Iklan! Iklan! Sila Click!

02 September 2011

Popia Gulung Sira Pedas

Sejahteralah ke atas kamu...

Rajin le plak saya menggentel kulit popiah ni. 2 peket saiz besar hokey... Hebat bukan? Nak resepi ke? Meh la saya kongsi la juga. Rasanya kat blog lain banyak resepi bleh dpt.

Nisbah dia ;

Bahan sira:
1 sudu cili mesin [mak aku kata bleh guna cili kering blended atau cili boh]
6 sudu gula
1 ulas bawang putih [kecik punya].
1 sudu cuka
Gula, garam ikut suka hati nko.

Bahan kulit popia;

Tepung gandum
Garam
Air
Hahahah...beli je la kulit popia yg segera tu. Apa la nak susah-susah buat kan?

Memula, amik sekeping kulit popiah. Saiz besar lebih afdol. Letak straw minuman kat tengah-tengah kulit popia yg dibentang tu pastu gulung. Jadi gulungan itu akan kemas dan sekata. [Teknik ni saya dapat daripada blog seseorang. Tapi tak ingat dah blog apa.]. Nanti gulung banyak-banyak jadi cenggini;



Lepah tu mu guting pendek-pendek. Biar jadi lagu nih!



Untuk lekatkan hujung gulungan kulit popia tersebut, gunakan telur yang telah dipukul-pukul manja, sapu pakai berus. Baru le jimat telur tu. Kalo guna jari tangan atau kaki, nanti melekit-lekit pastu telur tu cepat je kering. Pastu nak pastikan kulit popia yg dah siap digulung tu tidak melekat-lekat antara satu dengan lain, tabur skit tepung gandum. Jangan guna tepung pelita plak. Kuikui.

Then goreng guna Sunflower Oil jenama Olife. [Poyo je lebih, konon-konon mementingkan kesihatan la ni... ]. Gambar selepas digoreng saya tak sempat nak amik. Sebab lupa kebana. Part nak menggoreng ni, kalau nak senang, beli la tapis besi utk bantu sudip masa nak angkat gorengan kamu. Cepat skit tos. Pastu akan lebih selamat daripada risiko kehangusan dan kebuangan sisa yg tak jadi.

Untuk siraan. Blend cili kisar dgn bawang putih. Kasi lumat itu garlic. Tumis kisaran itu dgn minyak yg very sedikit supaya popia kamu nanti tak berminyak secara melampaui batas. Bila dah pecah minyak, masukkan garam, gula dan cuka. Tunggu sampai semua bahan itu berbuih kesemuanya... Tutup api. Tuang cecair itu ke dalam bekas popia yg siap digoreng tadi. Gaul sebati. Biarkan kering. Simpan dalam bekas kedap udara dan kalis peluru.


3 comments:

  1. sedap bangat..kawe da makan dulu dari demo mak long!!!

    ReplyDelete
  2. saya nk tyer kenapa popia siro pedas saya lemau yeaaa...

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...