Sejahteralah ke atas kamu....
Senang je nak buat coleslaw. Lebih senang daripada nak buat ABC [air batu campur]. Bahan wajib hanya ada 2. Pertama : Kobis. Kedua : Coleslaw dressing.
Bahan-bahan optional kalau suka nak tambah, boleh tambah lobak merah, capsicum, bawang, kismis atau apa-apa sahaja yang lidah terasa nak makan.
Cara-caranya,
Potong kobis sehalus yang mungkin.
Campurkan Coleslaw Dressing ini. Dan gaul rata.
Tadaaaaa... Dah siap. Dah tak perlu nak tambahkan banyak-banyak bahan dah. Kalau tengok resepi coleslaw, ada yang suka letak susu pekat manis atau gula kemudian perlu tambah krim, pastu tambah jus lemon lagi. Yang ini, dah tak perlu la susah-susah. Guna satu bahan je.
Resepi mudah untuk buat kentang putar/whipped potato/mashed potato.
Untuk dapatkan hasil terbaik dalam membuat kentang putar, perkara pokok yang perlu dititikberatkan ialah jenis kentang. Ingat ye. Pokok.
Aku guna kentang jenis Russet. Tapi kalo takde sangat, beli je kentang biasa. Boleh jadi jugak kentang putar. Beza kentang Russet ni dengan kentang lain ialah, kentang Russet ni isinya lebih putih daripada kentang biasa, dan kulitnya kurang bermata [tempat yang akan bertunas pucuk baru tu.]
Kupas kulit dan potong kecik-kecik. Ada yang tak buang kulit, tapi aku lagi prefer buang kulit siap-siap, nanti lepas rebus, senang. Boleh terus lenyek. Rebus sampai empuk.
Kemudian lenyek kentang yang telah direbus menggunakan potato masher. Kalau siapa tak tau cemana rupa potato masher tu, sila kenang kembali saat-saat kamu membeli burger di gerai burger Ramly. Alat yang orang guna untuk buat burger yang berlubang-lubang tu.
Bila kentang dah hancur, [tak perlu terlampauuuuu halus, nanti texture dia akan jadi melekit macam gam] campurkan black pepper dan garam. Ikut sesedap rasa.. Kalau nak gunakan white pepper pun boleh. Yang tak boleh guna ialah white paper atau black paper.
Bila dan gaul rata dengan perisa, siramkan dengan gravy atau sos black pepper. Kalau sos ni nak buat sendiri, boleh google resepi 'brown sauce'.
Ayam tu nampak cam kusam je kan. Ni aku guna ayam kampung. Kecik dan kurus je. Tak banyak isi pun.
Senang je nak buat coleslaw ni, saya selalu buat. hehehe
ReplyDeletecoleslaw feveret sy... nyum,,nyumm.. selalu bli je kat kfc kalu teringin.. kali ni boleh buat la..
ReplyDeleteoh..ini bikin perut i lapar ni lyd..sampai hati u tau!!
ReplyDeletewalawei, pepagi ni tengok masakan western
ReplyDeletebikin laparlah! cer hulur sikit!
bab coleslaw tu memang mudah sungguhlah
biasa saya memang letak segala bahan yang diajar pada saya
nanti nak cuba cari menatang tu pula =)
aduiyai 2 kali baca tang white paper & black paper.. punya nak belajor kan.. :P
ReplyDeletethanks for sharing, saya memang suka coleslaw n mashed potato ni.. ^_^
senang je ek...tu pon malas nk buat hehehe ;p
ReplyDeletesalm lyd,
ReplyDeletekalau ade dressing siap tuh mmg lagi mudah nk buat coleslaw nyer..cam sy sll but dr scratch kan..penat lak sket...
yg kentang tuh mmg betul..nak buat fries pun kena pilih kentang yg tepat cam russet tuh..
assalamualaikum lyd....sedapnya tengok...:)
ReplyDeletePeh! Sedak ni! Mkn westerng memalam yg selalu je ujang. Boleh feelin londong. Hehehehe!
ReplyDeleteNak bt coleslaw gak. Nmpk sedap tu.
mcm sedap ja....
ReplyDeleteSaya lebih tertarik dengan ayaam tu..hihi
ReplyDeletewahhh... sedapnyan tgok ayam 2...
ReplyDeleteSyok juga makan macam ni sekali sekala...buat sendiri je kan..mudah rupanya
ReplyDeleteCerahnya.... ceria berkumbang-kumbang lagi, betul ker saya kat umah Cik Lyd ni? Luth... mana Luth.. hahaha takut salah umah, actually singgah mencari resepi sambal hitam kelapa jugak... hehehe
ReplyDeletesalam kak.... ;).. masih ingtkah diri ini?
ReplyDeletebaby akak dh besar mane dah? hihihi..
ke dah ke sekolah.. hihihihi..
Akak, cantik ladybird kat header tu.. :D.. 'rumah' baru dah akak..
Aku blurr sikit bab sos nih...
ReplyDeleteSalad dressing tak sama dgn coleslaw dressing ke?
Mayonais tu lain pula? Tak boleh guna ke?
ya Allah sedapnya....... T.T
ReplyDeletewalla cantik nyer langsir baru blog ni... I like sgt2... tq share resepi, dua2 ni KA dh lama tk buat sebab Angah duk pulun buat skang ni hehehe, tpi mmg resepi terbaik ni !
ReplyDeleteWah..western gitu..aku ngandung kembar ni asik Teringin yg western western je...
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeletetq for sharing..
blh try jugak.. feberet ni
eyhhh..kulihat ijauuu
terliur beb! lagi2 tang ayam tu..dalam gambo tak nampak kurus segala tu..tapi nampak sangat menyelerakan
ReplyDeleteSedap lah pulak tgk mash potato tu. MEmang senang buat coleslaw Tinggal rajin atau tak jer ☺
ReplyDeletealahai bikin hati no panas je nak masak.haha.
ReplyDeleteskrg ni masak bagi lapik perut aje.x blh nk beria.bru nak menumis dh waaaaaa.. tutup api, layan anak dulu. hihi
I pakai black paper buat alas pinggan dengan white paper buat lap mulut okey je. Nak watpa guna buat coleslaw pulak....
ReplyDeleteI tak pernah buat coleslaw semudah ni tapi setakat mashed potato tu memang rajin sangat ler. Maklumlah kipas susah nak mati kentang ni kalau sehari tak jumpa, memang boleh pitam lepas tu jatuh sakit.
Gambar last tu memang melampaulah. Buat orang rasa macam nak makan je tapi malas nak buat!
Sesekali mkn western bgs jgk. Tp husben akak ni perut org melayu. X brp nk kenyang mkn western digital je.
ReplyDelete