Iklan! Iklan! Sila Click!

17 December 2016

Perkara Yang Mengganggu Fikiran

Sejahteralah ke atas kamu.....

Ada banyak perkara yang aku kureng suka nak buat. Salah satu daripadanya ialah basuh berak Luth. Memang la tak baik aku umumkan kat sini. Kot dah dewasa nanti Luth baca, kecik hati dia. Hehe. (Luth maafkan mama ye. Tolong baca ni dengan hati yang terbuka dan fikiran yang positif hokei?). Jadi, aku dah make a deal dengan papa Luth, kalau Luth berak lagi afdhol kalau papa yang incharge urusan sanitasi Luth.

Tapikan, Luth selalu je memerut waktu papa dia takde kat rumah. Tak kira la time papa belum balik kerja ke, time papa gi main futsal ke, jumpa kawan ke atau secara harfiahnya memang nak ke tak nak aku yang kena istinjakkan dia. Kadangkala dia siap verak 2 kali time papa dia takde. Pernah masa aku balik berpantang kat kampung, tiap-tiap hari Luth verak pastu bila papa dia balik je ke kampung during the weekend, dia langsung tak veri. Pas papa dia dah balik semula ke KL. Barulah dia verak, bukan sekali, bukan dua, tapi 3 kali sehari. Grrrr ketap gigi sangat aku rase. Walaupun aku dah hypnosis dia, aku suh dia veri masa papa ada kat rumah ye, but still....aku yg kena cuci.

Satu lagi contoh perkara yang aku tak suka ialah lipas. Aku selalu je terfikir takut lipas keluar daripada lubang mana-mana ke. Dan memang aku je yang selalu jumpa lipas. Lagi haghu, bila dah berdepan one-to-one dengan lipas tu, dia boleh macam acah-acah nak datang kat aku macam tengah rules the battle. Aku memang panik bila berdepan dengan situasi lipas ni. Sbb aku memang takut lipas. Huuu. Padahal dia kecik je.

Aku bukanlah nak cerita sangat pasal berak anak aku dan lipas tu. Aku harap, tak ada la yang mencebik sambil kecam aku dalam hati, "pasal tahik anak pun nak cerita kat blog".

My point is, kita ni...... Biasanya apa yang kita selalu fikir, apa yang always bugging our mind, yang itulah akan selalu kita hadap. Lagi banyak kita fikir pasal benda yang kita tak suka tu, lagi kerap dia akan mendatang kepada kita.

Macam hasben aku pulak, dia memang selalu je rasa berbulu bila dia gi kedai makan, pekerja kat kedai tu sombong atau tak senyum kat dia, nak ambil Order pun muka macam tertelan susu basi. Apsal malang betul nasib dia. Sebab aku tak pernah pulak kena macam tu. Atau mungkin bila org tak senyum dan sombong dengan aku, aku yang tak perasan tak tau la pulak kan? So, agaknya bila sesuatu perkara tu aku tak kisah dan tak fikir, maka ianya langsung takkan menghantui aku.

Apa yang aku cerita ni hanya sebagai contoh. Aku tak pasti la teori aku ni betul ke salah. Tapi cubalah korang renungkan semula kehidupan korang pulak macamana. Ada tak ko alami perkara yang korang tak berapa suka tu berulang-ulang kali?


4 comments:

  1. Pernah org tua2 kata: benda yg kita tak suka tu la yg kita akn hadap. Tp mmg betulkan. Kena belajar redho ni... ur silent reader (kak ziel)

    ReplyDelete
  2. Kata org tua2 : jgn benci @ tak suka akn sesuatu, nnti benda tu la yg akan selalu kita hadap. So...redho je la yer๐Ÿ˜Š(silent reader-kak Ziel)

    ReplyDelete
  3. Kata org tua2 : jgn benci @ tak suka akn sesuatu, nnti benda tu la yg akan selalu kita hadap. So...redho je la yer��(silent reader-kak Ziel)

    ReplyDelete
  4. x tau nak cakap. aku ni jenis x amek port sgt benda2 mcm ni. tak ingat la pulak benda2 yg aku x suka tu berulang kali berlaku ke x. hahaha... tp kalau mood tak ok (baca: kepala hangin), semua benda jd x suka. kih3...

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...