah kalo dapat isteri cantik? Kalau lelaki yang dapat isteri tak berapa cantik, tak bertuah ke? Kecit hati i tau... i sedar i cantik 'sangattt'. Hehehe...

Saje je bikin panas petang-petang ni. Happy long weekends guys. Seronoknya cuti lama. Yebeda bedu!

19 January 2012

Takde Kaitan, 'Kot'?

Sejahteralah ke atas kamu...

Makin lama saya makin pening dengan bahasa budak-budak sekarang. Mula-mula pening dengan bahasa sms atau ejaan yang dah diubah sampai perkataan tu jadi pelik dengan hurup 'w' seperti taw, tew, kew etc.. Pastu ejaan yang berakhir dengan huruf 't' ditukar dengan huruf 'd' contohnya 'buat' menjadi 'buad'. Ejaan 'aku' plak dieja dengan 'aq'. Serius pening. Mungkin saya terlalu tua untuk faham bahasa mereka.

Pastu sekarang ni cukup popular penggunaan perkataan 'kot' untuk boleh dikatakan setiap ayat yang dierang cakap. "Aq baru 19 tahun, kot". "Aq lapa kot".. Opss.. silap eja. Ejaan 'kot' tu derang eja macam ni, 'kowt'. Setahu saya, kalau orang-orang sebaya saya ni hanya gunakan perkataan 'kot' tu bila timbulnya sesuatu situasi yang kita sendiri tak pasti tapi main agak-agak je. Lebih kurang macam spekulasi jugak la. COntohnya bila ada sorang kawan kamu yang selalu kena usik dengan sorang lelaki ni. Kita mesti akan cakap, "lelaki tu suka kat nko kot?". Tu macam memang agak-agak je, tapi tak pasti. Ini... setiap perkataan nak letak 'kot' hujung ayat. Pening makcik ni tau tak anak-anak?

Haiyaaa... Macam-macam la sikalang.... Manyak pining wooo... Makan nimau lagi bagui loo...

Wordless Thursday : Wikipedia Tutup Oiii! Oii! 24 jam sahaja Tau.

Honey Moon Kat Cameron Highlands Je? Apa Kelas...

Sejahteralah ke atas kamu....

Kalau nak komen, sila baca sampai habis.

Siapa tengok drama Vanilla Coklat kat TV3 malam selasa lepas? Tak tau le cane saya boleh tertengok plak drama tu ari tu. Takde la menarik sangat drama tu. Nasib baik le Izara Aisyah tu cute. Dan hero pun boleh diterima la. Agak hensem. Kalo Ayu Raudhah atau Fauzi Nawawi yang berlakon memang akan terus tukar channel, tengok ikan jerung lagi baik. Huhuh...


Gambar dikelepet daripada BudgetTrip

Drama tu pasal Izara Aisyah tu kena paksa kawen dengan anak kawan baik ayah dia. Lebih kurang la. Saya pun tak tau apsal. Pastu derang ni sama-sama tak suka antara satu sama lain. Tapi kena paksa kawen. Lepas kawen, lelaki tu terpaksa bawak isteri dia pegi honeymoon kat Cameron Highlands. Pastu mula-mula selepas derang dah keluar rumah untuk ke Cameron Highlands, mak lelaki tu cakap kat ayah lelaki tu, "pegi Cameron je? Mana ada orang honeymoon kat Cameron? Buat malu je kat besan kita kalo mereka tau anak kita bawak anak mereka pegi Cameron.".

Pastu dialog Izara Aisyah pun lebih kurang macam mak mentua dia cakap, "Apsal pegi Cameron? Mana ada orang pegi honeymoon kat Cameron??!!!" dengan nada yang cukup menghinakan. Saya terus terpaku. Saya rasa macam berlambak kawan-kawan saya pergi honeymoon kat Cameron Highlands. Saya faham itu hanya drama dan skrip semata-mata. Tapi... oooooh, jangan la buat dialog cenggitu untuk menggambarkan yang watak-watak dalam tu orang-orang kaya. Bukan semua orang mampu nak pergi Honeymoon kat Paris atau mana-mana kat Europe.

Bagi saya, ke mana kita pergi itu bukanlah satu perkara yang paling penting, tetapi dengan siapa kita pergi itu yang lebih bermakna. Contoh ye... Kalau kita kena pergi Universal Studio Singapore [USS] bersama Ketua Jabatan serta Ketua Pegawai Eksekutif kita, seronok ke? Tempat tu best. Tapi pergi dengan bos. Dapat menikmati percutian tu dengan sepenuhnya ke? Dan cuba bandingkan kalau kita hanya pergi tempat biasa seperti Zoo Melaka la contohnya bersama orang yang kita sayang, suami atau family mesti kita tetap akan rasa seronok yang berganda-ganda kan? Kecuali la kita ni jenis yang hati kering, tak kira la bos ke tak bos, buat tak tau je. Huhu.

18 January 2012

Minuman Tu Baik Ke Tak Baik?

Sejahteralah ke atas kamu....

Ok, cuba bayangkan ye... Kamu drive kereta nak balik ke rumah di petang yang aman damai. Bila dah masuk dalam pagar rumah, bila kamu toleh ke pagar, kamu lihat.... anak kamu bersama 20 orang kanak-kanak lain sedang memandang kamu lalu anak kamu berkata dengan muka paling suci dalam dunia, "ibu/ayah, boleh kami minum Milo Sejuk?". Fuh... saya yang masih belum ada anak ni pun dah rasa cemas. Tetiba je muncul ramai2 mintak Milo Sejuk. Kalau anak saya bawak kawan setakat 2 org tu boleh lagi nak hidang Milo Sejuk secara mendadak mcm tu. Ini kalau dah 20 orang... tak ke pengsan nak layan? Lain le kalo kita memang dah prepare. Huhu...

Itu adalah intipati iklan Milo Sejuk di TV. Biasanya tengok iklan je, tapi tak pernah beli pun Milo Sejuk tu. Rasa pun penah masa kat van Milo yang selalu datang sekolah bagi minum percuma dulu-dulu je. Ala, ingat lagi tak? Yang kita mesti akan beratur 2,3 kali nak minum lebih. Tapi saya tak buat le beratur 2,3 kali tu. Kawan2 je yg buat. Heee.. Propa.

Ari tu masa beli barang2 dapur kat Mydin, saya teringin plak nak rasa Milo Sejuk ni. So beli la. Sekotak, harganya RM 4.50 lebih kurang. Dalam tu ada 6 packet yang macam Milo 3 in 1 tu. So, balik rumah, letak beg je terus meluru ke peti sejuk dan amik air sejuk dalam fridge, tuang dalam gelas dan campur dgn serbuk Milo Sejuk tu. Wah... bagus la... Serbuk tu larut terus dalam air sejuk. Kan kalo Milo biasa kita campur dgn air sejuk, maka kita akan nampak ada serbuk yang terapung kat atas permukaan air tu. Kacau la dengan kelajuan 120 km/jam sekalipun, still benda terapung tu tak larut. Haaa.. tapi serbuk Milo Sejuk ni takde subjek terapung tu. Dia elok je larut.


Menurut firasat saya la... Milo Sejuk ni bagus kot. Sebab kalo dia larut dalam air sejuk, maksudnya mesti dia takde lemak tepu, agaknya la. Tapi saya tak pernah try plak bancuh Milo Sejuk tu guna air panas. Erm... cuma rasa dia agak lain skit daripada Milo biasa. Tapi untuk saya, saya rasa sedap la. Mungkin sebab saya memang kureng suka minum air panas melainkan air panas suam.

Izin Ku Pergi - Kaer Azami



Warkah Buat Diana Senyum-Senyum..... Heheh. Poyos.








Ooooo... Hehehe... Lepas Diana komen semalam, saya terus search kat youtube. Nak tgk gak sapa la yang Diana maksudkan tu. Boleh la.. ada la jugak skit2. tapi Mesti lah Kaer tu lagi cute.

Hadiah Kain Untuk Pasangan Membawa Akibat Yang Buruk?


Sejahteralah ke atas kamu wahai sedara dan sedari....


Orang kata, kalo beri baju, atau hadiah yang berunsurkan kain kepada pasangan, nanti akan menyebabkan hubungan tak kekal lama. Siapa percaya angkat tangan......

Saya dulu hampir pernah nak percaya jugak. Pastu lama-lama dah lupa tentang tu. Tadi masa lipat baju, saya terperasan ada satu baju suami saya yang saya pernah beri kepada dia sebelum kami berkahwin, sebelum bertunang juga sebelum kami berjanji apa-apa. Saya tak tau apa motif saya beri baju itu kepada dia yang pada waktu itu hanya kawan biasa. Rasanya sebab saya dapat baju tu percuma, pastu baju tu berkolar dan besar [masa tu besar le baju tu untuk saya, sekarang ok-ok jewww... mencik!]. Bila dah saya rasa macam tak sanggup nak pakai, saya sms dia untuk tanya, nak tak baju tu. Takkan la dia biadab sangat nak jawab tanak kan? Saya tau sangat dia tu memang jenis lelaki yang menjaga hati *sila nyanyi lagu Yovie and Nuno sekarang* ~tak kelakar pon tiga lima salida tak cantik azrul punya. :D

Tah hapa-hapa meleret citer pasal sejarah baju MyCOID tu plak. Berbalik semula ke pangkal jalan cerita, kesimpulannya bagi hadiah yang berunsurkan kain tidak ada kaitan langsung dengan jatuh bangunnya sesuatu hubungan. Kalau hubungan tu tak berkekalan, sudah pastilah bukannya dosa kain itu yang membawa malang terhadap perpisahan, tapi sikap sendiri ye. Jadi, sila percaya bahawa 'memberi hadiah yang berunsurkan kain, sama ada baju, kain pelikat, tuala, sapu tangan, seluar, selendang atau alas meja dan langsir kepada pasangan anda' adalah suatu perkara baik, terpuji dan munasabah.

Jangan mistik sangat boleh tak?

16 January 2012

Wikipedia Nak Tutup Perkhidmatan

Sejahteralah ke atas kamu....

Laman informasi terbesar, Wikipedia akan ditutup selama 24 jam sahaja bukan forever, bermula tengah malam hari Rabu. Maka, sesungguhnya dengan itu saya menyeru kepada rakan taulan dan adik-adik yang sedang belajar, kalau nak buat research atau homework yg memerlukan bantuan Wikipedia, sila la siapkan segera tugas-tugas tersebut yer....

Apsal la saya takde idea nak buat entry baru. 'Jumlah hari yang dah dilalui' dengan 'jumlah entry dalam bulan ni' dah tak balance ni. Nampaknya target nak update blog dengan satu entry sehari tak akan mencapai target la nampaknya.

Pekata kalau saya merepek je. Korang suka kan kalo saya merepek? *syok sendiri*.

Raya Cina dah makin dekat. Berdebar-debar plak rasanya. Ceh, tak pasal-pasal. Macam le ada kaitan dengan saya pun raya Cina tu. Ni berdebar sebab terlalu gembira dapat cuti lama weeknd ni. Hehehehe. Saya bercadang nak balik ke kampung suami saya masa cuti raya cina nanti. Semalam pun dah call mak saya untuk beritahu dia yang kami nak balik kampung suami saya. Saje je inform kat mak awal-awal. Nanti boleh la dia prepare siap-siap beli udang sepit biru ke, ketam jepun ke, buah anggur seedless ke, atau apa-apa je makanan yang best untuk anak bongsu dan menantu bongsu dia nanti kan. Oh, kot-kot ada yang terconfuse, apasal kata nak balik kampung suami tapi call mak sendiri dan harap mak yang prepare semua tu... sebenarnya kami sekampung. Begitula kesahnya. Tapi jangan la percaya sangat dengan permintaan nak makanan-makanan mahal tu. Saya bukan begitu orangnya.

Tetiba semalam, lepas call mak saya, Kak Long saya sms untuk ajak saya join rombongan meminang anak buah saya Waqiyuddin ke Kemaman semasa cuti Maulidur Rasul nanti, iaitu seminggu selepas cuti raya cina. So, saya terus tukar plan la. Nak balik minggu satu lagi. MInggu ni kemas rumah je la nampak gayanya. Balik minggu depan, boleh pergi beli kepok lekor kat Kemamang. Tangkap ikang di Kuale Kemamangggg, petang-petang wat kerpuk gete..




Tentang anak sedara saya yang nak bertunang tu, dia adalah anak sedara pertama dalam keluarga kami yang akan bertunang. Saya sebagai maksu dia, merasa amat... lega sekali sebab saya sempat berkahwin sebelum anak sedara saya kahwin. Phewwwwww..... Kalo tidak, saya akan cari alasan le buat-buat sibuk taknak ikut rombongan meminang tu. Kehkeh. Bukan sebab jealous, tapi sebab rasa segan je. Nanti orang tanya-tanya saya plak lagi saya serabut. Pastu orang mesti kesian kat saya sebab saya single padahal saya sendiri okay je. Sebenarnya aku cerita apa ni? hahaha. Dah serius penyakit takde idea aku nih. Canner nak tulis novel kalo gitu?

13 January 2012

Snow Angel Bermimpi Lagi

Sejahtere lah ke atas kamooo....

Pagi-pagi tadi dah kena gelak dengan suami saya sebab dia kata malam tadi masa tengah tidur, tiba-tiba je saya buat aksi 'snow angel' sampai dia terkejut. Hahaha. Snow angel tu ialah pergerakan semasa baring atas salji macam ini,


A snow angel is a human-made depression formed in an area of snow in the shape of an angel Making snow angels is a common childhood game. Dikelepet daripada sini





Orang-orang tua kata, kalau bermimpi sebelum masuk waktu subuh maknanya mimpi tu akan jadi kenyataan. Saya harap, mimpi-mimpi baik yang saya alami sebelum waktu subuh tu akan betul2 la jadi kenyataan. Dan mimpi buruk pula harap-harap hanyalah gurauan tidur. Pagi tadi saya mimpi siang ikan yang sangat besar. Panjang ikan itu bersamaan dengan tinggi 2 orang manusia dewasa yang normal. Besar giler ikan tu. Mampu plak saya siang ikan tu. Biasanya nak siang ikan siakap pun suruh kedai je tolong siangkan. Hancho aku ni. Haha.

Ada apa dengan ikan besar? Saya tak pasti orang lain cemana, tapi saya sejak dulu, kalo mimpi dapat ikan besar, udang besar, ikan banyak atau apa-apa sumber makanan laut atau sungai maksudnya nak dapat rezeki. Lagi besar ikan tu, lagi besar la rezeki nak dapat tu.

Saya ingat lagi dulu, masa saya berusia awal 20-an, waktu orang lain dah ada boyfren tapi saya takde lagi, saya risau sangat siapa la jodoh saya. Setiap malam, saya mimpi saya makan kurma, kekacang yang sedap-sedap mcm almond, pistachio, hazelnut dan lain-lain then minum madu serta kismis. Bila saya cari makna mimpi tu, dalam buku tu kata... kekacang, kurma, kismis dan madu tu adalah makanan di syurga. Jadi, sesiapa yang bermimpi makan semua tu, akan mendapat suami yang baik dan soleh. Kalo lelaki yang mimpi macam tu, akan dapat isteri solehah. Pernah juga saya mimpi saya petik buah anggur warna hijau yang sangat-sangat sedap. Tafsiran mimpi tu pun lebih kurang sama. Akan mendapat jodoh yang baik dan beriman. Alhamdulillah. Dapat betul-betul.

Kalau saya mimpi benda tu sekali je, saya tak heran sangat. Tapi kalo mimpi seakan-akan sama asyik berulang-ulang, saya akan mula la nak percaya. Hehehehe. Biasa ahh.. Mistik-mistik ni saya suka. Tambahan lagi sekarang ni kuat tgk tv. Contoh mimpi ulang-ulang yang saya penah alami dulu, ialah sebelum saya dapat tahu saya perlu bertukar cawangan ofis EsEsEm dari Kuantan ke KL. Saya asyik mimpi kemas barang-barang, masuk hostel. Pastu mimpi berenang dan terdampar ke tempat asing. Lepas dapat surat arahan pertukaran tu, baru le mimpi tu berhenti. Pastu setahun, dua sebelum saya berkahwin, saya dah mula mimpi kenduri, makan kenduri, mimpi jumpa kawan-kawan lama dalam jamuan makan-makan dan seumpamanya. Bila dah dilamar oleh suami saya, baru la mimpi tu stop. Ehehe. Tahyul boleh tahan jugak saya ni kan?

Satu lagi mimpi sebelum suami saya lamar saya ialah mimpi ibu En Azrul[suami saya], berikan saya duit RM22.50 dan dalam mimpi tu ibu kata, "ini duit yang abang ngah[nick name suami saya kat umah ibu] suruh bagi kat awk". Bila saya tanya, ini duit apa ni? Seingat saya, Azrul takde hutang dengan saya makcik. Pastu ibu kata, dia pun tak tau duit apa. Haaaa... kan dah betul-betul Rm dua ploh dua hinggit setengah tunai tu jadi mas kawen. So, sekarang, ibu EN Azrul tu dah jadi ibu mertua saya la... well love!



So, mimpi ikan besar tu maksudnya akan dapat duit yang berlambak giler. Pastu siang ikan tu plak maksudnya menghabiskan duit yang berlambak giler tu dengan bershopping. Yey!

Eh, tapi orang-orang tua jugak ada kata... kalo mimpi takleh citer kat orang.

*WARNING : Jangan le percaya sangat pada mimpi. Saya buat entry ni takde motif pun.

12 January 2012

Toblerone Enak Sekali! Manggis Enak 2 Kali!

Sejahteralah ke atas kamu...


Mr Stormpong beli di airport bila balik dari Jakarta.




Cuba cari apa yang aneh pada buah manggis ni.....



Tak tahu la kot-kot ni perasaan saya je, tapi saya rasa gambar-gmbar ni cantik. Amik guna Sony Ericsson XBuahPeria Mini X10. Booo!

Makan Tak Habis

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Ada ramai tak yang suka makan tak habis? Sila angkat kening 6 kali.

Semalam waktu lunch, saya pergi restoran Ayam Penyet untuk makan ayam penyet. Bapak le pedas sambal dia. Rasa macam nak tersembul bebola mata. Saya dengan 2 orang lagi kawan saya order set meal yang sama. Harganya RM 11.20. Kat meja sebelah kami, ada 4 orang. 2 pompuan muda. 1 makcik iaitu mak kepada salah seorang mereka dan sorang lelaki. Pompuan muda dengan mak dia pun order benda yang sama mcm kami order. Cuma bezanya, kami bertiga makan sampai habis, tapi mereka berdua makan tak habis. Tak habis tu bukan tak habis sesuap je. Kalau sesuap tu boleh dimaafkan. Tapi ini macam cuit sikit je. Bentuk nasik yg bulat dengan acuan mangkuk tu pun masih tak terusik. MUngkin mereka kaya. RM22.40 tu apa lah sangat bagi mereka. Murah je pun harga nasik tu. Tapi cubalah RM22.40 tu ditambah lagi seposen, jadi RM22.50. Boleh bagi orang buat mas kawen kat negeri Pahang tau. Kalau dah tau tak lapar, atau tanak makan, takyah la order nasik tu. Minum je sudah lah. Membazir itu amalan Rosmah syaiton tau...

Saya mengaku, saya masa belum kahwin dulu, hobi saya ialah makan tak habis. Kalau pergi makan kat kedai, sepinggan nasik tu biasanya mesti ada lebih. Banyak plak tu. Pastu saya tinggalkan je kat situ. Saya makan pun hanya 2,3 suap pastu biar je nasik tu tersadai dalam pinggan tu. Sian nasik. Nasib baik le kejadian nasik yg saya tak habiskan tu nangis-nangis waktu malam cari saya itu hanyalah dongeng. Kalau tidak, dah tentu saya sekarang jadi penghuni tetap wad psychiatric sebab dapat terlampau banyak kunjungan daripada nasik yang tak habis tu sampai membuatkan saya meracau tiap-tiap malam then orang suspect saya gile babas. Merepek ah tu. Booo~! Itu dulu la. Sekarang saya akan rasa bersalah kalau makan tak habis + membazir. Sebab tu kot, dulu saya kurus keding macam buku latihan 20 muka surat. Sekarang dah macam kamus dewan.

So, kamu-kamu dan kamu... Kalau selalu makan tak habis tu, berusahalah untuk habiskan makanan kamu. Satu masa nanti, bila bumi kita ni akan dilanda kemarau selama 7 tahun, waktu tu takkan baru kamu nak menghargai makanan yang kamu ada sekarang? Dah terlambat kot. So, kalau rasa macam hanya mampu makan sikit, order sikit. Kalau makanan tu tak sediakan portion yang lebih kecik, kongsi le dgn orang lain. Kalau rasa tak lapar, tak perlu order. Tak semestinya asal kamu ke kedai je, kamu kena beli makanan. Beli minuman pun okay je. Duit tu, mungkin senang untuk dicari. Tapi orang lain yang susah? Kamu tak fikir betapa bersalahnya kamu terhadap orang lain yang susah dan terpaksa berpanas berhujan untuk dapatkan walaupun hanya RM22.40 kamu itu?

Saya membebel lagi. Argghhhh!!

11 January 2012

Kenapa Masih Ada Orang Yang Rasa Tak Bahagia?


Sejahteralah ke atas kamu....

Ramai orang dalam dunia ni bahagia. Tapi lebih ramai orang yang tak bahagia walaupun hidup mereka sudah cukup lengkap, ada family ada harta dan ada segalanya. Why?

Satu sebab, mungkin kerana jauhnya daripada Allah. Itu boleh jadi sebab yang paling besar, dah tak boleh dinafikan. Tapi ada juga orang yang bukanlah lupakan Allah sepenuhnya, tapi hidup dia still tak bahagia.

Bagi saya, untuk merasai BAHAGIA yang benar-benar bahagia ialah bila kita betul-betul berhenti daripada berlumba-lumba dengan orang-orang lain di sekeliling untuk menjadi/mendapat lebih daripada mereka. Maksudnya, selagi kita dengki dan tak puas hati dengan orang lain dan asyik nak lebih je daripada orang lain, selagi tu, hati kita takkan tenteram. Bila hati dah tak tenteram tu, mula lah macam-macam hal boleh jadi. Asyik bergaduh je dengan orang, asyik tak puashati je dengan suami atau isteri. Apa yang orang lain buat semuanya kita rasa salah dan tak kena di mata kita. Dan perkara-perkara lama pun mudah diungkit dan menyebabkan pergaduhan.

Cuba kita belajar menerima takdir dan rezeki yang Allah dah berikan kepada kita setelah kita berusaha itu seadanya. Kalau kita dah berusaha keras, sama keras dengan makcik kantin berusaha, tapi makcik kantin dapat 10 juta, kita hanya dapat 10 ribu. Maka, perlulah bersyukur. Dan jangan rasa dengki. Sebab hanya itu je yang kita betul-betul perlukan. Allah lebih tahu.

So, kalau nak bahagia, sila jangan sibuk nak bersaing untuk jadi lebih hebat daripada orang lain. Kalau dalam pelajaran tu boleh la. Atau berebut nak jadi terbaik dalam beribadah pun itu sangat bagus. Maksud saya, jangan nak bertanding kekayaan atau kecantikan. Atau pangkat atua pujian. Semua tu hanya akan membuatkan diri sendiri tak tenang. Trust me. Kamu perlu faham, apa yang kamu ada itulah yang terbaik untuk kamu.

Dan satu lagi cara nak bahagia ialah, jangan berharap terlampau tinggi untuk sesuatu melainkan kepada Allah. Kalau nak cari pasangan, janganlah nak yang paling perfect yang ada segalanya, kaya, hensem, cantik, baik, beriman, romantik bla-bla. Nanti bila dia tak ada salah satu, kamu rasa kamu tak bahagia. Pastu kalau mencari kerja plak, mengharap jawatan kerani, gaji 10 ribu sebulan. Nak tempat kerja ada kemudahan semuanya. Mesti lah kita akan rasa tak puashati bila apa yang kita harap tu tak wujud.

10 January 2012

Penampilan : Awak Ni Nampak Macam Cikgu La

Sejahteralah ke atas kamu....

Saya ni, kalau pergi mana-mana selalu orang tegur saya ni 'nampak macam cikgu'. Nak pegi beli manggis kat tepi jalan pun orang bleh bagi salam selamat petang cikgu. Baru-baru ni masa saya dengan suami pergi tukar tayar, pekerja kat kedai tayar tu boleh je buat tekaan berani dengan bertanya, "ni dua-dua orang ni cikgu ye?". Hahahah.. Suami saya pun nampak mcm cikgu gak kot. Kenapa orang boleh assume macam tu ye?

Pendapat saya, apa yang kita pakai tu boleh membuatkan orang membuat andaian. Contohnya saya dengan suami saya masa digelar cikgu tu, kami sama-sama pakai t-shirt dan track bottom. Pastu suami pakai selipar jepun dan saya pulak pakai sandal flat kelepek-kelepek bila jalan. Memang takde yang lebih selekeh daripada kiterang dah tu. Sebab kiterang baru balik daripada bermalam kat umah adik. So, takde la nak bawak baju beriya-iya pun sebab mmg dah plan terus nak balik umah je. Tak sangka plak hati tergerak nak pergi mana-mana lagi.

Sama jugak dengan penampilan orang pompuan yang dah kawen yg nampak macam makcik-makcik. Saya la tu. Hahaha.. Kadang-kadang bukannya sebab rupa jugak. Tapi penampilan. Baju yang dipakai. Kita kan tau standard outfit untuk makcik-macik ialah baju longgar, yang corak bunga-bunga, seluar pun longgar pastu sandal flat yang comfort punya. Bukan sebab tak reti bergaya, tapi lebih selesa nak pakai sandal yg bukan high heels. Biasanya sindrom ni terjadi kepada ibu yang dah lepas bersalin. Sebab masa pregnant terpaksa pakai sandal flat. Bila dah lepas pantang pun still selesa dgn sandal flat. *saya tak kata semua la. Tapi ramai yg macam tu. Saya ni yg belum bersalin pun dah mula suka pakai sandal je. Sebab they heavenly comfort.

So, kalau ada orang kata kamu kelihatan seperti apa-apa, mungkin bukan sebab perangai atau muka, tapi mungkin sebab penampilan dan gaya yang kita pilih tu. Dia senang je, kalau nak nampak macam remaja, pakai le t-shirt body-fit dengan jeans. Kalau nak nampak matang skit, pakai blouse berbutang dgn suar slack. Nak nampak korporat, pakai suit. So, semuanya berkenaan dgn penampilan. Tapi kalau dah memang betul-betul tua tu, takyah la nak berangan utk nampak remaja lagi. Nanti jadi macam ni;

09 January 2012

Mr Ken Lagi Yang Buat Perangai

Sejahteralah ke atas kamu...

Mr Ken itu adalah nick name bagi keta Kenari EZi Auto saya. Dah lama dh usia keta ni. 11 tahun dah. Bila dia asyik rosak, orang selalu akan bagi typical quick solution seperti ini;"silalah tukar kereta baru yang lebih up-to-date". Well, saya bukan tanak. Siapa la yang gila sangat tanak pakai kereta yang lebih muda remaja, yang sedap dipandu, dan condition dalam keadaan baik? Siapa? Siapa? Takde kot. Kalau dapat free, semua orang nak punya. Skek dok nawok. Tapi kalau nak kena beli sendiri tu yang fikir berpuluh kali 12, bahagi 19 tolak 5 campur 20 juta. Lagipun, dah habis bayar. So, buat apa nak susah2 fikir utk berhutang lagi. Rosak pun bukan tiap2 bulan. Ada time sengal dia tu yang rosak tu.

Sebelum ni, agak dah lama, sebelum Tinee kawen lagi bulan 11 dulu, kereta saya rasa gegar-gegar. Kalau bawak slow, dia punya bergoyang tu kalau minum air dalam cawan, bleh tumpah air dalam cawan walaupun badan dan tangan ko stiff. Kalo orang yang kat luar kereta nampak ko kat dalam keta, bleh salah faham ingatkan ko tgh shuffling suami isteri dalam kereta. Pastu ada bunyi 'keceh-keceh-keceh' bila tengah bergerak. Mana la saya tak hangin.

Tapi selamba je bawak balik Kuantan dengan gegar2 tu. Pastu bila balik semula KL, siap bawak Abg Long suami saya bersama isteri dan anak dia sekali. Penuh kereta. Rawks habis. Tak cukup dengan tu, masih tak insaf-insaf, saya drive keta tu bawak ulang-alik pergi ofis. Sampai habis bulan 12. Weekend tahun baru yang lalu pun kami boleh je bawak keta tu balik Kuantan lagi sekali. Dengan goyangnya. Dengan bunyi keceh-kecehnya. Takut tu memang la takut. Saspen wooo.. kalo jadi apa-apa, kan susah kat tengah-tengah highway tu.

Ni la rupa Mr Ken lepas accident di KM27 Lebuhraya Karak tahun 2009. Eh, ke 2008. Tak ingat dah. Keke.

So, semalam, lepas balik daripada umah Ina, adik suami saya, suami saya ajak makan cendol kat tepi jalan dengan mamak. Ok takde kaitan. Pastu bila bunyi dah makin kuat, goyang pun makin kuat, saya ajak terus suami saya pergi kedai tayar yang saya selalu pergi kat OUG untuk check tayar. Macamana saya tau bila gegar ini adalah masalah tayar? Sebab rasanya Mr Ken ni, sejak saya beli dulu, yang paling kerap dia buat hal adalah kat bahagian tayar la. Kira mcm dah ranking no 1 dah. Ranking no 2 hal yang dia buat adalah air-cond. Cinta muka bulu je rasa. Dulu, dah beberapa kali jugak kereta saya ni gegar dan puncanya memang tayar nak pecah, atau nak pancit, atau dah tak balance atau senget sebelah.

Kiterang ni asyik bertangguh je nak pegi check, sbb kononnya nak pegi check dengan kawan kiterang. Mula-mula suami saya suspect, kereta tu ada masalah dengan bearing. So, asyik terlupa je nak contact kawan kiterang tu, last-last pegi jugaklah kedai Cina. Huhu. Walaupun kalau boleh, nak jugak pergi kedai melayu. Tolong bangsa sendiri. Tapi dah makin kronik bunyinya, tak dapat la nak tunggu lagi. Shoot terus ke kedai tayar tu.

Bile mereka check, memang tayar belakang belah kanan dah rabak macam hape. Serat-serat dah keluar dah. Pastu permukaan tayar pun dan senget ke belah dalam. Tercekik air liur kejap kiterang. Pastu orang tu kata, bearing utk tayar yang sama tu pun dah rosak kronik dah. Sbb tu ada bunyi [kami tak ckp ada bunyik tapi dia sendiri yg test drive, dia dengar bunyi tu]. So, tukar le sebijik tayar dan bearing belakang kanan. Terbang la duit RM260. RM150 untuk sebijik tayar kenari. Dan RM110 untuk harga bearing belakang kanan. So, kalau sesiapa nak tau harga tayar standard untuk kereta kenari, ialah RM150 ye. Rasanya brand apa-apa pun mcm gitu jugak rate dia. Semalam tayar GoodYear. Sebelum tu tukar tayar Falken dan Silverstone pun harga macam tu jugak.

Sekarang Mr Ken dah tak gegar-gegar dah. Cuma bunyi keceh-keceh tu rasa mcm still ada lagi. Lain kali la plak check. Bengkrap ah tokey syabu kalo asyik nak kena repair je keta ni kan?

Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh



Sejahteralah ke atas kamu...

Saya join ni sebab telah di tagged kan oleh IniBlogEcha. Support kawan-kawan blogger kan. Apa salahnya.

Sapa nak join bleh join. Sila lawat ke Blog NEMOMIMOSH ini untuk dapatkan maklumat yg va-va vroom tentang give away ini..

Syarat penyertaan?

Syarat-syarat :

1. Sila buat satu entri mengenai giveaway ini dan tampal banner kat atas dalam entri uols. (Nak copy paste pon takpe asalkan uols kepochi kat belog uols)
2. Jangan lupa link kan sekali banner di atas ke belog Nemomimosh.
3. Tag 3 orang kawan. Sila maklumkan kat diorang yang diorang dah di tag.
4. Dah selesai semua, sila tinggalkan komen kat entri ini dan sila isi maklumat yang diperlukan :
URL Link : ________________________ (Link entri yang uols buat pasal giveaway ni)
Permalink la ni. Contohnya mcm ni;

See? Tak payah slogan-slogan sebab ini bukan peraduan gores dan menang pon. Ngeee. Giveaway ini berdasarkan hasil UNDIAN. So, sesiapa yang bertuah layak memilih SATU daripada 10 hadiah pilihan. Ingat. Besttt kannnn? Sibuk kepochi-kepochi nak bagi pilihan untuk 10 hadiah tapi mana hadiahnya kannn? Okay let's check it out!



Goodluck utk diri saya sendiri. Semoga kemenangan akan menjadi milik saya dan milik setiap insan. Serta bukan sekadar MENANGgung kekalahan.

Saya tag My Day, HazyIsle dan Shida Pooh

06 January 2012

Etika Blogging Dan Blogwalking

Sejahteralah ke atas kamu....

Biasanya blogger suka share tips untuk naikkan traffic dan tingkatkan pendapatan melalui iklan tak kira la melalui NUffnang atau AdSense dan sebagainya. Tapi jarang orang nak cerita tentang etika berblog. Etika ni bukanlah peraturan yang WAJIB dilakukan, tapi bak kata orang-orang tua, LEBIH MANIS atau sopan.

Etika menulis blog;

1. Jangan copy bulat-bulat apa yang blogger lain tulis pastu ko claim itu hak cipta terpelihara kamu sendiri. Shame on you la Joe. Kalau nak copy paste, sila beritahu daripada sumber mana kamu dapat artikel tu. Peraturan ini tidak kiralah sama ada tuan punya blog tu dah izinkan secara terbuka yang dia tak kisah orang nak copy bulat-bulat atau tuan blog tak izinkan. Copy paste itu adalah sesuatu yang tidak beretika dalam dunia blog. *Rasanya point ini semua dah tau kan?

2. Jangan tulis tentang apa yang kamu tak tau. Yang ni saya rasa saya penah jugak buat kot dulu-dulu. Biasa la. Budak baru belajar blogging. Tapi sekarang saya dah insaf *kot*. HUhu.

3. Gunakan perkataan-perkataan yang elok dan kalau dah tak tahan nak maki orang, sila control ejaan dengan menggantikan dengan * [asterisk]. *Tidak digalakkan mencarut ye adik-adik.


Etika Blogwalking;

1. Bila dah lawat blog orang, boleh tinggalkan jejak. Jejak ni boleh jadi komen kat chat box atau komen pada entry.

2. Pantang datuk nenek moyang Sin-Chan kalau lepas tinggalkan jejak, siap pesan "follow la saya semula *sambil kelip-kelip mata plink-plink dengan bulu mata lentik*. Kurang sopan sikit walaupun tak berdosa pun. Kalau saya, okay je bila orang suruh follow balik. Saya ni supporting tau. Cuma ada ramai blogger yang tak suka ayat tu. So, pepandai la tinggalkan jejak yang tak buat orang bengang hokey.

3. Point ini agak penting. Sila beri perhatian; pastikan kamu HANYA TINGGALKAN KOMEN KALAU KAMU BACA KESELURUHAN ENTRY. Kadang-kadang, ada blogger, contohnya diri saya sendiri *tengah tunjukkan jari telunjuk kedua-dua belah tangan kepada diri sendiri* yang suka tulis perenggan pertama takde kaitan pun dengan isi keseluruhan entry. Saya sangat kerap buat macam ni. Selalunya tajuk entry saya lain, perenggan pertama lain dan isi kandungan cerita saya lain. Pernah jugak ada orang yang komen entry tu dengan komen yang saya sendiri dapat detect yang dia tak baca pun entry tu. Saya ni manusia biasa. Saya sangat suka bila orang komen entry saya. TAPI, kalau komen tu takde kaitan dengan apa yang saya tulis, ianya agak melukakan hati. Hehehe.. takde la.. tak terluka pun. Saya okay je sebenarnya. Tapi kalau kamu komen tanpa membaca entry tu, dah kira macam tak respect orang jugak. Kalau tak baca entry tu, jangan komen okay? Cukuplah tinggalkan jejak di chat box untuk beritahu kamu melawat. Kan lagi elok macam itu.

So, itu aja buat masa ni. Tolong la tambah kalau ada lagi okay? Saya sangat alu-alukan komen anda. :) plink-plink!

Kalau Dah Kaya Kan?

Sejahteralah ke atas kamu...

Ingat lagi tak dengan Elin Nordegren. Ala, anak Nordin ex-wife Tiger Wood yang curang tu. Lepas dia bercerai dengan Tiger Wood, dia dapat USD$ 100 juta. Dalam ringgit Malaysia cuba la ko darab kan 3.14. Dalam 300 juta lebih la kan?

Okay, kita faham dia frust. Siapa tak hancur hati kalau suami ada scandal kan? Bukan sorang, ramai plak tu. Ramai orang bila dah frust, akan buat perkara-perkara pelik atau merepek seperti bakar gambar2 lama, kelar pergelangan tangan utk dapatkan perhatian, get drunk all night [amboi... urban sungguh]. Tapi... Cara Elin ni handle diri dia lepas perpisahan tu, ermm.. canner nak cakap ek? Macam terkena sampuk syaitan pun ada dia ni.

Dia beli rumah ni dengan harga $12 juta. US Dollar ye. Bukan Ringgit Melesia.



Rumah ni letaknya di North Palm Beach, Florida, mempunyai 6 bilik tido, 8 bilik air. Tapi Elin tak berkenan dengan rumah yg cantik ni, so dia robohkan semua. Jadi macam ini;



Tak rasa bersalah ke Elin dengan berapa ramai lagi manusia yang tak ada rumah dalam dunia ni? Tapi kalau dalam akaun bank dah ada duit sebanyak 9 angka, mungkin sesape pun akan buat macam ni tanpa rasa bersalah *kot*.

Dikelepet dari Yahoo Ini.

Tony Fernandes - Memakmurkan Malaysia Melalui AirAsia


Sejahteralah ke atas kamu....



Korang perasan tak ada channel baru kat Astro iaitu Fiesta [channel 150 dan 151] dan Fox Family Movies di Channel [152]. Kat Family Movies ni semua filem je yg ditayangkan. Tapi saya bukan nak cite pasal FFM. Apa yang saya nak kongsikan ialah semalam saya tengok salah satu program kat channel Fiesta, tentang biografi Tony Fernandes. Eh, dia ni memang agak mengkagumkan saya. Meh kita track back jalan yang dia lalui sebelum dia berjaya majukan AirAsia. Eleh korang ni kalo nak baca pasal sejarah je mula la tak suka tu. Wei, kena baca ni. Baru la bleh jadikan Tony Fernandes sebagai insan tauladan untuk kita menempa kejayaan plak satu hari nanti.

Dia lahir tahun 1964. Masa dia kecik-kecik dulu, dia selalu ikut mak dia pegi party Tupperware. Lepas tu dia pegi sekolah kat London, belajar ekonomi pun kat London. Lepas abih belajar, dia kerja kat syarikat rakaman Virgin Records kat London jugak. Pastu tu dia balik Malaysia dan jadi Pengarah Urusan Warner Music. Masa ni, Tony Fernandes sangat aktif dalam dunia hiburan. Sebab tu mula-mula dulu saya rasa sikit confuse bila dengar nama pemilik Air Asia ni macam sama dengan nama seseorang di dalam industri hiburan tanah air. Tak tau plak rupa-rupanya dia adalah orang yang sama. Dem. Ai tertifu.

Pada tahun 2001 semuanya bermula. Melalui Datuk Pahamin iaitu ayah mertua Azhar Sulaiman yang pada waktu itu adalah Menteri Perdagangan Domestik *kot* Tony Fernandes dibawa berjumpa dengan Perdana Menteri pada waktu iaitu Tun Mahathir. Tun Mahathir mencadangkan kepada Tony supaya dia membeli syarikat penerbangan subsidiari milik DRB Hicom yang mengalami kerugian. Tony pun dah tak menoleh belakang lagi, buat apa nak toleh belakang kalau ada side mirror hohoh dia pajakkan rumah dia pastu keluarkan semua simpanan dia pastu dia beli 2 pesawat AirAsia. Amboihhh Tony, banyaknya simpanan awak. Bleh beli 2 kapal terebang lagi... Kelassss kau Tony....


Hensem bukan?

Lepas dia dah amik alih Air Asia, dia terus mengejar impian dia untuk menjadikan Air Asia sebagai syarikat penerbangan harga murah dengan motto 'Now, everyone can fly'. Masa tu semua orang anggap dia gila. Tapi dia membuktikan bahawa dia tahu apa yang dia buat. Hutang berjuta-juta Air Asia berjaya disetelkan. Yang bagusnya dia ni saya tengok dalam biografi dia, dia ni sangat humble pastu baik dengan staffs dia. Tak kira la pekerja-pekerja berjawatan rendah atau tak. Dia boleh je jenjalan kat airport dan bergaul dengan pekerja-pekerja dia. Dan pramugara-pramugara dia beri peluang untuk belajar dan dapatkan lesen untuk jadi pilot. Bagus kan?

Bagi dia, setiap orang harus diberi peluang dan pekerja pula adalah aset syarikat. Kalau dulu, hanya orang-orang kaya je yang boleh naik kapal terbang, jadi Tony mahu semua orang mampu travel. Masa mula-mula dia nak perkenalkan penerbangan tambang murah ni, orang ramai terbayangkan yang mereka kena berdiri dalam kapal terbang sebab harga murah tu. Tapi sebenarnya tak. Cuma perkhidmatannya ada yang tidak disediakan seperti makan dan free seating serta seatnya keras dan sempit. Tapi okay lettew. Asalkan boleh pergi ke tempat yang kita nak pergi dengan tambang murah, dah memadai. Kalau nak selesa sangat, tidur kat katil je la kat rumah. Baru le selesa kan. Heheh.

Lepas dia dah berjaya selamatkan 'kesakitan' syarikat Tune Sdn. Bhd. yang memiliki AirAsia ni, dia menceburkan diri dalam Formula One pulak. Saya malas nak gugel boleh tak? Hehehe. Yang pasti bukanlah dia masuk berlumba. Ni pasal beli-beli syarikat penganjur Formula One. Lepas tu yang paling baru, dia masuk dunia English Premier League plak. Kalau nak tau, dia dah beli saham pasukan Queens Park Ranger dan menjadi pemilik saham terbesar QPR iaitu sebanyak 66%. Tapi saya pernah berbincang dengan suami saya, saya rasa dia ni minat EPL, so dia saje beli pasukan yang murah, sebab dia nak tengok bola dari bangku coach. Lagipun Tony ni memang pandai menonjolkan diri dia. So, tak pelik la kalau dia nak buat camtu.

So, itu je la cerita tentang kejayaan Tony Fernandes. Walaupun dia bukan Islam, tapi sumbangan dia kepada negara sangat bermakna untuk seluruh rakyat Malaysia tak mengira peringkat usia, bangsa dan agama. Mekasih Dato' Tony Fernandes. *dia ada Dato' dah ke? Hahah. tak pasti plak*

Fakta lain tentang Tony Fernandes ni, ialah dia bukan University graduated. So, maksudnya, tak semestinya hanya orang yg ada ijazah je boleh berjaya. Sape2 yang belum berjaya, silalah berusaha lagi. Pasti akan berjaya kalau kita betul2 nekad dan berusaha.


Info ini di kelepet daripada Wikipedia Tony Fernandes

05 January 2012

Tsunami Rindu - Review Syok Sendiri Ombak Rindu Versi Negatif

Sejahteralah ke atas kamu... *sape rajin baca la. Saya janji, entry ni adalah sangat panjang. Tapi nak jugak tulis sebab utk kenangan di masa depan. Sape tak baca, jangan komen okay? Sebab confirm komen tu merepek.

Suami otstesen lagi. Saya dilanda tsunami rindu. Uwaa... *nanti Ina tanya, motif???*

Seblum suami saya otstesen ari tu, saya ada beli filem Ombak Rindu kat Astro First. Cekonon cool la tu konon. Orang lain dah tengok filem ni lama kedaung, saya baru je terhegeh-hegeh nak buat review. Excited ni nak tengok Maya Karin pakai tudung dan ajar mengaji. *owh, gay nya aku rasa bila pompuan lain sibuk nak tgk Aaron Aziz, tapi aku sibuk nak tgk Maya Karin. Hoho.*

Malangnya, excited saya itu hanya pada 30minit yang pertama sebab saya rasa permulaan itu sahaja ceritanya menarik. Lepas tu, merepek. Oppsss.. sape yang minat filem ni saya minta maaf. Ni pendapat personal saya. Saya betul2 rasa rugi langgan citer ni kat Astro First. Suami saya siap nganjeng sebab dia kata, saya selalu suka pilih filem tak best kat Astro First, contohnya Libas. Grrr...

Sebenarnya bukan merepek sangat. Jalan cerita tu saya boleh faham. Dan saya faham juga filem ini adaptasi novel yang orang kata kalau amik daripada novel sebijik-sebijik memang tak dapaaaattt... perlu diringkaskan kalau tidak filem tu akan jadi 16 jam *kot. Tapi saya rasa terlalu ringkas. Sampaikan saya tak dapat feel perasaan cinta Izah[maya] dengan Haris[aaron]. Percintaan mereka tidak digambarkan dengan dalam. Yang ada cuma adegan sensual. Padahal adegan itu kurang penting berbanding gambaran perasaan cinta *untuk dipaparkan dalam filem tu*. So, bila Haris kawen dgn Mila [lisa surihani], saya tak dapat feel betapa sedihnya Izah. Sama jugak bila ibu Haris buat fitnah dan Haris percaya bulat-bulat, pastu takde usul periksa je dia pergi maki Izah, saya rasa macam, "Hek eleh.. bongoknye lelaki ni". Kekeke. Otometik je terfikir mcm tu. Saya tak nangis pun tengok filem ni. Tak sempat nak nangis sebab filem ni laju sangat perubahan daripada satu plot ke plot yang lain.

Perbandingan Ombak Rindu dengan Tentang Dhia.

Memang tak adil perbandingan ni. Sebab Tentang Dhia tu drama. Boleh la buat sepanjang-panjang alam. Ombak Rindu plak duration nya hanya 2jam. Takleh la nak letak konflik dan plot yg terlalu panjang. Sebab tu jalan cerita Tentang Dhia lebih kemas dan lebih feeling. Bezanya;

Pelakon :
Saya lebih suka AdyFutra daripada Aaron Aziz walaupun orang kata Aaron Aziz lagi hensem. MUngkin sebab bibir AdyPutra lebih tebal daripada Aaron Aziz. *takde kaitan hehe*. Pastu dah tentu saya lagi suka Nora Danish daripada Maya Karin.


Watak :
Watak Haris[Aaron Aziz] tu bukan le watak lelaki pujaan. Sebab dia pegi kelab, main pompuan, main pelacur. Cara dia jumpa dengan Izah tu pun dah tak best. Lain dengan watak Zikir[AdyPutra] yang memang sediakala dah baik walaupun Mummy dia jahat. Pastu Haris boleh je peluk kawan dia Wafia yang mengadu putus cinta untuk tenangkan dia. Amboi, rapat sangat. Pastu moden sangat sampai boleh tenang2 kan kawan berlawanan jantina mcm tu. Lagi, watak Haris ni macam senang kena pengaruh oleh orang lain, takde usul periksa punya. Kalau Zikir plak sekurangnya dia selalu menangkan isteri dia sebab dia kenal mummy dia canner. *selain daripada kena ilmu hitam tu la*

Watak Dhia plak memang menarik karektornya. Kalau Zikir terlalu cintakan Dhia, kita yang tengok ni boleh feel kenapa. Sebab mmg watak tu jelas. Baik, menarik, comel. Tapi watak Izah ni macam tak jelas je. Tak menarik pun. Tudung Maya Karin nampak macam tak proper langsung. Zaman bila punya percintaan ntah. Tahun 80-an pun org dah tak pakai tudung cenggitu.

Apa-apa pun, saya geli tengok watak mak Haris, mak Mila dan ayah Mila. Mila pun saya geli tengok. Mekap macam langsuir je memasing. Citer Melayu selalu mcm tu, asal jahat je, selalu buat mekap yang terlampau mengarut. tau la nak tunjukkan muka jahat pelakon tu, tapi takyah le melampau sangat.

Itu je la.

Cerita baru yg ganti Tentang Dhia tak menarik. Sebab pelakonnya tak menarik.

Posto! Posto!

Sejahteralah ke atas kamu....

Saya adalah spesis yang sama dengan BFF saya Zila, yang sangat-sangat excited bila dapat barangan melalui pos. Terasa hidup ini penuh bermakna walaupun biasanya barang tu dibeli sendiri. Agaknya, sebab tu la kot saya suka beli barang-barang secara online. Ada la jugak psycho skit-skit. Heheh.

Baru je kejap ni, saya dapat panggilan telefon daripada bilik mail. Ada bungkusan utk saya katanya. Saya mestilah tau apa benda, sbb saya yang beli.

Lunch semalam. Lauk kari ayam je. Takde sayur pom. Kari ini dimasak menggunakan susu sahaja, tiada santan. ~tiada kaitan dengan motif entry.~


Berat juga bungkusan ini. Sebelum ni yang saya beli, agak ringan dan kecik. Walaupun harganya hanya berbeza RM7.


Apa ni? Owhhh... Photobook... Design sendiri ni tau. Beli kat Groupon, manage gambar sendiri, edit sendiri, touch up sendiri. Asalkan sendiri puashati. Kalau ikutkan, print pun nak buat sendiri. Harap je aku tak reti. *gila kuasa ni*


Gambar pre-wedding lah sangat tu konon yang tidak diprint dulu. Sekarang baru nak print.




Tetiba sekarang ni saya rasa mcm crazy nak print semua gambar saya kat photobook. Sebab cool giler. Lagipun senang. Kalau print biasa kat kedai gambar, pastu beli sticky album, tampal sendiri leceh. Ahhh.. Bosanlah cara lama tu! *amboih, takburnya aku.*. Saya bosan bukan apa, sebab dulu saya sangat banyak gmbr yang saya print [dulu-dulu panggil 'cuci gambar'], pastu simpan dalam sticky album last-last rosak. Sebab gambar tu macam berpeluh. Saya ni kan tinggal kat perkampungan 4 musim. Time panas kang, panas gila. Time musim salji a.k.a banjir, udara lembab pastu habis semua barang2 dalam rumah pun lemau je. Lagi 2 musim, ialah musim durian dan musim cuti sekolah. Hahaha. Ok, semua cerita tentang 4 musim kat kampung saya tu takde kaitan dengan photobook.

Kenapa photobook? Photobook ni konsep dia macam buku. Buku kulit tebal. Dan gambar dia tak kembang walaupun dah lama. Tak kisah la apa-apa pun. Yang penting, saya memang dah jatuh hati dengan photobook. Lepas ni nak beli lagi 60 buah. MUahahahahaahahahaha.. *gelak sang kelembai*

04 January 2012

Wordless Vednesdeyyyy! - The Lord Of The Ring Journey

Sejahteralah ke atas kamu....

Cuti new year 2012 saya balik kampung. Hari Sabtu saya balik, lepas dah berjaya heret suami saya pegi Lowyatt Plaza. Sampai kampung jam 12.30 mlm. Pagi-pagi esoknya, bangun tido jam 6.30pg, lepas solat [tak mandi kwang2] terus bersiap pergi Pekan Sg Lembing untuk daki Bukit Panorama. Sniff... Fenat giler viva.


Dari kaki tangga ke menara. Eceh. Nampak lelaki dengan shopping beg kaler hijau itu? Beliau sedang turun balik setelah mendaki tangga mendahului, sbb bila beliau pandang belakang, tengok2 isteri beliau yg tak kurus ini masih terhegeh-hegeh berenti rehat setiap 10 anak tangga. Hey, tapi ok la.. sebab isteri beliau itu tak berputus asa hokey. Kehkeh.



Percubaan gagal untuk membuat aksi ala-ala sweet drama Korea Full House. Ngape le dia pegi tunjuk ke sana guna tangan kiri. Dah terselindung wajah berseri i. Nyampah taww...




Buah apakah itu? Buah nona ke? Sudah tentulah bukan. Ntah le buah apa.



Ini adalah view daripada atas Bukit Panorama. Moden bukan nama bukit itu? Perjalanan kami untuk membuang cincin The Lord Of The Ring ini masih jauh. ~yang benar, Frodo Baggins and Sam Gamgee.



Maaf, ini bukan uncle Gedek, tapi makcik gedek.



Kat bawah itu adalah perkampungan Sungai Lembing. Yang kaler coklat itu adalah sungai ye adik-adik.




Semut ni sangat besar. Panjangnya sama dengan duit syiling 20sen. Tapi saya tak berjaya amik gmbar sebab semut ni bergerak laju sangat. Lagipun saya takut kena gigit je. Karang tak pasal meninggal dunia di atas Bukit Panorama.


Kami lepak kat atas tu dalam sejam setengah jugak. Sebab nak naik tu kemain seksa. Takkan le lepas naik je terus nak turun kan? Mesti lepak2 makan KitKat dulu. Baring-baring atas simen 4 segi tu tengok awan menari diiringi lagu angin. Bahagianya rasa duduk tak buat apa-apa tengok awan dengan orang yang dicintai. Schweet. Kalau diikutkan, saya nak lepak lagi kat situ lama-lama. Sebab takde orang. [*Orang lain semua dah awal2 lagi turun sebab mereka dah daki bukit tu lebih awal, jam 5 pg agaknya. Sebab nak tengok sunrise. Tapi tak nampak pun sunrise nya. Sebab berkabus. ]. Tapi terpaksa jugak turun sebab ada orang tu dah lapar sangat. Seketul Kit Kat Chunky tu tak cukup untuk mengenyangkan dia. Hehehe.

Dah sampai bawah, kami pergi makan roti canai. Saya order 2 keping. 1 roti planta, 1 lagi roti telur bawang. Padahal yang lapar sangat tadi suami saya. Dia makan roti telur bawang je. Nampak sangat siapa yang lebih kuat makan.

Sampai ke saat ini saya masih teringat kenangan mendaki bukit itu, sebab.... sampai sekarang betis saya sakit. Otot betis macam dah keras giler. Rasa mcm letak buah kelapa kat pelipat betis, then duduk mencangkung. Cenggitu le perasaannya. Tapi, lenkali saya nak naik lagi. Sebab best. Next time nak bawak bekal nasik lemak plak. Bleh picnic kat atas tu. Breakfast sambil menghayati keindahan kejadian Allah. Mesti syiok bangat nih.

*Tajuk entry tu wordless konon. Ingatkan tadi tanak cakap apa-apa. Sekali terpanjang plak karangan ni. So, korang kena tukarkan sendiri daji wordfull venesdey la ye.

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...