Iklan! Iklan! Sila Click!

29 September 2014

Makan Dalam Dulang

Sejahteralah ke atas kamu...

Biasa makan dalam dulang? Aku baru je nak start makan dalam dulang dengan Mat Azghul. Saje je. Ikut sunnah. Perkara-perkara yang Rasulullah buat, pasti ada kebaikan. Setakat ni, kebaikan yang aku nampak bila makan dalam dulang ni ialah, kami makan tak setambun macam dulu, tapi kenyang. Lepas tu, boleh enhance toleransi diantara kami sebab bila nak suap tu, kena tunduk, bila nak tunduk kena take turn sementelah dulang tu kecik je. Nanti bila Luth dah besar sikit, boleh la beli dulang yang lagi besar kot, insyaAllah.

Asam pedas cair dan broccoli je lauknya. Pekan [Pahang] style memang jenis asam pedas cair, tak macam asam pedas Melaka ye tuan puan. Sejak akhir-akhir ni aku rasa masakan aku tak makin tak semenggah, ntah sedap ke tak. Sebab deria bau dan deria rasa aku macam tak berfungsi je sejak akhir-akhir ni. Jadi, aku tak dapat nak detect rasa masin atau pedas atau manis sgt. Resdung kot.

19 comments:

  1. ngandung kot heheh... luth nak dapat adik yeay

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoihh.. hahahah... setakat entry ni ditaip, belum pregnant lagi. Luth insyaAllah akan dapat adik, tapi tak tau lagi bila. Hehehe.

      Delete
  2. Alolo comeinya dulang. Aku ni 5 orang jadik dulang aku kena lebih 10 diameter heh. masa bulan pose dulu praktikkan la gak. Gigih menncarik dulang bagai demi nak ikut sunnah. Tapi bila dh hari biasa paham jelah sume bukan makan waktu yang sama maka dulang itu tersepit dicelah gobok je hehe.. Jemput Singgah: DA:Lunch/Dinner Menu #8

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 org mmg lagi le kena bertoleransi ni. Hehehe... Itu la cabarannya kalo time makan tak sama, tak dpt nak prktiskan sunnah tu. Tapi kira okay la sempat jugak buat time bulan pose. Kira pencapaian dah tu.

      Delete
  3. Jimat juga nk basuh pinggan pun x byk.
    Plg aku rasa praktikal, mesti semua akan mkn dgn sopan dan tamakninoh.
    Aku x pernh lg majan dlm dulang.. camna nk cadang kan ek?

    ReplyDelete
  4. Alahai terasa romantik pulak makan sedulang. Eh, ke situ pulak. Dah kata ikut sunnahkan... I tak pernah lagi makan sedulang dengan HD mahupun anak-anak. Eh, sekali itu ajelah masa makan nasi Arab kat Aroma Hijrah. Memanglah kenyang dan seronok pulak bagi-bagi portion masing-masing...

    I pun kadang-kadang kalau lama sangat tak menjengah dapur mulalah sukar nak detect rasa makanan. Biasanya selalu aje ter-tawar rasanya padahal I ni kuat juga menabur garam sebenarnya.

    ReplyDelete
  5. Aku ada nk buat tp mama tak mao...sbb nnt tak aci kat dia... aku kaut byk sbb aku mkn laju dan suap besar2...dia kalah karang...

    ReplyDelete
  6. makan sedulang tak pernah, makan sepinggan pernah sblm arissa lahir.lama jugak bertahun msnya..last2 kusedari makan sepinggan tuh buat daku makin gemuk, asben bertoleransi asik bagi bini turn jer..makan sikit2, bini makan byk..asben maintain badan, bini gemuk..hmm akibat tak ikut sunnagh kan..hohohoho

    ReplyDelete
  7. Masa saya kecik2 dulu kenduri selalu makan dalam dulang, makan dalam dulang berkongsi 4 orang. Di Utara nasi dalam dulang juga dipanggil 'nasi talam'. Cuma sekarang amalan sunnah itu sudah pupus di Utara...

    ReplyDelete
  8. Blm penah cuba..n terpikir lalu ke hubs rin kongsi dulang camtu dgn rin.haha..boley??laly tu mksdnya dia suka lauk xsama dgn rin suka..kikiki

    ReplyDelete
  9. dulang kecik ke besar tu
    cam comel aje bentuk dia =)

    ReplyDelete
  10. saya lebih suka asam pedas cair..kalau yang pekat2 ni tak berani nak hirup2 kuah..hehhe

    ReplyDelete
  11. kami memang dari dulu makan dalam dulang laki bini.. hahaha sebab memang jenis hidang terus dengan dulang, roti pun rebut2 cobek mu sikit aku banyak.

    ReplyDelete
  12. sweetnya... hehehehe
    sy dulu masa tadika pernah mkn mcm 2.. yerlah sy tadika bukan tadika kemas tapi PASTI so kami diajar mkn dlam dulang.. hehehe best time 2...

    ReplyDelete
  13. errr... aku belum praktik kan lg makan dlm dulang nih...

    ReplyDelete
  14. haa.. tu la..apa y nabi buat mesti ada kebaikannya kan...

    ReplyDelete
  15. So sweet. Memang bagus amalan mcm nih.

    Sedap plak tgk asam pedas tu.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...