Iklan! Iklan! Sila Click!

02 January 2014

Jadual Saiz Pembesaran Bayi

Sejahteralah ke atas kamu....

Ingin aku kongsikan jadual pembesaran saiz bayi sejak lahir sehingga kanak-kanak. Mengikut jadual ini, adalah panjang normal dan berat normal bagi seorang bayi baru lahir dan perkembangan dari bulan ke bulan. 

1 pound = 0.453kg
1 inch= 2.54cm

Jadual ini aku copy daripada Baby Center. Jadi ukurannya adalah untuk anak-anak mat salleh. Kalau untuk anak-anak orang asia mungkin kurang sedikit daripada ukuran yang diberikan ni. (untuk menukarkan unit pound ke kg, boleh darabkan pound dengan 0.453 kg. Contohnya 2 pounds x 0.483 kg = 0.906 kg. Manakala untuk menukarkan unit inci ke cm juga dengan cara mendarab inci dengan 2.54cm. Contohnya 2 inci x 2.54 = 5.08cm)

Untuk mengira peratus perkembangan anak anda mengikut usianya, boleh ke Child Growth Chart Calculator ini. Masukkan usia anak anda, berat, tinggi dan ukur lilit kepala, akan dapat berapa peratus pembesarannya.

Semoga bermanfaat.



Baby

 /Peringkat Bayi
Birth/Baru Lahir
Boys/Lelaki
Girls/Perempuan
Weight/Berat
6.7 - 8.1 pounds
(3 - 3.7 kg)
6.5 - 7.8 pounds
(2.9 - 3.5 kg)
Length/Panjang
19.1 - 20.1 inches
(48.5 - 51 cm)
18.9 - 19.8 inches 
(46.9 - 50.3 cm)
3 months/ 3 bulan
Boys/Lelaki
Girls/Perempuan
Weight
13.0 - 15.2 pounds
(5.8 - 6.9 kg)
11.8 - 14.0 pounds
(5.3 - 6.3 kg)
Length
23.6 - 24.7 inches
(59.9 - 62.7 cm)
23.0 - 24.1 inches
(58.4 - 61.2 cm)
Quick tip: For babies born prematurely, use gestational age (not age since birth) when you look up their numbers in this chart.
6 months/6 bulan
Boys/Lelaki
Girls/Perempuan
Weight
16.2 - 18.8 pounds
(7.3 - 8.5 kg)
14.8 - 17.5 pounds
(6.7 - 7.9 kg)
Length
26.1 - 27.2 inches
(66.3 - 69.1 cm)
25.3 - 26.5 inches
(64.3 - 67.3 cm)
Fast fact: By age 6 months, most babies have doubled their birth weight.
9 months/ 9 bulan
Boys/Lelaki
Girls/Perempuan
Weight
18.2 - 21.1 pounds
(8.2 - 9.6 kg)
16.7 - 19.7 pounds
(7.5 - 8.9 kg)
Length
27.7 - 28.9 inches
(70.4 - 73.4 cm)
27.0 - 28.3 inches
(68.6 - 71.9 cm)











Toddler/Kanak-kanak 1-3 tahun


12 months
Boys
Girls
Weight
19.8 - 22.9 pounds
18.2 - 21.4 pounds
Height
29.2 - 30.5 inches
28.5 - 29.8 inches
15 months
Boys
Girls
Weight
21.1  - 24.5 pounds
19.5 - 23.0 pounds
Height
30.5 - 31.8 inches
29.9 - 31.2 inches
18 months
Boys
Girls
Weight
22.4 - 26.0 pounds
20.8 - 24.5 pounds
Height
31.7 - 33.1 inches
31.0 - 32.5 inches
21 months
Boys
Girls
Weight
23.6 - 27.5 pounds
22.0 - 26.0 pounds
Height
32.7 - 34.3 inches
32.1 - 33.8 inches


Preschooler/Pra Sekolah

24 months
Boys
Girls
Weight
24.8 - 28.9 pounds
23.3 - 27.5 pounds
Height
33.8 - 35.4 inches
33.2 - 34.9 inches
27 months
Boys
Girls
Weight
27.0 - 31.2 pounds
25.8 - 30.0 pounds
Height
34.1 - 36.1 inches
33.7 - 35.6 inches
30 months
Boys
Girls
Weight
27.8 - 32.2 pounds
26.7 - 31.1 pounds
Height
35.0 - 37.0 inches
34.6 - 36.6 inches
33 months
Boys
Girls
Weight
28.6 - 33.2 pounds
27.6 - 32.3 pounds
Height
35.8 - 37.8 inches
35.4 - 37.4 inches
36 months
Boys
Girls
Weight
29.5 - 34.3 pounds
28.4 - 33.4 pounds
Height
36.5 - 38.6 inches
36.0 - 38.1 inches
4 years
Boys
Girls
Weight
33.3 - 39.1 pounds
32.2 - 38.5 pounds
Height
39.2 - 41.5 inches
38.6 - 41.0 inches


Big Kid/Kanak kanak

5 years
Boys
Girls
Weight
37.5 - 44.7 pounds
36.3 - 44.0 pounds
Height
41.7 - 44.2 inches
41.3 - 43.8 inches
6 years
Boys
Girls
Weight
41.9 - 50.6 pounds
40.8 - 50.0 pounds
Height
44.2 - 46.9 inches
43.9 - 46.7 inches
7 years
Boys
Girls
Weight
46.5 - 56.8 pounds
45.6 - 56.6 pounds
Height
46.6 - 49.5 inches
46.5 - 49.4 inches
8 years
Boys
Girls
Weight
51.5 - 63.6 pounds
50.9 - 64.3 pounds
Height
48.9 - 52.0 inches
48.8 - 51.9 inches









10 comments:

  1. silap tarikh. tahun 2014 sebenarnya. kami telah betulkan tarikh utk giveaway tersebut.

    ReplyDelete
  2. syukrii 12month baru 8.6kg. but misi kata normal.. hehe

    ReplyDelete
  3. Dan boleh juga tengok perkembangan anak anak kita menerusi " Developmental Milestones"....mmg menarik :)

    ReplyDelete
  4. Mikhail ni sapa tengok semua kata "keciknya.."tapi dah doktor kata ok ibu dia pun ok je la..hehehe

    ReplyDelete
  5. owh begini ye.. boleh la check nti. kiki.

    ReplyDelete
  6. Time ksh kak... mklumt yg diperlukn.. :)

    ReplyDelete
  7. sib baik arissa masih lagi berada seperti dalam jadual ..ingatkan yg beratnya tuh dah terkeluar sbb bam bam kan..hehe

    ReplyDelete
  8. lyd, kepala bendi ye la kot apa yg lyd kata, tempat keluar putik tu.

    kiranya kalau lyd beli bendi lyd basuh bersih bersih, tos pastu rebus je. tak payah potong apa apa. sama jugak mcm nk buat gulai. kecuali la kalau nak buat sayur goreng,

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...