Skip to main content

Buffet Romdhan

Sejahteralah ke atas kamu...

Saya tak biasa sangat berbuka puasa di tempat-tempat yang hebat atau yang mahal-mahal. Biasanya makan kat umah je. Dulu masa bujang, on the way balik umah dari ofis saya singgah beli sebungkus nasi dan kuih 3 pieces, dah. Makan le ko kat rumah sensorang. Bila dah kawen pun still berbuka puasa kat umah, cuma skrg kena la masak. Kalo nak beli, banyak mana nak beli ye tak? Karang suami saya nak ulang makan. Pastu utk sahur sekali. Bengkrap tokey tudung.

Semalam saya berbuka di Hilton KL. Hilton KL ni kira boleh tahan jugak la hebatnya makanan dia. Tapi tempat dia sangat crowded. Sempit giler. Kalu nak bergerak dari satu lubuk makanan ke lubuk makanan yg lain, kena tunggu turn, hanya untuk lalu kat laluan tu. Belum part nak amik makan lagi.

Bagi saya, taraf HEBAT bagi sesuatu tempat makan yang menyediakan buffet Ramadhan saya tentukan dengan beberapa kriteria iaitu jika buffet itu menyediakan;


  1. Segala jenis seafood termasuk oyster[walaupun aku bleh termuntah makan osyter terutamanya yang mentah diperah limau tu], udang yang dimasak berbagai jenis [goreng tempura, bakar, stim, bla..bla..bla], sotong, ketam besar-besar, ikan mahal-mahal termasuk shark-fin[wp aku tak makan jugak huhu].

  2. Kambing panggang yang sedap yang available dengan banyaknya, maksudnya lepas habis, mereka refill, so takkan ada orang yang tak sempat makan. Kambing pun saya tak berapa makan sangat. Tapi bleh le try skit2. [Kalau ada kambing, tapi rasa dia tak sedap, maka tak hebat.]

  3. Booth makanan yang banyak jenis, ada kaunter mee, kaunter satay, kaunter bubur-bubur, kaunter pasta, kaunter mcm-mcm le. [walaupun aku takkan dpt melantak semua sekali, tapi asalkan setiap jenis aku dapat amik sesudu atau seketul kecik pun jadi le. Mesti rasa semua.].

  4. Mesti ada coklat fountain di bahagian desert disertai dengan strawberry. Part ni, kalo 3 yang kat atas tu tak ada pun, saya terus otometik bagi rate 'hebat' untuk tempat tu. Pilih kasih lagi. Hahaha.. nak tengok tempat makan tu high class ke tak, tengok le desert dia. Kalau ada segala jenis coklat mousse, cheesy kek, creamy pudding, maka otometik le kita bleh tau tempat tu bermodal besar dan boleh sediakan makanan-makanan yg mahal. Nyum.... Deliciousssssss... Betul-betul ho liawww...

  5. Ada sushi.

  6. Ada air longan [padahal bukan aku amik pun kalau ada. Saje nak tamak]

  7. Pastu ada makanan-makanan best yang tak dapat dijumpai di kedai makan Asam Pedas Sri Melaka atau di kedai-kedai nasi campur yang lain. Contoh macam Chicken Boxing Stew, Ikan Garupa Goreng Tempura, haaahhh tu je la yang saya ingat hehe.. Sakai jugak la kalo asyik lupa ni.

  8. Ada Ahmad Izham Omar, hahahahah. Semalam ada Ahmad Izham kat Hilton. Dengan wife dia. Huu.. itulah lelaki pojaan saya dulu semasa saya bujang. Sebab dia muda-muda dah jadi CEO Media Prima.



Ok, habis citer.

Comments

  1. huwaaaaa...aku teringin nak g buffet yg ada coklet fountain... kat bangi hr 2 ada coklet fountain tp coklet dia cair...x best lgsg

    ReplyDelete
  2. Shangri-La RM125.00 sorg...kalau org blanje blh la....kalau sendri bayar membazir je huuu...byk bende nak kene kuar $$$ utk raya

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Saya Nak Ubah Penampilan Dan Imej

Hana Tajima Sejahteralah ke atas kamu... *Sedang saya menaip entry yg terdahulu tadi, rupanya ada orang sedang memerhatikan saya atau lebih tepat jika saya katakan yang saya sudah terkantoi... dengan Bos-Yang-Datang-Ofis-Pakai-Kemeja-Dan-Suar-Slack-Bersama-Kasut-ADIDAS-Samba-Dengan-Selamba. Fuhhh...mengah! Mengah! Karbon Dioksida! Karbon Dioksida! *Apa ko ingat ko pokok? Ehehehehe... *Gelak seperti Si Khinz dalam games Angry Birds. Famous jugak fesyen ber-shawl sekarang ni kan?[*nama saintipik dia saya bagi = shol] Kalau tengok kat blog-blog gadis-gadis rumaja, bukan main syok lagi tengok mereka menggayakan shol. Cantik jugak. Belit-belit sana-sini. Malah ada yang rajin siap buat tutorial cara-cara pemakaian shol seperti mereka atau ada juga yang ajar cara nak pakai shol ala-ala Hana Tajima*. Kalau tengok cara mereka pakai, macam senang je. Tapi cuba ko balik umah, buat. Mamfus. Kalau muka panjang dengan dahi yang luas [luas ye, bukan jendul], hidung mancung macam Irma Hasmie dan mata...

Etika Blogging Dan Blogwalking

Sejahteralah ke atas kamu.... Biasanya blogger suka share tips untuk naikkan traffic dan tingkatkan pendapatan melalui iklan tak kira la melalui NUffnang atau AdSense dan sebagainya. Tapi jarang orang nak cerita tentang etika berblog. Etika ni bukanlah peraturan yang WAJIB dilakukan, tapi bak kata orang-orang tua, LEBIH MANIS atau sopan. Etika menulis blog; 1. Jangan copy bulat-bulat apa yang blogger lain tulis pastu ko claim itu hak cipta terpelihara kamu sendiri. Shame on you la Joe. Kalau nak copy paste, sila beritahu daripada sumber mana kamu dapat artikel tu. Peraturan ini tidak kiralah sama ada tuan punya blog tu dah izinkan secara terbuka yang dia tak kisah orang nak copy bulat-bulat atau tuan blog tak izinkan. Copy paste itu adalah sesuatu yang tidak beretika dalam dunia blog. *Rasanya point ini semua dah tau kan? 2. Jangan tulis tentang apa yang kamu tak tau. Yang ni saya rasa saya penah jugak buat kot dulu-dulu. Biasa la. Budak baru belajar blogging. Tapi sekarang saya dah in...

Panduan Memilih Buah Oren - Hanya Untuk Orang-orang Yang Belum Tahu

Sejahteralah ke atas kamu... Jika membeli buah oren sama ada untuk dibuat jus atau untuk dimakan begitu sahaja, pasti akan terasa berangin je seluruh badan apabila buah oren yg dibeli tersebut rasanya masam, betul tak? Ada orang kata oren Sunkist manis[*hanya sekadar memberi satu contoh]. Tapi kenapa kalau kita beli oren Sunkist, tak pernahnya nak manis. Kadang-kadang je manis, dan selalunya bapakkkk le masam. Why? Adakah salah Sunkist? Bagaimana nak tahu buah oren itu manis atau masam sebelum kita membayar harganya dan bawa pulang ke rumah dan makan kemudian terperanjat sampai bersimpul gigi sebab terlampau masam buah oren itu? Sebenarnya kalau nak pilih oren yang manis dan sedap dimakan, bukan dilihat pada jenama buah oren itu. Sunkist itu hanyalah jenama. Tapi yang membezakan tahap kemanisan buah oren adalah JENISnya. Tidak kiralah sama ada jenama buah oren itu Sunkist, Blue Field, King B, King Crown atau Tat Sing [eh, Tat Sing tu jenama selipor Jepun.], yang penting sila pastikan ...