Skip to main content

Sosej Gulung Roti - Sausage Roll



Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini....

Saje nak kongsi. Teknik-teknik membuat kuih yg tak le gempak mana pun. Senang dan ringkas saja.

Bahan-bahannya ialah...

  1. Sosej [Jika sosej yg panjang, boleh potong 2]
  2. Roti [Bahagi sekeping roti menjadi 2 keping yg lebih kecil]
  3. Telur [Sila belasahpukul telur tersebut]
  4. Serbuk roti [Serbuk roti atau bread crumbs ni saya buat sendiri. Rupa dia macam serbuk kacang kan? Memang la warnanya agak keperangan sebab saya menggunakan roti wholemeal yg penuh serat Gardenia.]






Cara-caranya :


  1. Gulung sosej dengan roti yang telah dipotong 2 itu.
  2. Dihujung gulungan, sapukan telur menggunakan berus. Kemudian, setelah roti tersebut melekat;
  3. Sapukan pula telur di keseluruhan roti tersebut. [Menggunakan berus dapat menjimatkan telur. Kalau main celup je dalam telur, nanti roti tu serap telur. So, telur akan cepat habis. Ko paham ke dok ni? Haa.. kalo faham bagos!]
  4. Roti yg diselaputi telur itu, kemudiannya digolekkan di atas bread crumbs atau serbuk roti.
  5. Salut dengan serbuk roti sehingga meliputi seluruh permukaan roti. Jangan beri peluang kepada roti itu menampakkan kulitnya. Ajar skit roti tu bersopan. Jangan nak bogel-bogel.
  6. Susun dalam bekas kemudian simpan di dalam peti sahaja jangan simpan di dalam hati kerana jika simpan di dalam hati, nanti susah nak keluarkan semula daripada hati tu sebab mungkin serbuk roti tu melekat kat hati. Tapi kalau nak makan terus, boleh goreng je terus, takyah simpan-simpan.

Comments

  1. Yang ni simpan kat dalam peti tu eh? bila boleh makan ni? hmmm..keje makan je kan ish..ish..

    ReplyDelete
  2. Hahaha... Nampak aje dia tu. Syg ingatkan nak goreng pagi td, tp takde minyak masak. Dah habis lupa nak beli semalam. Nak kirim dgn baby, baby pun balik lewat smlm... So, pagi esok la nampak gayanya. :). *Baby kuat makan. Kekeke.

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panggilan Manja Geli-geli Sewaktu Bercinta

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini... Pernah bercinta kan? Bleh tanya skit? Kamu panggil pasangan kamu dengan panggilan apa? Nama dia? Atau nick name mcm 'Bunny', 'Cutie', atau 'si comel' atau 'handsome'? Hehehe... Best kan bercinta ni. Sebab boleh tergedik-gedik dan ada orang layan. [Owhh..miang nya statement ku ini....] Ada banyak panggilan-panggilan manja untuk pasangan-pasangan bercinta. Dan semuanya terpulang la kepada tahap gedik dan miang masing-masing kan? Ok, meh la baca apa benda yang aku merepek tentang panggilan-panggilan manja ni; 1. Sayang - Panggilan yang paling tipikal dan paling banyak orang guna utk panggil pasangan mereka. Kadang2 kalo orang melatah pun, panggil kita sayang gak kalo kita dah buat dia terkejut. Kehkeh... Tapi best je kalo org panggil kita sayang. Rasa mcm lembut dan disayangi... Tahap gedik : 80% 2. Ayang - Ni lebih kurang mcm panggilan 'sayang' gak, cuma dlm versi pelat dan lebih manja lagi. Saya