Iklan! Iklan! Sila Click!

08 December 2011

Tai Chi Protege!

Sejahteralah ke atas kamu..

Saya dah join kelas Tai Chi kat EsEsEm semalam. Saya bukan apa. Saje je. Kesian kat Joe [ofismate saya] sebab Joe beriya ajak, dia segan nak pegi sorang-sorang kot. So, dia ajak le kakak dia ni join sekali. [Aku pitnah Joe. Hehehe. Pdhal aku yang gemuk, masuk TaiChi untuk exercise].

Yang membuatkan saya rasa nak join kelas ni ialah sebab kesihatan. Saya ni sejak dah kawen, jarang sangat dah exercise. Main bekbinten pun dah tak.[Macam la dulu atlit sgt selalu sgt main bekbinten kan? Nampak benor menipunya.]. Saya fikir, Tai Chi ni pergerakan dia slow jadi tak perlukan banyak tenaga. Sesuai le dengan saya yg very the beruang koala ni. Lagipun senaman ni tak perlukan bertanding atau kira point macam bekbinten ke, tenis atau bola jaring dan lain-lain. Maka elok benorlah untuk diri ku ini.

Untuk kelas pertama semalam, kami baru diajar dengan routine untuk warming up. Owh, sebelum mulakan kelas, perlu buat greeting menggunakan tangan macam ini;
Untuk greeting ni, ibu jari tangan kiri [yang di atas tu] perlu dirapatkan, jangan jungkit ke atas. Sebab kalo ibu jari tangan kiri tu ternaik ke atas maksudnya ajak berlawan.

Warming tu pergerakannya senang dan perlahan je. Tapi, berpeluh dan penat jugak tau. Jgn pandang rendah kat Tai Chi walaupun pergerakan dia lembut. Pergerakannya banyak memerlukan pinggang, jadi secara tak langsung usus dan buah pinggang turut bergerak. Maka iainya sangat bagus untuk kesihatan.




Cuba teka mana saya? Kekeke..

Sebelum saya pegi kerja semalam, suami saya check dulu baju mana saya nak pakai untuk kelas Tai Chi. Bila dia tengok baju tu tak seksi, baru lulus bawak baju tu. Heheh. Lepas ni nak beli baju Tai Chi dengan kasut flat. Yey! Shopping lagi.

13 comments:

  1. awak yg baju putih tu kot.
    yg pakai spek tu..ala..yg depan ahkak pink..
    muahahhaaha...

    ReplyDelete
  2. CikBolat : Wachaaaaa....

    Zareliqa : Jom la..jom la...

    Diana : Alamak.. betul la awk. tepat sekali. Tapi... syhhh... jgn bitau org ye, saya ni lelaki. Hehehe.

    ReplyDelete
  3. wah2...

    ade spotcheck dl sebelum dpt join ek..

    ekekekkee...

    ReplyDelete
  4. saya baru nk gi men bekbinten..
    men mlm2 la beh.. moh

    ReplyDelete
  5. missSenget : Ha ah... Dia tak suka saya mendedahkan kegemukan saya dikhalayak ramai.

    Izzy : Yeahh... Like that.

    nur Muhammad : Moh, nok ikut gok. Main mlm2 terasa mcm Dato Lee Chong Wei la.

    ReplyDelete
  6. best baca blog nie...tinggal jejak kat sini yek...hehehe

    ReplyDelete
  7. eksais yg cepat turunkan berat badan..akk pernah buat dulu..

    ReplyDelete
  8. Che Anne : Mekasih. Kalo best, pekata follow.

    Kakyon : Skrg dah tak buat dah ke?

    ReplyDelete
  9. u kelas tai chi ni kat ane ye.. puas cari ni... minat..

    ReplyDelete
  10. u kelas tai chi ni kat ane ye.. puas cari ni... minat..

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...