Iklan! Iklan! Sila Click!

18 December 2016

Drama Melayu Macam Ikan Pekasam

Sejahteralah ke atas kamu....

Drama Melayu ni ibarat seperti ikan pekasam. Busuk, masam. Rupa tak seberapa. Ketinggalan zaman. Kurang menyihatkan. Tapi..... Ramai orang suka.

Drama siri Korea pula seperti kimchi. Pedas dan masam. Katanya makanan yang paling menyihatkan di dunia, tapi still ada yang suka but ada juga yang tak suka.

Dan..... Drama siri Hollywood seperti burger. Nampak moden. Menyelerakan. Ada kelas. Complicated. Intelligent. Tapi, yang sebenarnya kalau dah burger, tetap burger. Tetap tidak menyihatkan.

Kebelakangan ini kalau ko perasan, drama Melayu yang keluar kat TV, tajuknya agak menggetarkan sumsum tulang. Itu baru tajuk, belum tengok lagi isi kandungan drama tu. Boleh bayang la betapa bergegarnya urat saraf ko bila tengok drama melayu yang tajuknya ala-ala 'suami ko sorang je la hensem kaya baik sweet' dan 'isteri ko sorang je la yang jelita lemah lembut menawan qolbu'. Kan bila buka topik drama Melayu ni, kibod warrior kat media sosial semua sarkastik dengan tajuk drama. Pastu kutuk memang kaw-kaw punya.

Aku memang la tak tengok drama Melayu. Tapi, aku tak setuju dengan orang yang suka kondem drama Melayu dengan cara yang tak membina. Kalau setakat kutuk cara implementasi drama tu, yang memang kita tau langsung tak realistik, itu okay lagi. Cuma jangan sampai kurang ajar mengutuk dan menghina orang yang menonton drama Melayu. Sebab apa? Sebab bukan semua orang seleranya sama macam selera ko.

Kalau ko jenis yang layan drama bersiri tahap pemikiran aras tinggi macam siries daripada Hollywood, dan sangat berbangga dengan tahap selera ko memilih bahan hiburan, tolong la jangan nak ketawakan orang yang layan drama Melayu. Kadang-kadang tu, orang yang layan drama Melayu t bukannya tak terpelajar pun. Tapi sebab dah selera hiburan mereka begitu. Ko nak marah kenapa? Ikut suka hati mereka la.


Kenapa ko nak marah kalau producer drama Melayu balik-balik buat drama yang sama je konsep dia. Lelaki kaya, anak chaebol ( chaebol ni kalau dalam bahasa korea merujuk kepada pewaris harta orang kaya gile babas ala-ala tahap tokei hyundai gitu), kacak giler vavi nak mamfus, cool gile, jatuh cinta dgn perempuan miskin. Pastu storyline dia sama je, ada tentangan keluarga, ada ancaman daripada pompuan hot sexy yang bimbo. Ulang alik, macam gitu je la jalan cerita drama Melayu. Tapi kita memang takleh salahkan producer sebab produce drama gitu. Sebabnya mereka kejar rating. Dan drama gitu, sama ada ko suka ke tak suka, ko kena terima hakikat yang peminatnya ramai dan menaikkan rating. Ko ingat kalau producer keluarkan drama Melayu ala-ala CSI, ko nak tengok ke? Ko tak tengok jugakkan? Dan yang pasti, makcik-makcik pengasuh yang suka layan drama Melayu pun confirm la tak tengok punya. Nak expect drama ala-ala CSI tu sebijik level dia macam CSI yang betul-betul memang a long way to go. At least bagi sokongan kat Gerak Khas tu dah membantu dah menaikkan rating. Tapi still ko tak tengok juga kan? Lagi sekali, yang tengok drama Gerak Khas dan bantu menaikkan rating ialah makcik-makcik yang masih tengok channel RTM.

So, orang yang tak suka nak tengok drama Melayu, jangan nak cakap banyak dan sesuka hati nak condemn je. Kalau ko nak tengok drama omputih, silakan. Kalau ko nak tengok drama Korea pun, silakanlah. Tak perlu nak kutuk sangat drama yang ko tak minat sebab ada orang lain yang minat. At least, respect la taste orang lain. Kalau yang mengutuk sangat tu seolah-olah ko paksa orang makan burger instead of ikan pekasam. Seperti ko dah paksa orang untuk suka makan benda yang ko suka makan tanpa menghormati selera orang lain.

Aku bukanlah nak membela sangat. Cuma aku nak belajar menghormati minat orang lain. Sebab kita ni bila kita terlampau banyak bagi komen, kadangkala kita tak sedar komen kita tu tak perlu keluar pun daripada jari kita. Cukup sekadar simpan dalam hati je lebih baik.

Okaylah. Aku nak gi makan kimchi kejap. Jangan paksa aku makan ikan pekasam ye. Sebab memang aku tak gemar. Kalau orang lain nak makan, aku tak kutuk ye. Seriously. Peace. ✌ 

8 comments:

  1. Apa yg menyihatkan sgt pada kimchi? Betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah la apa yg menyihatkan sgt. Tapi pernah baca kat blog makanan, kimchi adalah makanan yg paling menyihatkan di dalam dunia. Lebih kurang mcm ada prebiotic mcm tu la kot.

      Delete
  2. Terima kasih kerana terbuka dalam menerima pelbagai genre drama. Saya pun pelik dengan pejuang papan kekunci, mereka mengkritik, tetapi tak beri cadangan. Ye dok?

    Selamat berkenalan daripada RKI.

    ReplyDelete
  3. tak tengok sangat, tapi kalau ada hero hensem layan gak la. huhu

    ReplyDelete
  4. setujuuuu sesangat... sy pun klu rasa citer tu xbest sy xtgok..hehehe

    ReplyDelete
  5. hahaha,,,
    lya layan jugak drama melayu..
    tp atas cerita jugak... klo y jnis remeh temeh x tgk sgt..
    t

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...