Iklan! Iklan! Sila Click!

20 December 2016

Menyokong Hobi Suami, Redha Atau Tidak?

Sejahteralah ke atas kamu....

Aku sebenarnya bersyukur sebab suami aku tak ada hobi yang boleh bawa mudarat (baca: akaun bank). Hobi suami aku hanya bersukan. Itu pun main bola je. Takde la hobi dia suka modify kereta ke, hobi sukan mahal macam golf ke, atau hobi yang perlu keluar berhari-hari seperti memancing. Dulu ada la hobi berkayuh basikal. Pergi jelajah Malaysia dengan berbasikal. Cuma sekarang dah sendu. Syukur alhamdulillah la sebab dah sendu. Kehkeh.

Hobi bermain bola suami aku tu pun tidaklah sekritikal mana. Walaupun minat dia terhadap sukan bola sepak tu setinggi minat Ramli Sarip terhadap muzik rock, tapi kalau aku buat statistik, setahun tu tak sampai doblas kali pun dia main bola. Cuma baru-baru ni, dia mula main takraw seminggu paling sikit pun 3 kali training. Ada la tournament yang dia akan join bulan 2 tahun depan. 

Aku ni bukan apa, aku suka hasben aku bersukan. Sekurang-kurangnya ada juga la keluar peluh. Memandangkan makan dah semakin berselera. Tau-tau je la kan, aku ni dah la rajin masak, kalau aku masak memang terlampau sedap pulak tu. (Dilarang percaya). Nak suruh keluarkan peluh dengan berkebun, macam jauh air fryer daripada power point. Bagus. Eloklah suami aku nak bersukan. Sila. Silalah sokong hobi bersukan suami you all. 

Tapikan.... Bersukan tu memang tak ada masalahnya. Walaupun time dia away from home tu kita ni dah macam orang giler uruskan anak-anak. Kang tetibe anak berak berjemaah. Kang sorang nak biskut. Sorang nak susu. Sorang nak baring kat mama, sorang nak makan bubur. Pastu sorang nangis nak tido, sorang lagi tukang kacau yang nak tidur tu. Belum kira lagi yang si kecik tu tak boleh mama hilang daripada radar pandangan dia. Mulalah nak menangis kwaaa kwaaa kwaaa macam baby yang baru lahir. Selalu dengar kan, mak-mak ni nak mandi pun tak sempat. Memang betul tu. Itu semua kita hadapi dengan kesabaran tahap Sabaruddin. Yang menjadi masalahnya bukan semasa kejadian dia gi berhobi-hobian tu. Sebaliknya sewaktu dia balik rumah lepas dia bersukan tu. Haaa, yang tu biasanya aku pandang kecik besar je suami aku. Ngeh ngeh. 

Dia kan, bila dia balik daripada beraktiviti sukan dia tu, mula-mula dia sakit badan. Sakit peha la. Sakit ankle la. Pastu bisa sana, bisa sini. Tu takpe lagi. Bila dah bisa sana bisa sini tu, haaaa part dia tido mata rabak tu yang aku paling stress. Maksudnya, bila dia dah mula tidur tu, aku juga la yang kena handle anak-anak. Anak sulung aku ni, dia nak ada orang layan dia bermain secara fizikal. Main lawan-lawan ultraman ke, boboiboi kuasa halilintar ke macam-macam lah. Nak harap mama main gitu, memang mama tiada bakat. Kalau suruh mama bercerita, mama boleh. Kalau ajak mama susun puzzle, mama boleh lagi layan. Tapi kalau tetibe nak main ultraman pastu suruh mama jadi raksaksa, mama sentap. Hakhak. So, bila aku tak layan dia main berlawan, dia main berlawan dengan adik. Huhu. Adik awak baru 8 bulan nak oii. Baru je reti duduk. Naya je ke adik tu.

Gitu la efeknya bila papa dia balik daripada bersukan. Heheh. Tapi takde la teruk mana pun. Aku nak marah pun takde alasan. Sebab suami aku memang tolong aku buat kerja rumah. Dia memang dah pastikan semua kerja yang aku patut buat, dia selesaikan dulu. Dan tugas aku sewaktu dia pergi bersukan hanyalah menjaga anak-anak je. Kira okaylah tu. Kalau tidak semakin gila la aku jadinya. Aku fikir, kalau dia ada hobi lain yang lagi mengabihkan duit atau yang mengabihkan masa, lagi la stress aku kang. Jadi, wanita... Terimalah hobi suami masing-masing dengan hati yang lapang walaupun kita perlu tepuk bahu sendiri sambil berkata, "Bertabahlah", semasa ketiadaan dia di rumah. Asalkan suami happy, insyaAllah kita akan happy. Dan asalkan hobi dia tu tak begitu melampau, pejam mata je la sambil terbayangkan dapat mandi dengan tenang sambil berenang-renang bersama dolphin bercorak zebra di kepulauan Hawaii.

7 comments:

  1. Bertabahlah bila dah jadi mak-mak ni. Tiada lagi 'me time'. Nak makan kopok dan eskrem pon kena kongsi dengan ank. Aduhai sadisnya 😵😵😵😵😵

    ReplyDelete
  2. Hahaha...tu baru anak 2. Kot sedozen, guane gamoknye? Salam kenal, silent reader (kak Ziel)

    ReplyDelete
  3. Bertabahlah wahai kaum ibu sekalian.

    ReplyDelete
  4. Hahahaha...ingat ke apala td..
    Hubs rin suka joging pg..ptg pun dia rajin joging..
    Maklumla nk bersaing dgn bini msh muda ni..hahaha tp ada 1 hobi hubs yg xblh blah is dia suka ajak jalan2 kat mall..pastu mulala terbeli itu inj...bini dia la tu..hahahhaa

    ReplyDelete
  5. hahaha... bertabahlah kak... lama xdtg sini..

    ReplyDelete
  6. kui kui kui....tabahlah hati...memang kena redha kan..oklah tu hobi dia tu terbaik jugak...:)

    ReplyDelete
  7. nak tak nak..bila dh kawen kita kna saling myukai hobi masing2.. hehe..
    kan biasakan diri n redhakan jugak... hehe..

    mcm papa fasya suka naw-naw layan movie tamil.. mula2 mmg xleh layan gak..last2 kt plok over drp dia.. hehe

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...