Iklan! Iklan! Sila Click!

01 April 2014

Sate Tersedap Di Dunia

Sejahteralah ke atas kamu....

Come, let me tell you the legend of satays. Amareka plak tetibe.

Antara sate yang paling femes kat Malaysia ni mestilah Sate Kajang Haji Samuri. Ada banyak cawangan sate Haji Samuri ni, orang kata rasanya sama, tapi aku kata tak sama bagi setiap cawangan. Tak sama tu mungkin dari segi kualiti tahap bakar/masak sate tu. Aku ni bukannya nak pancung rezeki orang, tapi aku penah le pergi 2 cawangan Sate Samuri [2 cawangan berlainan], 2-2 kali aku bernasib malang sebab sate yang aku idam-idamkan tu mentah. Ayam, ko bayangkan le.... dgn kulit2nya mentah. Rasa sangat macam reban ayam. Huihh... tersekat di skala enam la selera aku time tuh. Start dari tu, aku memang reject sate Samuri. Tapi beberapa kali aku pegi kat HQ dia [of course le kat Kajang], the satays 're nice. So, kalo ada org offer nak belanje aku anak-beranak makan sate Hj Samuri kat Kajang, aku masih terima pelawaan. Kongkongkong.

Sate lain yang aku suka ialah Satay Station. Yang ni aku tak tau kat mana kedainya. Sebab biasanya ada orang je yang belanja, bawak balik rumah, so makan le dengan rakusnya kami anak beranak. Sate station ni setahuk aku mahal tak hengat dunia akhirat ni. Secucuk sate tak silap aku RM1.30. Mahalllllll hoi. Sila turunkan harga!! Kuah kacam dia paling sedap ni.

Tapi dalam banyak-banyak jenis sate, sate yang aku rasa paling menepati piawaian aku ialah Sate Zul. Ceh tetibe nak up kan sate kat tempat sendiri. Sate Zul ni asal usul dia kat Kuantan. Ada cawangan jugak rasanya lagi 2 cawangan. Lokasi dirahsiakan [heeee..tipu je. Satu kat area ECM dekat dengan Bank Islam satu lagi dekat dengan Pejabat Pos Besar Kuantan. Silalah cari sendiri kalau perlu].


Gemuk-gemuk sate dia. Makan masa panas-panas memang mabeles the ekselen! Tapi bila dah sejuk, ko perlukan kekuatan daya tujah gigi yang lebih daripada biasa sebab satenya akan jadi lebih keras bila dah sejuk.





Kenapa aku suka Sate Zul ni, sebab sate ni takde lemak[kulit]. Semua isi je. So, sape yang suka makan sate yang ada bahagian lemak-lemak tungking dengan kulit-kulit tu, pasti takkan suka Sate Zul ni. Harga secucuk kalau tak silap RM0.80. Memang berbaloi dengan duit yang aku bayar. Sebabnyaaa.... kalau nak tau, aku ni kalau makan sate memang ngelat skit. Kalau ada part lemak tu, aku akan tinggalkan je. So, rugi la kalau setiap cucuk tu ada lemak, mmg membazir je la bagi kat aku.





Ni je la gambar yang sempat aku snap untuk tatapan korang kat blog ni. Kalau ikutkan nak ambil daripada banyak angle lagi. tapi segan dengan ibu dan pak mentua. Haha. Maka, ini sahajalah ceritanya pasal sate. Akhirkata, majulah Sate Zul untuk Meleysia.

27 comments:

  1. Arghhhhhh...kejamnya kamu Lyd.....seksi si sate tu telah meggoda kalbuku....

    ReplyDelete
  2. kat kuantan?

    kena la save dlm info " JJCM" saya..mana tau jenjalan Kuantan nanti...boleh try :)

    ReplyDelete
  3. 80 sen dengan kualitinya begitu, kira sangat berbaloilah tu. Di Alor Setar secucuk 60 sen tapi lemak lebih dari isi...

    ReplyDelete
  4. hoi apo ni, satay kajang satay berlipat, satay samuri ku tak dapat. Mmg betui la, pernah makan yang samuri lain cawangan, so so jer rasanya. Yang kat main branch pun kekadang macam besa2 jer jugak. zul punya lom try. huhuhu

    ReplyDelete
  5. Sate samuri...dah lama saya buang dari list sate. Sbb penah makan kat satu tmpt tu..mmg teruk rasa dia. Dahle yg keja sume Indonesian...merokok sambil buat kerja.
    Skrg...saya suka sate willy! Tak jauh sgt dari rmh.

    ReplyDelete
  6. ak pernah makan sate kajang sekali je sis.. xde la sedap sangt.. biasa jer.. sate melaka lagi sedap.. sate kampung jawa melaka... hehehe

    ReplyDelete
  7. sedapnye...

    kat sini satey sedap. maksud aku kat selayang, isteri wak saeroji yang masak...

    dagingnya lembut je...

    ReplyDelete
  8. setakat ni makan sate kaje ok lagi la.
    hentian sg buloh ok jugak.
    hentian sri kembangan pon ok.tp dh ttup skrg.

    sate station kt area kg baru ada satu.pernah gak makan.member cik abe blanja.mmg mahei gilos.

    sate zul kena gi.kuantan la dlu.bila? ntah le.. isi semua tu yg sedap n layan tu.hihi

    ReplyDelete
  9. saya nak buat satay la ahad nih..hyeheh

    ReplyDelete
  10. salam kenalan..

    saya singgah sini dan follow..sudi la singgah ke blog saya di http://www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq..
    p/s: menggoda betul tengok sate tu..

    ReplyDelete
  11. Sedapnya satay. Rasa macam nak makan satay plak. Satay station sedap. Gomok² plak tu. Harga satay pon nak makin naik skang ni.

    ReplyDelete
  12. alamak lapa sate la pulak...ermm cam sedap ye...*telan ailio...*

    ReplyDelete
  13. saya kurang sikit satey zul sebab rasanya sikit berempah.sis try satay willy..dagingnya yang empuk keemasan dibalit dengan roti totia..ehh macam iklan kepsi plak :P

    tapi try la ada kat sg ramal junction, kajang

    ReplyDelete
  14. wah...montoknya sate dalam gambar tu...terliur weh...bila nak belanja saya sate?sate kajang pun jadilah...hehehe

    ReplyDelete
  15. Ya ampun, Rasa macam sedap je tengok sate tu..geram..haha, dah lama tak makan sate.

    ReplyDelete
  16. kalau kat area serdang, kajang, bangi. sate willy pun sodap!

    ReplyDelete
  17. Haipp.... kita suka part yang liat tu. Kalau kat rumah ni semua ambil isi sate yang gebu, kita tolong finishkan tang liat tu. Almaklumlah part-part berlemak ni memang I like sesaja ...

    Bukan nak cantas rezeki ke apa, Sate Hj Samuri saya memang tak berapa gemar (ni cakap beralas ngan carpet bulu nih...) Saya suka Satay Station sebab itu yang paling dekat dengan rumah tapi regenya memang tak ingat zaman tua nanti... RM1.20 untuk sate ayam, RM1.30 untuk sate daging. Tahun ni belum pernah pergi so tak taulah kalau dah naik harga lagi sebab Lautan Hindi makin bergelorakan...(apa ke halnya berkait, wa pun speechless nak explain...)

    Arrghhh...malas eh nak gugel...camna nak rasa sedap ke tidak sate Zul nih! Terputus terus kegembiraan nak mencuba bila cerita tak betul2 detail nih :)

    ReplyDelete
  18. sedap pulak tgk pic2 sate ni, tpi en hubby KA suka satay yg ada campur dgn lemak2 sikit tu baru kick kata dier... sate zul yer.boleh laer cuba kalau tersesat ke sana nanti

    ReplyDelete
  19. betoi satay samuri cawangan di rahsiakan memang tak best... tang membakarnyer akak rasa.. sebab kuah memang samakan... tang lumurkan bahan di satepoun sama...
    tuler banyak sangat cawangan tak sempat nak pantau pekerja inilah jadinyer... der satu kedai dulu sedap tapi akhirnya sama gak mintak pekerja asing bakarkan... last sekali pergi memang tak sedap tang cara bakarnya..

    ReplyDelete
  20. samalah kita klu mkn jgn kata sate,ayam kfck apa yg berkaitan dengan ayam lemaknya mmg sy buang..cn la best tp takde plak sate zul area sini ekk..

    sy dulu selalu mkn sate kt hentian sg buluh..apa namanya haji samuri gak ke lain..dh selalu sgt mkn sate smp muak tgh sate pun tak lalu..

    skang ni je layan sate balik..:)

    ReplyDelete
  21. Satay kajang kadang muak jugak makan..asyik jer tak abes..kuah dia tuh manis sangat...ingat ms bodo2 dulu satay pasar malam jer yg menjd febret...hohohoh

    ReplyDelete
  22. Xde piawaian utk sate ni. Hadap je.

    ReplyDelete
  23. Ok. Ramai nyebut satay willy. Esok juga ku minta suami beli. Jangan jeles org di jerman dan di fiji.

    ReplyDelete
  24. Satay haji samuri adalah perosak nama Satay kajang. Try Satay Willy. Marvelous super duper licous....

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...