Iklan! Iklan! Sila Click!

04 December 2016

Luth Yang SANGAT Talkative

Sejahteralah ke atas kamu..... 

Aku cuba nak jadi seorang hemak yang saksama ni. Oleh sebab post terakhir dalam blog ni ialah tentang Yafith, takkan la aku tak buat post pasal Luth pula. Betul tak? Kita semestinya lebih afdhol berlaku adil terhadap anak-anak kitcheww kan?

Lokasi: Gambang Waterpark & Resort City semasa temabuilding aku.


Luth ni, umur dia tiga tahun, 8 atau 9 bulan. Melampau kan. Malas nak kira. Hahah. Tahun depan dia 4 tahun. Aku belum ada plan untuk masukkan dia ke sekolah sebab aku nak sekolahkan dia tahun 2018, semasa umur dia 5 tahun. Lagipun, aku tiap-tiap haghi 'sekolahhhhkan' dia. Hehe. 

Sian Luth dapat mama garang. Bajet guru mengaji sangat aku bila aku ajar Luth mengaji, aku pegang rotan. Batang belon yang dapat masa birthday party bulan April lepas aku guna buat rotan. Cermat sangat family aku ni. Sampai benda gitu pun aku tak buang. Aku ajar Luth mengaji guna muqaddam. Macam yang aku guna masa kecik-kecik dulu. Tak gunakan iqra' pun. Kuno pulok rase. Tapi kan.... Saje nak kongsi, ajar anak kecil mengaji, ya Allah subhanallah....  Heart- melting sangat tau. Comel gile vavas. Ajar baca surah An Nas. Part yang 'allazi, yuwas wisufi' tu comel gile dia sebut. Macam 'witupi-tupi' lebih kurang la bunyi dia. Aku tahan je nak gelak. Muka buat serius, tapi dalam hati aku dah berguling-guling dah aku ketawa ni.

Sayang sangat ke adik dia terrr..

Luth ni kan, vocabulary dia aku consider sebagai agak memberangsangkan juga. Banyak juga benda yang dia kenal, terutamanya haiwan. Tu pun sebab tengok TV channel Zoo Moo. Dah kenal la lemur ekor cincin, katak marsupial, anaconda dan ntah mende-mende lagi la. Kang tengah-tengah main terlompat-lompat, tetibe je berlakon jadi 'arapaima'. Ko mampu? Ko tau arapaima tu apa? Aku ni, selamat la aku minat haiwan dan suka pergi zoo. So, aku masih lagi tau arapaima tu apa. Hehe. 

Luth boleh beza antara monkey dengan beruk. Dia tau orang utan tu spesis beruk ke monyet. Dia tau harimau bintang ada 3 jenis iaitu Leopard, Cheetah dan Jaguar. Kalau tunjuk corak harimau bintang pun dia boleh kenal yang mana leopard, yang mana corak cheetah dan mana corak jaguar. Lagi apa ye. Owh... Luth tau juga habitat beberapa jenis haiwan macam zirafah, zebra, hippo tinggal di Africa. Polar bear di Antartika. Alligator dok dalam sungai. Monkey di dalam hutan. Aku ada la ajar kangaroo dan panda dok di mana. Tapi tak beriya sangat aku ajar. Penah ajar sekali je kot. 

Aku tak ajar Luth cakap omputih sangat. Maklumlah kan.... Aku bukan pandai sangat sfeking homputih. Sebab utama ialah menurut pakar kanak-kanak, lebih elok ajarkan mother's tongue dulu kepada anak. Mahirkan bahasa sendiri dulu baru la mahirkan dia dengan second language. Tapi kalau macam Erra Fazira ajar anak dia bahasa Inggeris sebagai bahasa utama, itu terpulang kepada masing-masing kan. Tiada peraturan betul atau salah. Didiklah anak ikut kesesuaian dan kehendak kita sebagai ibu bapa. Betui tak? Apa yang aku ajar Luth, supaya dia tak jauh ketinggalan, ialah english by word, not by sentence. Dia masih lagi tau giraffe tu zirafah, zebra tu kuda belang, starfish tu tapak sulaiman, sea horse tu kuda laut, buaya tu crocodile atau Alligator dan sebagainya. Dia sebut crocodile pun comel sangat. Bunyinya macam, 'krokodaiyo'. 

Tapi kan, Luth ni bila aku tanya, dia nak gi sekolah ke tak, dia kata taknak. Dia boleh kata, "takyah la nak sekolah-sekolah. Nak duduk dengan mama je kat rumah.". Dah canner? So sekarang ni aku dah start melobi Luth pasal betapa indahnya alam persekolahan. Ada playground. Boleh main puzzle. Ada ramai kawan-kawan. Boleh pakai beg sekolah robot, kasut sekolah cantik dan macam-macam la. Buat masa ni dia masih belum termakan lagi. Huhu. 

Luth ni dia suka bercakap. Suka bertanya tu standard la kan kanak-kanak yang baru nak naik. Memang gitu. Ada sekali tu, masa aku tengah suap nasi kat dia. Masa tu kul 12 malam. Tetibe je dia kata dia lapar nak makan nasi. Terhegeh-hegeh la mak panda ni keluarkan balik nasi daripada dalam peti untuk bagi dia makan. Selamat la baru simpan nasi tu, so masih suam2 lagi tak perlu dipanaskan. Tengah-tengah makan tu, tiba-tiba Luth turun dari kerusi dia, dia datang kat aku dan kata, "mama, nak peluk mama". So, aku peluk la dia. Pastu nak tau dia cakap apa, "mama lahirkan Luth ke?". Uih, ni dah nak hampir sipi-sipi soalan KBAT ni. So, aku jawab dengan penuh kasih sayam, "ye sayang. Mama la yang lahirkan Luth.". Then dia sambung, "Tima katih mama sebab lahirkan Luth". Ko rasa kalo ko jadi aku waktu tu? Aku ni, dah macam nak menitik air mata. Last sekali dia cakap ayat yang tiap-tiap hari dia cakap, "tayanggg mama". Owhh.. Air mata bertakung. Dia baru 3 tahun, tapi pick up line dia, cia cia sangat. 

Itulah sedikit kisah tentang progress Luth. (apa??! 'sedikit' ko kata??! Macam panjang berjela je. Mueheh.)

KBat. Opppss.  KBai!




7 comments:

  1. aku xleh istiqamah mengajar luth.
    niat menag nak ajar dia ngaji, tp..tulah...mak nya x istiqamah, x sabar.

    ReplyDelete
  2. hi,saya singgah sini sambil follow and klik nuffnang :)

    ReplyDelete
  3. Hahahha....syok baca..
    Tapi kan part kbat tu mmg melting la lyd..
    Aish suka dtg cium rin dan bgthu syg umi..

    ReplyDelete
  4. wahh.. dah besar dah luth sekarang... makin comel.

    ReplyDelete
  5. Lama betul bunda tak singgah kesini, Luth pun dah besar... yang baby tu adek Luth ke...

    ReplyDelete
  6. makin bijak Luth.. saya pun rasa terharu bab yang akhir tu..rasa sungguh dihargai..

    ReplyDelete
  7. haha tehibur auntie baca dik luth..nape comel ngatt...

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...