Skip to main content

Popia Gulung Sira Pedas

Sejahteralah ke atas kamu...

Rajin le plak saya menggentel kulit popiah ni. 2 peket saiz besar hokey... Hebat bukan? Nak resepi ke? Meh la saya kongsi la juga. Rasanya kat blog lain banyak resepi bleh dpt.

Nisbah dia ;

Bahan sira:
1 sudu cili mesin [mak aku kata bleh guna cili kering blended atau cili boh]
6 sudu gula
1 ulas bawang putih [kecik punya].
1 sudu cuka
Gula, garam ikut suka hati nko.

Bahan kulit popia;

Tepung gandum
Garam
Air
Hahahah...beli je la kulit popia yg segera tu. Apa la nak susah-susah buat kan?

Memula, amik sekeping kulit popiah. Saiz besar lebih afdol. Letak straw minuman kat tengah-tengah kulit popia yg dibentang tu pastu gulung. Jadi gulungan itu akan kemas dan sekata. [Teknik ni saya dapat daripada blog seseorang. Tapi tak ingat dah blog apa.]. Nanti gulung banyak-banyak jadi cenggini;



Lepah tu mu guting pendek-pendek. Biar jadi lagu nih!



Untuk lekatkan hujung gulungan kulit popia tersebut, gunakan telur yang telah dipukul-pukul manja, sapu pakai berus. Baru le jimat telur tu. Kalo guna jari tangan atau kaki, nanti melekit-lekit pastu telur tu cepat je kering. Pastu nak pastikan kulit popia yg dah siap digulung tu tidak melekat-lekat antara satu dengan lain, tabur skit tepung gandum. Jangan guna tepung pelita plak. Kuikui.

Then goreng guna Sunflower Oil jenama Olife. [Poyo je lebih, konon-konon mementingkan kesihatan la ni... ]. Gambar selepas digoreng saya tak sempat nak amik. Sebab lupa kebana. Part nak menggoreng ni, kalau nak senang, beli la tapis besi utk bantu sudip masa nak angkat gorengan kamu. Cepat skit tos. Pastu akan lebih selamat daripada risiko kehangusan dan kebuangan sisa yg tak jadi.

Untuk siraan. Blend cili kisar dgn bawang putih. Kasi lumat itu garlic. Tumis kisaran itu dgn minyak yg very sedikit supaya popia kamu nanti tak berminyak secara melampaui batas. Bila dah pecah minyak, masukkan garam, gula dan cuka. Tunggu sampai semua bahan itu berbuih kesemuanya... Tutup api. Tuang cecair itu ke dalam bekas popia yg siap digoreng tadi. Gaul sebati. Biarkan kering. Simpan dalam bekas kedap udara dan kalis peluru.


Comments

  1. sedap bangat..kawe da makan dulu dari demo mak long!!!

    ReplyDelete
  2. saya nk tyer kenapa popia siro pedas saya lemau yeaaa...

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Tukang Urut - Therapist - Massage

  Sejahteralah ke atas kamu.... Selepas membaca coretan seorang rakan blogger tentang topik yang sangat random, dan katanya dia lagi suka menulis blog macam konsep tulis diari, aku pun dapat rasa bahawa aku pun sebenarnya macam tu. Aku suka tulis blog, suka tulis deep thought aku, suka tulis apa yang aku rasa sama macam dia, suka tulis blog macam tulis diari.  Bosan sebenarnya nak buat content blog yang begitu ilmiah. Aku cuma nak orang lawat blog aku dan baca apa yang aku taip. Tapi kalau nak harapkan follower aku, ermmm... mcm ada tak sampai 10 view je. Post yang review tempat makan, yang review movie atau drama, ada la tinggi sikit sebab mungkin orang Google keyword yang mengena ke blog aku. Nak cerita tentang tukang urut. Aku ni, selalu ada perasaan yang aku ni sebenarnya gifted, insan terpilih. Walaupun sebenarnya, setitik zarah pun takde gifted-gifted nya la. Hahah. Gifted dgn perasaan syok sendiri je ada la.  Perasaan gifted ni, aku konon-kononnya suka nak tolong o...

Etika Blogging Dan Blogwalking

Sejahteralah ke atas kamu.... Biasanya blogger suka share tips untuk naikkan traffic dan tingkatkan pendapatan melalui iklan tak kira la melalui NUffnang atau AdSense dan sebagainya. Tapi jarang orang nak cerita tentang etika berblog. Etika ni bukanlah peraturan yang WAJIB dilakukan, tapi bak kata orang-orang tua, LEBIH MANIS atau sopan. Etika menulis blog; 1. Jangan copy bulat-bulat apa yang blogger lain tulis pastu ko claim itu hak cipta terpelihara kamu sendiri. Shame on you la Joe. Kalau nak copy paste, sila beritahu daripada sumber mana kamu dapat artikel tu. Peraturan ini tidak kiralah sama ada tuan punya blog tu dah izinkan secara terbuka yang dia tak kisah orang nak copy bulat-bulat atau tuan blog tak izinkan. Copy paste itu adalah sesuatu yang tidak beretika dalam dunia blog. *Rasanya point ini semua dah tau kan? 2. Jangan tulis tentang apa yang kamu tak tau. Yang ni saya rasa saya penah jugak buat kot dulu-dulu. Biasa la. Budak baru belajar blogging. Tapi sekarang saya dah in...