Iklan! Iklan! Sila Click!

19 July 2011

Anak Ko Comel Ke Tak Comel?

Sejahteralah ke atas kamu...

Dengan persoalan di atas itu, saya rasa.... mana-mana mak ayah dalam dunia ni pun akan kata anak mereka comel. Dan kebanyakan anak-anak memang comel pun. Ye lah. Sebab mereka kecik. Anak-anak ni seolah-olah seumpama versi mini kepada mak ayah mereka. Cuba bayangkan kamu melihat seseorang yang mukanya sebijik macam saya, perangai pun macam saya tapi dia kecit je. Comel tak? [*Bluweekkkk... nak perasan diri sendiri syomel latewww... nyampah tawww].. Sama juga kalau kita tengok replica gajah yg dikecilkan 90%. Saiz dia jadi kecil then kita akan rasa ia sangat key-yoort!!

Tengahari buta ni ada hati nak membebel plak. Dengan ini diisytiharkan bahawa : Anak-anak. Yang mencomelkan mereka selain daripada rupa yang comel, ialah karektor mereka. Bagaimana mereka respon terhadap sesuatu sama ada pasif, aktif, agresif. Cara mereka bercakap. Cara mereka melakukan apa yg kita arahkan. Ada anak-anak yg memang ditakdirkan dengan rupa paras yg comel. Tapi ramai anak-anak yang rupa paras biasa-biasa je, namun sangat comel di mata kita. Sebab karektor tu la tadi. Cara mereka angguk kepala terhadap soalan yang sama yang ditanya berpuluh-puluh kali kepada mereka. Cara mereka bermain barang-barang yang bukan permainan pun, seperti main sayur kubis, main payung, main kain batik mak dia, sebagainya. Juga cara mereka menangis kerana sedih selepas dimenyakat oleh mak mereka sendiri. Juga cara mereka ketawa kepada lawak tak kelakar yang kita buat. Kesiankan anak-anak ni?

[*Aku selalu buli anak-anak sedara aku yg berduyun ituuu... Dulu aku tak risau pun kalau anak sedara aku membesar dan dah jadi tak best utk buat main, sebab aku tau lepas tu akan muncul lagi dan lagi dan lagi anak buah lain yg baru lahir. Tapi now, aku rasa banyak kilang produce anak dah tutup dalam family aku. Kena tunggu anak aku la plak nampak gayanya ni. Baby.... Amacam? Bila kita nak dapat the real 'baby' ni? Are you ready to be bullied? Masa mula-mula aku dapat anak sedara dulu masa tu umur aku 4 tahun. Aku rasa excited giler. Tapi selepas 31 kali, perasaan tu makin lama makin biasa je. Sebab anak-anak sedara ni, patern dia yg aku nampak.... masa dia kecik, kita manjakan dia, mandikan dia, tolong tukarkan lampin mereka, tidur dengan dia [bukan pedophile ye..], masa tu dia jinak. Lepas dah besar skit, mula nakal, dia dah tak berapa jinak. Bila masuk skolah, bila dia dah mula ada minat pelik dia sendiri seperti minat Justin Bieber ke, kita dah makin tak rapat dengan dia. Pastu bila dah remaja, masuk skolah menengah, mereka dah menyendiri, bukan sebab sombong, tapi sebab malu-malu.. Then bila dah besar, dah kerja... bz dengan kerja. Anak sedara aku pun ramai yg dah besar. Semua peringkat ada, dewasa, study IPT, sekolah menengah, sekolah rendah, tadika, belum skolah dan bayi. Fuhh... Ramai seriously. Tapi seronok giler time balik kampung ramai2. Pegi mandi sungai ke. ].

Jadi menyimpulkannya dengan, "jangan pelik kalau ada orang kata anak dia comel sedangkan di mata kamu, anaknya biasa-biasa ajaaaa..."

*Panjang nak mampus aku meleret. Hahaha.. Padan muka ko.

6 comments:

  1. lid - baby mestila comey..sebab mereka suci dari dosa..

    ReplyDelete
  2. baby aku comei pasal aku kan comei hahaha...mana lg tumpah kuah kalo x kat nasi kan (ko jgn termuntah udah...kalo muntah 2 kompom ehem2 hehe)

    ReplyDelete
  3. kawan aku masa matriks dulu penah cakap, dia takut kalau ada anak & anak dia tak comel, nanti dia tak sayang kat anak tu. ntah apa-apa la.

    ReplyDelete
  4. Puteri : Ye..ye.. InsyaAllah anak ko comel mcm jimmy shanley.. *kasi can kat ibu mengandung.

    Kakak Chomel : Pergh.. saikonya kawan ko tu.

    ReplyDelete
  5. erkk...nama aku kuar puteri ke!! bio la..layankan aje...jimmy shanley!! hensem...suke2 (dlm ati : cian kat jimmy)

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...