Iklan! Iklan! Sila Click!

28 November 2012

Sugar Sugar Sugar

Sejahteralah ke atas kamu....

Sowi eberibadi. Nak citer lagi pasal mama buyungzzz... Takpe, saya tau korang penyabar. Kan?

Semalam saya citer pasal TAKUT kena amik darah. Sampaikan next appointment saya tak datang sebab takut kena amik darah lagi. Tapi sebenarnya itu bukan satu-satunya sebab saya tak hadir appointment tu. Satu sebab lagi ialah, appointment yang seterusnya tu sepatutnya saya kena minum air gula. Air gula yang 'dinanti-nantikan' oleh semua ibu mengandung. Heheh.

Saya ni masa awal-awal bengandung dulu kan ada alahan yang agak teruk [saya rasa teruk. Orang lain kata tak teruk sangat]. Saya kan langsung takleh tak boleh nak makan. Makan je muntah. Syarat kalau nak minum air gula tu plak, kena puasa [separuh hari je], pagi-pagi datang klinik dan minum air gula masa perut kosong. Korang bayangkan le. Saya ni minum air kosong pun muntah. Ini plak nak minum air yang pelik tu. [Saya tak pernah tau cemana keadaannya air gula tu, tapi menurut kawan2 yang dah penah minum, mereka kata memang tak sedap giler air gula tu.]. Saya memang cemas la nak minum air gula tu. Penyudahnya... saya memang tak datang terus temujanji tu.

Kenapa saya kena minum air gula? Haaa. Ini la akibatnya bila kita jujur. Kat buku pink tu, ada ruangan untuk maklumat sejarah kesihatan ibu dan bapa. Sama ada ibu dan bapa ada darah tinggi, kencing manis. Saya ni kan jujur.... Saya pegi tanda 'ada'. Hehehehe... Yelah... tak baik menipu kan? Dah la mengandung. Ada anak dalam perut. Takkan nak ajar diri sendiri buat perangai tak elok. Nanti anak ikut perangai suka menipu tu karang, pastu mula la marah kat anak. Padahal perangai tu dia warisi daripada mama. 

Bila nurse tu dah tengok ada sejarah keluarga yang ada diabetes, itu yang saya kena buat test minum air gula tu. Jiwa kacau betul. Padahal saya dah berapa kali explain, mak abah saya ada diabetes masa dah tua ni. Masa muda2 dulu takde pun. Tapi ada derang kesah? Takdeee..... Apa-apapun takyah nak banyak cakap la Lydi, sebab ko bukan pergi appointment tu pun. Memang tak minum pun air gula tu.

Kusangkakan kurus sampai ke tua, rupanya gemuk di tengah umur..... Bila saya pergi klinik panel, doktor rujuk buku pink tu jugak. Maka dia pun nampak jugak la maklumat ibu dan bapa. Maka dia pun set appointment untuk saya minum air gula kat klinik panel plak. Deng! Kali ni rasanya macam dah takleh nak jadi runaway bride dah. Kalo tidak, lambat laun satu hari nanti memang kena minum jugak. Cuma kali ni saya lebih bersedia sebab saya dah takde alahan. Dah tak muntah2. Jadi, saya dah tak takut la nak minum air gula. 

Cam biasa... kena puasa daripada kul 12 malam sampai pagi. Saya pegi klinik tu. Then, inilah air gula yang dihidangkan kepada saya....


Bila saya nampak botol tu, saya dah rasa lega skit. Sebab nampak macam tak seteruk yang disangka. BIla minum... ermmm.... agak sedap. Hahaha.. Rasa macam 100plus. Air ni ada gas [karbonated]. Pastu ada rasa masam-masam skit. Yang ini air gula jenama CarboTest. Dibuat dikilang siap-siap untuk test gula pesakit kencing manis. Jadi, kepada sesiapa yang takut kena minum air gula kat klinik kerajaan, bleh la amik test tu kat klinik swasta. Dierang bagi air gula sedap punya. 

Ujian ni, mula-mula sebelum dia bagi minum air CarboTest ni, dia amik darah saya dulu kat jari. Test kat alat tu, keputusannya 4.5[sebelum makan]. Lepas minum air gula tu... Dia suruh saya datang semula selepas 2 jam untuk buat test darah lagi sekali. Dalam masa 2 jam tu takleh makan lagi. So, sementara nak tunggu 2 jam tu saya pegi Mydin Kuantan beli ubat nyamuk dan makanan kucing [Friskies] untuk Pu gemuk. Pedooh sungguh pegi Mydin pagi-pagi buta kul 9.30 pagi. Lepas gi Mydin, terus pegi Taman Gelora untuk lepak-lepak dalam keta melayan pening sebab masa perut kosong tadi kena minum air gula. 

Lepas 2 jam, saya pegi semula ke klinik tu, dan test darah lagi sekali. Resultnya 7.1. Doktor kata ada tinggi sikit. Tapi dia kata, "awak balik ni, awak buat-buat tak nampak je la result ni.". Maksudnya macam walaupun terlebih sikit bacaan gula saya, tapi takde masalah pun. Saya rasa kalo kat klinik kerajaan kena bacaan dia 6 ke bawah kot. [Tak sure sangat]. 

Itu je la kisah yang tak menarik pasal kena minum air gula ni. Jangan serik baca blog saya. :D



43 comments:

  1. ooo kena wat test sbb ada keturunan.. saya plak kena test air gula gak.. tapi sbb umur dah masuk tahap kena kaji semua penyakit.. redha je la.. tapi kat klenek kerajaan.. kena minum air glucosa yg sangatttttttt manis.. tak tertelan tau.. berapa kali dok berdehem2 sbb air gula sangkut kat tekak.. hahahahaha.. tobat tak nak minum air cam tu dah.. sib baik skali test je.. lepas tu result ok.. so tak yah minum dah.. alhamdullillah.. :)

    ReplyDelete
  2. baru first time dengar ujian gula....kat sini takde lak..selamat lah kan...
    awak kan lyd selalu cepat phobia kan..heheh..apa2 dah takut ..releks dan take it easy yer....awak kena berani tau..nanti nak bersalin lagi..lg takut..huhuhu

    ReplyDelete
  3. Akk x penah plak kena minum air gula nie. Tp adk ipr stiap kali pregnant mst kena. dia ckp x sedap manis giler air tu.. uhuhu

    ReplyDelete
  4. Kakcik tak pernah pula disuruh minum air gula waktu ngandung dulu2.

    Tapi elok juga buat test tu, baru kita tahu tahap kesihatan kita. :)

    ReplyDelete
  5. air gula xpernah air garam pernah la...hahaha

    xelok la akak buat2 xpergi temujanji 2...huhuhu

    ReplyDelete
  6. nak komen jgk sal entry nie, kalo kat kk sini memg dh wajib bg ibu preggy minum air gula. xkira sbb keturunan ke apa. tp memg pure air gula, xde perasa ap2, xpe yg penting kena think positif, barula air gula tue rasa mcm air ribena boleh g2 hehehehe..

    ok jujur ckp, sy xpuasa pun, pengalaman dulu mengajar hehehe ..mlm tue siap minum bagai, mkn roti..pas2 pagi tue siap minum air suam lagi. tp so far ok, bacaan dlm 5 lebih pas minum air gula.

    ReplyDelete
  7. kalau kat ipohpun kata adik akak semua kena buat ujianni.. lyd jangan risauler yang penting semuani untuk kebaikan.. dipantau lebih awal lebih baik..

    cam akak ms sepital swasta mcmtuler tutup mata sbb darah tinggi sikit.. kalau G hospital memang kena tahan.. akibatnyer.. semuatu kenangan..

    so kalau masa mengandungtu doktor kat gini gitu dengarkanjer.. untuk kebaikan...

    ReplyDelete
  8. kita xpenah pulak minum air gula ni masa pregnant. xsure pulak kenapa. tapi dengar2 ada yg nak termuntah.

    ReplyDelete
  9. nak test gula dalam bdan kene minum air gula?pelik..1st time aku dengar..hahaha..mungkin sama konsep mcam nak kurangkan masin dalam ikan masin agaknya..rendam balik ikan tu dalam air garam..err..cam takda kaitan je perumpamaan aku ni..hahahaa...

    ReplyDelete
  10. Dgr2nya skrg mmg camtu..kena minum air gula. Saya baru dgr citer ni..dah takut. Alahai..demi anak mcm2 nk kena lalui kn lyd.

    ReplyDelete
  11. ngeri lak dengar kena air gula...alahai..dah la tak suka manis mau muntah minum air gula...saya tak penah pulak kena minum air gula

    ReplyDelete
  12. masa anak first je akak ke clinic kerajaan. tu pun first time je. then terus ke swasta.. hee.. first time tu lah terus detected ada kencing ada manis hee... sebenarnya makan sweet thing pepagi hari..

    ReplyDelete
  13. Kena jaga2 tu Lyd...7.1 agak tinggi, kalau bukan mengandung memang dah sah jadi ahli kelab diabetes. Tapi mengandung tak pe, 7.1 tu mungkin faktor perubahan hormon akibat mengandung. Apa pun kena jaga takut efek kpd kandungan..

    JR baru check gula bulan lepas. Alhamdulillah cuma 4.9..Kalau JR mengandung mungkin bacaannya telebih juga, ihik...

    ReplyDelete
  14. saya dulu pon dipaka minum air gula sebab ibu saya kencing manis... dan saya minum air gula di klinik kerajaan... dan air gula di klinik kerajaan adalah sangat 'pure'... dan saya mengalir air mata setiap kali kena minum air gula yang owiginal itu... nasib baik nurse di klinik kerajaan itu mengamalkan polisi "take your time"... nak amik satu jam untuk habiskan segelas pun takpe...

    lepas bertahun melahirkan sumayyah, baru saya tau, air gula di klinik berbayar adalah sedap macam hundred plus... kesian kat saya....

    ReplyDelete
  15. betullah tu mcm KA waktu preggie dulu2 hehehe tpi air gula tu len sikit lah!

    ReplyDelete
  16. Takpe tak salah kita jujur kan :)

    At least untuk kesihatan kita jugak kan..

    Mujur air gula tu cakap sedap..


    Klaau nak contact MJ boleh SMS/Whatsapp ke 0124353088

    ReplyDelete
  17. oh sy dulu kat klinik kerajaan lepas minum air gula dia tak bagi buat kerja berat... cam jalan2 bagai yg guna byk energy... kata nurse tu dok diam2 je kat ofis... sbb nk tgk insulin dlm badan boleh normalizekan atau tak kadar gula yg tinggi tu... ngeee... kat Jepun ni takde lak diorang suh minum air gula... tak mau le...hehe

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum lyd...banyak juga air gula yg kena minum tu ek...:)

    ReplyDelete
  19. lya x pnh minum air gula.. msa preggy thn 2009 aritu x smpt mnum air gula sbb kguguran dulu.. eyhhh.. rasanyer kalo kat klinik desa biasa tu, air gula dia lain..bkn camni..mmg pekat + manis...

    skarang klo ade kturunan kencing manis..mmg WAJIB minum air gula

    ReplyDelete
  20. kalau klinik kerajaan terus ena caj diabetes. saya dulu 2nd child , 6.5 je kot. terus caj diabetes. itu pun misi tu cakap pttnya ddk je diam2 selama dua jam. jdk tak ada la tggi bacaan gulanya tu.

    ReplyDelete
  21. Kak lyd Na out off topic sikit ye.sbb Na mmg tatw heheh just nak share pasal alahan mengandung yg Na takut tgk...kawan baik Na dye ngndung tp sampai dye taktahan sampai nk gugur baby tu..tp mmg Na tgk kesian dye sampai xbole mkn dan minum ape pun xbole bau laki dye pun xbole bau rokok pun xbole bau org masak pun xbole tdo x kena baring x kena duduk x kena sampai pucat je muka nye..kesain gila kak lyd T.T

    #tapi npe ek kak Lyd sampai teruk mcm tu skali.??

    ReplyDelete
  22. banyaknya air gula tu?baru tgk ni..sblm ni tapenah tengok lagi pon.takpe2 pas minum ni, seminggu tapayah guna gula dalam makanan dan minuman ea :D

    ReplyDelete
  23. Jassnani : Rasanya kot2 kalo saya takde sejarah keluarga pun, kena test jugak kot. Umur lebih 30 kena buat test tu kan? Hahaha.

    UmmuAidan : Aidan lahir kat Fiji ke? Ooo... patut le. Biasanya ikut kerajaan negara tu. Sebab ubat2an kan kerajaan masing2 dah beli dan ada kontrak beli. Tak tau jugak sebenarnya.

    Ratu Hatiku : Untung la akak tak kena. Maksudnya kesihatan akan tiptop. Ha ah kak.. kawan2 saya kata pun tak sedap.

    Kakcik : Best la kak cik. Sejak setahun 2 ni, orang kata prosedur pemeriksaan mengandung makin ketat. Tambahan plak dengan berapa banyaknya kes mengandung bawah umur atau tak kawen.

    Ahlam : Minum air garam sebab cirit birit ke? Ala awak.. akak tak sengaja tak pegi temujanji. Hehehe. Tapi last2 akak pegi jugak wp klinik lain.

    Mrs Lurve : Bagusnya awk boleh think positif camtu. Siap bleh rasa air tu mcm air ribena. Tapi puasa tu mmg start malam kan? Daripada kul 12. Kalo saya tau bleh minum air kosong, mesti saya minum banyak2. Pening kepala sbb tak cukup air dlm badan pagi tu.


    Cho Zila : Itu la kak.. Sebab saya fikirkan utk kebaikan saya la saya bersabar je. Redha je apa-apa pun prosedur. Pengalaman akak mesti lagi hebat kan?/

    Red Rose : Mmg selalu ada yang termuntah dan kena datang balik hari lain semata-mata utk buat ujian tu.


    YM Bundle : ha ah, aku pun tak faham cemana dia kira. Tapi dia akan amik darah sebelum minum air gula tu berapa, dan lepas 2 jam minum air gula tu. Rasanya nak tgk sejauh mana penghasilan insulin dalam badan kita. Kalo bacaan lepas minum air gula tu tinggi, maksudnya insulin yg badan kita hasilkan rendah, bermakna ada le kemcim manish. Agaknye la.


    Ujie : Itu la ujie. Semua tu pengalaman betul. Saya pun mcm awk, dari dulu takut dgn citer2 ni semua. Tapi bila lalui, tak la seteruk yg disangka. Harap2 awk pun nanti akan laluinya dgn relax dan cool.

    Lizz : Haaa.. tak tau la kalo awk kena minum air gula tu cemana. Kawan saya yg suka manis pun kata air gula kat klinik kerajaan tu tak sedap. Tapi kalo naisb baik mungkin dpt yg berperisa oren atau anggur. [glukolin]

    Nafisa81 : Aok kena minum air gula jugak ke? heheh.. Mmg terbaik sarapan tu.

    Azian Elias : Akak, saya pun malam sebelum test tu saya makan durian dgn rambutan. Hehehe. Agaknya sebab tu la tinggi skit.

    Jay Ar : Kalo kat klinik kerajaan, memang confirm saya dah kena tanda dgn pen merah tu sebab bacaan tu agak tinggi. Tapi sbb swasta, derang pejam mata je.


    desperate mama : Hahahaha... sian awak. Tu la, kadang2 sebab kita tak tau kat klinik swasta bagi air yg sedap. Takpe, adik sumaiyah nanti kalo kena test, awak pegi buat kat swasta.


    Kesuma Angsana : Ha ah KA. Airgula tu yang pure gula punya, masak guna air panas.

    Myra Jay : Betul tu MJ. Yang penting jujur je. Check up tu untuk kebaikkan sendiri jugak kan?

    ReplyDelete
  24. FnF Simple Life : Ye ke? Laaa... Kalo kat swasta tak cakap apa pun. Kalo tak, ntah2 bacaan gula saya lagi rendah kalo saya dok diam2 je. Kat Jepun kos bersalin mahal tak?


    Maszull : Ha ah mama. Sebotol tu masa perut kosong. Huhu... Bayangkan minum 100Plus pagi-pagi sebelum sarapan.


    Lya Afrina : Lya, mmg yg klinik kerajaan punya pure dan pekat. Itu yg ramai muntah kalo minum. Takpe la Lya, mungkin rezeki Lya bukan pada anak tu. Mungkin rezeki Lya Allah bagi ikut lain. In Sya Allah.


    Sal Ya : Haaa.. kan.. 6,5 pun dia dah kat tinggi. Kalo 7.1 lagi la saya kena masuk spital terus agaknya.


    Jna : Sampai camtu sekali ke kawan Jna tu? Siannya dia. Mmg tak larat Na. Sebab waktu alahan tu, kita serba tak kena. Sampai tak tau nak buat macamana nak bagi diri sendiri selesa. Kalau suami dia memahami untung la dia. Kak Lyd pun tak sure la kenapa jadi gitu Na. Mungkin itu ujian yg Allah nak bagi. Kalau daripada segi saintifik rasanya bila pregnant badan akan kuarkan satu hormon ni. So, badan kita la kuat ke tak untuk sesuaikan diri dgn hormon tu. Kalo sistem imunisasi kita kuat, mungkin takde apa2 masalah. Kalo yang jenis tak kuat tu biasanya alahan.


    AfzalSuka Suki : Mmg la ko tak penah tgk, sbb ko tak pregnant. Nanti kalo wife pregnant, mungkin ko dpt tgk atau mungkin jugak tak.


    Aswadz : Hahah.. terliur ke wei?

    ReplyDelete
  25. Sy yg xde sejarah family pn kna minum jgk...2x plk tu..dah la xsedap..memang pasrahkn diri je...hahaha...

    ReplyDelete
  26. bru tahu ada air gula ni.. ^_^. semoga dapat zuriat yang comel..

    ReplyDelete
  27. akak...abih je tempoh 2 jam ..balik umah menyembur keluo semula...

    ReplyDelete
  28. Tak pernah kena minum air gula..tak tau rasanya apa..tp tak kena minum bukan bermakna saya ni sihat sepanjang hamil..hehe...nasa hamil saya kurang darah...melarat2 pulak sampai sekarang.doktor x habis2 suruh makan banyak2.sampai dah gemuk dah saya nih..geram!!!

    ReplyDelete
  29. di Jogja sepertinya belum ada air gula semacam itu...

    ReplyDelete
  30. akak belum pernah lagi kena minum air gula..klaula kena rasanya yg paling tak menahan ialah kenan brkampung kt klinik tu...uhuhuh!!tak suka..jmput follow kmbali,ye :)

    ReplyDelete
  31. salam ladysunshine
    Maaf lama tirana aduka tak dtg sini.nice post sis

    ReplyDelete
  32. seumur hidop x pernah derma darah ..takotttttttttttttttt

    ReplyDelete
  33. akak, lkady baru je kene 25 hb 11 br2 ni.. kesnye jujur jugak.. pdhl ayah baru je kene kencing mns.. hubby kate telan je air gule tu tanpa nafas sampai hbs.. hehehe.. lps ambik drh tu, trs minum air gule.. ckp kat misi yg jaga tu nampak mcm sedap.. dan terus teguk tanpa perasaan.. lps dua jam g ambik drh balik.. misi yg pg td dah xde, misi muda je yg ade.. biru lengan sebab misi muda tu x pandai ambik drh.. lady dh bgth urt lady kecik.. tp die wat dhek je, x cari betul2.. kesannye lady ngs teresak2 kat toilet sb terlampau sakit..huhuhu.. result die x dpt lg.. mrk ckp akn kol.. :( huhu

    ReplyDelete
  34. Okaylah bila kena buat test2 macam nie kira bagus sebab at least kita tau kadar kesihatan dan risiko kesihatan kita.

    Cuma selalunya tak best sbb doktor2 ngan nurse2 ni suka "buat muka" bila kita cakap apa2. Jadi a bit uncomfortable kat situ kan:)

    Rasa macam bodoh dan ada masa geram juga. Hahahaha.

    ReplyDelete
  35. Singgah balas di hari Isni, sihat tak? :)

    Jaga diri ye ;D

    ReplyDelete
  36. ada air gula jenis yg baru...oklah..kalau tak memang payah nak telan...

    ReplyDelete
  37. ada air gula jenis yg baru...oklah..kalau tak memang payah nak telan...

    ReplyDelete
  38. wak punye kolesterol pon tinggi jugakkk.. uUHuuu

    ReplyDelete
  39. oo..kat klnik gomen tgk pekat semacam je..ibarat air 1 cawan gula 1 kilo..memang manis..
    tmn anak sedara member hari tu..hampit2 nak muntah dia..tapi bertahan sampai leleh air mata..
    manis giler dia kata

    ReplyDelete
  40. boleh tau tak klinik mana yg guna carbotest untuk check diabetes ni? sy kne buat test ni jgk..nk request ngan doc buat kat klinik lain yg guna carbotest ni.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...