Skip to main content

Resepi Chocolate Cheese Cracker Oreo. Gitu.

Sejahteralah ke atas kamu...


Petua untuk mendapatkan cheesekut yang sedap dan rasa yang mewah, sila hindarkan daripada menggunakan susu pekat manis dan serbuk Milo. Kalau tidak nanti, rasanya macam air milo je la. Huhu. Lagi satu, guna cream cracker Hup Seng Cap Ping Pong. Baru la sedakkk.
 
Ini bahan-bahan yang aku guna. (Semua gambar diambil melalui Google).


Cream cheese yang dalam bekas bulas tu yang aku gunakan. Yang jenis ni memang dah sedia untuk disapukan pada roti. Jadi texture dia tak begitu pekat. Jadi, kena guna sikit je susu, actually kalau tak letak susu langsung pun takpe.



Susu boleh guna susu jenis apa-apa pun. Asalkan biskut tu boleh direndam. Anggap je macam ni, rendam biskut dengan minuman yagg sedap

Bagi yang tak tahu, gula caster ni ialah gula biasa je. Cuma dia halus lagi. Tapi tak la sehalus macam tepung. Yang macam tepung tu dipanggil gula icing.

Comments

  1. serius pakai hup seng je?

    ReplyDelete
  2. selalu buat tak guna oreo..boleh try ni :-))

    ReplyDelete
  3. tudia tak bley letak Milo n susu pekat..rasa ayaq Milo ka kalau boh cream cheese..rasa cheese la kot,van houten tu mahai nk beli?hehe..

    ReplyDelete
  4. Sedap nampak walaupun cuma guna Hup Seng...

    ReplyDelete
  5. HUP SENG....biskut kesukaan..cicah kopi..adoi sedapnya!




    Singgah blogwalking...:)
    Nak tahu ade diabetes ke tak?Jom cek kat sini:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/tanda-tanda-diabetes-yang-anda-mesti.html

    ReplyDelete
  6. tengok gambar tu sangat-sangat menarik..tapi bila nak buat macam malas..

    ReplyDelete
  7. Tengok gambar je pun dah meleleh. Macam sedap pulak. Macam nak buat pulak. Bila entahlah...

    ReplyDelete
  8. Mcm sedap Ja... Tak pnh mkn lagi ciskut ni... Slali pkena chese leleh je...

    ReplyDelete
  9. Sedapnya. Tak pernah b uat cheesekut lagi.

    ReplyDelete
  10. buat sekut tiramisu mmg sy guna sekut hup seng stok cik suami dia buat cicah kopi tp saya ambik buat sekut tiramisu.lps tu sensorang makan sekut tiramisu tu. ciksuami tak minat. lepas ni try tabur choco la xyah tabur milo.

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Etika Blogging Dan Blogwalking

Sejahteralah ke atas kamu.... Biasanya blogger suka share tips untuk naikkan traffic dan tingkatkan pendapatan melalui iklan tak kira la melalui NUffnang atau AdSense dan sebagainya. Tapi jarang orang nak cerita tentang etika berblog. Etika ni bukanlah peraturan yang WAJIB dilakukan, tapi bak kata orang-orang tua, LEBIH MANIS atau sopan. Etika menulis blog; 1. Jangan copy bulat-bulat apa yang blogger lain tulis pastu ko claim itu hak cipta terpelihara kamu sendiri. Shame on you la Joe. Kalau nak copy paste, sila beritahu daripada sumber mana kamu dapat artikel tu. Peraturan ini tidak kiralah sama ada tuan punya blog tu dah izinkan secara terbuka yang dia tak kisah orang nak copy bulat-bulat atau tuan blog tak izinkan. Copy paste itu adalah sesuatu yang tidak beretika dalam dunia blog. *Rasanya point ini semua dah tau kan? 2. Jangan tulis tentang apa yang kamu tak tau. Yang ni saya rasa saya penah jugak buat kot dulu-dulu. Biasa la. Budak baru belajar blogging. Tapi sekarang saya dah in...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...