Iklan! Iklan! Sila Click!

30 March 2012

Gigi Taring Bukan Hanya Untuk Fontianak Mahupun Fontibapak

Sejahteralah ke atas kamu.... 

Mende la nak cerita ari ni ye? Betul2 takde idea ni nampaknya. Bulan Mac ni paling jarang saya update blog. Ntah hantu malas apa yg merasuk diri saya ni. Prestasi menurun la begini...

Semalam saya baca blog ni AcuYuhan. Baru je jadi pollower beliau semalam. Saya paling tertarik dengan entry tentang trend gigi terbaru di Jepun. Iaitu gigi taring. Aummmmm.... roarrrr....

Kalau kat US, gigi rata yang tersusun putih memang jadi pojaan. Saya sendiri pun selalu je jeles tengok orang yang giginya cantik tersusun sampai saya malu nak senyum nampak gigi. Di public pun saya malu nak bercakap banyak atau jawab soalan orang yang saya tak kenal. Ni semua sebab gigi saya sungguh berterabur sebab ada taring.

Tapi kat Jepun lain plak. Derang sanggup bayar tau untuk dapatkan gigi taring. Ni jugak salah satu benda yang saya kagum dengan orang-orang Jepun. Derang memang ada identiti sendiri. Derang tak terpengaruh pun dengan trend daripada Barat. Derang layan kepala sendiri je, tapi dalam masa yang sama derang maju. Kalau orang Malaysia.... heheh.. korang faham2 la sendiri kan betapa teruknya semangat copy-cat orang Malaysia ni. Semua benda yang datang daripada Barat, semuanya baik dan manis dipandangan mereka. [ini bukan semata-mata tentang gigi ye. Ni tentang semuanya; tentang cara hidup, tentang berpakaian, tentang spiritual].

Hahhh!!! Dah la membebel pasal orang Amerika. Meh tengok contoh gambar gigi bersepai yang jadi trend kecantikan terbaru kat Jepun; tadaaaa...... comel kan minah2 jepun ni.



Termasuk la ini;


Comel kan? Hahahaha... Eeeeiyokkk... Terus potong bila masuk je gambar saya. Gigi tu nampak gigi? No wonder la suami saya selalu cakap muka saya macam Jepun. [Mari pengsan secara berjemaah..]. 

Trend ini dinamakan Yaeba atau maknanya 'double teeth'. Dalam bahse Melayu, mak saya panggil gigi berlapis. Gadis-gadis Nihon ni kata kalau ada gigi cenggini nampak lebih muda dan keanak-anakan[muda sangatttt] dan lelaki-lelaki kacak dan lelaki tak kacak cepat tertarik kepada mereka [tertarikkkkk saangattt]. Ni kat Jepun la. Lelaki kacak  dan lelaki tak kacak Malaysia mestilah lain. Sebab orang Malaysiakan ikut barat. Kehkeh. Kecuali suami saya. Dia suka gigi saya ni dia kata. Diaaaa kata la. Bukan saya kata. Harap2 dia berkata benar. Haha. Saya suka ayat ni, "less-than-perfect teeth are having a major beauty moment.",

Kalau macam tu, saya segan la nak pegi Jepun. [ayat perasan nak mampf]. So, okay la... apa-apapun, rupa fizikal tu langsung Allah tak pandang. Yang selalu nak menilai rupa fizikal kita hanyalah manusia di sekeliling kita je. Kita beli baju mahal pun memang sebab nak tunjuk kat orang, pakai baju blinkblink pun memang sebab nak tunjuk kat orang, beli bag branded harga puluh ribu pun sebab apa lagi kalau bukan nak tunjuk kat orang. Takyah nak nafikanlah kita buat semua tu memang sebab nak tunjuk kat orang. Mana ada orang beli handbag Luis Vuitton pastu pakai dalam rumah je, buat letak bawang. Kalau nak kata sebab berkualiti, handbag yang harga RM30 pun banyak je yang berkualiti kan? Atau paling mahal pun RM300 pun berlambak yang tahan lasak. Kalau dah sampai puluh ribu, apa ke jad??!! Untuk Identiti? Maknanya betul la untuk tunjukkan kat orang. 

So sama ada Yaeba atau tidak, bolos saja dinding itu!!!

Eleh, kalo korang tak percaya sangat, pegi ahh baca sendiri kat link berikut;

http://www.inflexwetrust.com/2011/11/11/smh-popular-japanese-cosmetic-surgery-gives-women-crooked-teeth-to-look-younger/

http://www.ibtimes.com/articles/237118/20111025/japan-crooked-teeth-girls-trend-yaeba.htm

http://www.stylelist.com/2011/10/26/crooked-teeth-trend-japan_n_1031281.html


Hidup lelaki kacak! [sila abaikan ye. Ini adalah persediaan utk join contest.

27 March 2012

Anjakan Paradigma!


Sejahteralah ke atas kamu...

Zaman saya skolah menengah dulu, ada sorang kawan saya ni. Dia lelaki lembut, bukan lelaki kacak. Biar saya namakan dia Rizal [nama ini rekaan semata utk melindungi identiti watak sebenar]. Dia punya lembut tu sampai semua orang akan menambahkan sepatah lagi perkataan kepada nama panggilan dia menjadi Rizal Sotong. Saya tak pasti sama ada Rizal Sotong ni sentap ke tak dengan panggilan tu, tapi saya tengok dia macam redha je bila orang panggil dia sotong. Rizal ni pun kawan-kawan dia pompuan je. Jalan dengan pompuan. Gi makan dengan pompuan. Well... tipikal mat lembut la kan. Mana ada lelaki kacak nak kawan dengan dia melainkan gay.

Tahun 2010, bila kawan-kawan sekolah menengah buat gathering, [ala, it's just like a small gathering je pun], ada la dalam 10 orang je yang datang. Tengah sembang-sembang tetiba muncul sorang lelaki kacak yang macho dan handsome. Tinggi, badan tough, muka sweet-sweet ala-ala akshay kumar. [akshay kumar tu sweet ke masalahnya? hahaha.. sorry le saya tak dpt nak bagi contoh muka dia mcm sape. Sbb dia mcm ala2 muka hindustani sket.]. Itu lah Rizal Sotong. Masa tu kiterang semua tipilanjat seperti melihat gigilasi terperanjat. Tak sangka Rizal Sotong dah tak sotong. Dia dah bertukar jadi lelaki kacak. Dan dia pun dah mula dating pompuan sana, pompuan sini. Tapi tak sure plak itu untuk cover up atau apa. Yang pasti berbaik sangka je la saya anggap dia normal. Masa gathering tu suami saya tak datang hokey.[kiterang belum bertemu lagi masa tu, belum kawen lagi].

Okay, habis kisah Rizal Sotong. Apa yang cuba saya nak nampakkan kepada korang ni ialah.... masa kita skolah atau masa kita muda, kita memang ada buat benda-benda yang pelik dan tah hapa-hapa. Macam saya, dulu masa skolah menengah saya suka berambut pendek mcm ala-ala tomboy. Saya suka perfume lelaki. Suka pakai tau, bukan suka bila lelaki pakai. Baju saya pun banyak yang berunsurkan kelelakian. Ni mistaken identity ni saya rasa terjadi sebab rapatnya saya dengan abang saya. Dia dah takde adik lain. So, kalau baju tak muat, saya la yang amik, termasuk seluar slack dan jeans dia. Heheh. Dan bau-bauan plak memang influence daripada abang saya jugak. Itu saya lah. Apa-apa pun tomboy tu kat hostel je. Tak dibawa keluar masa pegi skolah. Hehehe. Sampaikan ada adik-adik junior panggil saya kakak hensem.. owhh.. malu ai... bila dia nak jadi adik angkat. Kekeke.

Walau cane pun, semua tu bila sampai satu tahap saya rasa perlu berubah dan nak berubah. Sama la macam Rizal Sotong kot. Sampai satu tahap yang dia sendiri rasa apa yang dia buat dulu sungguh useless dan meaningless. Itu la proses nak mengenali diri. Saya pun lama-lama dah jadi makin feminin angin bayu membawa diriku, bila saya dah makin kenal diri sendiri. So, biasa la tu kan? Semua orang pernah pelik. Pernah berpakaian punk, tindik kening, tindik pusat, main spirit-spirit of the coin dan apa-apa je la yang termasuk dalam kategori 'ko pelik + saiko'. Tapi perkara-perkara pelik tu, perlu ada limit dia. Sampai satu masa sepatutnya kita perlu jadi normal macam manusia yang normal, berpakaian elok-elok, berperangai elok-elok, bercakap elok-elok dll.

Sebab tu, saya sangat-sangat tak faham kalau ada orang yang daripada dulu, sampai sekarang masih jugak tak berubah-ubah. Yang tomboy masih lagi tomboy walaupun umur dah nak cecah 40 tahun. Masih lagi berlagak seperti lelaki walaupun orang tengok ko sekali imbas pun orang tau ko pompuan. Yang pondan pun sama jugak, daripada dulu pondan, sampai sekarang umur dah 60thn masih pondan. Kesian pulak kalau perasaan nak berubah jadi normal tu tak ada. Sama ada mereka ni sangat setia sampai tak pernah rasa bosan dengan apa yang mereka buat tu, atau memang otak mereka dah jammed sampai tahap tu je. Takkan la sampai dah ada anak pun masih nak tomboy siap ada boyfriend yang sebenarnya pompuan. Siap ajar anak dia bahawa boyfriend tu adalah papa anak dia. Sedih betul bila saya tengok ada kawan saya yang masih macam tu. Paling kesian kat anak dia. Dan macam biasa... Nak amal maaruf itu senang. Tapi saya nak nahi mungkar tu la yang paling susah. At last, benda ni berakhir dengan mengumpat kat blog. Argghhhh...

Tak perlu jadi perfect. Cuma, cubalah jadi normal.

25 March 2012

Facebook Story Bukan Cinta Muka Buku.

Sejahteralah ke atas kamu...

Menurut website ini, pengguna facebook di Malaysia adalah 9.32 juta orang. Sangat ramai itu. Orang yang create akaun facebook dengan berbagai2 tujuan. Seperti saya, hanya untuk tujuan bersosial dengan kawan-kawan lama, jadi senarai rakan di dalam akaun facebook saya hanyalah terdiri daripada orang-orang yang saya tahu siapa mereka. Tapi ada jugak ramai yang ingin bersosial untuk mendapatkan kenalan-kenalan baru seperti lelaki kacak atau gadis cun. Jika yang begini, senarai rakan mereka boleh jadi terdiri daripada 'ntah sapa-sapa'. Sorry kalau ada yang terasa.

Kita yang ada facebook ni, dengan bangganya akan list kan seluruh ahli keluarga kita termasuk in a relationship dengan siapa, engaged dengan siapa, kawen dengan siapa. Bercerai dengan siapa je tak tulis. Saya pun termasuk jugak dalam kategori orang yang suka nak list kan semua-semua ahli keluarga dalam facebook tu. Tapi kira okay lagi sebab fren saya adalah orang yang dikenali.

Cemana plak dengan orang yang main approve je semua orang yang nak jadi fren dia walaupun orang itu tidak dikenali? Nak listkan jugak ke ahli keluarga sepupu sepapat? Korang tak rasa bahaya ke? Ok, saya bagi contoh ye. Katakan dalam ramai2 fren dalam fren list tu ada orang yang berniat jahat walaupun dia menyamar menggunakan wajah lelaki kacak. Menyamar ke, atau ada tujuan untuk berbuat tidak baik kepada dia. Tak ke orang jahat boleh gunakan nama2 ahli keluarga yang dia dah senaraikan dalam facebook tu untuk buat-buat cerita lakonan? Mungkin orang tu bleh menyamar jadi kawan kepada abang dia ke? Let say nama abang dia Didi. Pastu dia plak jenis yang suka update lokasi dia kat facebook - "saya berada ni SetarBak, BigBelly sorang-sorang jewwwk". Karang tetiba ada plak lelaki kacak datang dekat dia, then kata "eh, awk ni adik didi kan? Saya ni kawan Didi. Didi ada hal nak jumpa awak. Dia pesan kat saya tadi." Haaa... cemana? Pastu buatnya orang jahat tu culik dia ke. eeii.. eii.. takut... takutt... tolong celamatkan caye!!

Pastu lagi satu, pengguna facebook yang suka benor bagitau lokasi orang-orang yang rapat dengan dia. Laju je bagitau kat facebook, "suami saya lelaki kacak iaitu En Deraman bin Bedullah pergi ke SebenEleben membeli air vitegen". Mungkin cara saya berfikir ni agak paranoid. Tapi kita perlu berfikir mengikut cemana keadaan sekeliling kita. Dah negara kita negara bahaya walaupun berada di tempat ke-19 dalam ranking negara paling selamat. Tapi korang sendiri pun boleh fikir sendiri le Malaysia ni selamat ke tidak.

Okay, facebook satu hal. Sekurang-kurangnya masih ada limit untuk orang lain baca maklumat kita dalam tu. Blog plak cemana? Saya letak gambar suami, gambar-gambar anak-anak saudara saya siap bagitau nama dia. Mungkin bleh mengundang bahaya. Tapi harap-harap selamat la semuanya. Blog ni lagi la bahaya. Bukan kita tau pun sape yang selalu jadi stalker kita kat blog kan? Ada silent reader yang tak tinggalkan jejak apa2 pun mungkin ada yang jahat.

Entry ni bukan nak kondem sesape la. Cuma nak berpesan2 je, supaya kita sama2 berhati-hati. Dunia sekarang ni macam2 cara jenayah orang bleh buat kan? Kalau nak letak gambar jugak di blog, letak le nama samaran untuk setiap orang dalam gambar tu. Huhu. Beringat sebelum kena walaupun macam paranoid. Huhu. Peace.

*tah hapa-hapa plak aku letak contoh nama abang = Didi. Didi tu nama kwn aku daa.. hehehe. Sbnrnya sbb nama abang aku Sidi. * To Didi : abaikan je ye.

23 March 2012

Tingkatan Tige Dulu Aku Cemana?

Sejahteralah ke atas kamu...

Saya skolah menengah dulu dok hostel. Pilu woo... Dok hostel. Kena basuh baju sendiri tu yg paling penat nak buat. Iskk..isk..isk... Pastu jadi renggang dgn mak abah cedihnya. Masa dok hostel tu, macam-macam la kenangan yang ada. Yang saya nak cerita ni tentang kisah cinta munyit bersama lelaki-lelaki kacak kononnya.

Saya yang tudung biru tu. Tudung ikat belakang hokey? Ko ada? Takde kan? Hehehe. Dulu saya kecik dan kurus macam Sharifah Amani. Sekarang je macam Syarifah Aini. Kuheh..Kuheh.

Masa saya tingkatan 1, saya comel tau. Orang la yang kata. Saya tak rasa plak saya comel. Tapi takde plak lelaki kacak atau lelaki tak kacak yg minat kat saya masa tu. Saya rasa la. Hehehe. Saya jeles tau tgk kawan2 yang cun ada peminat lelaki yg kacak hantar surat nak berkenalan pastu mintak biodata derang. Pastu bestnya bleh tulis biodata macam ni;

Nama Penuh : Siti Maya binti Karim

D.O.B : 30 Februari 1980

P.O.B : Atas katil hospital. [bongok giler jawapan. hahahah]

Makanan Kegemaran : Semuanya asalkan halal. [eleh.. takyah sebut la yg halal tu. Org mesti la tau ko makan makanan halal. Takkan ko nak makan katak goreng kunyit plak. ]

Minuman Kegemaran : Milo Ais [Wakakakaka... Tak reggae langsung minum Milo Ais. Booo!]

Artis Kegemaran : KRU, 4u2c [terutamanya Joe], kumpulan umbrella [ohhh zarul hencem.]

Pelakon Kegemaran : Badrul Muhayat, azhar Sulaiman [ni yg paling jambu pada ketika itu]

ok.. tu jela biodata budak skolah yg paling tipikal.


Pastu kan... Masa saya tingkatan 1, ada sorang kawan saya ni hantar surat kat saya. Masa tu cuti skolah hujung tahun nak masuk tingkatan 2. Isi kandungannya lebih kurang cenggini, "Saya suka berkawan dgn awak. Jadi, sudikah kiranya awak menjadi teman wanita saya?". Saya masa tu terus je meremang bulu roma. Takut dan berdebar gile. Pastu terus je koyak2 surat tu, then buang ikut tingkap umah. [pengotor kan perangai? Sampah main buang je ikut tingkap. Kekeke.]. Lepas tu bila masuk je tingkatan 2, saya boleh plak pergi reply surat tu. Aih... reply tetap reply. Cuma masalahnya saya reply dgn sungguh biadab. Huuuuuuuwaa... Jahatnya saya nim. Saya kata saya tanak kat dia sebab dia gomut dia bukan lelaki kacak. Keji sungguh sikapku dulu. Lepas tu persahabatan pun jadi awkward. Tapi masa tu saya bukan kesah pun perasaan dia. Sape suh miang nk bercinta masa skolah kan? Biasa la.. dulu masih hijau, tak dapat beza lagi yg mana baik buruk. Dan tak pandai lagi nak jaga hati org. So, habis la kisahnya sampai situ.

Pastu bila masuk form 2, nama saya kena petik untuk pergi camping. Biadab betul orang yang pilih nama saya tu. Kem bina semangat apa benda ntah. Kat tepi pantai. Kalau tak silap Pantai Balok. Kalau korang nak tau, saya ni paling menyampah dengan acara-acara berkhemah ni. Tak tau la apsal. Leceh betul nak kena tidur berhimpit2 ramai2 pastu nak tukar baju pun susah, nak solat susah, nak mandi susah. Eiii,... Leceh la. Kem motivasi tu dianjurkan oleh students universiti. Saya tak ingat U mana. Rasanya macam UKM. So, facilitator nya semua la abang2 lelaki kacak dan kakak2 students U. Pastu faci untuk group saya tu nama dia abang Hafiz. Abg Hafiz ni biasa2 je, dia bukan lelaki kacak. Bila dah habis kem tu, abg Hafiz mintak la alamat semua ahli dalam group saya berserta dgn tarikh lahir masing-masing. Lepas tu balik le hostel. Hujung bulan bila saya balik rumah masa minggu balik kampung, saya kena marah dengan mak. Mak tuduh saya ada boyfriend. Huh??? Boyfriend? Lelaki kacak manakah pulak yang meminang saya ni? Saya terpinga-pinga. Apa ni? Apa ni? Apa dosa kami lalu tidak tegur? Bila saya jumpa abang saya, abang saya plak tuduh saya ada boyfriend. Pastu saya kena bebel berkarung-karung. Argghhh... stressnya.. Apa salah aku ni? Aku ni, kawan lelaki pun takde, boyfriend apatah lagi. Jauh punggung dari sepender. Pastu abang saya bawak keluar satu kad daripada bawah alas meja. Saya amik kad tu. Kad itu adalah kad ucapan befday. Daripada Abang Hafizuddin. Dengan ucapan, "i love your smile". Huwah huwah... TIm kay aahhhh??? Saya pun apa lagi... terus la defend diri sendiri. Mak saya siap warning awal-awal, jangan biroh nak ada boyfren ke pakwe-pakwe ye. Belajar dulu. Huhu.. kena marah. Abang saya plak menganjeng, dia kata ntah apa benda la yang dia love sangat dengan smile ko ni. Aku tgk buruk je. Dem. Sampai hati kata aku buruk.

So, itu je la permulaan kisah cinta munyit saya. Yang pasti, saya ni masa sekolah dulu, walaupun saya ada minat abang2 senior yang specky dan comel-comel dan lelaki-lelaki yg kacak, termasuk la Norman Hakim, tapi saya minat.... yang tak sampai nak kaple. Hanya minat-minat di angin lalu je. Macam minat artis. Tapi Norman Hakim dulu poyo. Kehkehkeh. Minat saya pun hanya sekadar tu je. Senyap2 je. Yang saya berani hantar surat ialah kat adik yg lagi muda. Kekeke. Konon2 nak buat jadi adik angkat le. Miang betul. nak adik angkat lelaki kacak je semer.

Tingkatan 3, saya pun ada minat abang senior. Tapi still minat camtu je. Takde la sampai nak bercinta-cintaan. MInat macam minat Yusry KRU je. Suka tengok. Suka skodeng. Tak senonoh betul perangai muslimah camtu. Adik-adik, sila jangan ikut perangai gedik itu ye.
So, apa yang saya nak cakap sebenarnya... Zaman dulu, lain sungguh dengan zaman sekarang. Umur 15 tahun cemana la bleh ada hati nak lari daripada mak ayah, then ikut lelaki? Saya nak bercouple pun takut. Kawan-kawan saya yang couple pun masa skolah dulu, rasanya takde la sampai nak buat kerja2 lari macam ni. Nakal kiterang dulu lain sgt dgn nakal budak sekarang. Kiterang masa form 3 masih lagi main kejar-kejar tau. Tak pernah terfikir pun nak 'menjalani hidup yang lebih bahagia dengan lelaki'. Tak berani langsung nak fikir utk tinggalkan keluarga sebab takut mak marah. Sian mak. Mak dah la comel. Abah pun comel. *Tetiba*.


Kisah cinta munyit yang seterusnya sangat banyak, tapi takyah le nak cerita. Nanti org kata saya poyo plak. Hehehe. Tapi kalau ada plak budak tingkatan 5 lari ikut lelaki kacak yg kacakkkk sangattt, saya cerita la lagi zaman saya plak macamana. Hahahah. Tipu je. Yang pasti, saya ni bila dah sampai masuk kolej pun, saya masih ada suka kat lelaki kacak. Tapi bila lelaki kacak tu ajak kaple, saya nangis pastu buang surat sebab ntah le, macam fobia je dgn hubungan. Gile kentang kan perangai. Tah hapa2.

19 March 2012

Kena La Berubah



Sejahteralah ke atas kamu....

Semalam saya masak nasik ayam. Resepi Che Mat Gebu hokey. Sangat sedap. Sila...sila.. silalah cuba masak guna resepi itew.

.................................

Teringat perbualan saya dengan anak saudara saya, Amaluddin atau Amanuna. Amanuna tu adalah nickname yang dia sendiri bagi. Merepek dia tu. Umur dia 4 tahun.

Suami saya tanya dia, "Amaluddin, maksu kurus ke gemuk"?
Tanpa segan silu Amanuna jawab, "Maksu gemuk".

Okay... takpe.. takpe... Kita anggap je budak-budak hanya akan pilih jawapan yang paling belakang bila kita beri dia 2 pilihan. Biasa la kan. Ntah-ntah dia tak faham pun soalan. So, kita tanya dia lagi sekali untuk mengonfirmkan. Kali ni saya pulak tanya...

"Amaluddin, maksu gemuk ke kurus"?
"Maksu gemuk maksu gemuk maksu gemuk....." [and looping]

Amboi... makin seronok la suami saya gelakkan saya. Deng!

..................................................

Tiba la saat yang ditunggu-tunggu oleh korang semua. Iaitu.... membebel time!


Apa benda lagi la yang ko tak puas hati kali ni Lyd? Please la. [adakah itu kata-kata hati korang? ehehe... kalau benar pun apa salahnya. Dah memang niat kudus saya utk membebel pom.].

Pompuan. Mekap. Tak dapat dipisahkan. Sangat matching bila digandingkan betul tak? Dah tu, takkan nak matchingkan mekap tu dgn lelaki kacak kan? Saya tau ramai pompuan kat luar sana yang pantang lepa, mesti akan touch up mekap. Tapi takpe la.. Dah memang mereka dilahirkan dengan sikap begitu. Apa bleh buat, taik kambing bulat-bulat, boleh buat ubat, cap Lydi kuat. Namun, [owh, ini perkataan 999, Bersamamu dan Majalah Tige] kalau sampai dalam kereta pun nak bermekap, apa ke jad? Dalam kereta ni bukan bermaksud masa pompuan tu jadi penumpang, tapi masa dia sendiri yang drive. Tak ke gila kentang namanya tu?

Macam pepagi tadi. Saya follow satu keta Poton Saga ni. Dia berada di lane kiri. Saya nampak banyak kali dia macam nak masuk ke lane kanan tapi tak bagi signal. Dalam hati saya, "dah kalo ko nak tukar lane, bagi la signal, kayu! Nak main masuk-masuk macam tu je mana le orang boleh baca fikiran ko!". Banyak kali plak tu. Pastu bila saya tinjau-tinjau kuku [ni mcm suam-suam kuku, tinjau yg tak berapa beriya sgt], nampak le minah ni tengah tenyeh bedak laju-laju kat muka dia. Saya dah tak larat nak follow belakang keta saiko, saya pun nak tukar lane. Jalanraya ni penuh sesak ni. Tetiba plink! plink! muncul la peluang yang saya tunggu-tunggu, ada kereta sebelah saya yang tak bergerak masa saya nak tukar lane tu. Rupa-rupanya sedang bermekap jugak. Ini benar-benar serius.

Hari ni bukanlah pertama kali dalam seumur hidup saya menonton adegan sebegini. Dah lama dah.... [sila baca dengan nada sebak, bergenang airmata dan suara terketar-ketar.]. *Eh, Rafidah Aziz pegi mana ye? Dah lama tak nampak.

So, kaum fomfuan atau lelaki kacak [kalau ada la lelaki kacak yang bermekap huhu] Saya tahu kamu suka bermekap. Sila la mekap. Takde sapa nak marah. Tapi bermekap semasa memandu sangatlah berbahaya hokey. Bukan setakat kamu boleh terbunuh, pemandu lain pun mungkin terbunuh kerana kecuaian kamu. Sumpah, saya bukan jeles kerana kamu akan kelihatan bersewi-sewi setelah bermekap. Sumpah juga, saya bukan jeles kerana kecekapan kamu memandu. Tapi saya hanya sayangkan rakyat Malaysia. {ayat tunjuk baik kat blog sebab saya ada blog. yeahhhh.}.

15 March 2012

Kalau Dah Betul Tu Mengaku Dari Awal Kan Senang

Sejahteralah ke atas kamu...

Bukan nak mengumpat, cuma nak berbincang je. Hahah. Dah dengar cerita kan Fasha Sanda akan kawen dgn lelaki kacak, Jujai? Dulu masa Nora Danish kata derang ada hubungan, masing2 tak mengaku. Pastu sekarang bila interview, Fasha kata 'kami dah lama bercinta'. Lama tu sejak bila kan?

Macam tu jugak lelaki kacak, Norman Hakim dgn Memey. Masa Abby Abadi kata dierang ada scandal, masing2 tak ngaku. Derang kata hanya bekerja bersama. Tiada hubungan yang lebih daripada majikan dan pekerja. So, sekarang dah kawen pun.

Tak lupa juga lelaki kacak Akil HayHayByeBye dengan Waheeda. Mula-mula tak mengaku, tapi akhirnya berkahwin juga. Last skali pasal lelaki kacak Khairul Fahmi dgn Dahlia Teck. Mati-mati tak mengaku tu. Hubungan adik dan abang la konon. Tetiba bukan main sakan bercinta.

So, apa semua ni? Saya bukan kesah pasal derang nak bercinta ke, nak kawen. Tapi tolong le takyah jadi penipu sangat. Tak baik betul mainkan perasaan orang.

Tak pasal-pasal plak gossip girls XOXO pasal retis. Hamba seni betul. Apa yang saya nak cuba sampaikan ni ialah, jangan suka menipu. Tau la korang tu lelaki kacak.  Tak baik untuk jangka masa pendek dan jangka masa panjang tau. No tipu-tipu okay semua lelaki lelaki kacak di luar sana.

Sekarang ni saya ada syndrome lunchphobia. Memang la takde istilah tu. Tapi apa salahnya saya reka. Lunchphobia ni ialah perasaan takut bila tiba waktu lunch sebab dah buntu nak makan apa. Melampau je bunyinya. Tapi itulah hakikat yang perlu diterima oleh kamu semua bila membaca blog saya. Symptom nya begini, bila dah dekat waktu nak lunch je, mula la pening tak tau nak makan apa. Kalau tak tau nak masak apa tu boleh terima lagi ye tak? Ni nak makan apa pun dah tak tau. Ini serius. Kadang-kadang sampai rasa nak nangis. Sebab kalau tak makan, perut lapar. Saya ni plak ada gastrik. Nak makan nasik plak dah jemu lagipun acekononnya diet nkau! Makanan2 lain seperti fastfood pun lagi la jemu kuasa 30 darab lima trillion, sama banyak dengan kekayaan Kamal Ashnawi.

Kalau puasa, tau plak banyak idea nak makan apa. Melampau, melampau. Tapi takkan la nak saje-saje buat-buat puasa sebab nak dapatkan idea untuk makan kan? Itu mempersendakan pulak ibadah kepada Yang Maha Kuasa.



Korang penah tak rasa perasaan yang sama? Rasa macam, dah sampai satu tahap yang korang memang betul-betul tak de idea nak makan apa, tapi kena makan jugak. Tah hapa-hapa kan? Padahal masalah kecik je. Saje je nak diperbesarkan. Saya bila tiba perasaan macam ni, saya selalu teringatkan mak saya. Bayangkan sejak saya kecik sampai ke tua, dia boleh je masak lagi utk abah saya. Saya ni plak kalau masak, dah mula rasa tak de idea nak masak. Padahal baru je tak sampai setahun aku kawen. Itu la yang balik-balik saya masak megi ayam masak pedas dangan ayam masak kicap je utk suami. Ish..ish..ish.. Tak berkembang betul. Macamana la mak saya tu sampai dah berpuluh-puluh tahun boleh handle perkara ni. Hebat kan? Mak korang pun mesti sama kan? Kesimpulannya, mak kita hebat. Yeha!

13 March 2012

Apa Yang Kau Baca?

Sejahteralah ke atas kamu...

Korang dah tengok filem Hantu Dalam Botol Kicap? Best tak? Best tak? *tanya dengan nada kepoh gile si khinz*. Masalahnye, ada ke orang nak tengok citer tu???! Owh, mestilah ada. Kalo tak mana mungkin film producer nk buat citer yang penuh nilai-nilai murni dan membina minda seperti itu ye dok?

Kalau pasal betapa berlambaknya drama dan filem seram kat Mesia ni, kita memang dah tak perlu bincang lagi. Sebab memang sudah terang lagi bersuluh yang produk-produk filem kita memang menghala ke arah kehantuan, kesyaitonirrajiman dan kebomohan. Saya pasti kita semua dah tepu nak terima lagi genre begini. Tapi apa yang kita bleh buat pun? Komplen banyak-banyak pun nanti geng-geng producer pasti ada jawapan putarjaya derang. So, terpaksa la kita biar je genre seram ni menguasai screen tv umah kita. Dh nak sangat buat cite seram kan? Haaah... Buat! Buat le sampai gangren. Saya dah merelakan semua tu.

CUMA.... Chey, setiap ayat mesti ada cuma atau tapi. Tak thrill la kan kalo takde tapi-tapi ni. Nanti kalo takde syarat, senang la zack nak kawen dengan azura tanpa halangan daripada Tan Sri Putih. Amboi, tan sri sokmo citer melayu ni. Kalau aku tgk citer omputih takde plak derang nak gunakan pangkat2 'sir' dalam filem derang utk menggambarkan kekayaan seseorang.

Ok ok. Back to the CUMA tadi. Meleret mcm gaun pengantin lisa surirumah plak nenek tua nim. Cuma, saya sangat tak suka, bercampur dengan tak setuju langsung bila setiap cerita seram kita ni disulami drngan adegan2 bomoh baca jampi separah mantera2 dengan bahasa yang pelik-pelik. Kalau citer seram komedi buat adegan jampi jampi untuk tujuan lawak kederat. Kalau cerita seram serius plak buat adegan jampi untuk memberi mood seram yang paling maksima tapi sebenarnya last2 mood seram tu tetap jadi kelakar. So, what's the point dey yennadey??! Macam takde beza pun citer seram dengan citer kelakar. Dah tu apa motipnye? Kalau ye pun nak buat upacara halau hantu, takyah la guna jampi serapah dalam bahasa pelik2 tu. Sebab nampak jelas syiriknya kalau dah ada telur ayam (yang sudah pasti bukan utk direbus atau digoreng dadar utk dijadikan menu makan tok moh), kemenyan asap2 segala bagai kain kuning dengan tangkal lagi. Kalau yang jampi tu konon2 bomoh jahat je bleh terima lagi. Ini yang side konon konon baik pun main jampi jugak. Ini serius. Jampi bahasa siam atau bahasa Jawa. Tak memberi kebaikan langsung.

Saya nak tanya korang, ada ke orang yang tengok citer seram yang ada bomoh-bomoh tu boleh jadi insaf kalau mereka sebelum ni memang ada main bomoh-bomoh? Orang boleh insaf ke bila tengok bomoh jahat dikalahkan oleh bomoh suci mulia? Ataupun kalau orang-orang yang kurang pegangan agama yang penuh dendam terhadap orang lain, agak-agaknya dia dapat ilham tak cara nak 'selesai' kan dendam dia bila tengok cerita-cerita santau ni semua? Korang takyah cakap la pasal zaman moden ni orang makin berteknologi canggih ni orang dah tak percaya hantu-hantu. Makin teruk je saya tengok. Santau sana, santau sini. *Santau itu adalah sihir. Dan sihir itu wujud ya. Sila percaya. Zaman dulu, kalau ilmu2 jin memang dah wujud. Tapi setau saya kebanyakannya digunakan untuk pelindung diri sendiri je. Itu pun dah cukup syirik sebab mohon perlindungan slain daripada Allah. Tapi sekarang dah bukan main-main punya syirik. Ni main nak sihir-sihir orang plak. Berdosa betul. Tengok wonderpets lagi bagus. Tetiba.

So, kalau Ahmad Idham atau Mamat Khalid atau lelaki kacak terbaca blog saya ni. Atau sesape la yang dia rasa diri dia producer film atau pengarah film seram, kalau boleh takyah le buat citer seram dah. Saya dah tepu habis dah nak log in cerita hantu dalam kepala ni. Tapi kalau rasa dah takleh tahan sangat nak buat citer hantu jugak, part-part jampi serapah tu semua takyah le masukkan. Dah la jampi serapah, siap ada special effects plak tu. Ada cahaya dalam bentuk bebola api main tembak-tembak tepis-tepis lagi. Rosak betul mentaliti korang ni. Itu je la. RIndu bukan nak baca entry terbaru saya? Takpe saya faham. Saya adalah blogger yang paling maju dan berkaliber serta paling ramai follower tahap 50 ribu. Hahah. Sarcasm.

Masalahnya... ada ke producer filem nak baca blog saya? Hahahahaha.. Dah tentu la takdop. Boo kat diri sendiri! Booo!

09 March 2012

Tak Verafe Fendek La Sangat

Fendek itu maksudnya pendek. MUktamad.

Sejahteralah ke atas kamu.

Tengahari tadi...

Airmata saya laju mengalir. Hati saya cukup sebak sampaikan tak dapat tertahan untuk menangis. Biarlah orang nampak. Biar Ijan nampak. Biar Ida nampak. Yang pastinya saya tidak dapat menyembunyikan lagi kesedihan saya untuk kali ini. Bila Ijan bertanya kenapa, saya kongsikan dengannya dan juga Ida, sebabnya saya terlampau sedih. Mereka faham. Mereka juga bersedih, cuma tidak menangis cengeng seperti saya. Ye. Saya memang sangat2 cengeng. Kalau tidak, takkan saya dapat anugerah 'adik paling kuat menangis dalam keluarga' kan? [What? Ko tak tahu apa itu cengeng? Meh sini aku jawab sambil pulas tinger ko, cengeng itu maksudnya manja kuat menangis.].

Ida dan Ijan beransur pergi membuat urusan masing-masing. Saya sendirian. Sisa-sisa tangis saya tadi masih tertinggal di suara saya. Saya terus rasa nak telefon mak. Nak bercakap dengan mak untuk meluahkan rasa sedih tu.

"Hello. Assalamualaikum.. " dengar sahaja suara mak di hujung sana, sebak saya datang semula.

"Waalaikumsalam mak". COntrol Lyd, control. Jangan nangis, nanti mak dengar.

"Bila balik?" Mak terus je tanya soalan tu.

Saya nak jawab macam biasa, tapi saya tak dapat nak control. Saya terus tersedu sedan menjadi syair cinta. Terasa ingin ku sentuh belaianmu. Walau hanya seketika cuma... eh, sorry-sorry. Hilang akal terus kalo teringat lirik lagu. huhu. [Potong je mood sedih ni. ]

Dalam tersedu sedan tu, saya jawab le, tak jadi balik. Then mak saya tanya la bila plak nak balik dan ngape takleh balik?

Saya berusaha jugak utk habiskan kata-kata, "Azrul tu.. ada kerja minggu ni".

Mak saya dapat detect saya nangis sebab saya terus diam takleh berkata apa-apa. Dia tanya, kenapa saya nangis, "bergaduh dengan Azrul ke"?

Hehehe. Tak pasal-pasal nama suami terlibat. Saya pun terus la nafikan. Saya nangis takde kaitan pun dengan budak Azghul tu. Bukan juga sebab tak dapat balik kampung minggu ni.

Bila dah reda skit sedih saya tu, baru le saya cakap kat mak... "Orang baca Metro tadi. Mak ada baca"?.

Mak saya kata, "Takde plak. Mak tak sempat baca lagi. Apa cerita dalam Metro tu"?.

Saya dah mula nak sedih balik bila teringat, tapi saya berjaya jawab, "Cerita pasal sorang emak lumpuh ditinggalkan anak dia di hotel bajet, sorang-sorang".

Pastu mak saya relax je jawab, "Oooo... yang tu. Mak ada dengar tadi dalam TV".

Hati saya dah mula cool skit bila mak saya macam cool je. Mak saya siap cerita, ada jugak orang kampung saya yang anak-anak dia nak hantar ke rumah kebajikan. Bila dah bercakap dengan mak, saya rasa semakin lega.

Masa saya baca berita tu kat Harian Metro Online dan tengok gambar, saya dah sebak dah. Bila tengok video makcik tu menangis, saya memang dah takleh tahan sebak dah. Tak pernah saya menangis selok kat meja saya kat ofis. Biasanya kalo sedih sgt pun cover la gi nangis kat toilet. Ini memang laju je airmata keluar dan hati pun pilu sangat rasanya.

Ntah la.. Kelemahan saya ialah, takleh tengok orang yang dalam keadaan kesusahan dan bila saya tengok, saya bayangkan saya yang berada di tempat dia. Lebih-lebih lagi kalau melibatkan hubungan kekeluargaan, anak-mak, ayah-anak, adik-kakak, abang-adik dan sebagainya. Sampai sekarang, saya masih sebak dan sedih bila teringat-ingat betapa sedihnya makcik tu menangis sebab ditinggalkan sendirian oleh anak sendiri kat tempat yang asing untuk dia. Dan dia pun tak tau kat mana anak dia tinggal. Masa pekerja hotel terjumpa makcik tu, dia dalam keadaan meniarap mungkin sebab dah tak dapat bergerak. Kalau tak silap, makcik tu ada sakit jantung jugak. Lampin makcik tu, pekerja hotel yang berbangsa cina tu yang tolong bersihkan.

Lagi satu yang membuat saya sedih, kalau tengok orang yang ditimpa kesusahan tapi tak berdaya nak buat apa-apa. Saya pernah menangis seperti ini semasa dulu, saya tengok anjing kena langgar dengan kereta masa tgh jammed. Anjing tu dapat bangun, tapi dia berdiri tengah-tengah jalan dengan kaki terhincut-hincut dan mata dia pandang saya sebab kebetulan saya lalu selepas kereta tu langgar anjing tu. Saya nampak mata anjing tu yang mengharapkan belas daripada saya. Malangnya saya takde keberanian untuk berhentikan kereta dan control traffic supaya beri laluan supaya anjing tu dapat ke tepi jalan. Sedih sangat saya rasa masa tu. Tapi saya menangis kali ni demi makcik itu lagi kronik la berbanding nangis demi anjing kena langgar. HUhu. Malu plok rasanya. Mesti buruk giler muka aku masa tu.

Sorry, tak dapat nak letak gmbr. Nanti saya sambung nangis kang menyumbangkan takungan air plak kat KL ni. Dah la musim hujan 2,3 hari ni.

BUANG IBU DI HOTEL BAJET


Semua Manusia Adalah Berpotensi Jika Diberi Peluang


Sejahteralah ke atas kamu...

Ramai betul students skolah yang dapat result cemerlang dalam exam besar cam UPSR, PMR, SPM dan STPM sekarang kan? Cerita pasal pelajar yang dapat result gempak ni penuh satu surat khabar 20 muka surat. Kekadang sampai terconfius, cemana le derang ni belajar. Mak ayah derang bagi makan apa la sampai jadi pandai cenggitu. Boleh score 20As.

Dalam ramai-ramai students yang berjaya tu, saya selalunya tak heran sangat dengan pelajar cemerlang kalau mereka adalah anak kepada orang-orang berjaya dalam hidup atau senang cakap, anak orang kaya. Tak heran itu maksudnya tak la rasa kagum yang sampai boleh dijadikan tauladan. Bukan tak boleh langsung, tapi tak berapa feel la dekat anak orang kaya yang cerdik dan dapat keputusan cemerlang.

Sebabnya.... Mereka memang ada peluang untuk menjadi cemerlang. Mereka makan makanan terbaik. Yang penuh khasiat. Sel-sel otak mereka pun cepat berhubung sejak kecil. Pakaian mereka yang terbaik. Dijaga rapi. Malah tak pernah rasa pun kena pakai kasut skolah koyak atau rasa malu sebab baju skolah rotate baju yang sama sampai 5 hari berturut-turut.

Persekitaran anak-anak orang kaya pun memang terbaik. Mereka boleh belajar dalam suasana yang tenang, aman dengan selesa. RUmah ada air-cond. Udara pun nyaman. Busuk-busuk pun kalau mak ayah selalu bergaduh pasal bisnes atau scandal, mereka boleh lari pegi tempat lain yang lebih tenang kalau mereka nak. Sebab mereka ada duit. Pegi la bermalam kat hotel ke kan? Hehehe.

Kalau lemah dalam kelas, mak ayah derang boleh hantar derang masuk tusyen yang terbaik. Macam ada sorang orang kampung saya, dia bleh hantar anak dia pergi tusyen dengan bayaran RM1000 sebulan untuk persediaan PMR. Result anak dia, takperlu la saya bitau. Heheh. Biarlah rahsia. Nanti macam mengata orang plak. Nampak tak point saya? Maksud saya, anak orang kaya, kalau berjaya memang tak ada apa yang perlu diherankan. Mereka memang sepatutnya cemerlang sebab mereka serba cukup. Mereka hanya perlu belajar.

Takyah pening-pening nak fikir pasal masalah kewangan, atau nak kena jaga adik atau nak kena jual kuih koci dari blok ke blok untuk membantu keluarga.

.....................


Lain plak dengan kejayaan anak petani atau nelayan yang memang susah. Mereka berusaha keras untuk dapat kejayaan. Mereka terpaksa juggle di antara belajar dengan melakukan tanggungjawab kepada keluarga [kena jaga adik, kena tolong mak berniaga di pasar malam, kena ikat perut berlapar sebab mak ayah tak cukup duit untuk beli makanan dll].

Nak bayar yuran sekolah pun bertangguh sampai tebal muka bila cikgu asyik mintak. Maksudnya, anak-anak orang susah berjaya handle tekanan hidup dan persekitaran yang kurang selesa untuk belajar menjadi yang cemerlang. Itu yang membuatkan saya kagum. Yelah, tapi tak dinafikan ada berlambak je anak org kaya yang tak pandai dan ramai jugak anak orang miskin yang tak pandai. Itu no komen la.



.................................



Tapi betul ke result exam yang menentukan tahap cerdik atau tidaknya seseorang tu? Kalau score A semua 55 subjects, maknanya dia cerdik. Kalau score B untuk 10 subjects maknanya dia tak cerdik? Macam tu la kan yang orang sekarang nilai kan? Saya tengok, trend peperiksaan sekarang ialah soalan-soalan ramalan senang dapat terutamanya di pusat-pusat tusyen. Siapa pernah dapat soalan ramalan ni mesti tau kan? Sejak saya skolah zaman 90-an dulu pun dah wujud soalan2 ramalan ni.

Apa nak heran, soalan2 yang digunakan untuk peperiksaan pun dibuat oleh cikgu-cikgu biasa juga. Dan jenis-jenis soalan yang sama akan diulang pakai untuk tahun-tahun mendatang. Soalan-soalan tu dah dibincangkan di dalam tusyen dan dibuat berulang-ulang kali oleh students. Jadi, kalau dapat result gempak pun apa nak heran. Adakah dia betul-betul cerdik? Bagi saya, peperiksaan ni bukan untuk menguji kepandaian sangat, tapi lebih kepada menguji daya ingatan je. Betul tak? Sebab tu la ramai yang belajar semata-mata untuk jawab peksa, bukan sebab nak ilmu tu. Takyah cakap banyak, sebab saya pun dulu cenggitu. Belajar sekadar menghafal. Tak bagus la macam tu kan?

Sepatutnya kita belajar untuk menambahkan ilmu. Bukan untuk lulus peksa semata-mata. Bukan nak kata lulus peksa tu tak perlu. Perlu wooo... Cuma tujuan exam tu dah tersasar skit. Dulu, ayah saya tak belajar tinggi pun. Sampai darjah 5 je kot. Mak saya belajar sampai darjah 4. Tun Ghafar Baba pun belajar sampai darjah 6, dapat jadi menteri. Mak ayah saya tak belajar tinggi pun bukan sebab tanak belajar tapi sebab keluarga susah. Adik beradik ramai. Jadi peluang untuk belajar tu tak ada. Cuba kalau ayah dan mak saya diberi peluang belajar pada zaman tu. Mungkin mereka tak la perlu bersusah-payah kerja berat. Paling koman pun bleh jadi cikgu. Jadi cikgu masa zaman dulu memang dah star habis dah. Mmg bangga okay. Silap-silap ayah saya dah bertanding untuk rebut kerusi Parlimen dengan Khalil Yaakob dulu, sebab ayah saya bukanlah bodoh. Dia cerdik. Otak dia cekap. Tapi oleh kerana dia takde sijil, dan takdpt pendidikan yang sempurna, tak dpt la saya merasa nak jadi anak menteri yang hanyut dengan dunia kemewahan. Ceh, berangan.

Macam tu jugaklah anak-anak sekarang. Kalau semua anak-anak diberi peluang yang sama, baru la dapat nilai sejauh mana cerdik atau tidak mereka itu. Boleh ke kita bandingkan kepandaian seorang anak yang tidak berumah dan tinggal di bawah jambatan dengan kepandaian anak seorang angkasawan yang belajar di sekolah elit? Dah tentu tak adil kan?

So, untuk adik-adik yang membaca entry ini, akak sebagai orang yang jadi veteran lagi beberapa tahun ni nak nasihatkan supaya, hargailah peluang untuk belajar yang diberikan oleh mak ayah korang tu sebaiknya. Kena ingat bahawa tak semua orang ada peluang sebaik kamu. Bagi yang hidup susah pula... Perlu buktikan bahawa kejayaan orang susah lebih bernilai. :)

Peace.

Exclusive Giveaway by Niena Sofea

Sejahteralah ke atas kamu.

Tagged by Shahida Shida.



Give away ni ada 50 sponsor. Saya rasa kalau cerita panjang pun tak menjamin dpt menang, sbb pemilihannya random. So, ini je la.



Saya tag : Safiyya Aleesya dan Cik Jannah

06 March 2012

Kamu Ini Very Annoying Lah!

Sejahteralah ke atas kamu.

Saya sangat kerap lambat sampai ke ofis. Ini semua sebab saya memang susah bangun pagi. Alarm henfon bunyinya sangat la slow. Mungkin saya patut cuba gunakan lagu The Flight of The Bumble Bee by Maksim kot. Lagu yang dimainkan menggunakan piano yang sangat-sangat bising serta cemas bunyinya. Henfon suami saya pun set alarm jugak. Tapi biasa la. Kalau dah namanya liat nak bangun pagi, alarm berbunyi pun dia snooze kan je memanjang. Grrr.. Apa nak jadi la budak 2 org ni. ['budak' sangattt... haha].

Setiap bulan kami berazam untuk awal bangun pagi sama-sama, then sarapan pagi sama-sama. Selain daripada boleh mengelakkan gastrik, silaturrahim juga semakin erat. Rezeki juga mudah nak masuk ye tak? Tapi, azam tu hanya sekali sekala je kami berjaya capai. Kalau hari ni bangun awal, esok, lusa, tulat, tubing, tonggeng, totek, punek semua bangun lambat.

So, saya bercadang nak beli alarm clock plak. Tapi bukan sebarangan. Ini alarm clock yang paling annoying sekali. Saya ada beberapa option. Tapi tak tau nak pilih yang mana. Sesiapa ada cadangan boleh kemukakan.



1. Sfera Alarm Clock

Alarm clock ni perlu digantungkan di ceiling. Pagi-pagi bila berbunyi je, kalau kita tekan snooze, clock ni akan naik tinggi skit. Lepas tu bila berbunyi lagi, then kita snooze lagi, jam ni akan makin naik lagi tinggi. Makin tingi, makin tinggi sampai le kita terpaksa bangun untuk snooze. Kalau dah sampai berdiri tu, maknanya... kita dah bangun la tu kan.



2. Puzzle Alarm

Alarm ni sesuai untuk orang yang suka main dengan puzzle.

Bila alarm berbunyi, jam ini akan melantunkan 3 ketul bentuk puzzle daripadanya. Kalau nak snooze alarm yang sedang berbunyi tu, kita perlu susun balik puzzle tu letak di tempat yang asal. Seperti orang mengantuk disorongkan puzzle la jadinya. Kalau nak jadi cemerlang dan taknak diperbodohkan oleh alarm clock puzzle ni, kita boleh berlatih susun puzzle sambil pejam mata dgn menggunakan deria rasa kat tangan je. Raba-raba, then susun. Nanti senang la nak susun puzzle tu kalau dia berbunyi time kita tidur kan? Saya rasa kalau nak beri saya alarm clock puzzle, derang kena invent gunakan puzzle yang jenis halus-halus tu. Yang 1000 pcs punyer. Dah siap susun satu gmbr, baru alarm clock tu berhenti berbunyi. Maka nampaknya, sehari je la saya pakai alarm clock tu, sebab kalau tak berjaya tu, saya masukkan dalam oven, terus bakar kan je. Atau pun, hari itu saya akan lambat bukan sebab tak terjaga, tapi lambat sebab susun puzzle untuk buat jam tu berenti berbunyi. Naya je kang.



3. Laser Target Alarm


Alarm clock ni canggih skit. Juga boleh mencabar baran. Bile berbunyi, kita perlu guna remote tu untuk matikan bunyi. Tapi ni takde snooze la. Terus off, then 24jam lepas tu plak dia berbunyi balik. Nak pastikan bunyi tu off, kita perlu pastikan target laser daripada remote tu betul2 kat titik merah tu. Tengah mamai tu, terpaksa le mewaraskan diri sebelum bleh fokus ye tak? Heheh. Tapi kalau nak senang, takyah le letak jauh2 jam dengan remote tu. Letak remote betul2 depan titik merah. Sebelum tidur tu, dah target siap2 pastu bila alarm berbunyi je, tinggal lagi nak tekan button je utk kuarkan laser tu. Amacam? Bijak kan saya?




4. Kuku Alarm Clock



Alarm clock ini sangat comel. Bile berbunyi je alarm tu, jam tu akan bertelur. Pastu dia takkan berenti berbunyi sampai la kita pulangkan balik telur dia masuk dlm badan. Melampau betul. Dah bertelur, mintak balik. Buruk keris di kaki betul ayam ni. Annoying la nko ni ayam. Kalau saya beli yang ini, saya sendal lubang tempat kuar telur tu. Hahahha. Biar dia tak leh bertelur terus. So, takyah susah2 saya nak sumbat balik telur tu dalam badan dia. Pastu kalau buat camtu, pakai 2 hari je dah rosak. Hahaha.


5. Clocky



Yang ni yang paling notty. U ni notty tau.. Nak main nyuruk-nyuruk plak dengan ai di pagi buta. U nak kena pijak dengan ai? Hehehe. Alarm clock ni memang paling annoying. Bila alarm berbunyi then kita snooze, jam ni akan bergolek2 ikut suka dia menghala ke mana. Pastu dia akan cari tempat untuk nyuruk. Kemudian kalo dia berbunyi lagi, kita kena cari la dia nyuruk kat mana. Kalo bawah katil, masuk le nko bawah katil untuk menangkap dia semula. Tapi ini apa susah. Sebelum tidur, kita tambat la dulu jam ni kan. So, bila dia bergolek nak menyuruk, kita tarik je tali tambatan tu. Takyah bangun pun takpe. Hahaha. Abih, cemana nak bangun pagi ni? Kalau alarm yang paling annoying pun saya ada solution untuk lawan dia punya annoying tu.

Korang cadangkan yang mana?

Sumber daripada : TheUberReview

03 March 2012

Dr Seuss : The Lorax Movie Review



Sejahteralah ke atas kamu itu...

Filem Dr Seuss : The Lorax ni saya tonton pada Jumaat lepas [2 Mac 2012] di Mid Valley. Saya dapat 2 pas percuma daripada Nuffnang. Mekasih Nuffnang! I like yu oll many-many more lah! Last time masa dapat invitation untuk tgk Puss In Boots Premier Screening saya tak perasan email tu, so melepas la nak tgk free. But this time.... aha.. takkan melepaskan peluang lagi.

Filem ini adalah filem animasi. Saya sebenarnya bukanlah a big fan of citer katun. Tapi bila saya tengok filem ni, hati saya cair. Melting. Comel sangat! Filem ni agak santai dan sangattt sesuai untuk tontonan kekanak. Lagi best, semalam saya dapat tgk version 3D. Sangat awesome! Suasananya warna-warni boleh beri mood ceria untuk orang-orang yang penat bekerja.

Macam saya katakan mula-mula tadi, filem ini sangat comel. Sampaikan watak nenek dan watak orang jahat pun comel. Okay okay. Saya dok cakap comel la, best la, osem la, tapi tak cerita plak filem ni berkenaan apa kan? Let me. Fokus ye.. fokus.. nak citer ni.

Mengisahkan tentang sebuah bandar yang bernama ThneedVille yang aman damai. Di Thneedville, semuanya adalah palsu dan diperbuat daripada plastic. Pokok-pokok dan rumput juga plastik. Udara bersih pula perlu dibeli. Macam kita bayar untuk dapatkan air bersih sekarang ni. Dan sama macam kita beli air mineral dalam botol kat supermarket.

Di Thneedville, ada seorang lelaki remaja yang bernama Ted[suara Zac Efron]. Ted telah jatuh cinta kepada seorang gadis bernama Audrey [suara Taylor Swift]. Bila Ted tahu tentang impian Audrey untuk melihat pokok asli bernama Truffula yang ditanam di dalam tanah, Ted berusaha untuk mendapatkan pokok tersebut untuk Audrey.

Pokok Truffula itu sangat comel tau. Rupanya sebatang dan tinggi macam pokok kelapa tetapi tiada daun sebaliknya hanya ada bulu-bulu berbentuk spiral dan berwarna-warni. Macam cotton candy.



Siapa itu The Lorax? Dan kenapa pokok Truffula itu ditebang seperti gambar di atas ini? Siapakah orang yang menebang pokok itu? Berjayakah Ted menemui pokok Truffula itu? Untuk mengetahui bagaimana Ted berusaha mendapatkan pokok Truffula untuk menambat hati gadis yang dicintainya, jom tengok filem ni pada 8 Mac ini di pawagam berdekatan.

Cerita ini memberi kesedaran tentang betapa pentingnya menjaga alam sekitar terutamanya pokok-pokok yang selama ini membekalkan udara bersih kepada alam ini. Andai semua pokok telah pupus nanti, kita pun mungkin akan terpaksa membayar untuk bernafas menggunakan udara bersih. Korang sanggup ke? Haa.. mula la tak sanggup. Tapi tanak jimat kertas. Tanak jimat letrik [eh, tapi letrik takde kaitan plak dengan pokok huhi.]



Saya menyarankan untuk kamu tonton versi 3D juga. Dan kalau tengok 3D, takperlu duduk belakang-belakang. Duduk 5 baris daripada screen dah ngam la tuh. Nanti feel 3D tu lebih skit berbanding kalau duduk belakang. Selamat menonton!

01 March 2012

Beberapa Perkara Yang Membuatkan Saya Sedar Selepas Dirompak


Sejahteralah ke atas kamu..

Rindunya nak blogwalking. Tapi broadband ni sungguh slow, sampai nak buka blog yu oll semua pun dah dapat. Mungkin dah exceed limit kot. InsyaAllah kalo berokbeng ni dah sihat skit nanti, akan ku jejak korang semua seperti biasa. *berokbeng = berok yang ditambah ais seperti teh beng.

Selepas kejadian pecah amanah rumah minggu lepas saya tersedar beberapa perkara yang sebelum ni saya tau tapi terlupa;

1. Jangan rasa rumah kita tak mungkin orang dapat masuk walaupun dah berkunci segala macam jenis kunci. Berbaik sangka itu bagus, tapi berbaik sangka dengan pencuri adalah sia-sia. Pencuri ni, kepala otak dia bergeliga. Kita mungkin tak terfikir pun macamana kunci rumah kita tu boleh dipecahkan tapi pencuri fikir. Dah itu profession yang dia pilih kan? Mesti la mahir. So, walau kamu rasa seselamat mana pun rumah kamu.... kamu masih perlu sentiasa berhati-hati, berotak-otak, berjantung-jantung, berparu-paru dan berbuah pinggang. (boo!!! tak kelakar). Kesilapan saya ialah saya ingat, rumah saya tu tak mungkin orang boleh masuk. Saya ingat dengan sekadar selak pada grill dan bermangga tu dah cukup untuk melindungi rumah saya. Dan kesilapan saya jugak ialah cuai sebab sliding window kat dapur tu saya selalu lupa nak tutup selepas memasak. MUngkin bila pencuri tengok sliding window tu tak berkunci tu yang dia cari jalan untuk pecahkan grill. Ingat, jangan berbaik sangka dengan pencuri.

2. Kalau ada bunyi apa-apa walaupun bunyi jarum jatuh sekali pun, sila la bangun tengok. Pencuri kalau dah masuk umah orang malam-malam time orang dah tido, confirm jalan dia pun senyap je. Takde bunyi-bunyi. Tapi oleh sebab malam kan sunyi, kalau dia tersilap langkah skit je pasti akan ada sound walaupun sikit. So, korang kena alert dengan bunyi dalam rumah korang. Lebih-lebih lagi rumah yang tak ada kucing atau haiwan peliharaan. Mana bleh bunyi tu terhasil sendiri kan?

3. Barang-barang yang bernilai tak kira la apa pun yang asalkan boleh jual walaupun dengan harga RM10, sila simpan di tempat yang sangat tersorok dan dikunci. Tak kira la rumah kamu dah dikunci dengan 16 jenis kunci pun siap dengan alarm dan cctv sekali pun, tapi perlu jugak sorok. Selama ni, saya terlalu yakin rumah saya selamat. Sebab rumah saya rumah flat tingkat paling bawah. Saya tak rasa orang akan cuba nak rompak sebab rumah paling bawah dah tentulah orang akan nampak kalau ada orang masuk. So, barang-barang kemas pun saya letak je kat tempat terdedah, atas meja solek dalam bilik tidur. Camera dan henfon lama pun main letak je kat luar-luar macam tu sebab rasa macam orang tak mungkin akan rompak umah saya. Tapi... saya sangat2 silap. So, jangan ulangi kesilapan yang sama ye kawan-kawan. Semua rumah ada potensi untuk dirompak.

4. Bila tengok barang yang hilang tu seperti henfon lama saya yang sungguh buruk dengan keypad yang dah tertanggal hampir 80% tu pun orang nak amik, saya buat kesimpulan bahawa orang yang mencuri tu sangat desperate nakkan duit walaupun hanya beberapa ringgit. Dan orang yang jenis begitu biasanya adalah penagih dadah. Kat belakang rumah saya tu, ada beberapa orang mat dadah selalu lepak. Saya tak tuduh mereka, tapi saya juga takkan rasa aneh kalau dapat tau mereka yang buat. Itu membuatkan saya sedar yang kat Malaysia ni, betapa ramainya penagih dadah. Dan kebanyakannya penagih dadah jugaklah yang biasanya buat kerja-kerja yang 'tak memikir langsung pasal orang lain' ni. Otak dah rosak dah tu. Hidup derang pun dah macam tak kisah pasal masyarakat asalkan derang dapat duit untuk beli dadah. Ishh.. kesian kat mak bapak.

5. Berhati-hati, berhati-hati dan berhati-hati.

Apa yang dapat saya belajar dan faham adalah, negara kita ni pada pandangan mata kasar nampak seperti aman, makmur damai sejahtera. Kita tak ada perang-perang, tak ada bom-bom atau tembak-tembak di tempat awam. Negara kita juga tak ada bencana alam yang kronik-kronik setakat ini sebab negara kita dikelilingi oleh kepulauan lain yg secara tak langsung negara kita terlindung daripada bahaya bencana alam. Tapi kalau kita pikirkan secara mendalam, apa maksud 'aman' yang sebenarnya.... kita sendiri akan mengakui bahawa negara kita yang kononnya 'AMAN' ni adalah langsung tidak aman.

Aman ke negara kita ni kalau berjalan sorang-sorang kat luar rumah pun ada kemungkinan kena rompak? Aman ke kalau rumah kita sentiasa perlu dikunci tak kira semasa kita ada atau tak dalam rumah? Aman ke negara kita ni kalau rumah yang dikunci pun boleh dikopak orang dan masuk pastu amik barang kita macam barang tu hayah dan hemak dia yang belikan untuk kita kongsi bersama anak dia? Itu pun hanya kes-kes biasa. Yang macam Wardina kena rompak masa derang ada dalam rumah siap berparang semua tu lagi, aman ke? Aman ke kalau pompuan yang duduk dalam rumah sendiri pun boleh kena rogol oleh kaum keluarga sendiri? Itu baru sikit. Belum sebut lagi kes-kes bunuh yang selamba je terjadi masa pergi shopping complex then kena culik pastu kena rogol, bunuh dan bakar? Adakah kejadian tu semua sama maknanya dengan AMAN yang selama ni rakyat-rakyat Malaysia yang 'upgraded level' sangkakan?

Saya bukan nak kondem mana-mana pihak dan bukan pula bertujuan nak sokong mana-mana pihak lain. Saya tanya.... sebabnya tak aman ni adalah kegagalan siapa sebenarnya? Siapa kuasa tertinggi di negara kita? Berapa lama dah mereka memerintah negara ni? Isu-isu keselamatan negara ni selesai ke tak selesai? Nak tanya sikit. Orang yang otaknya sempit, hanya akan nampak pembangunan dan jasa pemerintah pada bantuan-bantuan yang tak seberapa tu. Tapi tugas pemerintah bukan hanya itu. Bukan hanya perlu fokus kepada pembangunan. Bangunan sape yang paling tinggi. Litar siapa yang paling besar. Dan bukan hanya setakat perlu membina jalanraya sahaja untuk rakyat. Tapi rakyat Malaysia perlukan negara yang selamat untuk anak-anak bermain tanpa risau diculik, dipotong tangan dan diperdagangkan menjadi pengemis. Kami perlukan negara yang bebas pembunuhan, yang bebas kes ragut supaya bila berjalan di luar rumah, tak perlu rasa takut. Kami perlukan negara yang dapat memberi pendidikan percuma daripada peringkat sekolah tadika sampai ke universiti. Nak percuma. Taknak buat-buat loan belajar yang lasttttt sekali student universiti baru je habis belajar, tapi hutang dah ada berpuluh-puluh ribu. Lagi, kami inginkan perubatan seperti di hospital pakar swasta tetapi percuma.

Boleh ke pemerintah lakukan begitu? Lagi sekali... orang yang otaknya sempit akan rasa mustahil. Kalau pemerintah yang ada ini ingin membuktikan mereka yang terbaik, semua isu-isu yang saya sebutkan di atas akan dapat mereka atasi. Itu sahaja yang rakyat marhain seperti saya ini mahukan daripada pemerintah. Tidak kira siapa pun pemerintah itu. Kalau pemerintah mampu adakan program-program hiburan dengan belanja yang berjuta-juta seperti kereta berhias la, pesta bunga api la, takkan nak selesaikan masalah-masalah negara ni semua pun tak mampu kan? Kata menteri belajar tinggi-tinggi kan? Takkan tak pandai nak selesaikan ye tak?

Last sekali, saya nak share satu komen yang saya terima di entry sebelum ni daripada blogger Asmaradayana;



*Kat Sini = di jepun.

Korang boleh baca tak point yang dalam kotak merah tu. Tak payah kunci rumah? Cuba buat macam tu kat Malaysia, tengok apa jadi? Barang-barang hilang atau tercicir? Jangan mimpi nak dapat balik. Negara Jepun lagi aman daripada negara kita yang dipanggil negara Islam ni. Tak tercabar ke? Mereka bukan Islam. Tapi attitude mereka lebih baik daripada kebanyakan orang-orang Islam sendiri. Pernah orang berkata, kalau nak tengok macamana negara Islam, tengok la kat negara bukan Islam. Faham-fahamkan kata-kata tu ye.

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...