Iklan! Iklan! Sila Click!

12 February 2014

Projek Pertama Sarung Tilam Fitted Untuk Bayi

Sejahteralah ke atas kamu...

Ini adalah assignment yang aku siapkan sebelum cuti Raya Cina 2 minggu lepas. Belum bagi kepada pemiliknya lagi. Aku share dulu la kat sini. Tak tahu la si pemilik tu puas hati ke tidak dengan hasil keras kaki  tangan aku ni. Kalau tak cantik, mohon dimaafkan. Aku budak baru belajar huhuhu.




Sarung tilam ni jenis fitted [bergetah], saiz baby matress untuk baby cot. Ukuran lupa plak. Ada tulih dlm buku. Buku tertinggal kat umah. Peace..

Yang ini guna kain cotton English. Aku gunakan sebanyak lebih kurang 3 meter. Termasuk 2 sarung bantal. Dan satu sarung bolster. Now I know kenapa set sarung tilam baby ni mahal benor regenya... Jawapannya ialah sebab kain. Kain ni 4 meter dah RM60. Katakan aku ambik upah jahit, RM30 untuk satu set. Ini hanya sarung kosong je, without bantal, tilam dan bolster. Kalau bersama bantal, tilam dan bolster, kena kira kos kekabu atau fibre lagi. Kekabu jangan ingat murah la kan. Sekilo, 2 tahun lepas aku beli harganya RM16. Nak buat tilam kekabu paling busuk pun kena guna 2 kilo untuk dpt tilam yang tebal. Ok. Aku membebel. 

Ngo cau sin.

13 comments:

  1. Nampak kemas hasilnya lyd. Bley lah nak order nanti nih...hehehe...

    ReplyDelete
  2. Comellah lyd, pandai awak buat tuh..sy pun tgk mcm tringin gak nak tempah..hehee...
    untung luth mama dia pandai buat mcm2..tilam pun terer jgk tuh..

    ReplyDelete
  3. Rajinnya lyd!pasni klu cikgu nak dpt baby ketiga, ko hadiahkanla satu ye..hehehehehe..ngeh..ngeh..(^_^)

    ReplyDelete
  4. wah mmg berbakat .. SEKALI LAGI UNTUK KAMU , TQ http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/02/gamaknyer-blogger-lelaki-tak-minat-baca.html

    ReplyDelete
  5. Rin ms bersalin aish beli tilam.kekabu rm100 lgkp bntal peluk ngn bntal biasa tu..kira murah..skg msh elok tebal lg..

    ReplyDelete
  6. dah buat sendiri baru taukan... akakkan der projek yang dekat setahun tak buat lagini.. ha.. ha..

    ReplyDelete
  7. Wah, pandainya! Saya ni memang tangan kaki jenis keras. Jahit menjahit memang tak pandai (yang sebenarnya malas belajar aje alasannya...)

    ReplyDelete
  8. Cantik corak kain tu..
    Untung dapat jahit sendiri, puas hati hasilnya kan :D

    ReplyDelete
  9. hamboi kamu, mesti Luth banyak tolong ni. Bila u dah buat ringkasan formula kira2 tu, mmg takleh komplen la kenapa mahal kan, apa pun, hasilnya cantik kamu buat. syabas.

    ReplyDelete
  10. wah boleh tempah lah, boleh. hihi

    skrg ni apa yg murah. smuanya mahal. x nak mahal buat sndiri la kan.

    ReplyDelete
  11. sis bl kain ni kat mana ea??

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...