Iklan! Iklan! Sila Click!

04 September 2012

K a m e r a D i g i t a l B a r u S a y a

Sejahteralah ke atas kamu....

Semalam baru saya perasan yang saya menang hadiah saguhati dalam contest Karangan Sekolah Rendah anjuran Zarul Umrella dan Abang Ensem. Syukur alhamdulillah. Dapat le RM10. Kehkeh. Walaupun hanya saguhati tapi saya tetap suka sebab erti kemenangan itu sangat candu.

Entry ini adalah sambungan kepada entry K a m e r a  D i g i t a l   I d a m a n   S a y a  semalam. Sape yang belum baca, tolom la baca. Pleasee.. ohhh.. please..please..please.. kamu jangan nakal. 

Pada hari yang saya tunggu-tunggu iaitu bila dapat je bonus raya separuh bulan gaji daripada EsEsEm yang ku cintai itu [kena 'pasang ekon' skit kat EsEsEm kalo bab-bab bonus ni], saya dengan bersemangat api, pergi ke KL Sentral untuk membeli kemre idaman. Ini dah takde survey-survey lagi dah. Bawak duit cukup-cukup RM500 je supaya saya tidak boleh dikencing oleh pekerja kedai kemre tu kot-kot dia promote suh beli kemre lagi mahal ke. Muehehe. Takpe saya faham korang nak puji saya bijaksana kan tapi korang ego nak puji depan-depan kan? 

Masa tu tenaga pun kurang sebab bulan puasa [*walaupun saya tak puasa hari tu kerana tak sihat dan perut memang berkocak nak muntah, tekak loya, tapi demi nak beli kemre, jalan jugak. Huhu.]. Sampai je kedai FotoKem kat KL Sentral, letaknya berdepan dengan cafe Swiss Oven saya terus je tunjuk kat pekerja kedai tu kemre yang saya nak. Memang sangat yakin bahawa itulah kemre yang terbaik dan akan ditakdirkan menjadi kemre kesayangan saya selepas ini. 

Pekerja kedai yang entertained saya masa itu adalah seorang lelaki jambu berbangsa cina. Beliau mengambil kemre display Sony CyberShot idaman saya tu dan kemre bertukar tangan...... Belum pun sempat saya belek sampai tembus kemre tu, lelaki tu kata.... 

"Youuu ahh... Kalo u nak beli kemre yang range harganya bawah 500, lebih baik u angkat ini kemre" *sambil menunjukkan kepada poster promosi yang memaparkan kemre Olympus berharga.... RM469 kot. Dah lupa dah plak harganya.

"Kenapa plak? Apa yang bagusnya kemre ni?"

"Kemre ni aahhh... Flash dia besar. Tengok ni;"





Saya tenung kemre Olympus tu... Ha ah kan... besar jugak kalau nak dibandingkan dengan Sony CyberShot yang ni;





Korang nampak tak? Beza kan?

Saya tak termakan lagi dengan pujuk rayu pekerja kedai tu. Saya tanya lagi, "Yang olympus ni berapa megapixels?"

"ooo... ini 14 megapixels. 5 kali zoom".


*Dalam hati "Eleh... 14 mp je. Takbest pun."


Pastu dia kata, nak beli kemre ni, megapixels tu tak penting. Pixels tu hanya untuk saiz gambar berbeza je. Then dia kata, biasanya kalo orang nak beli kemre, kena tengok jenama. Kena pilih jenama yang memang specialist kemre. Macam Canon, Nikon dan Olympus. Kalo setakat Sony tu dia kata, bukan specialist dalam bidang kemre. 

"Kalau u nak beli TV, i boleh suggest u beli TV Sony. Tapi untuk kemre, lebih baik u beli trusted brand maaa... Lagipun flash dia besar maaa"...

Last sekali saya pun termakan jugak dengan racun yang ditabur oleh mamat tu. Chisss.... Chiss se chiss...chissnya. Last sekali saya beli Olympus VG-170 tu hanya semata-mata sebab flash dia besar berbanding Sony Cyber Shot. Deng!

Lagi, dapat percuma 1 photobook 20 mukasurat. 8GB Memory card jenama Toshiba [penting ke jenama teww?? heheh], pastu dapat satu speck mata 3D sebab ada function yang boleh rakam gambar 3D pada kemre tu. Jadi, suka ke tak suka... saya dah beli pun. Huhu.... Bila dah amik gambar, test amik gambar, terpaksa la buat-buat suka dengan mutu gmbrnya... Sebab tak dapat nak compare la mana lebih baik. Sape ada kemre Sony Cyber Shot meh pinjam kejap. Nak compare kualiti gambar. Huhu... Sony Cyber Shot kuuuuuu.... Tak kesampaian.

22 comments:

  1. Lyd: Dulu sy dah pernah beli Olympus, seriusly x bape puas hati dgn kualiti gambar pastu bateri always problem. Bila nak hantar servis caj dekat rm300, baik beli kamera baru. Bertahun jugak saya x beli kamera. Last year saya beli Sony. Puas hati sgt2 sbb gambar cantik. Video lg puas hati sbb guna HD. Mmg mula2 nak beli Nikon or Canon tp entah camane...terkesima dgn kualiti gmbr Sony tu...terus la amik Sony kaler maroon. Cun sgt. hehe...takpe, dah beli pun kan...guna jela selagi ianya xde mendatangkan masalah :)

    ReplyDelete
  2. aiyakkk... dah terbeli olympus, dah x jd penyokong sony yg tegar la. hahaha...

    ReplyDelete
  3. Mrs R : Huuwaa... ini yang rasa lagi ralat sebab beli Olympus ni. Ceh... flash besar konon. Grrr....

    Aswadz : Itu la pasal. Tapi dalam hati masih menyimpan perasaan terhadap Sony.

    ReplyDelete
  4. betul la cakap mamat tu lyd..nak beli gajet ni kena pilih brand yang dah power specialist dia buat.nak2 kemera..sony tu nak beli tv atau hp takpe la..

    *kelaut dah obsess sony ko lyd..ekeke..nasib tak beli dalam mimpi..hahaha

    ReplyDelete
  5. harap2 ramai la review. saya nak beli jugak ni. hihi.. :D

    ReplyDelete
  6. Heheee, Olympus pun ok gak kot kan, MJ tak penah try, cuma penah guna Kamera Panasonic, Canon dan terbaru Nikon..

    Nanti syer la gambar dengan Olympus tu ye :D

    ReplyDelete
  7. bg lya..kalo kamera mmg lya akan pilih canon or nikon je..mybe y ni je terbaik kot..sbb betul2 specialist utk kamera..

    kamera sony tu..rasanya pic dia mmg cantik & ok..sbb kamera utk keje ofis lya gna sonycybershoot..y lama punye tu... kualiti ok...

    tp..bg lya better pilih canon/nikon sbb dia mmg specialist & sparepart bnyak..kalo rosak ape2 senang...

    kamera sendri lya beli olympas.. huhu.. harga dekat 900 rasenyer.. mula2 gna cam ok je..tp megapixel x cun...pic pecah2.. ada y ok.. tp lama2 guna bateri kongggggggg.. lps tu, kemra tu dh xbape betul fungsinyer... rasa nak hentak2 je..

    dan last year lya tlg belikan kamera utk abg lya..dia suh pilih... lya beli canon ixus.. harga pon berbaloi... & murah drp olympas..pic dia pon..mmg cun sgt! clear & cantik... video pon..cantik! sbb abg lya lec muzik..so dia nak rakam student dia main alat muzik.. mmg ok sgt video dia..xde nmpak goyang2.

    tp..apa2 pon... bergantung pd org y mgunakannya..kalo pndai main setting..walaupon kmera murah..pic nyer msti cun gak.. x semestinya kamera canggih dpt pic cun..kalo xkena gna setting pon xjadi gak..

    ReplyDelete
  8. aku setuju dgn mamat cina tu...
    beli barang dari pembuatnya...

    ReplyDelete
  9. xde duit lg nk bli kamera..tp skrg pakai kompak nikon biasa jer..xthu yg lain cmna..

    ReplyDelete
  10. kalo saya pun pilih olympus dari sony..gambar lebih clear..now, I've got nikon..dream to buy dslr..hehehe..keje pun blum...

    ReplyDelete
  11. Tahniah kerana menjadi ahli Olympus seperti daku heheheh... tapi kamera kompak yg terhebat dari Oly sebenarnya yg mule dari SP. Dulu kite pakai tu gak, dan dr kamera tu lah bermualnya segala2nya (cewah... malas nak cite haha...) Yg model lain tak berapa power. Sony hebat kat lense kompak dan henpon dia. Manakala Canon/Nikon mmg pakar dalam kamera ni tapi x semestinya okeh gak sbb kite sblm beli Oly SP tu pakai Canon gak tp gambar? Harem! Akaka... So kesimpulannya tgk model gak la even apa jue brand. Kite slalunya gugel dulu spec sblm beli dan wat comparison. Dah telaah hampir berkurun sampai kertas print tu koyak2 baru gi beli (dasar bakhil)... Anyway, cepat2 le tayang gambo yg amek ngan kamera itew! Nak gak nengok hasilnya hehe... Psstt.. awok keje kt EsEsEm ghupenya ye? Kite ni co sec tau hehe... upenya ade gak calit2 bau taik ye kite akaka.. tp slalu yg gi sane runner so taklah kite bersua muke kannnnn!
    My latest Entry :)
    MyChef's Gourmet Blog Challenge: Pau Ayam Kalio

    ReplyDelete
  12. Nak ckp jugak...b4 beli sony tu, saya mmg nak sgt2 beli nikon sbb canon dah penah try. biase2 je. so gigih gak google nikon cuma model yg sy pilih tu dia guna bateri AA yg biase tu. So mcm x best je. Org yg review pun half kata OK half kata KO. Pastu saiznye agak gedabak ala2 nak buat mcm dslr gitu. hehe. At last hubby yg suggest beli sony. so far puas hati. Nak kumpul duit pulak beli DSLR la kot...tp saya bukan reti sgt berfotografi ni. baik kumpul duit beli Galaxy kan. Eh tetiba pulak...haha :)

    ReplyDelete
  13. sblm sony, saya pun guna Olympus yg murah2 punya.
    then nak upgrade, tu yg beli sony cybershot.
    tp skrg lebih kpd guna camera h/p S2, sbb lebih cantik pulak dan sng terus b/tooth ke netbook.

    jgn menyesal lyd, kita dh buat kptsn yg terbaik pd masa tersebut. mybe model yg awak beli tu mmg lagi baik dr model sony dgn harga yg sama. susah nk compare sbnrnya..

    ReplyDelete
  14. tak tahu nak cakap jenama dua-dua tu..sebab ema pakai jenama nikon

    ReplyDelete
  15. Kalo saya biasa Canon, tapi boleh juga Olympus.

    Ohya, salam kenal dan semoga selalu sukses.

    ReplyDelete
  16. samelahhh akk dah ada dslr cannon tuu lah akak bawak kemana2 ..
    setakat nie memang puas hati sbb dah pernah guna nikon N90 tapi x sehebat canon pic dia ;)

    apa2 punn depends pada si pemakai , setuju sgt ngan lya ;)

    ReplyDelete
  17. ler...olympus ke. bukan company tu byk problem ke...hehe... selalu kuar tv jepun... sy pakai canon. tp b4 pakai dlsr mmg sony le... puas hati ngn sony walaupun bukan specialist dalam kamera. olympus tak penah guna so tak tau nak komen. dah beli kena puas hati le kan.hehe

    ReplyDelete
  18. Huuwaa. Sedihnya bila baca komen pasal olympus daripda korang. Akak keciwa hokey. Patut le mamat tu beriya promote. Rupanya brg tak laku. Grrr. Nk beli sony jugak la nnt. Saya yakin sony jgk yg terbaik wp bukan specialist. Next time nak gi kedai sony terus. So takde la kena promote brand lain plak nnt.

    ReplyDelete
  19. Lyd percata tak...sy x pki pon dig cam ni..semua pics show ambik guna hp jer

    ReplyDelete
  20. Khairul : Oo...ye ke? Event manager pakai henfon je amik gmbr? Cool la sempoi.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...