Iklan! Iklan! Sila Click!

15 March 2012

Kalau Dah Betul Tu Mengaku Dari Awal Kan Senang

Sejahteralah ke atas kamu...

Bukan nak mengumpat, cuma nak berbincang je. Hahah. Dah dengar cerita kan Fasha Sanda akan kawen dgn lelaki kacak, Jujai? Dulu masa Nora Danish kata derang ada hubungan, masing2 tak mengaku. Pastu sekarang bila interview, Fasha kata 'kami dah lama bercinta'. Lama tu sejak bila kan?

Macam tu jugak lelaki kacak, Norman Hakim dgn Memey. Masa Abby Abadi kata dierang ada scandal, masing2 tak ngaku. Derang kata hanya bekerja bersama. Tiada hubungan yang lebih daripada majikan dan pekerja. So, sekarang dah kawen pun.

Tak lupa juga lelaki kacak Akil HayHayByeBye dengan Waheeda. Mula-mula tak mengaku, tapi akhirnya berkahwin juga. Last skali pasal lelaki kacak Khairul Fahmi dgn Dahlia Teck. Mati-mati tak mengaku tu. Hubungan adik dan abang la konon. Tetiba bukan main sakan bercinta.

So, apa semua ni? Saya bukan kesah pasal derang nak bercinta ke, nak kawen. Tapi tolong le takyah jadi penipu sangat. Tak baik betul mainkan perasaan orang.

Tak pasal-pasal plak gossip girls XOXO pasal retis. Hamba seni betul. Apa yang saya nak cuba sampaikan ni ialah, jangan suka menipu. Tau la korang tu lelaki kacak.  Tak baik untuk jangka masa pendek dan jangka masa panjang tau. No tipu-tipu okay semua lelaki lelaki kacak di luar sana.

Sekarang ni saya ada syndrome lunchphobia. Memang la takde istilah tu. Tapi apa salahnya saya reka. Lunchphobia ni ialah perasaan takut bila tiba waktu lunch sebab dah buntu nak makan apa. Melampau je bunyinya. Tapi itulah hakikat yang perlu diterima oleh kamu semua bila membaca blog saya. Symptom nya begini, bila dah dekat waktu nak lunch je, mula la pening tak tau nak makan apa. Kalau tak tau nak masak apa tu boleh terima lagi ye tak? Ni nak makan apa pun dah tak tau. Ini serius. Kadang-kadang sampai rasa nak nangis. Sebab kalau tak makan, perut lapar. Saya ni plak ada gastrik. Nak makan nasik plak dah jemu lagipun acekononnya diet nkau! Makanan2 lain seperti fastfood pun lagi la jemu kuasa 30 darab lima trillion, sama banyak dengan kekayaan Kamal Ashnawi.

Kalau puasa, tau plak banyak idea nak makan apa. Melampau, melampau. Tapi takkan la nak saje-saje buat-buat puasa sebab nak dapatkan idea untuk makan kan? Itu mempersendakan pulak ibadah kepada Yang Maha Kuasa.



Korang penah tak rasa perasaan yang sama? Rasa macam, dah sampai satu tahap yang korang memang betul-betul tak de idea nak makan apa, tapi kena makan jugak. Tah hapa-hapa kan? Padahal masalah kecik je. Saje je nak diperbesarkan. Saya bila tiba perasaan macam ni, saya selalu teringatkan mak saya. Bayangkan sejak saya kecik sampai ke tua, dia boleh je masak lagi utk abah saya. Saya ni plak kalau masak, dah mula rasa tak de idea nak masak. Padahal baru je tak sampai setahun aku kawen. Itu la yang balik-balik saya masak megi ayam masak pedas dangan ayam masak kicap je utk suami. Ish..ish..ish.. Tak berkembang betul. Macamana la mak saya tu sampai dah berpuluh-puluh tahun boleh handle perkara ni. Hebat kan? Mak korang pun mesti sama kan? Kesimpulannya, mak kita hebat. Yeha!

25 comments:

  1. betul 2.. xelok tipu2.. tuhan mara.. mak awak sama mcm mak saya.. masakan mak n abah xleh lupekan sampai akhir hayat... kalo boleh, nk je balik rumah makan.. tp dh dok jauh.. xleh la.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. sindrom biasa tu lyd..

    yg surirumah mcm saya, pening kepala nak msk apa. menu melayu sama je..msk sambal, msk kicap, msk lemak..bila bosan msk mi pulak.

    yg kerja, pun pening nak mkn apa. semua rasa tak sedap je kan. Lyd mkn la apa yg jarang/blm penah beli..

    ReplyDelete
  3. bby ziera : akak pun sama la. kalau bleh nak makan kt umah mak tiap2 hari. Tapi jauh.

    Ujie : tu la.. menu melayu mmg gitu je la. Tapi surirumah mcm akak ni kira hebat la sbb boleh je masak mcm2.
    Ha ah kak.. makan kat luar ni ada rasa mcm ketidakpuasan. Nak mkn benda2 yg jarang makan pun mcm takde je kat area2 ofis ni. semua biasa makan. huhu. Sadis betul.

    ReplyDelete
  4. tiba2 jannah kata jannah single akk percaya tak?? ejkekekkee (melampau). kak kita samalah kalau time makan mesti tak tau nak makan ape. kalau keluar dgn en tunang, kita tnye dia, dia tanya kita. last2 mmg makan kat mekdi jer lah gamaknya..padahal punyalah banyak makanan tp kita tak tahu nak makan apa. iskk teruk betol lah tekak nie.

    ReplyDelete
  5. 2 la akak,. kalo sye keje dekat je ngn rumah.. asal lunch je balik.. save sikit.. betol x?

    ReplyDelete
  6. salam;
    Dah nama pelakon dah tentunya pandai berlakon serba serbi...

    ReplyDelete
  7. xtahgu nak makan ape tghr? mesti dh boring kan sebab hari2 makn pkr sama, aytau kedai yg sama.. huhu.. lady pun alami pkr yg sm.. kdg2 rela x mkn sebab bosan.. balik umah baru makan..

    p/s : Lyd, lady xla kategori lambat kawin sgt.. sedang2 gitu.. hihi.. kwn2 lady 30% dh kawin, 70% msh single.. maka msh belum dikira lambat sgtlah.. tp skrg ni kan, kat office lady ni ramai sgt yg nak kawin.. msg2 tgk pelaminlah, uruskan sal tunang lah.. tu yg berkongsi mood tu.. hihihihi.. ameeennnn tuk doa lyd.. lady lmbt lg 30 kak.. hihi~

    ReplyDelete
  8. susah juga ni ada sindrom macam ni...n
    tak tahu nak makan apa...hmm...macam mana ni ek...susah..susah ni...ish...pening pulak kepala nak pikir....malas nak pikir boleh?ha ha ha

    ReplyDelete
  9. Walaupun dah kawen, tp saya masih menganggap masakan ibulah yg terbaik. Dulu masa ibu masih sihat selalu balik utk rasa masakannya. Sekarang masakan ibu cuma satu nostalgia krn dia tlh pergi mengadap Yg Esa lebih setahun lalu....

    ReplyDelete
  10. sapa nk ngaku berak tengah jalan...sy pun xnk ngaku hehe...^__^

    ReplyDelete
  11. Jannah : akak percaaaya sangatttt * letak kaki atas bahu
    Yusuf : bakat lakonan tu terlebih sgt kot. Smpai dah takleh beza realiti dgn drama.
    Lady : akak pon cenggitu le dulu. Bila xtau nk mkn apa, akak tak mkan last2 skrg amik penyakit gastrik. Haa kalo lmbt lagi nk smpi 30, bleh la relax2 dulu. Jgn risau2 sgt psl jodoh. Ada punye nnt.
    Ummi arissa : alaa... Jgn la tanak fikir. Jom la fikir sesama. Huhu.
    JR : xpe la, asalkan awk hargai mak masa dia hdup, itu pun memadai. :)
    Makwekintan : ei, berak tgh jln. Hehe. Yela kan. Ce kalo benda2 yg mbanggakn, siap buat press conference lagi sbb nk mngaku.

    ReplyDelete
  12. biasa la tu lyd. cm bab msk utk husben tu la mcm kesian skt. takkan dua lauk je? time nk msk on lappy la. search resepi kat internet. sure sedap husben kata nnt. hehehe...

    ReplyDelete
  13. akak memang fening setiap kali nak fikirkan nak masak apa setiap hari.

    ReplyDelete
  14. biasa la kak..artis kan..cari publisiti murahan..hehehehe

    sama la kita...huhuhuhu Ahlam pn kdng2 pening jgk xtaw nk mkn pe..semua mknan kt uum ni jemu dah makan...huhuhuhu

    ReplyDelete
  15. Wah... akak siap wat research artis2 tuw.. bukan satu dua, berpasang2 tuw..

    *tepok tangan*

    Biar la kak, artis tuw.. Saje je derang tuw..

    Saya tak minat sgt artis2 ni.. Saya suka sorang jew, Cik Neelofa.. kakakaka~

    *teringat entri "Awekku seorang gengster" kat totallymejah*

    totallymejah.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Memang slalu sangat la ada syndrome cm sis ni...pening memikirkan nk mkn ape...tp perut lapa...klu tang masak apatah lg trus xde idea...adoyaiii xtau la...hihihi...

    ReplyDelete
  19. Salam sayang...

    Jangan risau,sayang masak apa je,baby akan makan penuh selera tau sbb baby akan hargai apa yang sayang masak untuk baby.mekasuh..

    ReplyDelete
  20. aku hari pening nak makan apa gak..tp bukan time lunch la..masa kat umah dengn bini aku..sibuk je asik tanya dia nak masak apa tiap2 hari..

    ReplyDelete
  21. kann? batpe nak tipu2. ish. tak paham betui. hehe

    ReplyDelete
  22. sebab tu suka tengok blog masakan, boleh dpt idea nk mkn apa. hehe.. (makan saja kamu tau ye) :D

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum lyd..betul tu kalau dah betul tu mengaku je kan itu lebih senang jgn tipu2 x baik..:)

    p/s mkn lyd jgn x mkn nanti gastrik tu dtg x elok utk kesihatan...:)

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...