Sejahteralah ke atas kamu....
Ini kisah lama, kisah di pertengahan bulan Ramadhan yg dirindui.... Buat potluck di rumah adik ipar aku, menu yang aku pertaruhkan [??] untuk 'teko-bertuah' tu ialah sambal udang [tapi idok le gempak benor sbb udang pon kecit-kecit je] dan juga cheesekut sebagai dessert.
Aku ni memang takde bakat dalam acara membuat-buat kuih atau bakar-membakar kek. Punca utamanya ialah, sebab aku ni suka tukar sukatan, macam cincai-cincai je bab-bab sukatan. Bukan ke kalo nak dptkan kek atau cookies yg enaqs serta lahzat, sukatan tu perlulah accurate, tapi kalau spesis berhaluan kiri macam aku ni, suka sangat derhaka dengan sukatan dalam resepi, maka lain yg aku plan nak buat, lain plak hasilnya. Umpama nak jahit seluar palazzo, tetibe jadi seluar katak kaedahnya.
Tak payah aku bagi contoh susah-susah la... Sedangkan aku buat cheesekut pon boleh failed, tak payah la nak tengok aku buat kek pelangi langit ke 7 ke mende. Mana tidoknya, orang suruh guna biskut Hup Seng, aku guna biskut Julie's, orang suh guna susu pekat manis, aku guna non dairy creamer, orang beli biskut pat segi, aku beli biskut bulat, orang suruh lapis2 biskut dgn cheese banyak-banyak lapis, aku buat selapis je. Hahahah. Dah tu jangan nak sedih la kalau cheesekut aku tak macam cheesekut orang lain.
Meh la aku share gambar dengan korang. Tapi promise tau no no no gelakkan i. Tak baik taw. Kite tak shuke sebarang penghinaan taw.. ;p
Cream cheese ni light je, ringan tapi creamy tak pekat pun macam kalau ko blend guna susu pekat manis. Pastu ikut sesuke hati aku je nak tabur cocoa powder Van Houten dan gula manik atas tu. Ini memang perlu spoon feed, takleh nak pegang macam makan kuih baulu.
Biskut yg aku guna tu biskut oats. Kesimpulannya aku nak kata, cheesekut ni kalau sesape yang buta kayu sangat pun dalam bab-bab baking ni, masih akan tetap dapat rase yang sedap sebab bahan2 yang kita guna tu pun memang dah sedap.
Gile tak sedap, dah tu guna cheese, pastu biskut yg siap2 beli kat kedai, bukan cookies yg buat sendiri pun. Ini sama le konsep macam kek batik yang guna biskut merie tu, lagi macam puding cocktail yang guna buah2an dalam tin tu dan juga puding truffle. Cuma tahap piawaian menjadi ke tidak kategori makanan-makanan tu semua ialah... RUPA.
Kalo rupa semenggah, nampak cantik 'terletak' je dalam piring bila kita potong tu, then lagi terletak bila kita suap dalam mulut, maka boleh isytihar la resepi kita tu menjadi. [sebab rasa memang dah confirm sedap kan]. Kalo tidak, jangan mimpi le nak masuk Masterchef Malaysia musim ke 4.
Err....hmmm....
ReplyDeleteItu agar-agar puding eh?
Haha
lama dah rin tak buat cheeskut tau..
ReplyDeletehari tu raya nak buat
tapi tak ckup kaki tangan plak
plus penat sangat memasak yg lain2
nak resipi boleh?
ReplyDeletesodapnya nampak lyd..bak lah sini segelas...seyes sy tak pernah buat nie..makan pun lagilah endak pernahnya...ni kalau dapat 1 tak cukup nie kan..
ReplyDeletenampak orang makan cheese sangat berselera...tp ema langsung nak telan pun tak boleh.
ReplyDeleteNampak macam okey je. Apa masalahnya? Rasa memang sedaplah dah bahan-bahannya semulajadi sedap tanpa diolah oleh tangan mung...
ReplyDeleteTakpalah, nak buat untuk anak tekak sendiri dan seisi keluarga je. Rupa tiada takpa, janji sedap hingga menjilat sudu garpu yang ada. Oh, Lyd...nape nak citer pasal cheese pulak nih! I is alergi tau bila bab-bab cheese nih!
Saya suka tengok anak isteri menjilat cheese. Tapi saya cuma tengok aje sebab tekak saya ada masalah sikit dengan benda tu....
ReplyDeleteakak hanya mampu lihat jer..nak mkn tak berani..pantang.apatah lagi membuatnya..huhu
ReplyDeletetelan airliur jer..
mcm best je..
ReplyDeletekita serupa lah ... saya selalu ikut sukatan sendiri sbb x de timbang . klu kita x berani ubah resepi , maka x wujudlah berjuta resepi kat dunia ni ... pi mai pi mai , resepi sama gak ... kan ke jemu tu . lagi pun tekak org x sama ... byk alasan lak nak derhaka resepi ... heheheee ... yg ptg tetap sedap di makan .
ReplyDeleteaku pun jenis payah nk ikut resipi.. pastu pelik kenapa xjadi.. aku ikut dah pun bahan nya..
ReplyDeletebukan sukatan..huuu..
dan aku jarang baca kaedah nak buat..guna imaginasi sendiri..
eh....kira dah cun la tu.janji bila ngap sodap.sapa nk kisah cara kita buat kan?hihi...
ReplyDeleteNampak macam sedap dan cantik je hiasan...
ReplyDeleteSama la kita kadang suka suki tukaq sukatan..
betul lettew. memasng punya citarasa kan. ikut suak kite le guano pong nak olah.janji ada ghasenya kan..
ReplyDeletelagi sedap kot kalu buat gini. sbb blh cedok terus ngap kan. xpyh nak potong bagai..
comey je.. n nmpk sedap je lyd.. lya x pernah mkn lg cheesekut ni..
ReplyDeletekalo lya lak bab buat kuih2 mcm ni mmg sebijik-sebijik ikut. kalo bab msak2 lauk berani la nak derhaka.. hehe
hahaha i feel u, maklung la i pun berhaluan kiri macam u jugak, tak pernah nak ikut sukatan. tapi tak kesah la, kan dah unik biskutan kita ni, yang penting bisa ditelan.
ReplyDeletemcm manik2 yg bijik kaler2 tu ermmm sedappp nya
ReplyDeleteMoralnya, kalau buat cheesekut (yg bahan2 asasnya mmg dah semulajadi sedap) tak sedap..maka better beli aja lah..hahaha
ReplyDeletetgk gambo mcm sedap. tp kena la bg try rasa dlu. hehehe...
ReplyDeleteTak pernah lagi makan cheesekut dan tak pernah buat lagi. Tak tau bi;a nak try buat.
ReplyDeleteyg mcm ni baru sdp makan. cheese lebih.
ReplyDelete